Μια ιστορία εξαφάνισης ενοχοποιεί (ξανά) την Γιουβέντους

Άρωμα σκανδάλου στην Ιταλία, με την εξαφάνιση ενός ηχητικού από συνομιλία διαιτητή - VAR, που αφήνει σκιές για την κατάληξη του τίτλου στα χέρια της Γιουβέντους το 2018.

Μυρωδιά σκανδάλου στην Ιταλία καθώς 'εξαφανίστηκε' το ηχητικό της συνομιλίας του διαιτητή Ορσάτο με το VAR, για μια φάση με πρωταγωνιστή τον Πιάνιτς στην αναμέτρηση Ίντερ - Γιουβέντους 2-3 τον Απρίλιο του 2018. Η έρευνα ουσιαστικά θα είχε ως βασικό στοιχείο το συγκεκριμένο απόσπασμα, στην προσπάθεια να αποσαφηνιστεί γιατί δεν αποβλήθηκε ο Βόσνιος μέσος. (AP Photo/Luca Bruno)
Μυρωδιά σκανδάλου στην Ιταλία καθώς 'εξαφανίστηκε' το ηχητικό της συνομιλίας του διαιτητή Ορσάτο με το VAR, για μια φάση με πρωταγωνιστή τον Πιάνιτς στην αναμέτρηση Ίντερ - Γιουβέντους 2-3 τον Απρίλιο του 2018. Η έρευνα ουσιαστικά θα είχε ως βασικό στοιχείο το συγκεκριμένο απόσπασμα, στην προσπάθεια να αποσαφηνιστεί γιατί δεν αποβλήθηκε ο Βόσνιος μέσος. AP PHOTO/LUCA BRUNO

Ήταν 28 Απριλίου του 2018, όταν η Ίντερ υποδέχθηκε την Γιουβέντους στο 'Giuseppe Meazza', στο σπουδαιότερο ντέρμπι της Ιταλίας όπως οι ίδιοι οι γείτονες υποστηρίζουν αποκαλώντας το derby d'Italia. Οι 'νερατζούρι' ήταν προ πολλού εκτός μάχης του τίτλου και κυνηγούσαν μια θέση στην 4άδα για το Champions League.

Αντίπαλος των 'μπιανκονέρι' στην κούρσα του τίτλου ήταν η Νάπολι. Και για 87 λεπτά οι 'παρτενοπέι' ένιωθαν πως βρίσκονται απόλυτα μέσα στο κόλπο, παρά το γεγονός πως το ντέρμπι στο Μιλάνο είχε ξεκινήσει ονειρικά για τη Γιουβέντους. Ο Ντόουγκλας Κόστα στο 13' έβαλε μπροστά τους 'μπιανκονέρι' και πέντε λεπτά αργότερα η Ίντερ έμεινε με δέκα παίκτες εξαιτίας της αποβολής του Βεσίνο με απευθείας κόκκινη κάρτα για μαρκάρισμα στον Μάντζουκιτς.

Στο 52' ο Ικάρντι ισοφάρισε για την αριθμητικά μειονεκτούσα Ίντερ, που έφτασε στην ολική ανατροπή όταν ο Μπαρτζάλι με αυτογκόλ έκανε το 2-1! Μισή ώρα μετά το σκορ παρέμενε αναλλοίωτο, αλλά κάπου εκεί η Νάπολι είδε τα όνειρα της να γκρεμίζονται. Το αυτογκόλ του Σκρίνιαρ έφερε το 2-2 στο 87' και δύο λεπτά αργότερα ήταν ο Γκονσάλο Ιγκουαΐν που έριξε οριστικά στο καναβάτσο τους 'νερατζούρι', υπογράφοντας το τελικό 2-3 στο 'Giuseppe Meazza'.

Αυτό το παιχνίδι, αυτό το τρίποντο έκρινε ουσιαστικά και τον τίτλο στην Serie A, με την Γιουβέντους να πηγαίνει στο +4, τέσσερις στροφές πριν το φινάλε. Όμως το παιχνίδι σημαδεύτηκε από τις διαιτητικές αποφάσεις του Ντανιέλε Ορσάτο. Στα μέσα του δεύτερου μέρους ο Πιάνιτς έκανε ένα μαρκάρισμα... καρατέκα στον Ραφίνια. Πήγε καθυστερημένα στην διεκδίκηση της μπάλας και κατάφερε διπλό χτύπημα στον μέσο της Ίντερ. Με το δεξί του χέρι στο πρόσωπο και με το δεξί γόνατο στα πλευρά!

