Matchday Σάββατο 14/12: Ο Περέα έχει αυτό που δεν έχουν άλλοι

Το Contra.gr παρουσιάζει τις σημαντικότερες αναμετρήσεις και αθλητικά γεγονότα του Σαββάτου (14/12) σε Ελλάδα, Ευρώπη και κόσμο.

Ο Χουάν Χοσέ Περέα του Παναθηναϊκού πανηγυρίζει το γκολ που σημείωσε κόντρα στη Λαμία για τη Super League 1 2019-2020 στο Ολυμπιακό Στάδιο, Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019
Ο Χουάν Χοσέ Περέα του Παναθηναϊκού πανηγυρίζει το γκολ που σημείωσε κόντρα στη Λαμία για τη Super League 1 2019-2020 στο Ολυμπιακό Στάδιο, Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019 ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI SPORTS

Η νίκη του Παναθηναϊκού επί της Λαμίας με πρωταγωνιστή τον Χουάν Χοσέ Περέα, εκείνη της ΑΕΚ στην Ξάνθη στο ντεμπούτο του Μάσιμο Καρέρα και η νέα γκέλα της Μπαρτσελόνα στο 'Ανοέτα' ξεχωρίζουν από τη δράση σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Super League 1: Ο Περέα διώχνει την κακή ενέργεια

Δεν μπορεί να είναι σύμπτωση πια. Σε 11 παιχνίδια στη Super League 1 και συνολικά 482 λεπτά, ο Χουάν Χοσέ Περέα έχει μόλις 2 τέρματα και μόνο εκείνο κόντρα στην ΑΕΚ έπαιξε ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Ακόμα κι εκείνο που δεν μέτρησε, κόντρα στον Άρη που κατέληξε στη γνωστή δακρυσμένη εικόνα, δεν θα έπαιζε ρόλο. Ούτε αυτό που πέτυχε κόντρα στη Λαμία, στη νίκη του Παναθηναϊκού με 2-0 επί της ομάδας της Φθιώτιδας, με την οποία ήταν ισόβαθμος στους 17 πόντους. Ο Κολομβιανός επιθετικός είναι κομβικός στους αγώνες των 'πρασίνων' ακόμα και χωρίς να σκοράρει. Και αυτό έκανε και στο Ολυμπιακό Στάδιο το Σάββατο, έστω κι αν... σκόραρε.

"Ο Χουάν είναι ένα παιδί που διψάει. Ακολουθεί τις εντολές των προπονητών προσπαθεί να βελτιώνεται και θέλει να μάθει. Είναι ένα παιδί που έχει κάτι που δεν έχει κανένας επιθετικός μας, έχει δύναμη και πείσμα. Ο χρόνος είναι υπέρ του για να γίνει καλύτερος. Θέλει υπομονή", ήταν τα λόγια του Γιώργου Δώνη στη Nova, έπειτα από το τέλος του αγώνα, στην προσπάθειά του να εξηγήσει τον αντίκτυπο που έχει ένας 19χρονος στο παιχνίδι της ομάδας του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Περέα μπαίνει σε αγώνα ως λύση από τον πάγκο. Είναι η συνήθεια που έγινε... λατρεία για τους 'πράσινους'. Από τις 11 συμμετοχές του στο πρωτάθλημα, βασικός ήταν μόνο κόντρα σε Πανιώνιο (εκτός έδρας νίκη 1-0) και Αστέρα Τρίπολης (εντός έδρας νίκη 1-0). Όταν ο Παναθηναϊκός τα βρίσκει 'σκούρα', ο τεχνικός της ομάδας απευθύνεται σε εκείνον και συνήθως βρίσκει το αποτέλεσμα που ζητάει.

Στην προκειμένη περίπτωση, το καλό στήσιμο της Λαμίας δυσκόλεψε τους γηπεδούχους, που βρήκαν το 1-0 με πέναλτι του Τάσου Χατζηγιοβάνη στο 44'. Ο Άκης Μάντζιος έκανε λόγο για ανωτερότητα της ομάδας του και άδικη ήττα, κάτι που θα ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα αν δεν υπήρχε η είσοδος του Περέα στον αγωνιστικό χώρο στο 53'. Ο Δώνης δεν ήθελε να ρισκάρει άλλο και έβαλε στον αγώνα τον 'παράγοντα Χ' της ομάδας του. Δημιουργήθηκαν ρήγματα στην άμυνα των φιλοξενουμένων, ο Παναθηναϊκός έκανε μερικές ευκαιρίες κα ιστο 82' ήρθε το 2-0 που ουσιαστικά 'κλείδωνε' τη νίκη. Πρώτα νίκησε στη δύναμη έναν αντίπαλο, έγινε κάτοχος της μπάλας, έκανε ένα 'κόψιμο' προς τα μέσα και σούταρε. "Εκείνη τη στιγμή έβλεπα μόνο το γκολ", παραδέχθηκε στις δηλώσεις αργότερα, όταν και μίλησε και για τον πανηγυρισμό του, που έμοιαζε σαν να... καθαρίζει τη φανέλα του: "Ήθελα να διώξω την κακή ενέργεια". Τα κατάφερε, αφού ο Παναθηναϊκός νίκησε τη Λαμία για πρώτη φορά ύστερα από 4 αγώνες σε πρωτάθλημα και κύπελλο...

Η ΑΕΚ ΤΟΥ ΚΑΡΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ... ΚΩΣΤΕΝΟΓΛΟΥ

Η ΑΕΚ φέρνει ένα κακό αποτέλεσμα, αλλάζει προπονητή και στο αμέσως επόμενο παιχνίδι εμφανίζεται μεταμορφωμένη προς το καλύτερο. Δεν ήταν αυτό το σενάριο στο ντεμπούτο του Μάσιμο Καρέρα στον πάγκο της, αλλά εκείνο στο ντεμπούτο του Νίκου Κωστένογλου, κατά την παραλαβή 'σκυτάλης' από τον Μιγκέλ Καρντόσο. Ίσως έτσι εξηγούνται και τα δάκρυα του Έλληνα βετεράνου στόπερ, όταν αποχαιρέτησε την ομάδα την προηγούμενη εβδομάδα, στο 5-0 επί του Πανιωνίου. Το γυαλί δεν είχε ραγίσει με τους παίκτες, δεν υπήρχε λόγος για κανέναν ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ να μην παίζει για τον προπονητή του στα προηγούμενα παιχνίδια. Τα (όποια) προβλήματα ήταν διαφορετικά και δεν θα άλλαζαν μέσα σε 7 ημέρες, στη νίκη 1-0 στα Πηγάδια.

Όπως και να 'χει, ο Ιταλός τεχνικός άνοιξε το μάνιουαλ με τις ενέργειες που κάνει ένας καινούργιος προπονητής σε μια ομάδα και μελέτησε τα sos. Ψυχολογία. Εκεί στάθηκε στην Ξάνθη (με συνεχή εμψύχωση των παικτών και δίνοντας συγχαρητήρια στον καθένα ξεχωριστά μετά τον αγώνα), την ομάδα που σημαδιακά έστειλε στο ταμείο ανεργίας τον Καρντόσο στην πρεμιέρα της Super League 1. Το 3-5-2 έχει εμφανιστεί ξανά στη φετινή πραγματικότητα της ΑΕΚ, ακόμα και ο Στράτος Σβάρνας στα στόπερ. Ο πάγκος για τον Ντανιέλε Βέρντε δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, ούτε η προσμονή από τους Πέτρο Μάνταλο, Μάρκο Λιβάγια και Νέλσον Ολιβέιρα για να κάνουν τα... πάντα από τη μέση και μπροστά.

Απέναντι σε μία ομάδα που επίσης είχε καινούργιο προπονητή στον πάγκο, έστω και για 3η φορά, τον Γιώργο Παράσχο, η ΑΕΚ φανέρωσε ξανά τα (αγωνιστικά) θέματα που την ταλαιπωρούν. Από τη στιγμή που η κορυφαία τριπλέτα της δεν κατάφερε να συνδυαστεί και να διασπάσει την άμυνα μιας ομάδας που δεν έχει στο μυαλό της (και δεν μπορεί) να επιτεθεί, το 0-0 άρχισε να προβάλλει ως θετικό αποτέλεσμα. Η (ανόητη) δεύτερη κίτρινη κάρτα του Βασίλη Φασίδη στο 77' (5 λεπτά έπειτα από την πρώτη που αντίκρισε), 'αφύπνισε' τον Ιταλό από το σώμα του Καρέρα. Η ώρα για την πρώτη αλλαγή έφτασε στο 80' και ο Βέρντε οδήγησε και σε αλλαγή συστήματος σε 4-2-3-1. Από τη στιγμή που ο Κώστα Γαλανόπουλος έκανε το 1-0 στο 84' με δόση τύχης, ο Καρέρα ήδη επεξεργαζόταν νέα αλλαγή διάταξης, ως γνήσιο τέκνο της ιταλικής σχολής. Ήρθε με την είσοδο του Σιμόες στο 88' και το 4-3-3 'κλείδωσε' τους 3 βαθμούς της νίκης. Ο Καρέρα εμφάνισε την ΑΕΚ του Κωστένογλου, όμως στο τελευταίο 10λεπτο πήρε τη νίκη ως... Ιταλός.

Primera Division: Η κατάρα λύγισε την Μπαρτσελόνα

Το 'Ανοέτα' ήταν μια έδρα στην οποία η Μπαρτσελόνα του Φρανκ Ράικαρντ ξέχασε τι θα πει νίκη. Και του Πεπ Γκουαρδιόλα. Και του Χεράρδο Μαρτίνο. Και του Λουίς Ενρίκε. Από τον Μάιο του 2007, οι 'μπλαουγκράνα' νίκησαν ξανά τη Ρεάλ Σοθιεδάδ τον Ιανουάριο του 2017, αλλά για το κύπελλο. Για την Primera Division χρειάστηκαν ακόμα έναν χρόνο, μέχρι που τον Ιανουάριο του 2018, με τον Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο, έσπασαν την 'κατάρα'. Ακολούθησαν ο περσινός αγώνας πρωταθλήματος και ακόμα μια νίκη, αλλά φέτος η κατάσταση επανήλθε στις... εργοστασιακές ρυθμίσεις και η Μπαρτσελόνα 'κόλλησε' στο 2-2 για την 16η αγωνιστική.

Σε αντίθεση με πολλά προηγούμενα παιχνίδια, το συγκεκριμένο είχε τη σημασία του για τους Καταλανούς. Μια 3η σερί νίκη θα αποδείκνυε ότι το Σαν Σεμπαστιάν δεν ήταν πια απαγορευμένος τόπος και -κυρίως- θα προετοίμαζε ψυχολογικά τους ποδοσφαιριστές, ενόψει της αναμέτρησης της 18ης Δεκεμβρίου. Το εξ αναβολής clasico δεν παίρνει άλλη αναβολή και το 'Καμπ Νόου' θα υποδεχθεί τη Ρεάλ Μαδρίτης την προσεχή Τετάρτη, στο ντέρμπι τίτλου.

Ο Βαλβέρδε επέλεξε και την πιο πιθανή ενδεκάδα του ντέρμπι, σε μία προσπάθειά του να ζεστάνει τους παίκτες, αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν το καλύτερο δυνατό. Μάλιστα, η Μπαρτσελόνα χρειάστηκε να κυνηγάει στο σκορ, λόγω του εύστοχου χτυπήματος πέναλτι του Μίκελ Οϊαρθάμπαλ στο 12'. Ο πρώην... Βάσκος Αντουάν Γκριεζμάν ισοφάρισε στο 38' και ο Λουίς Σουάρες πήρε το 'δώρο' από τον Λιονέλ Μέσι με την έναρξη του 2ου μέρους για την ανατροπή, όμως ο Αλεξάντερ Ίσακ ισοφάρισε για τους γηπεδούχους, σε ένα ημίχρονο με πολλές ευκαιρίες. Από τη στιγμή που δεν δόθηκε πέναλτι στον Ζεράρ Πικέ στο τέλος, η Ρεάλ έχει την ευκαιρία να χαλάσει την ισοβαθμία της κορυφής αν πάρει νίκη στο 'Μεστάγια' κόντρα στη φορμαρισμένη Βαλένθια την Κυριακή. Ακόμα κι αν δεν το κάνει, ίσως να έχει ένα αναπάντεχο ατού, αφού οι παίκτες της Μπαρτσελόνα απέδειξαν ότι... πιστεύουν στις κατάρες. Και στο clasico έχει αρχίσει να δημιουργείται εκείνη του 'Καμπ Νόου', αφού από τον Μάρτιο του 2015, οι 'μπλαουγκράνα' έχουν μόνο μία εντός έδρας νίκη σε clasico (η περσινή manita).

Κόστισαν στον Άγιαξ οι πωλήσεις Ντε Γιονγκ-Ντε Λιχτ; Είναι πρωταθλήτρια Αγγλίας η Λίβερπουλ; Όλες οι απαντήσεις στο νέο Pod-όσφαιρο!


News 24/7

24MEDIA NETWORK