Με μια ατάκα του, ο Γκόρντον Στράχαν 'απολύθηκε' από την κοινωνία

Το Sky Sports έλαβε αναμενόμενες αποστάσεις από τα τουλάχιστον άστοχα ως και προσβλητικά σχόλια του Γκόρντον Στράχαν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πλέον είναι ανεπιθύμητος στα προγράμματά του.

Με μια ατάκα του, ο Γκόρντον Στράχαν 'απολύθηκε' από την κοινωνία

Ας αρχίσουμε από τα καλά για να καταλήξουμε στ' άσχημα.

Ο Γκόρντον Στράχαν υπήρξε ένας αξιόλογος ποδοσφαιριστής μέχρι τα μέσα των 90s. Ταχύς και δυναμικός χαφ, με πορεία 23 ετών (1974-1997) σε πέντε διαφορετικά κλαμπ (Νταντί, Αμπερντίν, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λιντς, Κόβεντρι), 11 τίτλους - πέρα από τις ατομικές διακρίσεις - και 50 συμμετοχές με την Εθνική Σκωτίας. Ο ποδοσφαιρόκοσμος τον αποδέχθηκε επίσης προπονητικά, καθώς από το 1996 ως το 2017 εργάστηκε κατά σειρά σε Κόβεντρι, Σαουθάμπτον, Σέλτικ, Μίντλεσμπρο και ως εκλέκτορας στην Εθνική Σκωτίας.

Ως συνομιλητής παρόλα αυτά κατέληξε σταδιακά να είναι μη αποδεκτός. Ας θυμηθούμε πως ως ομοσπονδιακός είχε προτείνει -σε δηλώσεις μετά από αγώνα με τη Σλοβενία- " να παντρεύονται οι ψηλοί άνδρες με τις ψηλές γυναίκες για να κάνουν ψηλά παιδιά" με απώτερο στόχο να μην υπάρχουν προβλήματα στις στημένες φάσεις!

Τουλάχιστον η πρόσφατη αποφυλάκιση του Άνταμ Τζόνσον, αφότου εξέτισε εξέτισε το 1/2 της ποινής που του είχε επιβληθεί τον Μάρτιο του 2016 για αποπλάνηση και ασέλγεια 15χρονης, έγινε η αιτία να 'φυλακιστεί' -μια για πάντα- η φωνή του. Δικαιολογημένα.

Ασχέτως αν ο 62χρονος Σκώτος έπεσε σ' ένα (ασυγχώρητο) λεκτικό ολίσθημα, όφειλε ως ένα πρόσωπο με δημόσιο λόγο και σταθερή προβολή - εμπειρία από τα μέσα ενημέρωσης να εκτιμήσει, αν όχι να έχει γνώση του άμεσου αντίκτυπου που κάθε φράση του θα έχει τόσο στο κοινωνικό περιβάλλον όσο και στον ίδιο.

Διότι τα όσα, εκτός των ορίων της πολιτικής ορθότητας, ανέφερε ο Σκώτος για το ενδεχόμενο επιστροφής του Άγγλου μέσου στο ποδόσφαιρο αφενός προσέβαλαν προκαλώντας δριμεία κριτική αφετέρου τον έφεραν εκτός των τηλεοπτικών πλατό του Sky Sports. Όπως, άλλωστε, ανέφεραν πηγές του βρετανικού δικτύου " δεν υποστηρίζουμε τις απόψεις που έγιναν από έναν καλεσμένο στο Debate και ζητάμε συγγνώμη για τη δυσαρέσκεια που προκάλεσαν". Κυρώσεις, πέραν του τηλεοπτικού αποκλεισμού, δεν θα μπορούσαν να του επιβληθούν γιατί -όπως διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές- δεν ανήκει στο εργατικό δυναμικό του καναλιού έτσι ώστε να υπόκειται στο πρωτόκολλο με τους κανονισμούς.

Ο Στράχαν ήταν στο στούντιο της εκπομπής που ασχολείται με το 'θέμα της ημέρας' και δεδομένης της είδησης πως ο Άνταμ Τζόνσον αφέθηκε ελεύθερος στις 22 Μαρτίου ζητώντας μια δεύτερη ποδοσφαιρική καριέρα, στα 31 προς 32 πλέον, κλήθηκε από τον οικοδεσπότη Τζίοφ Σριβς, να τη σχολιάσει.

