Μοχάμεντ Σαλάχ: τα μικρά-μεγάλα μυστικά ενός παγκόσμιου αστέρα!

Οι τρομερές αγαθοεργίες, η κόρη με το ιδιαίτερο όνομα, οι 1.000.000 ψήφοι, το λεωφορείο της ζωής του και το αθώο φιλί που τον... χάλασε. Το Contra.gr σας παρουσιάζει τον Μοχάμεντ Σαλάχ, που δεν είναι μόνο το υπερόπλο της Λίβερπουλ για να ράψει το 6ο αστέρι αλλά και ένα ατόφιο διαμάντι.

Μοχάμεντ Σαλάχ: τα μικρά-μεγάλα μυστικά ενός παγκόσμιου αστέρα!

Από την μία πλευρά υπάρχει η φημισμένη Ρεάλ Μαδρίτης, Των back-to-back κατακτήσεων που πάει να γράψει ιστορία με το θρι-πιτ. Των τριών κατακτήσεων την τελευταία τετραετία και των 12 συνολικών Champions League/Κυπέλλων Πρωταθλητριών.

Η Ρεάλ του μαέστρου Ζιντάν, του παγκόσμιου Κριστιάνο Ρονάλντο, του Μπέιλ, του Μπενζεμά. Του Μόντριτς και του Κρόος, του Ράμος, του Βαράν και του Μαρσέλο,. Αλλά και η Ρεάλ του Ίσκο, του Ασένσιο, του Κέιλορ Νάβας και τόσων άλλων που είναι μπαρουτοκαπνισμένοι από τίτλους σε ευρωπαϊκό διασυλλογικό επίπεδο.

Και στον αντίποδα; Η διψασμένη για επιστροφή στην κορυφή της Ευρώπης μετά από το 2005, Λίβερπουλ, η οποία έκανε υπέρβαση φτάνοντας μέχρι τον τελικό (ειδικά με τον αποκλεισμό της Μάντσεστερ Σίτι του Γκουαρδιόλα στα προημιτελικά) και η οποία στηρίζεται σε μία τριπλέτα-φωτιά που αποτελείται από τους Μοχάμεντ Σαλάχ-Σαντιό Μανέ-Ρομπέρτο Φιρμίνο.

Traditional decorations marking the Muslims holy month of Ramadan decorate a coffee shop in front of a graffiti depicts Liverpool's Egyptian star striker Mohammed Salah in Cairo, Egypt, early Tuesday, May 22, 2018. During Ramadan, the holiest month in the Islamic calendar, Muslims refraining from eating, drinking, smoking and sex from sunrise to sunset. (AP Photo/Amr Nabil)
Traditional decorations marking the Muslims holy month of Ramadan decorate a coffee shop in front of a graffiti depicts Liverpool's Egyptian star striker Mohammed Salah in Cairo, Egypt, early Tuesday, May 22, 2018. During Ramadan, the holiest month in the Islamic calendar, Muslims refraining from eating, drinking, smoking and sex from sunrise to sunset. (AP Photo/Amr Nabil) AP PHOTO/AMR NABIL

Φυσικά αν αναζητεί κανείς τον αρχηγό της "κόκκινης" συμμορίας μάλλον δεν θα παρακολουθεί τα αθλητικά δρώμενα από το περασμένο καλοκαίρι και μετά αφού το "Α και το Ω" της ομάδας του Κλοπ, αυτός που είναι για τους Liverpudlians Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο μαζί και αυτός που τους κάνει να ονειρεύονται ότι θα αποκαθηλώσουν την "βασίλισσα" είναι ο "Μο" Σάλαχ.

Εντός γηπέδου έχει σπάσει τα κοντέρ και έχει αγγίξει τα όρια της... στρατόσφαιρας με τα 32 γκολ σε 38 αγωνιστικές Premier League (πρώτος στην ιστορία!) αλλά και τα 44 γκολ σύνολο, όμως μην πιστέψει κανείς ότι ο Μοχάμεντ Σαλάχ είναι φαινόμενο μόνο εντός γηπέδου.

Εκτός γηπέδου είναι ακόμα πιο εντυπωσιακός, με την ιστορία του να είναι για... βιβλίο! Δεν υπάρχουν άλλωστε και πολλοί σαν αυτόν να έχουν περάσει τόσα μέχρι να μπει στις ράγες και να αρχίσει την πορεία προς την καταξίωση, ούτε είναι πολλοί που μπορούν να καμαρώνουν ότι εκτός γηπέδου είναι ο ορισμός του αντι-στάρ και της αντι-βεντέτας.

Τι εννοούμε; Με την αντίστροφη μέτρηση για τον μεγάλο τελικό του UCL να έχει ήδη αρχίσει, το Contra.gr σας φωτίζει άγνωστες πτυχές από τη ζωή και την καριέρα του Μοχάμεντ Σαλάχ. Στιγμές που τον έχουν κάνει ξεχωριστό όχι μόνο για τους φίλους της Λίβερπουλ που τον λατρεύουν ήδη σαν επίγειο Θεό αλλά και για όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη.

✔ ΟΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ

Αμείβεται πλουσιοπάροχα χάρη στην ικανότητά του να παίζει πολύ καλά ποδόσφαιρο, ωστόσο την κλάση του την δείχνει και εκτός γηπέδου, ίσως και σε μεγαλύτερο βαθμό. Αυτοί δε που μπορούν να το διαβεβαιώσουν 100% είναι οι κάτοικοι του Ναγκρίγκ, πόλη 15.000 κατοίκων όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Σαλάχ, καθώς αυτό το μέρος (130 χιλιόμετρα βόρεια του Καΐρου, κάπου "θαμμένο" στο Δέλτα του Νείλου) έχει ευεργετηθεί πολλάκις από τις αγαθοεργίες του.

Ο άσος της Λίβερπουλ έχει επενδύσει χρήματα για την κατασκευή νέου σχολείου στην περιοχή αλλά και για την ενίσχυση του τοπικού νοσοκομείου με ιατρικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Στη γενέτειρά του χρηματοδοτεί επίσης μια ανθρωπιστική οργάνωση, που εξασφαλίζει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε χήρες και διαζευγμένες γυναίκες ενώ έκανε επίσης δωρεά 681.500 δολαρίων στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Κάιρο που ειδικεύεται στην καταπολέμηση των καρκινικών όγκων, ώστε να αγοράσουν μηχάνημα μεταμόσχευσης μυελού των οστών.

Η πιο πρόσφατη πράξη του αλληλεγγύης ήταν η δωρεά ενός ασθενοφόρου στο τοπικό νοσοκομείο για να αποδειχτεί το εξής: όσο... δαίμονας είναι για τους αντιπάλους του εντός των τεσσάρων γραμμών, άλλο τόσο άγγελος είναι έξω από αυτές.

This May 2, 2018 photo, shows a wall mural of Mohamed Salah at a sports and youth center, in the Nile delta village of Nagrig, Egypt. Residents boast of how the Liverpool winger has poured millions of pounds into the village, with the beneficiaries list including a school, a mosque, a youth center and a dialysis machine at a nearby hospital. His success as a footballer in Europes most attractive league has inspired many parents in Nagrig to send their children to soccer academies in the hope that maybe one day they can emulate his success. (AP Photo/Nariman El-Mofty)
This May 2, 2018 photo, shows a wall mural of Mohamed Salah at a sports and youth center, in the Nile delta village of Nagrig, Egypt. Residents boast of how the Liverpool winger has poured millions of pounds into the village, with the beneficiaries list including a school, a mosque, a youth center and a dialysis machine at a nearby hospital. His success as a footballer in Europes most attractive league has inspired many parents in Nagrig to send their children to soccer academies in the hope that maybe one day they can emulate his success. (AP Photo/Nariman El-Mofty) AP PHOTO/NARIMAN EL-MOFTY

✔ ΣΧΟΛΕΙΟ "ΒΑΦΤΙΣΤΗΚΕ" ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΣΑΛΑΧ

Όταν ο Σαλάχ ευστόχησε σε πέναλτι στις καθυστερήσεις του καθοριστικού αγώνα με τον Κονγκό, που έστειλε την Αίγυπτο σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά μετά το 1990, ο κυβερνήτης της Γαρμπία μετονόμασε το παλιό σχολείο του 25χρονου επιθετικού σε "Mohamed Salah Industrial High School" ("Τεχνολογικό Λύκειο Μοχάμεντ Σαλάχ"). Αυτό και αν είναι μεγάλη τιμή...

✔ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΤΟΥ ΦΑΓΗΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ... ΠΕΡΙΠΛΟΚΟ

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο σούπερ σταρ της Λίβερπουλ αποκάλυψε ότι χάρη στο μεταβολισμό του έχει τη δυνατότητα να τρώει πάνω-κάτω ό,τι του αρέσει, και κάθε φορά που επιστρέφει στην πατρίδα του, το πρώτο πράγμα που φροντίζει να κάνει είναι να απολαύσει μία μερίδα από το αγαπημένο του Κούσαρι. Πρόκειται για το εθνικό πιάτο των Αιγύπτιων, που αποτελείται από ρύζι, φακές και ζυμαρικά που αναμειγνύονται με σάλτσα ντομάτας, ξύδι και σκόρδο. Έπειτα συμπληρώνεται με ρεβίθια και τραγανά τηγανητά κρεμμύδια.

✔ ΕΚΑΝΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΓΑΜΟ ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΥΣ

Πολλοί τον συγκρίνουν με τον Μέσι ως προς την ικανότητά του με τη μπάλα στα πόδια όμως εκτός γηπέδου είναι αρκετά διαφορετικοί και ο γάμος του καθενός είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ο Αργεντινός επέλεξε ένα κάστρο για να ενωθεί με τα δεσμά του γάμου με την καλή του το καλοκαίρι του 2017 και υπήρχαν άνδρες ασφαλείας για να κρατήσουν έξω από το μυστήριο όσους δεν ήταν μέσα στη χρυσή λίστα (περιελάμβανε γύρω στα 600 άτομα) και είχαν διάθεση... εισβολής. Αντίθετα, όταν ο Σαλάχ νυμφεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του από την παιδική του ηλικία, Μάγκι, το 2013, είχε καλέσει στο γάμο του όλους τους συντοπίτες τους, τους κάτοικους του Ναγκρίγκ. Ο γάμος ήταν ανοιχτός και τον παρακολούθησαν χιλιάδες άνθρωποι μεταξύ των οποίων και διάσημοι Αιγύπτιοι τραγουδιστές, που στη συνέχεια τραγούδησαν κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για να κάνουν τη βραδιά αξέχαστη για τους νεόνυμφους και τους χιλιάδες καλεσμένους τους...

✔ ΤΟ ΦΙΛΙ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΣΑΛΑΧ...

Όταν έπαιζε μπάλα στην Βασιλεία, ο Σαλάχ ανακηρύχτηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής της χρονιάς στην Ελβετία για το 2013. Κατά τη διάρκεια της σχετικής βράβευσης, η παρουσιάστρια του σόου φίλησε τον Αιγύπτιο και στα δύο μάγουλα όταν εκείνος ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο του και το γεγονός αυτό έγινε "θέμα" στην πατρίδα του, με μία άκρως συντηρητική κοινωνία να μην μπορεί να αποδεχτεί κάτι διαφορετικό ως προς τη δική της κουλτούρα και να ασκεί απίστευτη κριτική στον παίκτη. "Χάλασαν τη χαρά μου. Ξέχασαν το βραβείο και επικεντρώθηκαν στην κυρία που με φίλησε. Όπου και αν πάω εδώ στην Ελβετία, ο κόσμος με χειροκροτεί ενώ οι άνθρωποι στην πατρίδα μου, με κριτικάρουν", δήλωσε εμφανώς ενοχλημένος ο παίκτης. Το ότι η παρουσιάτρια ήταν εκείνη που τον πλησίασε για να τον φιλήσει και θα ήταν εντελώς αγενές και ανάρμοστο να το αρνηθεί μπροστά σε τόσο πλήθος, προφανώς δεν πέρασε από το μυαλό των "κατήγορων" του παίκτη...

✔ Η ΜΕΚΚΑ ΕΓΙΝΕ... ΜΑΚΚΑ ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΟ ΛΟΓΟ

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ είναι ένας αφοσιωμένος Μουσουλμάνος και το δείχνει ακόμα και όταν αγωνίζεται, όπου γονατίζει και προσεύχεται μετά από αρκετά γκολ του. Η πίστη του στη θρησκεία γίνεται επίσης αντιληπτή από το γεγονός πως έδωσε στην κόρη του (γεννήθηκε στο Λονδίνο το 2014) το όνομα Μάκκα προς τιμήν της Μέκκας, της ιερότερης πόλης των Μουσουλμάνων που βρίσκεται στην Σαουδική Αραβία. Η σύζυγός του Μάγκι σκέφτηκε πρώτα το όνομα Μέκκα, με τον Αιγύπτιο άσο να συμφωνεί αλλά να προβαίνει σε μία μικρή αλλαγή κάνοντάς το Μάκκα ώστε να ξεχωρίζει από τη διάσημη ανά τον κόσμο αλυσίδα καζίνο με την επωνυμία "Mecca Bingo". Ο τζόγος απαγορεύεται στην πατρίδα του οπότε ο Σαλάχ δεν ήθελε να υπάρχει η παραμικρή σύνδεση ώστε να έχει... ήσυχο το κεφάλι του από τους κακοπροαίρετους.

✔ ΤΟ ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Στην Αίγυπτο όλοι χρησιμοποιούν το προσωνύμιο "Φαραώ" όταν αναφέρονται σε αυτόν ενώ άλλοι του έδωσαν τον τίτλο "Αιγύπτιος Μέσι". Ωστόσο για τους φίλους της Λίβερπουλ είναι ο "Αιγυπτιος Βασιλιάς" ("The Egyptian King") και μάλιστα έφτιαξαν και τραγούδι που περιέχει αυτό το όνομα και πηγαίνει στο ρυθμό του "Sit Down", μεγάλη επιτυχία της μπάντας "James" το 1990.

✔ SALAH... FOR PRESIDENT

Η δημοφιλία που απολαμβάνει ο "Μο" στην πατρίδα του έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο όσον αφορά σε ποδοσφαιριστή. Μία απλή απόδειξη είναι οι φετινές προεδρικές εκλογές στην Αίγυτπο όπου πάνω από 1.000.000 άνθρωποι διέγραψαν τα ονόματα των δύο υποψηφίων για το χρίσμα και έγραψαν το όνομα του Σαλάχ στα ψηφοδέλτιά τους. Εάν όλες αυτοί οι ψήφοι καταγράφονταν ως έγκυρες, ο σούπερ σταρ των "κόκκινων" θα είχε βγει δεύτερος στην κούρσα για την προεδρία...

A boy buys a Ramadan decoration depicting the Egyptian Liverpool soccer player Mohamed Salah in Sayyeda Zeinab market in preparation for the holy month of Ramadan, in Cairo, Egypt, Wednesday, May 16, 2018. Muslims throughout the world are preparing to celebrate Ramadan, the holiest month in the Islamic calendar, refraining from eating, drinking, smoking and sex from sunrise to sunset. Arabic refeing to Salah reads, "Ramadan is better with Abu Mecca." (AP Photo/Amr Nabil)
A boy buys a Ramadan decoration depicting the Egyptian Liverpool soccer player Mohamed Salah in Sayyeda Zeinab market in preparation for the holy month of Ramadan, in Cairo, Egypt, Wednesday, May 16, 2018. Muslims throughout the world are preparing to celebrate Ramadan, the holiest month in the Islamic calendar, refraining from eating, drinking, smoking and sex from sunrise to sunset. Arabic refeing to Salah reads, "Ramadan is better with Abu Mecca." (AP Photo/Amr Nabil) AP PHOTO/AMR NABIL

✔ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ; ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ

Το πόσο πολύ αγαπάει αυτό που κάνει, φαινόταν από πολύ μικρή ηλικία. Όταν ως πιτσιρικάς έπρεπε να κάνει καθημερινά ταξίδι οκτώ ωρών από την γενέτειρά του για να πάει στο Κάιρο, χρησιμοποιώντας συνολικά 10 διαφορετικά λεωφορεία για να φτάσει στην προπόνηση. Αυτό το έκανε πέντε ημέρες την εβδομάδα επί τέσσερα χρόνια!

✔ ΣΥΜΠΟΝΟΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΚΟΠΟΙΟ

Είναι ευγενική ψυχή και αυτό φάνηκε και σε μία εντελώς δύσκολη στιγμή που είχε η οικογένειά του, όταν έγινε διάρρηξη στο σπίτι του με τον ίδιο να έχει αγωνιστική υποχρέωση με την Λίβερπουλ σε εκτός έδρας ματς. Λίγες ημέρες μετά τη διάρρηξη η αστυνομία της Αιγύπτου συνέλαβε τον δράστη και ο πατέρας του Σαλάχ ήθελε να του απαγγελθούν κατηγορίες αλλά ο παίκτης έπεισε τον πατέρα του να μην το κάνει αυτό. Τουναντίον, έδωσε στον κλέφτη κάποια χρήματα και προσπάθησε να τον βοηθήσει να βρει δουλειά για να αλλάξει τη ζωή του.

✔ Ο ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΜΟΧΑΜΕΝΤ

Το 2014 το μέλλον του Σαλάχ στο ποδόσφαιρο τέθηκε εν αμφιβόλω όταν ανακλήθηκε το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα που του επέτρεπε να μένει και να αγωνίζεται ως επαγγελματίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό σήμαινε πως ήταν υποχρεωμένος να επιστρέψει άμεσα στην Αίγυπτο για να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις που είχαν διάρκεια για πάνω από έναν χρόνο. Τότε όμως μεσολάβησαν άνθρωποι της εθνικής ομάδας της Αιγύπτου και με παρέμβαση του πρωθυπουργού της χώρας, ο τότε άσος της Τσέλσι ξαναμπήκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που του επέτρεψε να απαλλαγεί από τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις και να αφοσιωθεί στο ποδόσφαιρο. Τέσσερα χρόνια μετά ένα ολόκληρο έθνος πίνει νερό στο όνομά του καμαρώνοντας πως έχουν συμπατριώτη έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στον πλανήτη...

✔ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΠΑΤΗΜΑ ΓΙΑ "ΑΡΡΩΣΤΑ" ΣΧΟΛΙΑ

Όταν το καλοκαίρι του 2016 ο Ντεμπά Μπα είχε έναν σοβαρό τραυματισμό, ο άλλοτε συμπαίκτης του στην Τσέλσι Μοχάμεντ Σαλάχ του έστειλε ευχές για ταχεία ανάρρωση μέσω Twitter. Έναν χρόνο μετά, ο Σαλάχ πήρε μεταγραφή από την Ρόμα στην Λίβερπουλ και εκείνο το τιτίβισμα, που συνοδευόταν από πανηγυρική φωτογραφία του Σενεγαλέζου μετά από γκολ του κόντρα στην Λίβερπουλ στο "Άνφιλντ" (στη φάση με το ιστορικό γλίστρημα του Τζέραρντ το 2014), τον έβαλε στο στόχαστρο. Κάποια άρρωστα μυαλά θυμήθηκαν εκείνο το ποστάρισμά του και απαίτησαν να το διαγράψει, θεωρώντας με το δικό τους φτωχό σκεπτικό πως προσβάλλει την Λίβερπουλ, με τον Αιγύπτιο να μη δίνει πάντως σημασία. Δίνει απαντήσεις άλλωστε από την αρχή της σεζόν καθώς δεν έχει σταματήσει να βομβαρδίζει τις αντίπαλες εστίες με την κόκκινη φανέλα..

✔ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΙ ΣΤΟΝ... ΝΤΙ ΚΑΠΡΙΟ ΤΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ

Η διαδρομή του Μοχάμεντ Άλι ως αθλητής και ως άνθρωπος ενέπνευσε τον Μοχάμεντ Σαλάχ και μετά το θάνατό του τον αποχαιρέτησε με το εξής μήνυμα: "Εμείς οι αθλητές θα συνεχίζουμε να μαθαίνουμε από σένα Μοχάμεντ Άλι για πολλά ακόμα χρόνια". Πέρα από τον αθλητισμό, είναι μεγάλος φαν και δύο κινηματογραφικών αστεριών: του συμπατριώτη του Χάλεντ Ελ Ναμπάουι και τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK