Matchday Κυριακή 20/10: Ο Παναθηναϊκός γύρισε το χρόνο πίσω

Το Contra.gr παρουσιάζει τις σημαντικότερες αναμετρήσεις και αθλητικά γεγονότα του Σαββάτου (19/10) σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και όχι μόνο, σε Ελλάδα, Ευρώπη ή κόσμο.

Ο πανηγυρισμός των Μπουζούκη, Γιόχανσον και Χατζηγιοβάνη μετά το γκολ του Παναθηναϊκού
Ο πανηγυρισμός των Μπουζούκη, Γιόχανσον και Χατζηγιοβάνη μετά το γκολ του Παναθηναϊκού EUROKINISSI

Η επιστροφή του Παναθηναϊκού στην περυσινή κανονικότητα, με υπογραφή Δώνη-Χατζηγιοβάνη, το πρώτο παιχνίδι της χρονιάς που ο ΠΑΟΚ δεν δέχθηκε γκολ, η ανατροπή της ΑΕΚ με την αύρα της Ριζούπολης, το ξεπέταγμα του Ιντέγε που χάρισε ένα μεγάλο διπλό στον Άρη και η παραδοσιακή απώλεια της Λίβερπουλ στο 'Ολντ Τράφορντ' μετά από 17 νίκες στην Premier League. Τι έγινε επίσης στην Basket League και η εξέλιξη που επηρεάζει το μέλλον του Ολυμπιακού.

Super League: Παναθηναϊκός με συνταγή 2018

Η συγκομιδή του Παναθηναϊκού στο τρέχον πρωτάθλημα της Super League 1 είναι 8 βαθμοί (σε 7 παιχνίδια). Οι τελευταίοι τρεις χάρη στο 1-0 επί του Ατρομήτου στο Περιστέρι από το υπέροχο τελείωμα του Χατζηγιοβάνη.

Ομολογουμένως όχι μια συγκομιδή που περιποιεί τιμή για ένα κλαμπ της Big-4, δίχως μάλιστα τις δυσβάσταχτες αφαιρέσεις βαθμών ή την ντροπιαστική απαγόρευση μεταγραφών. Πόσο μάλλον όταν έχει ηττηθεί εντός έδρας από ΟΦΗ και Ξάνθη. Συγκριτικά με πέρυσι, στο ίδιο χρονικό σημείο, οι 'πράσινοι' έχουν συλλέξει 11 λιγότερους, ασχέτως τους πόσους κατέγραφε ο πίνακας. Όλοι πάντως από τους 8 εφετινούς έχει αποκτηθεί με μόχθο και καταπόνηση. Σωματική ή πνευματική. Οι 7/8 ήρθαν σε εκτός έδρας παιχνίδια και ο ένας στο μεγάλο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ. Αφήνοντας εκτός εξίσωσης το παιχνίδι με τη Λαμία στην πρεμιέρα, σε καθένα από τα υπόλοιπα τρία οι ποδοσφαιριστές του Γιώργου Δώνη έπρεπε να γκρεμίσουν τοίχο. Προοδευτικά έχουν καταφέρει να ρίξουν ένα κομμάτι του. Έχουν δουλειά ακόμη, πολλή.

Ο αγώνας στο Περιστέρι ήταν η κατάληξη ενός 15ήμερου με διαρκείς αναταράξεις. Η (με όποιον τρόπο) ήττα στη Ριζούπολη, τα εσωτερικά ζητήματα (Μολό, Μπεκ, Χατζηγιοβάνη), απότοκο του προβληματικού καλοκαιρινού σχεδιασμού, η επανεμφάνιση (με ποικίλες μορφές) του άμεσα υπεύθυνου για τη σμίκρυνση Γιάννη Αλαφούζου στην καθημερινότητα και εν τέλει η ξαφνική αποχώρηση του τεχνικού διευθυντή Νίκου Νταμπίζα (που φορτώθηκε το ανάθεμα) απαιτούσαν πολύ λεπτούς χειρισμούς, σχεδόν χειρουργικούς. Για να μην σκάσει η βόμβα. Ο χρόνος δεν δούλευε προς όφελος του Γιώργου Δώνη, ο οποίος ως άλλος πυροτεχνουργός είχε την υποχρέωση να βρει το σωστό καλώδιο και αποτρέψει την έκρηξη που θα προκαλούσε άλλο ένα αρνητικό αποτέλεσμα στα δυτικά προάστια.

Ο Χατζηθεοδωρίδης πρόλαβε παρά τη θλάση, όχι όμως ο Μακέντα, ενώ ο Περέα ήταν ανέτοιμος. Αναγκαστικά ο Καμπετσής των 9 λεπτών ως σήμερα στη σεζόν έγινε ο μοναδικός διαθέσιμος για το ρόλο του φορ - ο Βέργος κουβαλούσε πειθαρχικό παράπτωμα. Του κανονικού ρόλου τουλάχιστον, καθώς ως ακραίος χάνεται. Μαζί του ο Χατζηγιοβάνης, ο Μπουζούκης και ο Ζαχίντ. Με πίσω τους το σταθερό δίδυμο των Κουρμπέλη-Δώνη. Ο πρώτος με βεβαρυμένο σώμα από τις συμμετοχές του με την Εθνική. Στα πλάγια οι Γιόχανσον-Ινσούα που (στον Νταμπίζα) είχαν υποσχεθεί ατομική βελτίωση.

Ο Παναθηναϊκός όφειλε να μπει, να τρέξει, να προσπαθήσει πολύ στο πρώτο μισό της αναμέτρησης, βγαίνοντας γρήγορα από το σκοτεινό τούνελ. Σταδιακά θα μειώνονταν οι εντάσεις και οι αντιστάσεις του. Το 0-0 θα ευνοούσε τον Ατρόμητο γιατί θα έχανε σε λειτουργικότητα. Συνέβη όσο κυλούσε ο χρόνος. Είχε όμως παρακαταθήκη το υπέροχο γκολ του Χατζηγιοβάνη στο 43’ από την κάθετη μπαλιά του Μπουζούκη, αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησε το 'πράσινο' σύνολο. Ακόμη ένα γκολ, που δεν βρέθηκε, θ' απλοποιούσε τα πράγματα για το δεύτερο 45λεπτο. Στο οποίο ο Ατρόμητος ανέβηκε, πάτησε στην περιοχή του Διούδη, τελείωσε όμως μόνο 1-2 επιθέσεις. Οι άλλες 'γκρεμίζονταν' στον Σένκεφελντ, στον Πούγγουρα, στον Γιόχανσον που έχανε μεν τη θέση του, αλλά προλάβαινεμε ιδρώτα να καλύψει τα νώτα του.

Ο Παναθηναϊκός έμοιαζε η ομάδα που είχε νικήσει την Ξάνθη, τη Λαμία, τη Λάρισα, τον Λεβαδειακό, τον ΠΑΣ Γιάννινα, τον Πανιώνιο την ίδια ημέρα πέρυσι. Το τέρμα, που αποδείχθηκε νικητήριο, πανηγυρίστηκε όπως εκείνο του Μπουζούκη τον Αύγουστο του 2018 στα Πηγάδια. Έξαλλα, μαζικά, φωναχτά. Αντίστοιχα το τελευταίο σφύριγμα της λήξης από τον Παπαπέτρου (που είχε κάνει σωστά τη δουλειά του).

