Με τον Γκατούζο στη Νάπολι ζουν ήδη τον 'εφιάλτη' τους

Ο Ιβάν ο τρομερός της Νάπολι έχει ονοματεπώνυμο. Ο Τζενάρο Ιβάν Γκατούζο άρχισε τη δουλειά του στη νέα ομάδα του και κάποιοι σίγουρα δεν θα αισθάνονται καλά.

Με τον Γκατούζο στη Νάπολι ζουν ήδη τον 'εφιάλτη' τους
Ο Τζενάρο Γκατούζο επέστρεψε με δυναμισμό στους πάγκους AP PHOTO/ANTONIO CALANNI

Κεφάλια ψηλά, τρέξιμο πολύ, φωνές έντονες. Από τις πρώτες δύο ημέρες του στη Νάπολι ο Τζενάρο Γκατούζο θέλησε να δώσει το κεντρικό νόημα της φιλοσοφίας του. Στο παρελθόν είχε πει ότι "δουλειά μου είναι να είμαι ο εφιάλτης των παικτών" και τα λόγια πήραν τρομακτική μορφή στο προπονητικό των 'παρτενοπέι'. Ο 49χρονος Καλαβρός προπονητής φόρεσε τη (στενή μαύρη με μπλε λεπτομέρειες) φόρμα του κι έγινε κομμάτι του συνόλου. Εκτελούσε τις εντολές που έδινε, πάσαρε την μπάλα, συμμετείχε στο πρόγραμμα, έδινε το παράδειγμα. "Διώξτε το φόβο από τα πρόσωπά σας. Σας θέλω δυναμικούς, αποφασισμένους και γεμάτους αυτοπεποίθηση", φώναζε με ύφος λοχαγού που απευθύνεται σε στρατιώτες πριν από τη μάχη. Τον άκουγαν έξω από τα τείχη του 'Κάστελ Βολτούρνο'.

Ο Κάρλο Αντσελότι έφυγε νύχτα από την ιταλική ομάδα. Στην κυριολεξία, καθώς νικηφόρος αγώνας με την Γκενκ (4-0) στο φινάλε των ομίλων του Champions League, που έληξε το βράδυ της Τετάρτης, ήταν το 'κύκνειο άσμα' του στο ρόλο. Ο Γκατούζο πήγε στο κλαμπ για να (επανα)φέρει τη μέρα. Το φως και την ελπίδα πως κάτι όντως αλλάζει. "Δεν θα μπορούσα να είχα διαλέξει καλύτερη ομάδα για το στιλ του ποδοσφαίρου που θέλω να παίξω", ακούγεται να λέει στο video που έδωσε στη δημοσιότητα η Νάπολι. Ο Γκατούζο είχε προηγουμένως απορρίψει διψήφιο αριθμό προτάσεων από άλλες υποδεέστερες -ιταλικές ή μη- ομάδες. "Αυτοί οι παίκτες είναι ιδανικοί γι' αυτό που θέλω να κάνω".

Το δικό του 4-3-3, που απαιτεί αδιάκοπη κίνηση, ταχεία αλληλοκάλυψη και αμέριστη ισορροπία, είναι αδιαπραγμάτευτο. "Πρέπει να κυκλοφορείτε γρήγορα την μπάλα και να μην φοβάστε", επαναλάμβανε με στόμφο δίνοντας στους παίκτες του να καταλάβουν ότι ο δειλός δεν χωράει σε μια ομάδα που θα διαχειρίζεται εφεξής ο ίδιος. Τα πρώτα τετ α τετ έγιναν με τον Άλαν και τον Ινσίνιε. Τους θεωρεί θεμελιώδεις μονάδες για το πλάνο του. Τον Μέρτενς σκοπεύει να του αλλάξει θέση. Ρίσκα; Ενδεχομένως. Ωστόσο "ξέρω τι μπορώ να προσφέρω", όπως ισχυρίστηκε στην παρουσίασή του. Γι' αυτό ζήτησε βοήθεια από το κλαμπ και τους ποδοσφαιριστές του. Διότι "οφείλουμε να περπατήσουμε χέρι-χέρι και να δουλέψουμε σκληρά".

Η ιδιοσυγκρασία του 'Ρίνο' ήταν πάντα και είναι τέτοια που δεν επιτρέπει σε κανέναν να δίνει λιγότερα απ' όσα μπορεί. Και επιβάλλει να τα βλέπει. Μόνο μ' αυτόν τον τρόπο η Νάπολι θα "καλύψει το χαμένο έδαφος από τις κορυφαίες θέσεις, εκεί που πρέπει να είναι". Αρκεί να τον υπακούν άπαντες. Ουδείς άλλος, πάντως, έχει το δικαίωμα να πειράξει τους ποδοσφαιριστές του, να τους αγγίξει. Γιατί θα τον βρουν μπροστά τους, γιατί -σαν σε λούπα- θα επαναληφθεί τούτο - ενόσω δούλευε στον ΟΦΗ:

News 24/7

24MEDIA NETWORK