Με τη στόφα του καλύτερου

Ο Ολυμπιακός πιστοποίησε την κυριαρχία του στο φετινό πρωτάθλημα. Με δύο γκολ των Κωνσταντίνου και Οκκά στα τελευταία λεπτά του ντέρμπι, οι «ερυθρόλευκοι» επιβλήθηκαν της ΑΕΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο με 3-1 και διατήρησαν τόσο το αήττητο, όσο και το προβάδισμα για την κατάκτηση του φετινού τίτλου. Η Ενωση προηγήθηκε με τον Γιώργο Αλεξόπουλο, αλλά ο Ολυμπιακός αντέδρασε σε καίρια χρονικά σημεία και έφτασε άνετα στον «κόκκινο» θρίαμβο.

Με τη στόφα του καλύτερου

Ο Ολυμπιακός πιστοποίησε την κυριαρχία του στο φετινό πρωτάθλημα. Με δύο γκολ των Κωνσταντίνου και Οκκά στα τελευταία λεπτά του ντέρμπι, οι «ερυθρόλευκοι» επιβλήθηκαν της ΑΕΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο με 3-1 και διατήρησαν τόσο το αήττητο, όσο και το προβάδισμα για την κατάκτηση του φετινού τίτλου. Η Ενωση προηγήθηκε με τον Γιώργο Αλεξόπουλο, αλλά ο Ολυμπιακός αντέδρασε σε καίρια χρονικά σημεία και έφτασε άνετα στον «κόκκινο» θρίαμβο.

Χωρίς τον Ολεγκ Βενγλίνσκι παρέταξε την ΑΕΚ ο Φερνάντο Σάντος, αφού ο Ουκρανός έμεινε εκτός αποστολής λόγω της ίωσης που τον ταλαιπωρεί. Η απουσία αυτή έφερε αλλαγή στην επιθετική γραμμή της ΑΕΚ, αφού Λυμπερόπουλος και Σοάρες ήταν οι αιχμές της Ενωσης και η Σέζαρ-Λάκης τα «βέλη» της αριστερής και της δεξιάς πλευράς αντίστοιχα.

Με αλλαγές στη σύνθεση και ο Ολυμπιακός, αφού ο Τροντ Σόλιντ προτίμησε να παίξει με δύο αμυντικά χαφ (Τουρέ-Καφές) και δύο επιθετικούς (Οκκάς-Κωνσταντίνου), μετατρέποντας το σύστημα σε 4-4-2. Αλλαγή και στη δεξιά πλευρά με τον Τάσο Πάντο να παίρνει τη θέση του τραυματία Δημήτρη Μαυρογενίδη. Στον πάγκο έμεινε τελικά ο Μιχάλης Καψής, παρά τις προβλέψεις για τρεις κεντρικούς αμυντικούς.

Στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, κυριάρχησαν οι αναγνωριστικές μπαλιές των 22 ποδοσφαιριστών, ενώ φάνηκε μια διάθεση από τις δύο ομάδες να παιχθεί γρήγορο ποδόσφαιρο. Κάτι, όμως, που δεν κατέστη δυνατό, αφού η νευρικότητα και ο ανορθόδοξος τρόπος παιχνιδιού ήταν τα στοιχεία που κυριάρχησαν.

Ο Ολυμπιακός είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων κλείνοντας στα καρέ της την ΑΕΚ. Οι γηπεδούχοι «αναγκάστηκαν» να ακολουθήσουν τον τρόπο παιχνιδιού των «ερυθρολεύκων», προτιμώντας τις αντεπιθέσεις για την δημιουργία φάσεων.

Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία του ντέρμπι έγινε στο 15ο λεπτό με πρωταγωνιστή τον Ριβάλντο. Ο Οκκάς είχε στην κατοχή του τη μπάλα από τα δεξιά και έκανε τη σέντρα στη «καρδιά» της «κιτρινόμαυρης» άμυνας, εκεί που ήταν μόνος αμαρκάριστος ο Βραζιλιάνος. Ο Ριβάλντο έκανε το μονοκόματο σουτ, αλλά ο Σορεντίνο απόκρουσε ενστικτωδώς από απόσταση «αναπνοής» σώζοντας την ΑΕΚ από ένα σίγουρο γκολ.

Η «απάντηση» της ΑΕΚ ήρθε λίγο αργότερα με τους Βασίλη Λάκη και Αλεσάντρε Σοάρες. Ο μεν πρώτος καθυστέρησε χαρακτηριστικά μέσα στην περιοχή να κάνει το σουτ με αποτέλεσμα να χάσει την μονομαχία από τους αμυντικούς και ο δεύτερος σε μία πανομοιότυπη φάση δεν ευτύχησε να ανοίξει το σκορ υπέρ των γηπεδούχων.

Από το ημίωρο και μετά, η ΑΕΚ είχε ισορροπήσει το ματς ανακόπτοντας την καλή κυκλοφορία του Ολυμπιακού. Οι «κιτρινόμαυροι» έβγαιναν πλέον περισσότερες φορές στην επίθεση, ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό πως ο Αντώνης Νικοπολίδης δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα, αφού οι της ΑΕΚ «έχυναν» την καρδάρα με το γάλα με το που πλησίαζαν στην περιοχή των αντιπάλων.

Παραδόξως, το ντέρμπι είχε ρυθμό, ωστόσο δεν είχε ουσία. Οι δύο ομάδες προτιμούσαν έναν άναρχο τρόπο παιχνιδιού με αποτέλεσμα το θέαμα να έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Στο 41ο λεπτό το ντέρμπι πήρε «φωτιά». Ο Γιώργος Αλεξόπουλος έγινε ο πρωταγωνιστής του πρώτου ημιχρόνου, αφού ήταν ο άνθρωπος που πέτυχε το γκολ και έδωσε ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο ντέρμπι. Η φάση ξεκίνησε από εκτέλεση φάουλ του Μάλμπασα από τα αριστερά, με την μπάλα να πηγαίνει «συστημένη» στον ξεχασμένο από την άμυνα του Ολυμπιακού, Αλεξόπουλο, ο οποίος –αφού πρώτα έκανε από μόνος του τα εύκολα-δύσκολα χάνοντας το κοντρόλ της μπάλας- έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει Νικοπολίδη.

Μια φάση που προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των φιλοξενούμενων, καθώς ο Αλεξόπουλος στην προσπάθειά του να κρατήσει τον έλεγχο της μπάλας, έπεσε πάνω της και ίσως να χρησιμοποίησε και το χέρι. Το θέμα είναι πως το γκολ αυτό θα φέρει «κύμα» αντιδράσεων, αναλύσεων και συζητήσεων από ειδικούς και μη.

Αυτό το γκολ έριξε την αυλαία του πρώτου σαρανταπενταλέπτου, με την ΑΕΚ να παίρνει το προβάδισμα ίσως στο καλύτερο χρονικό σημείο και τον Ολυμπιακό να βρίσκεται πλέον με την «πλάτη στον τοίχο», κυνηγώντας το σκορ.

Στα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου η ΑΕΚ μπήκε δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και προσπάθησε να αιφνιδιάσει τους «ερυθρόλευκους» με ένα γρήγορο γκολ. Μάλιστα, στο 51ο λεπτό ο Σοάρες έχασε τη μεγαλύτερη ευκαιρία για τους «κιτρινόμαυρους», καθώς δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί την εκπληκτική κάθετη μπαλιά του Λυμπερόπουλου. Ο Βραζιλιάνος βρέθηκε απέναντι από τον Αντώνη Νικοπολίδη, αλλά το πλασέ που επιχείρησε πέρασε δίπλα από το αριστερό κάθετο δοκάρι.

Αυτό που δεν κατάφερε η ΑΕΚ το κατάφερε ο Ολυμπιακός λίγα λεπτά αργότερα. Συγκεκριμένα στο 53ο λεπτό ο Γιάννης Οκκάς μπήκε από τα δεξιά στην περιοχή των γηπεδούχων και ανατράπηκε καθαρά από τον Μάλμπασα. Ο ρέφερι δεν δίστασε να δείξει την άσπρη βούλα και να δώσει το δικαίωμα στον Ολυμπιακό να φτάσει στην ισοφάριση. Την εσχάτη των ποινών ανέλαβε ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, ο οποίος έκανε το 1-1 και έφερε τις δύο ομάδες να μάχονται για τη νίκη από την ίδια αφετηρία.

Οι φάσεις και το γκολ των πρώτων λεπτών έδωσαν εξαιρετικό ενδιαφέρον στο ματς. Το ντέρμπι πλέον κρεμόταν από μία κλωστή με την μπάλα να πηγαίνει πάνω-κάτω και τις δύο ομάδες να παλεύουν για το γκολ και το ψυχολογικό πλεονέκτημα.

Μέσα σε όλα αυτά προσθέστε και τις αντιδράσεις του κόσμου για την διαιτησία του κ.Τσίκινη που έδιναν ένα ιδιαίτερο «χρώμα» στην αναμέτρηση. Oι αντιδράσεις προήλθαν από την φάση του πέναλτι του Ολυμπιακού, αλλά και από την φάση του 62ο λεπτού όταν η ΑΕΚ ζήτησε πέναλτι σε ανατροπή του Λάκη από τον Κωστούλα.

Η ανατροπή των δεδομένων και η πίεση της ΑΕΚ έφεραν την πρώτη αλλαγή για τον Ολυμπιακό με τον Τροντ Σόλιντ να βάζει στον αγωνιστικό χώρο τον Αρούνα Μπαμπανγκίντα (αντί του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς) με σκοπό φυσικά να αναγκάσει τους «κιτρινόμαυρους» να γυρίσουν πίσω και να ανοίξουν οι διάδρομοι προς την εστία του Σορεντίνο.

Ο χρόνος πέρασε με τους 22 ποδοσφαιριστές να αφήνουν την ομαδικότητα και τα συστήματα και να κυνηγούν τον τίτλο του MVP του ντέρμπι. Το γκολ ήταν ο αυτοσκοπός, αλλά με τον τρόπο που αγωνίζονταν οι δύο αντίπαλοι δύσκολα θα ερχόταν.

Δύσκολα θα ερχόταν; Τόσο ο Κωνσταντίνου, όσο και ο Οκκάς μας διέψευσαν, αφού ολοκλήρωσαν με τον πλέον θριαμβευτικό τρόπο την αναμέτρηση του Ολυμπιακού Σταδίου. Οι δύο Κύπριοι επιθετικοί «σκότωσαν» την ΑΕΚ μέσα σε ένα λεπτό, ανέβασαν τον δείκτη του σκορ στο 1-3(!) και έδωσαν την μεγάλη νίκη στην ομάδα του Πειραιά. Αφήνοντας τους γηπεδούχους με την απορία για το πώς ήρθε η ήττα… Στο 87ο λεπτό ο Κωνσταντίνου εκμεταλλεύτηκε άριστα την μπαλιά του Ριβάλντο και με πλασέ στην κίνηση έκανε το 1-2 και στο 88ο λεπτό ο Γιάννης Οκκάς με υπέροχη ατομική προσπάθεια διαμόρφωσε το τελικό 1-3 και πιστοποίησε την κυριαρχία του Ολυμπιακού στην Ελλάδα. Μια κυριαρχία που του δίνει προβάδισμα επτά βαθμών.


Σκόρερ: 41' Αλεξόπουλος - 54' Τζόρτζεβιτς πεν., 87' Κωνσταντίνου, 88' Οκκάς

Διαιτητής: Τσίκινης (Μεσσηνίας)

Κίτρινες: Μάλμπασα - Πάντος, Οκκάς, Γεωργάτος

ΑΕΚ: Σορεντίνο, Κόντης, Τσιρίλο, Αλεξόπουλος, Μάλμπασα, Κατσουράνης, Σέζαρ, Σοάρες, Λάκης (80' Κρασσάς), Ίβιτς, Λυμπερόπουλος.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης, Πάντος, Ανατολάκης (76' Καψής), Κωστούλας, Γεωργάτος, Καφές, Τουρέ, Ριβάλντο, Τζόρτζεβιτς (74' Μπαμπανγκίντα), Οκκάς, Κωνσταντίνου (90' Στολτίδης).

Εισιτήρια: 34.842
Εισπράξεις: 664.375


News 24/7

24MEDIA NETWORK