Ο Γιώργος Δώνης υπογράμμισε αμέσως μετά το τέλος ότι κάναμε ένα "εκπληκτικό 45λεπτο, θυμίσαμε την ομάδα της προετοιμασίας. Φαινόταν στην προπόνηση". Έκανε ένα σοβαρό λάθος. Τα φιλικά ήταν για λαϊκή κατανάλωση. Όσο άντεχε ο Παναθηναϊκός θύμισε το περυσινό σύνολο. Διέθετε συνοχή, καλή κυκλοφορία, συνεργασίες, τρεξίματα στο χώρο. Προφανώς έβγαλε ξανά προβλήματα, του έλειψε η αυτοπεποίθηση, απόρροια της ενδεχόμενης απώλειας. Πάντως βρήκε εν μέρει τον εαυτό του. "Είναι σημαντικό για την πορεία μας και το πρεστίζ. Είμαστε ο Παναθηναϊκός, πρέπει να φτιάξουμε μια ομάδα που ν' αντιπροσωπεύει το DNA μας. Έχουμε μεγάλες ευθύνες, καθένας πρέπει ν' αναλάβει τις δικές του", συμπλήρωσε ο Έλληνας κόουτς. Αρκεί να μην χαθεί ο ίδιος σε ό,τι θα επιδιώξει να του φορτώσει η ιδιοκτησία και η αυλή της.

Ο ΠΑΟΚ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ

Τα τρία γκολ του ΠΑΟΚ επί της Λαμίας δεν ήταν δα μια εξέλιξη αναπάντεχη. Όπως κι αν ερχόταν ένα τέταρτο (δοκάρι) ή ένα πέμπτο. Επιτεύχθηκαν μεν σε 9 λεπτά, όσα μεσολάβησαν από το πρώτο του 2' ως το τρίτο του 11' με ενδιάμεση στάση σ' εκείνο του 6', παρόλα αυτά ο 'Δικέφαλος' ουδέποτε αντιμετώπισε πρόβλημα στην παραγωγή επιθέσεων, βρίσκοντας πολλάκις δίχτυα σε μικρές χρονικές αποστάσεις. Ούτε ως έκπληξη εκλήφθηκε το παρθενικό τέρμα στο τρέχον πρωτάθλημα του -φτερωτού- Δημήτρη Λημνιού που διπλασίασε τ' 'ασπρόμαυρα' στον αγώνα της Τούμπας και έχει δικαιολογημένα καπαρώσει τη θέση στα δεξιά του 4-2-3-1. Μηδέ φυσικά ξένισε το 6ο προσωπικό του Κάρολ Σβιντέρσκι, διαμορφώνοντας ένα σκορ που είχε ανοίξει ο Μίσιτς με την... ευγενική χορηγία του Βελλίδη.

Ο 'Δικέφαλος' προβληματικός στην αμυντική λειτουργία του παρουσιαζόταν ως εδώ, με την εστία του να παραβιάζεται σταθερά σε καθένα από τα 11 ματς που είχε παίξει από τις 6 Αυγούστου (2-2 με τον Άγιαξ) ως τις 6 Οκτωβρίου (2-1 τον Αστέρα). Ενδιάμεσα άλλαξε τερματοφύλακα, με τον επιρρεπή στα λάθη Πασχαλάκη να παραχωρεί τα γάντια του στον Ζίφκοβιτς, αλλά η αμυντική ανωμαλία εξακολουθούσε να μην εξασθενεί. Μοιραία ο ΠΑΟΚ αγκομαχούσε να νικήσει οπουδήποτε ή ξόδευε ευρωπαϊκές προκρίσεις (που άφηναν οικονομικά κουσούρια) και πολύτιμους βαθμούς.

Η εντός έδρας αποστολή απέναντι σε μια αντιπαραγωγική Λαμία του 5-4-1 από τον (υπό αμφισβήτηση) Αντωνίου, των μόλις 4 γκολ και των περισσότερων λαθών από πάσες ανά 90λεπτο ήταν προφανώς χαμηλού βαθμού δυσκολίας. Ωστόσο το πρόσημο ήταν τουλάχιστον θετικό για την περίσταση που δημιουργήθηκε στην Τούμπα. Μόλις δυο οι τελικές των φιλοξενούμενων (από τις 8.5 επιθέσεις που ολοκλήρωναν) και η μία εξ αυτών ήταν από τη μεγάλη περιοχή.

