Με Βέρνμπλουμ και Χατσερίντι εγένετο το Financial Unfair Play

Αφού πήρε πολλά χρήματα χωρίς κανένα αντίκρισμα στο χορτάρι, ο Βέρνμπλουμ θέλει κι άλλα για να αδειάσει τη γωνιά του στην Τούμπα. Βάζοντας στην εξίσωση την περίπτωση Χατσερίντι, ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να κατοχυρώσει τα δικαιώματα του όρου 'Financial Unfair Play'.

Ο Πόντους Βέρνμπλουμ βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων με τον ΠΑΟΚ για την αποδέσμευση του. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI)
Ο Πόντους Βέρνμπλουμ βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων με τον ΠΑΟΚ για την αποδέσμευση του. KOSTAS VILLA / EUROKINISSI

Σύμφωνα με τα τελευταία ρεπορτάζ, ο Πόντους Βέρνμπλουμ θέλει να εισπράξει 1 εκατ. ευρώ προκειμένου να λύσει το συμβόλαιο του με τον ΠΑΟΚ. Ο Σουηδός χαφ έφτασε στην Θεσσαλονίκη τον Αύγουστο του 2018 μετά Βαΐων και κλάδων και αφού πρώτα η περίπτωση του είχε γίνει σήριαλ. Με τον 'Δικέφαλο' να του προσφέρει ένα ηγεμονικό -πέρα από κάθε αμφιβολία- συμβόλαιο. Μόνο που αν γνώριζε τη συνέχεια θα την είχε κάνει με ελαφρά...

Ο Βέρνμπλουμ υπέγραψε τριετές συμβόλαιο που, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, προέβλεπε πάγιες απολαβές που άγγιζαν τα 1,8 εκατομμύρια ευρώ. Μαζί με τα μπόνους κατάκτησης στόχων, τα χρήματα που ήταν να πάρει ο Σουηδός διεθνής χαφ εκτοξεύονταν σε περισσότερα από 2 εκατομμύρια ευρώ.

Υπολογίζοντας την εφορία που θα έπρεπε να πληρώσει ο ΠΑΟΚ (έφτανε το 45% μέχρι πριν λίγους μήνες) το ποσό που θα στοίχιζε ο παίκτης στον 'Δικέφαλο' άγγιζε τα 3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως! Αν σε αυτά προστεθούν οι παροχές για την οικογένεια του (ενοικίαση πολυτελούς βίλας, αυτοκίνητο, αεροπορικά εισιτήρια, κτλ.), γίνεται αντιληπτό ότι το ποσό έφτανε σε δυσθεώρητα ύψη.

Τα χρήματα που δαπανήθηκαν δημιούργησαν διαφορετικής φύσης προβλήματα στον ΠΑΟΚ. Η ανταπόδοση του Σουηδού στο χορτάρι δύο χρόνια μετά, εξαντλείται σε 16 συμμετοχές, 1 γκολ και συνολικά μόλις 897 λεπτά στον αγωνιστικό χώρο. Προφανώς και ο σοβαρός τραυματισμός του (ρήξη αχίλλειου τένοντα) έπαιξε τον ρόλο του. Ωστόσο μέχρι να βγει νοκ-άουτ, ο Βέρνμπλουμ σε καμία περίπτωση δεν είχε προλάβει να γίνει απαραίτητος στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ.

Ψαχνόταν ο Σουηδός, αδυνατούσε να βρει πατήματα και πολύ περισσότερο να θυμίσει τον παίκτη που αποκτήθηκε ως ελεύθερος μετά από 224 ματς, 22 γκολ και 18 ασίστ, με 19127 λεπτά συμμετοχής στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Συν τοις άλλοις, ο Βέρνμπλουμ ουσιαστικά δεν επέστρεψε ποτέ στην κατάλληλη αγωνιστική κατάσταση μετά τον τραυματισμό του. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χρηματιστηριακή του αξία το καλοκαίρι του 2018 ήταν στα 6,5 εκατ. ευρώ και σήμερα κυμαίνεται στις... 800.000 ευρώ!

Ένα δεύτερο πρόβλημα αναμφίβολα είχε να κάνει με τα αποδυτήρια. Είναι άλλο πράγμα να αμείβεται πλουσιοπάροχα ο Βιεϊρίνια, ως φυσικός ηγέτης της ομάδας του μέσα και έξω από το γήπεδο, και άλλο πράγμα να παίρνει ακόμη περισσότερα ο Βέρνμπλουμ, που έβλεπε τους συμπαίκτες του να κάνουν την δουλειά στο γήπεδο. Την ίδια στιγμή που ο Σουηδός απολάμβανε ένα ηγεμονικό συμβόλαιο, παίκτες που είχαν σημαντικά μικρότερες απολαβές από εκείνον ίδρωναν στο χορτάρι.

Χωρίς να αφορά αποκλειστικά τον ίδιο, ο Βέρνμπλουμ έγινε μέρος ενός ακόμη προβλήματος που αντιμετωπίζει ο ΠΑΟΚ, αυτό με το FFP. Αν στην περίπτωση του Σουηδού προστεθεί αυτή του Γεβγέν Χατσερίντι, τότε μιλάμε για πάρα πολλά πεταμένα λεφτά σε μια διετία. Ο Ουκρανός υπέγραψε τον Ιούλιο του 2018 στον 'Δικέφαλο', με ετήσιες απολαβές στο 1,5 εκατ. ευρώ. Αφού παρακολουθούσε με ευλάβεια τους Βαρέλα - Κρέσπο να κάνουν την δουλειά και μετά από 712 λεπτά συμμετοχής συνολικά, ο 32χρονος στόπερ έλυσε το συμβόλαιο του με τον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2019.

Θα έλεγε κανείς πως με τις δύο αυτές ατυχέστατες κινήσεις, ο 'Δικέφαλος' δημιούργησε ένα Financial Unfair Play απέναντι σε αρκετούς από τους παίκτες του ρόστερ που πραγματικά προσπάθησαν στο γήπεδο, ενώ έφερε τον μπελά του οικονομικού ελέγχου της UEFA στο κατώφλι του. Και αν με τον Χατσερίντι βρήκε ανέξοδη λύση έστω και έναν χρόνο μετά, ο Βέρνμπλουμ μοιάζει αποφασισμένος να κερδίσει επιπλέον ακούραστα χρήματα πριν συμφωνήσει να αδειάσει τη γωνιά του στην Τούμπα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK