Matchday Κυριακή 5/1: Ο Κιθ Λάνγκφορντ το έκανε προσωπικό

Το Contra.gr παρουσιάζει τις σημαντικότερες αναμετρήσεις και αθλητικά γεγονότα της Κυριακής (5/1) σε Ελλάδα και όχι μόνο.

Matchday Κυριακή 5/1: Ο Κιθ Λάνγκφορντ το έκανε προσωπικό
EUROKINISSI SPORTS

Η διπλή επιτυχία της ΑΕΚ σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, η ρεβάνς του μπασκετικού ΠΑΟΚ για την ήττα του ποδοσφαιρικού, το 'πούλμαν' που δεν οδηγάει πλέον ο Ζοζέ Μουρίνιο και δυστυχώς ο θάνατος ενός οπαδού από αυτοκίνητο στη Θεσσαλονίκη μετά από κυνηγητό αντίπαλων χούλιγκανς.

Basket League: Η διαφορά των 11 πόντων του Λάνγκφορντ

Η ΑΕΚ αντιμετώπισε για δεύτερη φορά εφέτος τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ στο πρωτάθλημα και ο Κιθ Λάνγκφορντ εμφάνισε -συμπτωματικά- την ίδια ακριβώς παραγωγή σκορ. Βέβαια οι 11 πόντοι στο θριαμβευτικό 100-97 της Κυριακής, μπροστά στο ενθουσιώδες 'κιτρινόμαυρο' κοινό, δεν συγκρίνονται, ούτε στο ελάχιστο σε βάρος και σπουδαιότητα, με τους ισόποσους στο 89-68 της πρεμιέρας της ΕΚO Basket League, στις 28 Σεπτεμβρίου. Αυτή τη φορά ήταν όλοι τους ένας κι ένας, καθεις μετά το 29ο λεπτό.

Ο βετεράνος Αμερικανός δεν απαρνήθηκε ότι στο φινάλε "έγινε λίγο προσωπικό θέμα", εξηγώντας συγχρόνως για το λεκτικό επεισόδιο που είχε με τον Ιωάννη Παπαπέτρου πως "όταν νικάς, λες ό,τι θες. Αν έχανα θα το βούλωνα". Είχε βέβαια φροντίσει ν' αποκτήσει το δικαίωμα 'σκοτώνοντας' την πρώην ομάδα του με την απόδοσή του στην τελική ευθεία της αναμέτρησης. Ο Λάνγκφορντ ήταν αδρανής για περισσότερα από 25 λεπτά. Όταν ύστερα από 2'44'' χρεώθηκε με δεύτερο φάουλ και παράλληλα δέχθηκε τεχνική ποινή για την αντίδρασή του έφυγε για τ' αποδυτήρια. Κατ' αυτόπτες μάρτυρες έβγαλε την μπλούζα του και εκνευρισμένος χτυπούσε πόρτες και τοίχους. Ο ίδιος ομολόγησε ότι "έφυγα για να ηρεμήσω. Θεώρησα ότι δεν ήταν δίκαιο ό,τι συνέβη, ήμουν εκνευρισμένος και θέλησα να προστατεύσω τον εαυτό μου". Γύρισε σχετικά γρήγορα, αλλά κάθισε αναπόφευκτα στον πάγκο.

Όσο έλειπε από το παρκέ ο Χάρης Γιαννόπουλος έκανε όλη τη δουλειά με τα μακρινά σουτ του. Η κάκιστη άμυνα των 'πρασίνων' τα προσέφερε απλόχερα και ο άλλοτε παίκτης τους, στην πρώτη θητεία του Αργύρη Πεδουλάκη, έστελνε την μπάλα στο στόχο. Ο ίδιος είχε 4 και συνολικά η ΑΕΚ 12 στα 19, σκοράροντας 63 πόντους στα πρώτα 20 λεπτά! Ο Λάνγκφορντ επανήλθε στο 27'40'' (αντί του Γιαννόπουλου). Το σκορ ήταν πια 79-74, με τον Παναθηναϊκό να έχει καλύψει ένα μέρος της απόστασης και να διεκδικεί. Μολονότι οι 'πράσινοι' κατόρθωσαν να προσπεράσουν (85-86, 35'47'') ο Αμερικανός δεν τους επέτρεψε να διατηρήσουν το μομέντουμ. Πήρε πάνω όλες τις επιλογές. Άρχισε με δίποντο για το 87-86, έκανε το 90-88 με τρίποντο, κέρδισε δύο σερί φάουλ από Καλάθη και Τζόνσον, σκόραρε ξανά για τρεις στο 94-90, κυκλοφόρησε σωστά την μπάλα όταν τον έκλειναν ελευθερώνοντας τον Ρέι κι έδωσε την ασίστ για άλει ουπ στον Σλότερ που διαμόρφωσε το 100-94 στα 40'' για τη λήξη.