Θα ήταν προτιμότερο, για τον ίδιο, να είχε σωπάσει. Να κάνει πως δεν κατάλαβε. Να είχε γίνει βραχυκύκλωμα και να είχε πέσει μαύρο στην οθόνη. Σε μια τέτοια περίπτωση θα είχε προστατεύσει τον εαυτό του. Εκτέθηκε ανεπανόρθωτα με το " αν πάει στο γήπεδο και ο κόσμος αρχίσει να τον προσβάλλει, δεν θα πρέπει να γίνει ό,τι ισχύει με τις ρατσιστικές επιθέσεις;".

Η αμηχανία πλημμύρισε το στούντιο. Τον άφησαν να ολοκληρώσει. Αντί όμως να κομπιάσει, να ξεροκαταπιεί και να ζητήσει διάλειμμα για διαφημίσεις για να πάρει λίγο αέρα, συνέχισε. " Είναι όλα καλά αν τον προσβάλλουν μετά από τρία χρόνια στη φυλακή. Θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό;"

Scotland coach Gordon Strachan gestures during the World Cup Group F qualifying soccer match between Slovenia and Scotland, at the Stozice stadium in Ljubljana, Slovenia, Sunday, Oct. 8, 2017. (AP Photo/Darko Bandic)
Scotland coach Gordon Strachan gestures during the World Cup Group F qualifying soccer match between Slovenia and Scotland, at the Stozice stadium in Ljubljana, Slovenia, Sunday, Oct. 8, 2017. (AP Photo/Darko Bandic) AP PHOTO/DARKO BANDIC

AP Photo/Darko Bandic

Μόλις ο Στράχαν είχε εξισώσει έναν καταδικασμένο για παιδοφιλία ποδοσφαιριστή, ο οποίος δεν έχει δικαίωμα να βλέπει την κόρη του χωρίς επίβλεψη τρίτου προσώπου, με τη ρατσιστική συμπεριφορά που υπόκεινται -ως επί το πλείστον- μαύροι ποδοσφαιριστές στα γήπεδα. Ο Μόιζε Κεν ξέρει.

Κεκαλυμμένα είχε από την προηγούμενη εβδομάδα αφήσει να φανεί πως (υπο)στηρίζει τον Άνταμ Τζόνσον και την επανένταξή του στο ποδόσφαιρο. " Καθένας μας αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία", είχε υποστηρίξει.

Ας συμφωνήσουμε στο γενικό πλαίσιο. Ποιος όμως;

Ένας πρώην διεθνής Άγγλος ποδοσφαιριστής, ο οποίος είχε ομολογήσει τη συνεύρεση στο αυτοκίνητό του με το ανήλικο κορίτσι έχοντας σκοπό τη σεξουαλική πράξη. Ένας πρώην διεθνής Άγγλος ποδοσφαιριστής που προηγουμένως έχει εκμεταλλευτεί τη φήμη του για να το αποπλανήσει. Ένας πρώην διεθνής Άγγλος ποδοσφαιριστής στον υπολογιστή του οποίου είχαν εντοπιστεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες εκείνης της περιόδου, ίχνη επίσκεψης σε ιστοσελίδα παιδικής πορνογραφίας ('Nice Young Teens'). Ένας πρώην διεθνής Άγγλος ποδοσφαιριστής, για την καταδίκη του οποίου σε 6 χρόνια φυλάκισης είχαν χρησιμοποιηθεί η μαρτυρία της 15χρονης και κυρίως τα εκατοντάδες διαδικτυακά μηνύματα, περί τα 800, που είχε ανταλλάξει μαζί της έως ότου την πείσει να συναντηθούν.

Ο Τρόι Τάουνσεντ, πατέρας του Άντρος της Κρίσταλ Πάλας, δεν κρύφτηκε. " Αυτό είναι το πρόβλημα όταν συνεχίζεις να δίνεις τηλεοπτικό χρόνο σ' εκείνους των οποίων έχει παρέλθει. Εδώ είναι που η παιδεία απαιτείται. Απελπίζομαι".

You 're fired, Gordon Strachan.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Mindaugas Kulbis

News 24/7

24MEDIA NETWORK