Ο Μήτρογλου δεν θα βρει ποτέ ρυθμό αλλά θα σκοράρει στον Άρη

Ο Κώστας Μήτρογλου βρίσκεται σε επαφές με τον Άρη για να αναλάβει το 'φορτίο' που δεν κατάφερε κανείς άλλος σέντερ φορ των 'κιτρίνων' εδώ και 2,5 σεζόν. Αν σταματήσει να τιμωρεί τη Μαρσέιγ και πει το 'ναι', δεν θα γίνει fit, αλλά θα σκοράρει.

Ο Κώστας Μήτρογλου σε μια από τις τελευταίες εμφανίσεις του με τη φανέλα της Εθνικής ομάδας
Ο Κώστας Μήτρογλου σε μια από τις τελευταίες εμφανίσεις του με τη φανέλα της Εθνικής ομάδας EUROKINISSI SPORTS

Αν κάποιος ρωτούσε 100 φιλάθλους στον δρόμο σε ποια ομάδα ανήκει τη σεζόν 2020-2021 ο κορυφαίος Έλληνας επιθετικός της προηγούμενης δεκαετίας, η δημοφιλέστερη απάντηση που θα λάμβανε είναι "δεν ξέρω". Μπορεί να φαίνεται παράλογο, όμως τα ίχνη του Κώστα Μήτρογλου έχουν χαθεί εδώ και καιρό. Ο Άρης προσπαθεί να τον επαναφέρει στο προσκήνιο και αν τα καταφέρει, θα οδηγήσει στο 'Κλεάνθης Βικελίδης' έναν διαφορετικό ποδοσφαιριστή από αυτόν που έφυγε 'για τα ξένα' τελευταία φορά το καλοκαίρι του 2015.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι 'κίτρινοι' θα προσπαθήσουν να επιλύσουν το αναντίρρητο επιθετικό πρόβλημα (και) της φετινής σεζόν με δύο παίκτες. Ο ένας αρχικά ήταν ο Μούσα αλ Τάαμαρι, ο οποίος ανήκει στη Λέιβεν, με τη βελγική ομάδα να εμφανίζεται θετική να τον παραχωρήσει με τη μορφή δανεισμού και προοπτική αγοράς το καλοκαίρι, αν και τελικά οι πιθανότητες μειώθηκαν. Ο άλλος, ο γνωστός και μη εξαιρετέος 32χρονος Έλληνας.

Ο καλύτερος σέντερ φορ της Μαρσέιγ

Ο άλλοτε διεθνής επιθετικός, ο οποίος τον Μάιο γίνεται 33, αγωνίζεται στη Μαρσέιγ, αλλά δεν... αγωνίζεται στη Μαρσέιγ. Από την αρχή της σεζόν τού ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπολογίζεται από τον Αντρέ Βίλας Μπόας, ως μέτρο πίεσης για να λύσει το συμβόλαιό του και να αποχωρήσει. Η συμφωνία που είχαν συνάψει οι δύο πλευρές την τελευταία μέρα του Αυγούστου του 2017 αφορούσε συνεργασία μέχρι το καλοκαίρι του 2021 και καθαρές ετήσιες απολαβές περίπου 2.500.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι Μασσαλοί ήθελαν να γλιτώσουν αυτό το ποσό για τη σεζόν 2020-2021, αφού -όντως- δεν υπολογίζουν στον ποδοσφαιριστή, αλλά τελικά ίσως δεν το καταφέρουν ούτε κατά το ήμισυ.

Ο Μήτρογλου εμφανίζεται δυσαρεστημένος από τη στάση τόσο του προπονητή του, όσο και της διοίκησης. Σε αγωνιστικό επίπεδο, η φετινή Μαρσέιγ δεν έχει σχέση με την περσινή, όπου όντως ο Έλληνας επιθετικός ίσως να μη χωρούσε στα πλάνα, τουλάχιστον της βασικής ενδεκάδας. Ο φετινός βασικός σέντερ φορ της γαλλικής ομάδας, Νταρίο Μπενεντέτο, μετράει 4 γκολ σε 25 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις ή σε 1.547 λεπτά, ήτοι ένα κάθε 387 λεπτά (σχεδόν 4,5 αγώνες).

Greece's Kostas Mitroglou controls the ball during the World Cup Group H qualifying soccer match between Greece and Gibraltar at Georgios Karaskaikis stadium in Piraeus port, near Athens, on Tuesday, Oct. 10, 2017. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
Ο Κώστας Μήτρογλου σε προσπάθεια του να κοντρολάρει την μπάλα, σε αναμέτρηση της Ελλάδας με το Γιβραλτάρ, για το Group H στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018. (10/10/2017) AP PHOTO/THANASSIS STAVRAKIS


Πρόσφατα, η γαλλική εφημερίδα 'La Provence' συνέκρινε τα φετινά στατιστικά του Αργεντινού επιθετικού με εκείνα του Έλληνα στο 'Βελοντρόμ' και ανέδειξε νικητή με διαφορά τον Μήτρογλου, που σκόραρε κάθε 120 λεπτά. Την 'παρθενική' σεζόν του στην ομάδα, το 2017-2018, είχε 9 γκολ σε 19 αγώνες Ligue 1 και 13 σε 30 συνολικά. Την επόμενη, οι αριθμοί του έπεσαν σε 3 γκολ σε 14 αγώνες πρωταθλήματος και 3 σε 20 συνολικά στο 1ο μισό της σεζόν, δηλαδή ήταν εφάμιλλοι του νυν βασικού επιθετικού της ομάδας.

Το μεγάλο πρόβλημα για τον Μήτρογλου είναι ό,τι ακολούθησε μακριά από τη Μασσαλία. Ο δανεισμός του στη Γαλατάσαραϊ άρχισε ιδανικά, όμως κατέληξε αποκαρδιωτικά. Συνολικά έπαιξε σε 9 αγώνες με την 'τσιμπόμ' και σκόραρε δις στο 2ο μισό του 2018-2019. Το 2019-2020 παραχωρήθηκε δανεικός στην Αϊντχόφεν, αλλά σκόραρε μόλις 3 φορές σε 18 αγώνες, μέχρι να διακοπεί η ολλανδική σεζόν τον Μάρτιο λόγω κορονοϊού. Μάλιστα, οι συμμετοχές του σχεδόν ποτέ δεν ήταν γεμάτες, όπως είχε γράψει πρόσφατα ο Γιώργος Περπερίδης.

Ο Κώστας Μήτρογλου με την φανέλα της Αϊντχόφεν σε αναμέτρηση με την ΛΑΣΚ στο 'Philips Stadion' για το Group D του Europa League (24/10/2019)
Ο Κώστας Μήτρογλου με την φανέλα της Αϊντχόφεν σε αναμέτρηση με την ΛΑΣΚ στο 'Philips Stadion' για το Group D του Europa League (24/10/2019) AP PHOTO/PETER DEJONG

"Η τελευταία επίσημη συμμετοχή συναντάται πίσω στις 8 Μαρτίου. Τότε που ως δανεικός στην Αϊντχόφεν έπαιξε για μόλις 9-10 λεπτά ως αλλαγή κόντρα στη Χρόνινχεν. Τη σεζόν 2019-2020, ο Μήτρογλου έκανε 18 συμμετοχές με 3 γκολ όμως η συνολική του παρουσία στο χορτάρι ήταν μόλις λίγο παραπάνω από 350 λεπτά. Όλες οι συμμετοχές ήταν από 5 ως 45 λεπτά. Δεν αγωνίστηκε ποτέ και στα 90 λεπτά ενός αγώνα. Η τελευταία φορά που έκανε κάτι τέτοιο ήταν στις 24 Φεβρουαρίου του 2019 με τη φανέλα της Γαλατάσαραϊ, όταν έπαιξε σε όλο το ματς απέναντι στην Ακχίσασπορ και πέτυχε το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης".

Ο Μήτρογλου τιμωρεί τους Μασσαλούς

Η κατάσταση που επικρατεί στη Γαλλία έχει ενοχλήσει σφόδρα τον Έλληνα επιθετικό, σε σημείο να καθορίζει την απόφασή του για το μέλλον. Εφόσον δεν έχει στα χέρια του προτάσεις τις οποίες... δεν μπορεί να αρνηθεί, δεν έχει πρόβλημα να διεκδικήσει μέχρι και το τελευταίο σεντ από τη Μαρσέιγ. Οι λόγοι είναι περισσότερο ηθικοί παρά οικονομικοί, αφού αυτός ο τομέας δεν καθορίζει τα πάντα για εκείνον. Αν δεν ίσχυε αυτό, θα είχε φύγει από τον Δεκέμβριο για τη Σαουδική Αραβία, με απολαβές 5.500.000, όπως είχε αποκαλύψει το SPORT24.

Η Μαρσέιγ, πάντως, θέλει να ξεφορτωθεί άμεσα τον ποδοσφαιριστή, αφού έχει έτοιμο τον αντικαταστάτη του (και του Μπενεντέτο). Ο Αρκάντιους Μίλικ πέρασε από ιατρικές εξετάσεις την Πέμπτη για να αποκτηθεί ως δανεικός πρώτα και το καλοκαίρι υποχρεωτικά με αγορά. Ο Πολωνός επιθετικός της Νάπολι δεν κατάφερε να πάρει μεταγραφή στη Γιουβέντους όπως ήθελε και τελικά θα συνεχίσει στο 'Βελοντρόμ'.

Ο Μήτρογλου πανηγυρίζει με τη φανέλα της Γαλατάσαράι (Official Twitter page of Kostas Mitroglou)
Ο Μήτρογλου πανηγυρίζει με τη φανέλα της Γαλατάσαράι OFFICIAL TWITTER PAGE OF KOSTAS MITROGLOU


Ανήκοντας σε ένα πρωτάθλημα που δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι και μπορεί να χρεοκοπήσει οποιαδήποτε στιγμή, ύστερα από τις παλινωδίες με τα τηλεοπτικά δικαιώματα, η Μαρσέιγ δεν μπορεί να έχει 3 υψηλά συμβόλαια για παίκτες που καλύπτουν μία θέση. Εξ ου κι ο Μήτρογλου πρέπει να αφαιρεθεί άμεσα από τα λογιστικά βιβλία.

Στον Άρη σε οποιαδήποτε κατάσταση

Η λύση του συμβολαίου είτε χωρίς χρήματα είτε με κάποια αποζημίωση για τον ποδοσφαιριστή δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, παρά τη δυσμενή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δύο πλευρές. Το μέλλον του Μήτρογλου, όμως, δεν είναι προδιαγεγραμμένο. Προ ημερών, όταν ο Αχμέντ Χασάν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, απόρροια του κορονοϊού, έμοιαζε βέβαιη η επιστροφή του 'Μητρογκόλ' στον Ολυμπιακό, ως back-up του Γιουσέφ ελ Αραμπί. Ο Αιγύπτιος επιθετικός ανάρρωσε και δείχνει σε άριστη κατάσταση πλέον, με συνέπεια για φέτος να έχει σχεδόν εξαλειφθεί η πιθανότητα απόκτησης του Μήτρογλου.

Ο Μήτρογλου πανηγυρίζει ένα τέρμα του με τη φανέλα του Ολυμπιακού, ο Σιόβας σπεύδει να τον συγχαρεί.
Ο Μήτρογλου πανηγυρίζει ένα τέρμα του με τη φανέλα του Ολυμπιακού, ο Σιόβας σπεύδει να τον συγχαρεί. ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η εξέλιξη αυτή 'καθαρίζει' το πεδίο για τον Άρη (αλλά και για άλλες ομάδες του εξωτερικού), ο οποίος εδώ και 3 χρόνια επιβιώνει στα υψηλά κλιμάκια της Super League Interwetten με τους επιθετικούς να σκοράρουν λιγότερο από τους μέσους του. Το 2019 ήταν ο Ματέο Γκαρσία που ξεπέρασε τον Χαμζά Γιουνές στη λίστα των σκόρερ. Το 2020 ήταν ο Μπρούνο Γκάμα που ξεπέρασε τον Ιντέγε Μπράουν. Το 2021 είναι ο Γκάμα και ο Φακούντο Μπερτόγλιο που ξεπερνούν τους Δημήτρη Μάνο και Κριστιάν Λόπεθ. Γι' αυτό κι η αναζήτηση του φορ που θα εξορθολογίσει την κατάσταση είναι επιβεβλημένη και άμεση.

Σε διασυλλογικό επίπεδο, ο Μήτρογλου είναι ο ποδοσφαιριστής των 404 αγώνων καριέρας, των 182 τερμάτων και των 36 ασίστ. Οι αριθμοί του είναι εξαιρετικοί, όπως κι η τεχνική κατάρτισή του. Αυτές οι επιδόσεις δεν σημειώθηκαν από έναν fit ποδοσφαιριστή, ο οποίος κατάπινε χιλιόμετρα και βρισκόταν πάντα σε φόρμα. Έγιναν από έναν παίκτη με το γνωστό... αντιαθλητικό σουλούπι, ο οποίος όμως γνωρίζει καντάρια μπάλα και αξιοποιεί με άλλους τρόπους το ταλέντο του.

Το ότι έχει παίξει σε 404 αγώνες ανδρικού επιπέδου παρότι ήταν ανενεργός για πολλά διαστήματα σε Φούλαμ, Μαρσέιγ, Αϊντχόφεν και Γαλατάσαραϊ, πάντως, αποδεικνύει το αν είναι σε κατάσταση να αγωνίζεται, ακόμα κι αν δεν είναι 100% fit. Γι' αυτό κι αν τελικά τα βρει με τον Άρη, μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα, χωρίς να χρειάζεται πολύς χρόνος για να ενσωματωθεί στις ομαδικές προπονήσεις ή να βρει τη φόρμα του, από άποψη φυσικής κατάστασης.

News 24/7

24MEDIA NETWORK