Οι φιλοξενούμενοι είχαν μια έσχατη ελπίδα, αλλά επί της ουσίας είχαν παραδοθεί στα βέλη που εξαπέλυε ο Αμερικανός. Ο Ρικ Πιτίνο έκανε λόγο για μια ήττα - μάθημα που θα οδηγήσει σ' ένα καλύτερο σκάουτινγκ. Τον Λάνγκφορντ, αλήθεια είναι όμως, ότι τον γνώριζε καλά και σε διαδοχικές φάσεις τον άφησε μόνο με τον Ράις να τον εκθέτει σουτάροντας διαρκώς πάνω από το κεφάλι του. Τιμωρία.

Ο,ΤΙ ΠΛΗΡΩΣΕ ΠΗΡΕ Ο ΠΑΟΚ

Αν ήταν όντως ο τελευταίος χορός των καταραμένων, τουλάχιστον ΠΑΟΚ και Άρης χάρισαν μια χορταστική παράσταση στο 'Παλατάκι'. Οι αλλαγές προσώπων, με την οικονομική αρωγή της οικογένειας Σαββίδη, ήταν δεδομένο πως θα ευνοούσαν τον 'Δικέφαλο', ακόμη κι αν ο Μπόμπι Μπράουν που ήρθε μόλις την Παρασκευή δεν έμεινε στο παρκέ περισσότερα από 15 λεπτά. Ο Σάνον Σόρτερ αντιθέτως, μ' ένα γεμάτο 10ήμερο στην Ελλάδα, λειτούργησε ως δεύτερος πυλώνας στην επίθεση και συμπαραστάτης του Άνταμ Σμιθ για το 101-84, με το οποίο η ομάδα του όχι ουρανοκατέβατου Κώστα Χαραλαμπίδη κάλυψε τη διαφορά του -3 στον πρώτο αγώνα. Οι δυο τους πέτυχαν τους 49 πόντους των γηπεδούχων με 10 εύστοχα τρίποντα (6/9 και 4/7 έκαστος) δημιουργώντας τις συνθήκες για μια εν τέλει άνετη επικράτηση, καθώς όταν ο Μποχωρίδης άρχισε να δίνει σκορ ήταν αργά. Είχε ήδη 'σιγήσει' ο Κεν Μπράουν που κρατούσε όσο μπορούσε τον (ουραγό πλέον) Άρη κοντά κατά το πρώτο μισό. Ήταν ένα είδος ρεβάνς για ό,τι συνέβη το Σάββατο στο ποδοσφαιρικό ντέρμπι των δύο.

Super League: Λιβάγια και Βέρντε μοιράστηκαν την πατρότητα της νίκης

Ο Ντάνι Βέρντε πανηγυρίζει με την μπάλα στη κοιλιά του το γκολ που έχει διαμορφώσει το 3-1 επί του Παναιτωλικού στο ΟΑΚΑ
Ο Ντάνι Βέρντε πανηγυρίζει με την μπάλα στη κοιλιά του το γκολ που έχει διαμορφώσει το 3-1 επί του Παναιτωλικού στο ΟΑΚΑ EUROKINISSI SPORTS

Η φουσκωμένη κοιλιά του Ντάνι Βέρντε, που εξείχε στον πανηγυρισμό του γκολ που σφράγισε το 3-1 της ΑΕΚ επί του Παναιτωλικού, δεν ήταν αποτέλεσμα της εορταστικής κραιπάλης που προηγήθηκε της επανέναρξης του πρωταθλήματος της Super League 1. Ο Ιταλός εξτρέμ είχε καλύψει την μπάλα με την κιτρινόμαυρη φανέλα του και αφιέρωνε το εύστοχο χτύπημα πέναλτι στη νεογέννητη κόρη του, η οποία είχε έρθει στη ζωή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Το δώρο στον 23χρονο Ναπολιτάνο δεν το είχε αφήσει στο τζάκι ο κοκκινοντυμένος Άγιος Βασίλης. Έφτασε στον προορισμό του, μετά από 9 μήνες ταξιδιού, μέσα στο σάκο ενός πάλλευκου πελαργού που επισκέφτηκε την οικεία του πριν ακριβώς αλλάξει ο χρόνος. Ένα δώρο ανεκτίμητης αξίας που του χάρισε φτερά στα πόδια. Τέτοια που τον μετέτρεψαν σ' έναν άπιαστο καβαλάρη της δεξιάς πλευράς, απ' όταν με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου αντικατέστησε τον αναιμικό Ντέλετιτς και μεταμόρφωσε την επίθεση της Ένωσης.

Ως τότε, με τον Μάνταλο στον πάγκο (μέχρι το 84') και μια πειραματική 11άδα ελέω ενός υπερφορτωμένου 10ήμερου, η ομάδα του Μάσιμο Καρέρα ήταν αργή και προβλέψιμη, άνευ φαντασίας και κίνησης στους όποιους κενούς χώρους. Μονάχα ο Μάρκο Λιβάγια πάλευε με διαρκή εναλλαγή θέσεων και ρόλων να διασπάσει το αμυντικό τείχος των φιλοξενούμενων, οι οποίοι απέναντι σε μια φλύαρη 'κιτρινόμαυρη' υπεροχή είχαν καταφέρει να βρουν το μόλις πέμπτο γκολ εκτός έδρας γκολ τους (με τον Ντίας) και ν' απειλήσουν τον Μπάρκα στο φινάλε του του πρώτου ημιχρόνου.

Βέβαια ο βιρτουόζος Κροάτης είχε ήδη, από το 29' σκοράρει μία φορά (από σπρώξιμο-πέναλτι στον Σαμπανάτζοβιτς), φροντίζοντας στη συνέχεια να χαρίσει εκ νέου το προβάδισμα στην ΑΕΚ με κεφαλιά στο 56'. Θα είχε -κατά μεγάλη πιθανότητα- πανηγυρίσει χατ τρικ, το πρώτο της παρουσίας του στην ποδοσφαιρική Ελλάδα, αλλά και ο ίδιος ως πατέρας μιας 'πριγκίπισσας' κατάλαβε τι σημαίνει για τον Βέρντε να πάρει εκείνος την ευθύνη για το πέναλτι του 82' (μαρκάρισμα πάντως που έγινε στον Λιβάγια εκτός περιοχής) και να το αφιερώσει μετέπειτα στο νέο μέλος της οικογένειάς του. "Του είπα απλώς την αλήθεια. Ότι ήθελα πολύ να σκοράρω γι' αυτήν. Ήταν μια απίστευτη αίσθηση", ομολόγησε ο Βέρντε ερωτηθείς για τον διάλογό -που είχε προηγηθεί της εκτέλεσης- με τον συμπαίκτη του. "Για μένα το σημαντικό δεν είναι το χατ τρικ, αλλά να πάει καλά η ομάδα", συμπλήρωσε ο έτερος πρωταγωνιστής. Δεν χρειάστηκε να πουν περισσότερα οι δύο πατεράδες, συνεννοήθηκαν με τα μάτια.

ΕΙΔΕ ΦΟΣ...Ε ΚΑΙ ΜΠΗΚΕ 6ΑΔΑ

Ό,τι είχε δώσει ως τώρα ο Ζορντάν Φοσέ στην Ξάνθη ήταν μετά το 88ο λεπτό. Στο παιχνίδι με την ΑΕΛ σκόραρε για πρώτη φορά τόσο νωρίς στη ροή του 90λεπτου και με τα δύο δικά του γκολ, στο 67' και στο 68', η ομάδα του Γιώργου Παράσχου ανέτρεψε το 0-1 του Μιλοσάβλιεβιτς, που είχε προκύψει ως ευγενική χορηγία του Κασάδο λίγο πριν. Ήταν η πρώτη νίκη μετά από τέσσερις αγώνες χωρίς τέρμα (0-1-3, 0-8 γκολ) για τους Θρακιώτες.

