Με 8+3 λύσεις στην επίθεση ο Ολυμπιακός (δεν) κοιτάζει αλλού

Για τον Ολυμπιακό δεν αποτελεί προτεραιότητα η απόκτηση επιθετικού για την επόμενη σεζόν. Ο Πέδρο Μαρτίνς έχει ήδη οκτώ λύσεις στην διάθεση του και ακόμη τρεις για το εναλλακτικό πλάνο του 4-4-2. Γι' αυτό οι 'ερυθρόλευκοι' στρέφουν αλλού τις μεταγραφικές τους ανησυχίες.

Με 8+3 λύσεις στην επίθεση ο Ολυμπιακός (δεν) κοιτάζει αλλού
Ελ Αραμπί και Χασάν πανηγυρίζουν ένα γκολ του Μαροκινού φορ κόντρα στον Πανιώνιο (15/02/2020) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Προφανώς και η κουβέντα που κυριαρχεί στο ποδόσφαιρο αφορά την φόρμουλα επαναφοράς στην αγωνιστική δράση, που διακόπηκε 'βίαια' από την πανδημία του κορονοϊού. Οι ομάδες είναι αντιμέτωπες με ένα σωρό θέματα, αγωνιστικά μα κυρίως οικονομικά. Το συνολικό ύψος της ζημιάς στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο υπολογίζεται να φτάσει στα 9 δισ. ευρώ, αυτή που θα αντιμετωπίσει ξεχωριστά κάθε σύλλογος θα διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική/μεταγραφική του πολιτική στο παζάρι του καλοκαιριού.

Πάνω σε αυτή τη βάση έχει ενδιαφέρον να δούμε μια σημαντική παράμετρο που αφορά την επιθετική γραμμή του Ολυμπιακού. Και συγκεκριμένα την θέση του σέντερ φορ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, στους 'ερυθρόλευκους' ανήκουν αυτή τη στιγμή οκτώ (8) παίκτες που μπορούν να αγωνιστούν στην κορυφή της γραμμής κρούσης και τρεις (3) ακόμη που έχουν την ευχέρεια να καλύψουν την θέση του δεύτερου επιθετικού. Αυτή η συγκυρία μαρτυρά πως ενδεχομένως θα χρειαστεί κάτι πολύ σπέσιαλ για να ασχοληθεί ο Ολυμπιακός με την απόκτηση στράικερ στην θερινή μεταγραφική περίοδο. Λογικά θα κοιτάξει να διαθέσει τα χρήματα του για την ενίσχυση θέσεων που παρουσιάζουν ποιοτικό ή ποσοτικό έλλειμμα.

Ποιοι είναι όμως οι 8+3 παίκτες που μπορεί να έχει στην διάθεση του ο Πέδρο Μαρτίνς τη νέα σεζόν;

1. Γιουσέφ Ελ Αραμπί

Ο Μαροκινός αποτελεί τον βασικό φορ των 'ερυθρολεύκων'. Από τη στιγμή που προσαρμόστηκε πλήρως και ήρθε στην κατάσταση που ήθελε το τεχνικό επιτελείο, ο Ελ Αραμπί έγινε το σημείο αναφοράς στην κορυφή της επίθεσης του Ολυμπιακού. Με 17 γκολ (και 6 ασίστ) είναι πρώτος σκόρερ της Super League και κορυφαίος στην αναλογία γκολ/τελικές προσπάθειες με 1/3,1. Έχει σκοράρει ακόμη 7 τέρματα στην Ευρώπη, έτσι ο συνολικός του απολογισμός φτάνει τα 24 γκολ σε 39 εμφανίσεις (2534'). Παρά τα 33 του χρόνια είναι σε πολύ καλή σωματική κατάσταση και σε επίπεδο Super League έχει άνετα μια διετία ακόμη. Υπάρχει ενδιαφέρον από ομάδες του εξωτερικού, ο ίδιος δεν ψήνεται να μετακομίσει και ο Ολυμπιακός δεν δείχνει διάθεση να τον παραχωρήσει.

