Με… τσούκου, τσούκου μπολ παίρνει βαθμούς
Είναι ολοφάνερο πλέον. Με το σύστημα... τσούκου, τσούκου μπολ, που καθιέρωσε ο Σέρτζιο Μαρκαριάν στον Παναθηναϊκό ο ΠΑΟΚ παίρνει τα παιχνίδια. Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι... Συντηρητικό παιχνίδι με πολλές πάσες και λίγο ρίσκο μπροστά. Είναι το στυλ του Φερνάντο Σάντος, το γνωρίζουμε και από την ΑΕΚ.
Παίζει με σφιχτή τακτική και στόχο να παίρνει τα ματς στην… τρίχα 1-0, 2-1 (και το 0-0 καλό είναι εκτός έδρας), δίνοντας έμφαση πρώτα στην καλή αμυντική λειτουργία. Με 1-0 κέρδισε ο ΠΑΟΚ στο 90΄ κυριολεκτικά μέσα στην Τούμπα τον Εργοτέλη, τον Λεβαδειακό, με 1-0 με γκολ πιο νωρίς και την Λάρισα, ένα γκολ «προσφορά» του Ηλία Κώτσιου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το γκολ ολόκληρο το γήπεδο «έδωσε» στην Λάρισα ο Σάντος, θέλοντας στην αντεπίθεση να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα παικτών όπως ο Λάκης, ο Γεωργιάδης, ο Χριστοδουλόπουλος και ο Μπαϊάνο. Δεν του… βγήκε και στο δεύτερο ημίχρονο κατάβαλε ότι πάει πολύ να παίζει ταμπουρωμένος μέσα στην Τούμπα στην άμυνα, περιμένοντας την Λάρισα και έδωσε εντολή να βγουν μπροστά οι παίκτες του στην επίθεση επιδιώκοντας το δεύτερο γκολ. Δεν το πέτυχαν στο πρώτο τέταρτο της επανάληψης, τα πράγματα μετά θα δυσκόλευαν και ο ΠΑΟΚ όδευε προς νέα οπισθοχώρηση αφού ο Γιώργος Δώνης έβαλε και τέταρτο επιθετικό τον Κόζλεϊ, δίπλα σε Καλαντζή, Αλεξάνδρου και Μπακαγιόκο, θέλοντας να παίξει ακόμα πιο φουλ επίθεση, το άγχος θα κυρίευε τους παίκτες του Σάντος και την κερκίδα.
Το σκορ ήταν εύθραυστο, αλλά ήρθε σε εκείνο το κρίσιμο χρονικό σημείο του τελευταίου 20λεπτου η αψυχολόγητη ενέργεια και η αποβολή του Φωτάκη, απαλλάσσοντας την ομάδα του Σάντος από τους κινδύνους, αφού οι Λαρισαίοι τα παράτησαν όταν έμειναν με δέκα παίκτες. Έτσι ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα κέρδισε άλλο ένα παιχνίδι με μέτρια απόδοση.
Η μέχρι τώρα τακτική που έχει επιλέξει ο Σάντος στερείται θεάματος, αλλά αποδεικνύεται άκρως αποτελεσματική τουλάχιστον εντός έδρας. Ο ΠΑΟΚ έχει συγκεντρώσει τους 22 από τους 23 βαθμούς του στο πρωτάθλημα μέσα στην Τούμπα, με εφτά νίκες και μία ισοπαλία σε οκτώ ματς. Συγκομιδή που του δίνει την δυνατότητα της έκτης θέσης, που οδηγεί στην Ευρώπη μέχρι τώρα, άρα είναι μέσα στον φετινό του στόχο και θα τον πετύχει εάν εξακολουθήσει να αποδίδει βαθμούς το… τσούκου, τσούκου μπολ του Σάντος.
Γιατί πολλές φορές ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και ιδίως με το έμψυχο υλικό που διαθέτει ο ΠΑΟΚ φέτος δεν είχε και πολλές διαφορετικές επιλογές ο Πορτογάλος για να μην εκτεθεί στο τέλος της σεζόν και αν μη τι άλλο στην πρώτη μεταβατική του χρονιά να έχει βγάλει τον ΠΑΟΚ στο ΟΥΕΦΑ, που σημαίνει περισσότερο χρήμα, περισσότερες εμπειρίες της ομάδας που χτίζει και περισσότερο ενδιαφέρον του κόσμου για την νέα αγωνιστική περίοδο.