Για τη Λαμία το 1-0 στη Νέα Σμύρνη, χάρη σε τέρμα του Καραμάνου στο 11', ήταν η 6η νίκη στα 10 παιχνίδια αφότου ο Άκης Μάντζιος πήρε στα χέρια του το κουμάντο. Μόνο στο ένα εξ αυτών ηττήθηκε η ομάδα της Φθιώτιδας αντέχοντας ακόμη και με παίκτη λιγότερο από το 27' (αποβολή Μπεχαράνο).

Θεσσαλονίκη: Σκοτώθηκε οπαδός

Περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ
Περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ EUROKINISSI

Η τυφλή και ανεξέλεγκτη οπαδική βία είχε ως αιματηρή συνέπεια τον τραγικό θάνατο ενός 28χρονου Βούλγαρου οπαδού, ο οποίος παρασύρθηκε από ΙΧ αγνώστων στοιχείων και εξέπνευσε στο νοσοκομείο υποκύπτοντας στα τραύματά του. Όπως ενημέρωσε η ΕΛ.ΑΣ, "σήμερα και περί ώρα 16:30, διακομίσθηκαν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, από την ευρύτερη περιοχή του Μεγάρου Μουσικής, τρεις αλλοδαποί, μετά από επίθεση που δέχτηκαν από οπαδούς του ΠΑΟΚ. Ένας εξ αυτών, ηλικίας 28 ετών, κατέληξε. Ερευνώνται τα αίτια θανάτου του, καθώς μετά την επίθεση και ενώ ευρίσκετο επί του οδοστρώματος πέρασε από πάνω του όχημα, το οποίο αναζητείται. Προανάκριση διενεργείται από τις αστυνομικές Αρχές".

Κατά τις πληροφορίες που συνέλεξε το News247, πρόκειται για φιλάθλους ομάδας της Βουλγαρίας αδελφοποιημένης με τον Άρη, τους οποίους ομάδα οπαδών του ΠΑΟΚ κατεδίωξε και ξυλοκόπησε.

FA Cup: Πού 'ναι 'κείνο το πούλμαν;

Ο Ζοζέ Μουρίνιο καταλαβαίνει πως έχει πολλή δουλειά το καλοκαίρι, αν θέλει να εμφανίσει ξανά ανταγωνιστική την Τότεναμ...
Ο Ζοζέ Μουρίνιο καταλαβαίνει πως έχει πολλή δουλειά το καλοκαίρι, αν θέλει να εμφανίσει ξανά ανταγωνιστική την Τότεναμ... OWEN HUMPHREYS/PA VIA AP

Αναμφίβολα η πρόσληψη του Ζοζέ Μουρίνιο χάρισε μια φρέσκια αύρα στην Τότεναμ. Όχι όμως λύση στο μέγα ζήτημα της αμυντικής ανεπάρκειά της, η οποία τη συντροφεύει σταθερά από την έναρξη της σεζόν. Συνέπεια αυτής της αδυναμίας είναι να δεχθεί πρώτη γκολ από τη Μίντλεσμπρο και μετά το 1-1 στο 'Ριβερσάιντ', από την ισοφάριση του Μόουρα στο 61', θα διεκδικήσει αναγκαστικά σε δεύτερο παιχνίδι την πρόκρισή της στον τέταρτο γύρο του Κυπέλλου. Ήταν το 12ο στα τελευταία 13 παιχνίδια που τα 'σπιρούνια' δεν διατήρησαν ανέπαφη την εστία τους. Τουναντίον η Τσέλσι είχε από το 33' προβάδισμα δύο γκολ έναντι της Νότιγχαμ Φόρεστ στο 'Στάμφορντ Μπριτζ', παίρνοντας γκολ από τους Χάντσον-Οντόι και Μπάρκλεϊ. Ένα 2-0 που έμελλε να μείνει ως το τέλος.

Τη Λίβερπουλ, τέλος, την έστειλε στην επόμενη φάση της διοργάνωσης ένας 18χρονος χαφ. Ο Κέρτις Τζόουνς είναι ο νεότερος ποδοσφαιριστής που σκοράρει σε ντέρμπι του Μερσεϊσάιντ μετά τον κατά δύο ημέρες μικρότερό του Ρόμπι Φάουλερ τον Μάρτιο του 1994! Το 1-0 στο 'Άνφιλντ' στέρησε από την Έβερτον του Κάρλο Αντσελότι τη δυνατότητα να διεκδικήσει ένα τρόπαιο.

 

News 24/7

24MEDIA NETWORK