2. Αχμέντ Χασάν

Η επιστροφή του Αιγύπτιου τον Γενάρη αντιμετωπίστηκε καχύποπτα από αρκετούς οπαδούς του Ολυμπιακού, ωστόσο ο ο 27χρονος επιθετικός έδωσε γρήγορα τις απαντήσεις στο χορτάρι. Σε 489 λεπτά συμμετοχής έχει πετύχει τέσσερα (4) γκολ και τα τρία (3) από αυτά ήταν σημαντικά. Υπέγραψε το μεγάλο 'διπλό' των Πειραιωτών στο Περιστέρι, όταν παρά το αριθμητικό πλεονέκτημα ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη με γκολ του Χασάν στο 90'. Ο Αιγύπτιος σκόραρε στην ανατροπή - πρόκριση επί της Λαμίας στο Κύπελλο και στην ήττα με 3-2 από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, στον πρώτο ημιτελικό του θεσμού. Έχει ρήτρα αγοράς 2,5 εκατ. ευρώ, ο Πέδρο Μαρτίνς τον εμπιστεύεται, μένει να δούμε αν η διοίκηση της πειραϊκής ΠΑΕ θα επιχειρήσει να τον αποκτήσει από την Μπράγκα με κανονική μεταγραφή.

3. Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο

Ο Ισπανός φορ πήγε δανεικός το Γενάρη στη Λεγανές, που διατηρεί οψιόν αγοράς του για το καλοκαίρι. Αμφίβολο αν και ο ίδιος θα ήθελε να επιστρέψει, καθώς θα ήταν ξεκάθαρα πίσω από τον Ελ Αραμπί. Ένας 'τίμιος' επιθετικός, παίκτης του συνόλου, έχει σκοράρει ορισμένα σημαντικά ευρωπαϊκά γκολ για τον Ολυμπιακό και βοήθησε τους 'ερυθρόλευκους' να μπουν φέτος στους ομίλους του Champions League μέσα από την προκριματική φάση και το μονοπάτι των μη πρωταθλητών. Σε 62 ματς με τη φανέλα του Ολυμπιακού μετράει 16 γκολ και 5 ασίστ, ενώ το συμβόλαιο του με τους Πειραιώτες ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2021.

4. Φράνκο Σολδάνο

Ο Ολυμπιακός πλήρωσε λίγο πάνω από 1 εκατ. ευρώ στην Ουνιόν τον Γενάρη του 2019 για να αποκτήσει τον Αργεντίνο (με ιταλικό διαβατήριο) επιθετικό. Έξι μήνες αργότερα και μετά από 9 συμμετοχές με 1 γκολ και 2 ασίστ, η ομάδα του Πειραιά παραχώρησε τον 26χρονο φορ δανεικό στην Μπόκα Τζούνιορς για 1,5 χρόνο. Εκεί σε 1178 λεπτά συμμετοχής μετράει 2 γκολ και 2 ασίστ. Ο Σολδάνο έχει συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό ως το 2023. Μένει να δούμε τις προθέσεις της Μπόκα αλλά και αν ο Πέδρο Μαρτίνς είναι διατεθειμένος να του δώσει άλλη ευκαιρία.

5. Ούγκο Κάιπερς

Το πολύκροτο σήριαλ με τον Βέλγο επιθετικό έληξε με την απόκτηση του από τον Ολυμπιακό. Το καλοκαίρι του 2017 έμεινε ελεύθερος από την Σταντάρ Λιέγης και ο Εργοτέλης τον έφερε στην Ελλάδα. Με τη φανέλα της Κρητικής ομάδας έκανε θραύση στην Super League 2, σημειώνοντας 22 γκολ σε 30 συμμετοχές. Ο Εργοτέλης ήρθε σε συμφωνία με την ΑΕΚ για την απόκτηση του Βέλγου φορ, ωστοσο ο παίκτης δεν συμφωνούσε με τους προσωπικούς όρους συμβολαίου, θεωρώντας την πρόταση εξαιρετικά μικρή στο οικονομικό σκέλος. Ο Εργοτέλης στύλωσε τα πόδια, το ίδιο έκανε και ο παίκτης, που προτίμησε να μείνει ένα χρόνο εκτός δράσης και να υπογράψει ως ελεύθερος στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2019. Τον Αύγουστο παραχωρήθηκε δανεικός στην Αζαξιό, όπου μετράει 5 γκολ και 5 ασίστ σε 1289 λεπτά συμμετοχής. Ο 23χρονος επιθετικός έχει συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό ως το καλοκαίρι του 2022.

6. Φιορίν Ντουρμισάι

Τον Ιούλιο του 2019 ο Ολυμπιακός πλήρωσε περίπου μισό εκατ. ευρώ στον Πανιώνιο και απέκτησε τον 23χρονο φορ, που εξαργύρωσε την σεζόν στους 'κυανέρυθρους' και την μεταγραφή στους 'ερυθρόλευκους' με το ντεμπούτο του στην εθνική Ελλάδας, απορρίπτοντας την προοπτική της Αλβανίας. Το πρώτο μισό της φετινής σεζόν έπαιξε δανεικός στη Μπέβερεν (9 συμ., 2 γκολ), δεν ήταν ευχαριστημένος στο Βέλγιο, έτσι επέστρεψε στη χώρα μας για να πάει στον Άρη. Η μετακίνηση του στους 'κίτρινους' έγινε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες (δεν είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για δανεισμό ή παραχώρηση με κανονική μεταγραφή, με τον Ολυμπιακό να διατηρεί οψιόν επαναγοράς του), ωστόσο οι 'ερυθρόλευκοι' σε κάθε περίπτωση διατηρούν το πάνω χέρι στην περίπτωση του.

7. Δημήτρης Μάνος

Έκανε θραύση με τη φανέλα του ΟΦΗ, με 37 γκολ και 15 ασίστ σε 59 συμμετοχές, έτσι ο Ολυμπιακός τον απέκτησε αντί 300.000 ευρώ το καλοκαίρι του 2018. Ο Μάνος μετράει 9 συμμετοχές και 2 γκολ με τα 'ερυθρόλευκα', ωστόσο την τελευταία διετία αγωνίστηκε κυρίως στον ΠΑΣ Γιάννινα (15 συμ., 3 γκολ) και τον ΟΦΗ (25 συμ., 3 γκολ, 3 ασίστ) με τη μορφή δανεισμού. Ο 25χρονος φορ έχει συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό ως τον Ιούνιο του 2021.

8. Αλέξανδρος Βοΐλης

Προϊόν των τμημάτων υποδομής του Ολυμπιακού, πρωταγωνιστής στην U19 (61 συμ., 30 γκολ) με συμμετοχές (11) στο UEFA Youth League, έγινε επαγγελματίας το καλοκαίρι του 2018. Έχει 98 λεπτά συμμετοχής στην πρώτη ομάδα των 'ερυθρολεύκων'. Τον Γενάρη παραχωρήθηκε δανεικός στην πορτογαλική Κάζα Πία για να αποκτήσει εμπειρίες. Έχει σκοράρει δύο (2) τέρματα σε οκτώ (8) συμμετοχές του εκεί.

ΤΡΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 4-4-2

Ο Πέδρο Μαρτίνς κατέφυγε αρκετές φορές στην λύση του 4-4-2 μέσα στη σεζόν, στις εντός συνόρων υποχρεώσεις του Ολυμπιακού. Αυτή ήταν η λύση του Πορτογάλου τεχνικού είτε στα προβλήματα τραυματισμών, είτε σε αγωνιστικά θέματα που αντιμετώπισαν οι 'ερυθρόλευκοι'. Ο παίκτης που εμπιστεύτηκε περισσότερο για τον ρόλο του δεύτερου επιθετικού ήταν ο Χιλάλ Σουντανί. Ο Αλγερινός κυνηγός έκανε θραύση ως εξτρέμ στην καριέρα του, ωστόσο στα πλάνα του Μαρτίνς υπολογιζόταν για ρόλο κυρίως στον άξονα. Έμεινε εκτός λίστας Champions League καθώς ήταν ανέτοιμος στο ξεκίνημα της σεζόν, ωστόσο μόλις ανέκαμψε πρόσφερε 7 γκολ και 5 ασίστ σε μόλις 1076 λεπτά συμμετοχής στην Super League. Ο Μαρτίνς τον επιβράβευσε με μια θέση στη λίστα του Europa League, αλλά ο 32χρονος φορ δεν πρόλαβε να το χαρεί. Η ατυχία του ξαναχτύπησε την πόρτα. Υπέστη ξανά ρήξη χιαστού και βρίσκεται σε στάδιο αποκατάστασης. Το συμβόλαιο του με τον Ολυμπιακό ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2021. Έχει προτάσεις από ομάδες της Αραβίας αλλά ψηφίζει 'δαγκωτό' Ολυμπιακό.

Τον Αύγουστο του 2019 ο Ολυμπιακός αποφάσισε να επενδύσει 3,5 εκατ. ευρώ στο ταλέντο του 20χρονου Μαξιμιλιάνο Λοβέρα, αποκτώντας τον παίκτη από την Ροζάριο της Αργεντινής. Αποδείχθηκε πως η περίοδος προσαρμογής του σε μια ομάδα με συνεχή πίεση και απαιτήσεις πρωταθλητισμού όπως ο Ολυμπιακός δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Έκανε 21 συμμετοχές, αν και οι περισσότερες ήταν ως αλλαγή, όπως φανερώνουν τα 774 λεπτά που πάτησε χορτάρι. Ο απολογισμός του ήταν 2 γκολ και 2 ασίστ. Ο Μαρτίνς τον χρησιμοποίησε κυρίως στα 'φτερά' της επίθεσης, αν και η 'καλή' θέση του Λοβέρα είναι αυτή του δεύτερου επιθετικού. Ο Πορτογάλος τεχνικός τον πιστεύει και είναι διατεθειμένος να του δώσει μια ακόμη ευκαιρία, όντας πεπεισμένος πως στη δεύτερη σεζόν του με τα 'ερυθρόλευκα' ο Αργεντίνος θα παρουσιαστεί πολύ καλύτερος.

Για την περίπτωση του δεύτερου επιθετικού σε 4-4-2, ο Μαρτίνς έχει μια ακόμη λύση. Αυτή του Κώστα Φορτούνη. Παρά την μίνι κρίση που πέρασε η σχέση τους τον Φλεβάρη, η εκτίμηση του Πορτογάλου τεχνικού στην αξία του διεθνή μεσοεπιθετικού είναι παραπάνω από δεδομένη. Ο προπονητής του Ολυμπιακού έχει δηλώσει αρκετές φορές - σε σημείο... παρεξηγήσεως- πως θεωρεί τον Φορτούνη ως τον κορυφαίο παίκτη που διαθέτει το ρόστερ της ομάδας του. Και ποντάροντας στην οξυδέρκεια και την εκτελεστική του ικανότητα, έχει επιχειρήσει να τον φέρει ακόμη πιο κοντά στην περιοχή, απαλλάσσοντας τον εν μέρει από το κουβάλημα της μπάλας από χαμηλά μέτρα. Τον έχει χρησιμοποιήσει ακόμη και ως κεντρικό επιθετικό, σε ένα αγωνιστικό τρικ με τον Γκερέρο στην πλάτη του. Το σίγουρο είναι πως ο Μαρτίνς θέλει τον Φορτούνη όσο πιο κοντά στην περιοχή γίνεται, θεωρώντας πως εκεί γίνεται ακόμη πιο απειλητικός για τις αντίπαλες άμυνες.

Ο ρόλος της πανδημίας στον σχεδιασμό

Είπαμε και πιο πάνω, πως η επέλαση του COVID-19 θα παίξει σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό κάθε ομάδας για τη νέα σεζόν, καθώς είναι ο παράγοντας που διαμορφώνει πιο άμεσα από κάθε τι τα μπάτζετ των ομάδων για την επόμενη σεζόν - άρα και τον σχεδιασμό τους. Ο Μαρτίνς θα ήταν απόλυτα θετικός στο να συνεχίσει με τον Ελ Αραμπί βασικό τη νέα αγωνιστική περίοδο και τον Χασάν ως back up του Μαροκινού. Για τον ρόλο του δεύτερου φορ τα είπαμε - εδώ το μοναδικό ερώτημα είναι η κατάσταση του Σουντανί όταν επιστρέψει. Ακόμη κι αν υποθέσουμε πως ο Ολυμπιακός δεν θα κρατήσει τους Χασάν - Σουντανί, είναι εξαιρετικά πιθανό σενάριο να αντλήσει τους αντικαταστάτες τους μέσα από τους φορ που ήδη του ανήκουν και αγωνίστηκαν μακριά από τον Πειραιά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

Γι' αυτό και προτεραιότητα του Ολυμπιακού μοιάζει να είναι η απόκτηση ενός καλού ακραίου κυνηγού -για να καλύψει το έλλειμμα ποιότητας που άφησε η πώληση του Ντανιέλ Ποντένσε στη Γουλβς- και μετά η ετοιμότητα αναπλήρωσης του όποιου κενού προκύψει από ενδεχόμενη παραχώρηση βασικού παίκτη. Σενάριο εξαιρετικά πιθανό, που ίσως να μην αφορά μονάχα έναν ποδοσφαιριστή των 'ερυθρολεύκων'.

News 24/7

24MEDIA NETWORK