Ο τραυματισμός του Βαρέλα (που πότε-πότε έχανε τη συγκέντρωσή του) έφερε τον πανάκριβο και με έξτρα κίνητρα Ίνγκασον στο πλευρό του Κρέσπο για να δείξει ότι ως βασικός στην εθνική Ισλανδίας αξίζει περισσότερα από κάποια 90λεπτα στο κύπελλο, ο βαρύς δυσκίνητος Εσίτι δεν έχει πια μονιμότητα στον άξονα (τουναντίον μάλιστα έχει χάσει τη θέση του στον άξονα) και το σχήμα έγινε πολύ πιο ευέλικτο, αναζητώντας την ταχύτητα στις επεμβάσεις και τις απαιτούμενες αλληλοκαλύψεις που θα προστατεύσουν τα μετόπισθεν.

Βεβαίως, σε βάθος χρόνου θα κριθεί το εναλλακτικό πλάνο του Πορτογάλου, στα πολύ πιο επικίνδυνα παιχνίδια με Βόλο, Παναθηναϊκό και ΟΦΗ που ακολουθούν ως την επόμενη διακοπή του Νοεμβρίου. Ωστόσο το 3-0 επί της Λαμίας ήταν μια νέα εκκίνηση για την αμυντική συμπεριφορά των πρωταθλητών. Για τον γενικό ΠΑΟΚ και ταυτόχρονα τον Αντελίνιο Βιεϊρίνια που πήρε το τελευταίο 5λεπτο του αγώνα. Ως εξτρέμ και όχι μπακ. Εκεί δεσπόζει πλέον η μορφή του Γιαννούλη που δεν 'θυσιάζεται' ούτε για τον αρχηγό του 'Δικεφάλου'.

ΒΟΛ-ΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΛΗΡΟ

Η τελευταία φορά που ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ πατούσε το χορτάρι της Ριζούπολης ήταν πριν από ένα χρόνο ακριβώς (20 Οκτωβρίου του 2018). Νικούσε 2-0 τον Απόλλωνα Σμύρνης. Στο ίδιο γήπεδο η Ένωση είχε γιορτάσει λίγους μήνες πριν τη λήξη μιας στείρας περιόδου 24 χρόνων από το αμέσως προηγούμενο πρωτάθλημα. Την Κυριακή δεν είχε αντίπαλό της την 'ελαφρά ταξιαρχία'. Χρησιμοποίησε το μικρό γήπεδο της... δεύτερης γειτονιάς της για να υποδεχθεί τον υπολογίσιμο Βόλο, αλλά τη νίκη ηρεμίας που αναζητούσε εναγωνίως ενόψει του ραντεβού με τον Ολυμπιακό, μετά από δύο διαδοχικές ισοπαλίες, τη βρήκε ξανά.

Το 3-2 επί των Θεσσαλών έκρυβε, βέβαια, ανατροπή και σασπένς. Διότι μπορεί το υπέροχο τακουνάκι του Τόρες (24') να βρήκε γρήγορη απάντηση από τον Λιβάγια (31'), αλλά ως τα δύο 'κολλητά' τέρματα του Πέτρου Μάνταλου (75', 78') η ομάδα του Νίκου Κωστένογλου έφτιαχνε, αλλά ταυτόχρονα κατέστρεφε ό,τι έμοιαζε επικίνδυνο, μπερδεμένη σ' ένα σύστημα που ήθελε πολλούς επιθετικογενείς ποδοσφαιριστές να ψάχνουν πάντα τη μία παραπάνω ενέργεια προτού εκτελέσουν. Όταν μάλιστα η τύχη ανέτρεψε τα δεδομένα του αγώνα πριν από το τελευταίο 10λεπτο (με τις καθυστερήσεις) και ο Βόλος -των δέκα παικτών σε όλο το δεύτερο ημίχρονο- απέκτησε δικαίωμα στην... ισοπαλία, το άγχος λειτούργησε ανασταλτικά μέχρι το φινάλε. Ασχέτως ή όχι η μπάλα πέρασε ολόκληρη τη γραμμή του Γκαραβέλη στο σουτ του Λιγάγια.

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΟΠΑΣΕ ΣΤΑ 51 ΔΕΥΤΕΡΑ

Ξάνθη και Άρης είχαν πολλά που τους χώριζαν πριν από τη σέντρα στα Πηγάδια. Αφενός μεν οι 10 πόντοι στο βαθμολογικό πίνακα και η μάχη για την είσοδο στην 6άδα αφετέρου δε το εχθροπολεμικό κλίμα με αφορμή τη χορήγηση ή μη εισιτηρίων στην κερκίδα των φιλοξενούμενων που έκρυβε αιχμές για παραγοντικές συναναστροφές με τρίτους. Μετά τη σέντρα όλα σαν να 'χαν ξεχαστεί και τα 90 λεπτά της ισοδύναμης μονομαχίας τους συνοψίστηκαν σε λιγότερα από 3! Τα πρώτα του αγώνα. Στα 51'' από το σφύριγμα έναρξης του Καραντώνη ο (καλυπτόμενος) Ιντέγε ανατράπηκε (καθαρά) από τον γκολκίπερ Αμπάντ, σωστές αποφάσεις που επιβεβαιώθηκαν από το VAR, και στο 2'29'' ο Μπρούνο Γκάμα υπέγραψε την ιστορία της αναμέτρησης ευστοχώντας, χαμηλά στη δεξιά γωνία, από την άσπρη βούλα.

Ο νέος προπονητής των 'κίτρινων' Μίχαελ Ένινγκ δεν ήθελε να ρισκάρει οτιδήποτε στο ντεμπούτο του, ιδίως από τη στιγμή που δεν έγινε νωρίς το 2-0, ενώ ούτως ή άλλως οι 'ακρίτες' δεν είναι ομάδα που απειλεί πολύ πόσο μάλλον όταν κομβικοί ποδοσφαιριστές υστερούν, με αποτέλεσμα το 1-0 να μην διαφοροποιηθεί. Ήταν η δεύτερη φορά που ο Άρης δεν δέχθηκε τέρμα στο πρωτάθλημα, ήταν η δεύτερη φορά που νίκησε.

Στη Νέα Σμύρνη ο Αστέρας Τρίπολης 'βύθισε' τον Πανιώνιο με το 1-0 που είχε την υπογραφή του Καταλανού Μαρκ Φερνάντες που έφτασε τα 4 γκολ και προκάλεσε τις αποδοκιμασίες της κερκίδας.

Premier League: Το μπλόκο της Λίβερπουλ ήταν... διαβολικό


Οι οκτώ διαδοχικές νίκες της Λίβερπουλ στην εφετινή Premier League (17 από πέρυσι) δεν έγιναν εννέα (και 18 αντίστοιχα) και η απόσταση από τη Μάντσεστερ Σίτι (που κατέχει το απόλυτο ρεκόρ των 18 διαδοχικών 'τριπόντων' στην ιστορία της λίγκας) μειώθηκε στους 6 βαθμούς. Παραδοσιακά, άλλωστε, η εξόρμηση στο 'Ολντ Τράφορντ' δεν ήταν ποτέ μια ιδανική συνθήκη για την ομάδα του Μερσεϊσάιντ, η οποία ακόμη και στα χρόνια της ακμής, υπό τον αναμορφωτή Γιούργκεν Κλοπ στα ηνία, δεν έχει βρει διπλό στο 'θέατρο των ονείρων'.

Ο Γερμανός προπονητής έχει κάθε δικαίωμα ν' αναζητήσει ακόμη ένα σενάριο συνωμοσίας πίσω από το 1-1 με της καλά οργανωμένης Γιουνάιτεντ, αφού το υπέροχο σε δημιουργία από τα δεξιά και εκτέλεση γκολ του Ράσφορντ δεν θα έπρεπε να είχε μετρήσει δεδομένης της ανατροπής του Ορίγκι στο υποτιθέμενο κλέψιμο του Λίντελοφ που ήταν μια ξεκάθαρη κλωτσιά. Αντιθέτως το VAR βοήθησε τον άρχοντα της αναμέτρησης ν' ακυρώσει το γκολ του Μανέ, αφού η μπάλα είχε βρει στο χέρι του προτού πέσει στο χορτάρι και ο Σενεγαλέζος πλασάρει εύστοχα.

Βέβαια ο Κλοπ παραδέχθηκε ότι όφειλε να έχει ενεργήσει νωρίτερα για ν' αντιστρέψει τη μοίρα των 'κόκκινων', οι οποίοι στην πρώτη μια ώρα είχαν αποτύχει ν' απλώσουν το παιχνίδι και ν' απειλήσουν απόντος του Μο Σαλάχ που έμεινε εκτός με πρόβλημα στην κνήμη. Ακόμη κι αν ο Κεϊτά εισήλθε αργοπορημένα η Λίβερπουλ πρόλαβε να βρει το γκολ της ισοφάρισης στο 85', με τον Άνταμ Λαλάνα, παίρνοντας ένα βαθμό που στη ροή της χρονιάς και στη μάχη του πρωταθλήματος είναι πολύ πιθανό να κρίνει έναν τίτλο. Όπως ακριβώς συνέβη πέρυσι.

Basket League: Κεμζούρα μέχρι τέλους

Ο Κεστούτις Κεμζούρα δίνει οδηγίες κατά τη διάρκεια ενός τάιμ άουτ στον αγώνα με τη Βαλένθια
Ο Κεστούτις Κεμζούρα δίνει οδηγίες στους παίκτες του Ολυμπιακού κατά τη διάρκεια ενός τάιμ άουτ στον αγώνα με τη Βαλένθια. EUROKINISSI SPORTS

Ούτε Μπαρτζώκας ούτε Αγγέλου ούτε οποιοσδήποτε άλλος. Τουλάχιστον όχι σε αυτή τη χρονική περίοδο. Ο Κεστούτις Κεμζούρα χαίρει της αμέριστης εκτίμησης των παικτών του Ολυμπιακού και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι γνωρίζει το υλικό, τον τρόπο δουλειάς και την καθημερινότητα εντός ομάδας, δουλεύοντας ήδη 1.5 χρόνο στο ΣΕΦ, αποφασίστηκε από τη διοίκηση ότι είναι προτιμότερο να παραμείνει στην τεχνική ηγεσία ως το φινάλε της σεζόν. Βέβαια, αν μετά τις αλλαγές -που ο ίδιος προανήγγειλε ότι θα προκύψουν- δεν έρθει η απαιτούμενη βελτίωση, ποιος μπορεί να διαψεύσει ότι θα υπάρξει νέα τροποποίηση ενός ήδη τρυπημένου από χίλιες πλευρές καλοκαιρινού πλάνου;

ΑΠΟ ΑΤΣΑΛΙ ΤΟ ΛΑΥΡΙΟ

Το Λαύριο αποκόμισε περισσότερους πόντους από βολές (19) παρά από εύστοχα τρίποντα (5/25), έγινε ωστόσο το αντίδοτο στην αήττητη πορεία του Ηφαίστου στην ΕΚΟ Basket League. Ούτως ή άλλως οι παίκτες του Σωτήρη Μανωλόπουλου βρήκαν στόχο μονάχα στα 20 από τα 58 σουτ που εκτέλεσαν στον αγώνα. Εύλογα γίνεται αντιληπτό γιατί η μάχη επί αττικού εδάφους κρίθηκε υπέρ της ομάδας που υπερέβη το χαμηλό όριο των 65 πόντων (66-61).


News 24/7

24MEDIA NETWORK