Μαρκάρισμα που σήκωνε ακόμη και την απευθείας κόκκινη, αφού ο Βόσνιος δεν είχε καμία επαφή με τη μπάλα. Το ακόμη πιο μυθικό είναι το γεγονός πως ο Πιάνιτς δεν είδε καν την κίτρινη κάρτα! Που θα ήταν η δεύτερη στο ματς, καθώς είχε ήδη παρατηρηθεί, γεγονός που θα τον έστελνε στα αποδυτήρια αποκαθιστώντας την αριθμητική ισορροπία στο χορτάρι. Όπως ήταν αναμενόμενο η απόφαση αυτή -χωρίς να είναι η μοναδική για την οποία διαμαρτύρονται οι 'νερατζούρι'- ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών. Τόσο από το στρατόπεδο της Ίντερ, όσο πολύ περισσότερο από αυτό της Νάπολι.

Κάπως έτσι ξεκίνησε μια έρευνα που υποτίθεται πως θα περιελάμβανε την εξέταση οπτικοακουστικού υλικού και φυσικά τι ακριβώς διημείφθη μεταξύ του διαιτητή και του VAR. Μόνο που τελικά άπαντες έμειναν με την... όρεξη. Γιατί όπως αποκάλυψε ο πρώην επικεφαλής της πειθαρχικής επιτροπής της Ιταλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Τζουζέπε Πεκοράρο, αφήνοντας ξεκάθαρες υπόνοιες σκανδάλου, από το ηχητικό... εξαφανίστηκε ο συγκεκριμένος διάλογος!

"Η διαιτησία του Ορσάτο σε εκείνο το ματς προκάλεσε εντάσεις μεταξύ εμού και του κόσμου της διαιτησίας. Έλαβα παράπονα από από ομοσπονδίες, οπαδούς, οργανώσεις. Ρώτησα τους προϊσταμένους μου αν μπορούσαμε να διεξάγουμε έρευνα. Δεν πιστεύω πως θα προέκυπταν στοιχεία κακής πίστης, έτσι ζήτησα το οπτικοακουστικό υλικό από τη συνομιλία διαιτητή - VAR στο ματς. Μας έφεραν τον φάκελο μόνο όταν ξεκίνησε το επόμενο πρωτάθλημα, αλλά δεν μας έκανε έκπληξη... Από τον φάκελο ωστόσο έλειπε η στιγμή της ενδοσυνεννόησης για τη φάση του Πιάνιτς... Κι όταν ρωτήσαμε τον λόγο που συνέβη αυτό, τότε μας είπαν ότι δεν αρκούσε σε διάρκεια... Είναι δεδομένη η ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια", τόνισε χαρακτηριστικά ο Πεκοράρο.

Φυσικά οι δηλώσεις αυτές έφεραν νέα θύελλα αντιδράσεων και κύμα καχυποψίας για την Γιουβέντους, που έρχεται ξανά στον ρόλο της κατηγορούμενης. Ένδειξη εμπλοκής της δεν υπάρχει, ωστόσο πρόκειται για μια εξέλιξη που την ενοχοποιεί στα μάτια της κοινής γνώμης. Χωρίς πάντως να αποδεικνύεται, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, πως οι 'μπιανκονέρι' ευθύνονται με οποιονδήποτε τρόπο για την εξαφάνιση του ηχητικού. Επίσημη τοποθέτηση από την ομάδα του Τορίνο δεν υπάρχει, ίσως και να μην χρειαστεί καθώς τον ρόλο... υπεράσπισης ανέλαβε ο διαιτητής Λούκα Μαρέλι, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα μυστήριο.

Ο Μαρέλι υποστήριξε πως ο VAR παρεμβαίνει μόνο αν υπάρχει περίπτωση απευθείας κόκκινης κάρτας και εδώ κατά την κρίση του η κουβέντα υφίσταται μόνο για δεύτερη κίτρινη. Άρα ήταν ευθύνη αποκλειστικά του Ορσάτο, που ήταν στο ένα μέτρο από τη φάση. Αυτό που δεν λέει ο Μαρέλι είναι πως πρόκειται για επικίνδυνο μαρκάρισμα που βάζει σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα, επομένως δεν μπορεί να αποκλειστεί η περίπτωση απευθείας κόκκινης. Και το σημαντικότερο; Ακόμη κι αν ο Μαρέλι έχει δίκιο, αυτό ουδόλως δικαιολογεί την εξαφάνιση του ηχητικού από την επίμαχη φάση...

News 24/7

24MEDIA NETWORK