Μέσι vs. Ρονάλντο: Η φόρμουλα που βάζει τέλος στο debate για τον καλύτερο

Καθηγητές από το πανεπιστήμιο του Λόιβεν σε συνεργασία με ειδικούς επεξεργασίας δεδομένων της SciSports, δημιούργησαν μια φόρμουλα ικανή να αναδείξει ποιος από τους Μέσι και Ρονάλντο είναι ο καλύτερος. Και παρουσίασαν τον νικητή.

Μέσι και Ρονάλντο σε στιγμιότυπο από το ισπανικό 'clasico' μεταξύ Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης στο Camp Nou της Βαρκελώνης στις 6 Μαΐου 2018. (AP Photo/Manu Fernandez)
Μέσι και Ρονάλντο σε στιγμιότυπο από το ισπανικό 'clasico' μεταξύ Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης στο Camp Nou της Βαρκελώνης στις 6 Μαΐου 2018. AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο. Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι. Ελάχιστοι είναι όσοι μπορούν να απολαμβάνουν αμφότερους, δίχως να τους ενδιαφέρει η σύγκριση. Οι περισσότεροι επιμένουν εδώ και χρόνια να ψάχνουν τον καλύτερο. Ένα debate που δεδομένα θα συνεχιστεί και μετά το πέρας της καριέρας τους. Ή μήπως όχι;

Όσο οι... κοινοί θνητοί παρουσιάζουμε επιχειρήματα για να αναδείξουμε τον κορυφαίο, ένας υπερυπολογιστής έκανε την δουλειά. Καθηγητές από το πανεπιστήμιο του Λόιβεν σε συνεργασία με ειδικούς επεξεργασίας δεδομένων της SciSports, δημιούργησαν μια φόρμουλα ικανή να αναδείξει ποιος από τους Μέσι και Ρονάλντο είναι ο καλύτερος. Ο καθηγητής Τζέσι Ντέιβις εξήγησε πώς λειτουργεί το συγκεκριμένο σύστημα αξιολόγησης.

"Η αξία ενός ποδοσφαιριστή συνήθως προκύπτει μέσα από τον αριθμό των γκολ και ασίστ. Ωστόσο το γκολ επί της ουσίας είναι ένα σπάνιο συμβάν, καθώς κατά μέσο όρο 1600 δράσεις υπολογίζεται να πραγματοποιηθούν σε ένα παιχνίδι. Το μοντέλο που δημιουργήσαμε εστιάζει σε κάθε μια από αυτές τις δράσεις και υπολογίζει την συνολική αξία τους".

Χρησιμοποιώντας δεδομένα για τους δύο παίκτες από το ξεκίνημα της σεζόν 2013/14, μέχρι ο Ρονάλντο να αφήσει την Ρεάλ για να πάει στη Γιουβέντους στο τέλος της σεζόν 2017/18, ο υπερυπολογιστής αποφάσισε ότι ο Λιονέλ Μέσι είναι ο νικητής της σύγκρισης. Ο Αργεντίνος παρουσίασε σκορ 1.21 ανά παιχνίδι αξιολογώντας τις δράσεις μέσω εκτίμησης των πιθανοτήτων (VAEP), την στιγμή που ο Ρονάλντο παρουσίασε αντίστοιχο σκορ 0.61.

Ο Τομ Ντεκρός, φοιτητής διδακτορικού, που αναμίχθηκε στην έρευνα εξήγησε πως "στις πρώτες σεζόν, τα σκορ των Μέσι και Ρονάλντο είναι πάρα πολύ κοντά. Από την σεζόν 2015-16, ο Μέσι κατάφερε να ξεμακρύνει από τον αιώνιο αντίπαλο του. Βλέπουμε την σύγκριση σε πολλούς ποδοσφαιριστές: μπορεί κάποιοι να έχουν πάρα πολλές δράσεις μέσα στο ματς, με μικρότερη υψηλή αξία - αυτό συμβαίνει με τον Πολ Πογκμπά για παράδειγμα. Και υπάρχουν άλλοι που κάνουν λιγότερα αλλά έχουν μεγάλη επιρροή. Αυτό συμβαίνει με επιθετικούς όπως οι Χάρι Κέιν, Μοχάμεντ Σαλάχ και Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Μέσι είναι εκπληκτικός σε αυτή την κατηγορία. Ο Αργεντίνος έχει πολύ υψηλό δείκτη δράσεων στο ματς, οι οποίες όμως έχουν και πολύ μεγάλη αξία".

Το σκορ του Ρονάλντο με βάση το συγκεκριμένο υπολογιστικό μοντέλο, στα χρόνια που αυτό μετρήθηκε συγκριτικά με τον Μέσι, είναι παρόμοιο με αυτό του Εντέν Αζάρ στην ίδια περίοδο που ο Βέλγος αγωνιζόταν με την φανέλα της Τσέλσι. Ο Αζάρ, που έκτοτε μεταγράφηκε στην Ρεάλ Μαδρίτης, παρουσιάζει μάλιστα και ελαφρώς καλύτερη επίδοση, με 0.64. Ο Λότε Μπράνσεν από το SciSports εξηγεί γιατί ο τρόπος που ο Αζάρ συγκέντρωσε αυτούς τους πόντους σημαίνει πως είναι ένας καλός αντικαταστάτης του Ρονάλντο αλλά όχι πανομοιότυπος.

"Ο Ρονάλντο είναι ένας κλασικός σκόρερ. Η αξία του καθορίζεται κυρίως από τα καλά σουτ που πραγματοποιεί. Ο Αζάρ εμπλέκεται σε περισσότερους τομείς του παιχνιδιού. Η αξία του χωρίζεται περισσότερο ανάμεσα στις πάσες, τις ντρίμπλες και τα σουτ".

News 24/7

24MEDIA NETWORK