Ματιέ Βαλμπουενά: Το γραμμάτιο από το 2011 πληρώθηκε με τόκο

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 6ης Δεκεμβρίου του 2011, ένα δικό του γκολ έφερνε τους φίλους του Ολυμπιακού στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι πίνουν νερό στο όνομα του. Ο Ματιέ Βαλμπουενά στα 35 του χρόνια δίνει την κορυφαία παράσταση της καριέρας του με τα ερυθρόλευκα.

Ο Ματιέ Βαλμπουενά του Ολυμπιακού πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στον Άρη για τη Super League 1 2019-2020 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020
Ο Ματιέ Βαλμπουενά του Ολυμπιακού πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στον Άρη για τη Super League 1 2019-2020 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020 ΚΛΟΝΤΙΑΝ ΛΑΤΟ / EUROKINISSI SPORTS

Στις 6 Δεκεμβρίου του 2011, για την τελευταία αγωνιστική του Group F στο Champions League, ο Ολυμπιακός ήθελε νίκη επί της Άρσεναλ στο Φάληρο και ήττα της Μαρσέιγ στη Βεστφαλία για να πάρει την πρόκριση. Η Ντόρτμουντ προηγήθηκε με 2-0 στο 32', ο Ολυμπιακός έκλεισε με 2-0 το ημίχρονο. Φτάνοντας στα τελευταία πέντε λεπτά του αγώνα, έγιναν πολλά... Ο Φρανσουά Μοδεστό με κεφαλιά στο 88' για το 3-1 'κλείδωνε' το τρίποντο, αλλά την ίδια στιγμή το 2-0 στην Βεστφαλία γινόταν 2-3, με γκολ των Αντρέ Αγιού στο 85' και Ματιέ Βαλμπουενά στο 87'...

Φυσιολογικά, πολλά ακούστηκαν για εκείνο το παιχνίδι. Ακόμη και μια φωτογραφία που έδειχνε τον Γιούργκεν Κλοπ χαμογελαστό στο 2-3 κυκλοφόρησε, για να δώσει μεγαλύτερο υπόβαθρο στην θεωρία συνωμοσίας. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς τι... είπε το στόμα των φίλων του Ολυμπιακού. Τα μπινελίκια, οι αφορισμοί, το ανάθεμα για Ντόρτμουντ και Μαρσέιγ, για τον σκόρερ του 2-3 Ματιέ Βαλμπουενά, πήγαν σύννεφο. Μια εξέλιξη όχι και τόσο συνηθισμένη, ειδικά σε ένα γήπεδο που εκείνη την εποχή το 2-0 πιο εύκολα γινόταν 5-0 παρά 2-3, που στέρησε στους 'ερυθρόλευκους' μια σπουδαία πρόκριση.

Από τότε πέρασαν 8 χρόνια, μέχρι το καλοκαίρι του 2019, όταν ο Γάλλος πρωταγωνιστής της ανατροπής του 'Westfalenstadion' βρέθηκε στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού. Μια κίνηση που είχε ούτως ή άλλως αντιμετωπιστεί με δυσπιστία, εξαιτίας της προχωρημένης ποδοσφαιρικά ηλικίας του. Φτάνοντας στον Μάρτιο, ο Ματιέ Βαλμπουενά είναι αυτός στο όνομα του οποίου όλοι πίνουν νερό. Και όχι μόνο. Ο Γάλλος μεσοεπιθετικός τρελαίνει κόσμο με τα κατορθώματα του στον αγωνιστικό χώρο, γράφοντας αριθμούς που δεν παρουσίαζε ούτε στα χρόνια της ποδοσφαιρικής του ακμής! Αριθμούς που δεν αφορούν μονάχα το ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά και την Ευρώπη.

Πολύ γρήγορα ο Βαλμπουενά κλήθηκε να πράξει διαφορετικά από το σκεπτικό της απόκτησης του. Θα ήταν στο γήπεδο μαζί με τον Φορτούνη και τον Ποντένσε, ή αυτός που θα έπαιζε εναλλάξ με έναν εκ των δύο. Άλλωστε ήταν δεδομένο πως θα χρειαζόταν μια ειδική διαχείριση για να βγάλει τη σεζόν 'πούδρα', χωρίς προβλήματα.

Ο τραυματισμός του Φορτούνη ξαφνικά άλλαξε τα δεδομένα και πρόσθεσε πολύ μεγαλύτερο βάρος στους ώμους του Βαλμπουενά. Πλέον ήταν αυτός που έπρεπε να πάρει τη μπαγκέτα και να διευθύνει. Όχι πως είχε πρόβλημα. Η ποιότητα του αποτελούσε εγγύηση για την επιτυχία του εγχειρήματος. Με 1 γκολ και 5 ασίστ σε 6 συμμετοχές και 455 αγωνιστικά λεπτά, οδήγησε τον Ολυμπιακό στους ομίλους του Champions League. Αλλά μοιραία είχε να επιφορτιστεί με πολύ μεγαλύτερο φόρτο εργασίας, όσον αφορά τα λεπτά συμμετοχής. Κάποια στιγμή, το δίμηνο Οκτώβρη - Δεκέμβρη, 'λύγισε'. Αλλά επέστρεψε ακόμη καλύτερος από πριν!

Με αποκορύφωμα τα κατορθώματα του από την 1η Φλεβάρη μέχρι σήμερα. Μέσα σε 30 ημέρες, ο 35χρονος μεσοεπιθετικός έχει κάνει απίστευτα πράγματα με τα ερυθρόλευκα. Προσέξτε: την 1/2 έπαιξε 72 λεπτά και είχε μια 1 ασίστ στο 3-1 με την Ξάνθη. Στις 9/2 ήταν αυτός που έδωσε την ασίστ στον Χάσαν και ο Ολυμπιακός στις καθυστερήσεις απέδρασε από το Περιστέρι (0-1). Στις 12/2 πέρασε ως αλλαγή στη ρεβάνς Κυπέλλου με την Λαμία και στα 45 λεπτά που αγωνίστηκε μοίρασε 3 ασίστ και οδήγησε τους Πειραιώτες στην ανατροπή, τη νίκη με σκορ 3-2 και την πρόκριση στα ημιτελικά.

Στις 15/2 είχε μια 1 ασίστ στα 45 λεπτά που αγωνίστηκε κόντρα στον Πανιώνιο (4-0). Στις 20/2 έμεινε στο γήπεδο και στα 90 λεπτά της αναμέτρησης με την Άρσεναλ (0-1) στο Φάληρο. Το ίδιο συνέβη και στη νίκη του Ολυμπιακού στην Τούμπα (0-1) κόντρα στον ΠΑΟΚ, στις 23/2. Στη ρεβάνς του Λονδίνου με την Άρσεναλ στις 27/2, ήταν αυτός που έδωσε την ασίστ στον Σισέ για το 0-1 των 'ερυθρολεύκων' στην κανονική διάρκεια και τον μετέπειτα θρίαμβο του 1-2. Την 1/3 προφυλάχθηκε από τον Μαρτίνς και δεν ξεκίνησε στην 11άδα κόντρα στον Παναιτωλικό. Μπήκε στο ματς στο 0-0 και στα 35 λεπτά που αγωνίστηκε μοίρασε 2 ασίστ για το τελικό 2-0...!

Από την 1η Φλεβάρη ως την 1η Μάρτη, ο Γάλλος έγραψε 9 ασίστ σε 8 συμμετοχές του, από τις οποίες μόλις 3 ήταν 90λεπτες. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό; Στα 35 του χρόνια, φορώντας τη φανέλα του Ολυμπιακού, ο Βαλμπουενά πραγματοποιεί την κορυφαία σεζόν της καριέρας του!

Το ακόμη πιο εντυπωσιακό; Στα 35 του χρόνια, φορώντας τη φανέλα του Ολυμπιακού, ο Βαλμπουενά πραγματοποιεί την κορυφαία σεζόν της καριέρας του! Από το 2006 ως το 2014 ήταν παίκτης της Μαρσέιγ και τους καλύτερους αριθμούς τους έγραψε την σεζόν 2011-2012, όταν συμμετείχε σε 25 γκολ, σκοράροντας 9 και μοιράζοντας 16 ασίστ. Στη Ντινάμο Κιέβου την σεζόν 2014-2015 είχε 4 γκολ και 15 ασίστ. Το 2016-2017 έκανε 10 γκολ και 8 ασίστ με τη φανέλα της Λυών και την επόμενη σεζόν έφτασε τα 8 γκολ με 16 ασίστ για λογαριασμό της Φενέρμπαχτσε. Φέτος, φορώντας τα ερυθρόλευκα, ο Γάλλος έχει αισίως 8 γκολ και 21 (!) ασίστ, ενώ ο Ολυμπιακός έχει ακόμη να δώσει μίνιμουμ 14 ματς για όλες τις διοργανώσεις ως το τέλος της σεζόν! Τόσο οι 21 ασίστ, όσο και η συμμετοχή του σε 29 τέρματα συνολικά, αποτελούν ρεκόρ καριέρας για τον Βαλμπουενά.

Στα 35 του χρόνια, είναι εκπληκτικός. Γεμάτος όρεξη, φιλοδοξία, ενέργεια, πάθος, σαν κάποιον νεαρό ταλαντούχο ποδοσφαιριστή που προσπαθεί τώρα να χτίσει τα σκαλοπάτια της καριέρας του. Σαν έναν άνθρωπο που νιώθει ότι για κάποιο λόγο, 'χρωστάει' στους οπαδούς και την ομάδα την οποία αγωνίζεται. Λες και ήθελε να ξεχρεώσει ένα γραμμάτιο από το 2011... Πλέον δεν έχει λόγο να ανησυχεί. Το πλήρωσε και μάλιστα με τόκους 8 ετών.

Σε ποια χώρα θα καταλήξει το Europa League; Ισπανία ή Γερμανία; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK