Ο Μοράτα ετοιμάζει τη χαριστική βολή στη Γιουβέντους

Ο Άλβαρο Μοράτα ίσως ήταν η πρώτη φορά που χαιρόταν επειδή ήταν αναπληρωματικός. Ο Ντιέγκο Σιμεόνε τον άφησε εκτός με τη Λεγανές, ώστε να ετοιμαστεί για να πάρει εκδίκηση από τη Γιουβέντους.

Ο Μοράτα ετοιμάζει τη χαριστική βολή στη Γιουβέντους
AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Όσο κι αν έμοιαζε με θηρίο στο 'κλουβί', δεν ήταν η ώρα του Άλβαρο Μοράτα. Η στιγμή ανήκε στον Σαούλ Νίγκεθ, ο οποίος ακριβώς 7 χρόνια μετά από το ντεμπούτο του στην Ατλέτικο Μαδρίτης το 2012 (κόντρα στην Μπεσίκτας στο Europa League) ήταν αυτός που έπρεπε να εκτελέσει το πέναλτι που κέρδισε ο Άνχελ Κορέα. Ο Ισπανός μέσος είχε περάσει ως αλλαγή στην ανάπαυλα και στο 50' αποτύγχανε να νικήσει τον Αντρέι Λούνιν, όμως με το ριμπάουντ έγραψε το 1-0 για τους 'ροχιμπλάνκος'.

Παρά τις απειλητικές στιγμές (αλλά όχι μεγάλες ευκαιρίες) των γηπεδούχων και τον εξαιρετικό Κορέα, το σκορ δεν έγινε μεγαλύτερο, όμως το αγαπημένο αποτέλεσμα του Ντιέγκο Σιμεόνε έδωσε ακόμα 3 βαθμούς στην ομάδα του, που παρέμεινε σε απόσταση ασφαλείας από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο Αργεντινός προπονητής είχε τα σχέδιά του για το εν λόγω παιχνίδι. Προτίμησε τον Νίκολα Κάλινιτς να πλαισιώσει τον Αντουάν Γκριεζμάν, με τον Ντιέγκο Κόστα να βρίσκεται σε διαδικασία ανάρρωσης. Ο Κροάτης έπαιξε ξανά τον ρόλο της... σπόντας για τον Γάλλο επιθετικό, παίρνοντας μεγάλο μέρος των μαρκαρισμάτων και ουσιαστικά μένοντας εκτός παιχνιδιού, ώστε αυτό να το κάνουν οι Γκριεζμάν, Κορέα, Τόμας Πάρτεϊ και οι υπόλοιποι ακραίοι.

Θεωρητικά, ο... ριγμένος από αυτές τις επιλογές είναι ο Μοράτα. Ο 26χρονος Ισπανός έφυγε από την Τσέλσι ώστε να βρει τα λεπτά συμμετοχής που χρειαζόταν για να 'αναστήσει' την καριέρα του. Στο Λονδίνο είχε εξελιχθεί σε αναπληρωματικό ενός εξτρέμ και ενός επιθετικού που στο Παγκόσμιο Κύπελλο έπαιξε σε 7 αγώνες και δεν σκόραρε σε κανέναν. Τόσο ο Εντέν Αζάρ όσο και ο Ολιβιέ Ζιρού, όμως, είχαν λόγους να τον προσπεράσουν στην ιεραρχία.

"Ο κόσμος περιμένει πολλά από το 9άρι της Τσέλσι. Περιμένουν τέρματα και σπουδαίες εμφανίσεις. Ο Άλβαρο πρέπει να το συνηθίσει", έλεγε ο βοηθός του Μαουρίτσιο Σάρι και παλιά δόξα των 'μπλε', Τζιανφράνκο Τζόλα.

Ο Μοράτα είχε αποκτηθεί για να αντικαταστήσει τον Κόστα. Δεν τα κατάφερε ούτε στα γκολ ούτε στη μαχητικότητα την ώρα του αγώνα. Τον Ιανουάριο, όταν ήρθε το κάλεσμα από την Ατλέτικο, δεν δίστασε να πει το "ναι". Μάλιστα, περίμενε αρκετό χρονικό διάστημα στον 'πάγο', μέχρι να ολοκληρωθεί ο δανεισμός του Γκονσάλο Ιγκουαΐν από τη Γιουβέντους στους 'μπλε'.

Ο Αργεντινός επιθετικός θα ήταν ο αντικαταστάτης του στην Τσέλσι. Ο Αργεντινός επιθετικός που ουσιαστικά τού πήρε τη θέση και στο Τορίνο, όπου ο Μοράτα έπαιζε... σχεδόν δανεικός για δύο χρόνια από τη Ρεάλ Μαδρίτης μεταξύ 2014 και 2016. Μετά από 27 γκολ σε 93 αγώνες για όλες τις διοργανώσεις για τη 'γηραιά κυρία', η Ρεάλ άσκησε το δικαίωμα επαναγοράς των δικαιωμάτων του παίκτη για 30.000.000 ευρώ, με τη Γιουβέντους να μην διαπραγματεύεται την παραμονή του στο Πιεμόντε.

Το όνειρο του Μοράτα να μεγαλουργήσει με τη φανέλα των 'μερένγκες' δεν έγινε πραγματικότητα ούτε την περίοδο 2016-2017, που είχε με το μέρος του όλο το hype της επιστροφής. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο παρέμεινε ο αδιαφιλονίκητος σκόρερ της ομάδας, ο Καρίμ Μπενζεμά ο αδιαφιλονίκητος σέντερ φορ και ο Μοράτα ο... αναπληρωματικός τους. Μετά από 20 γκολ σε 43 αγώνες έφυγε για την Τσέλσι για 66.000.000 ευρώ, ποσό ρεκόρ για την αγγλική ομάδα.

Συνολικά, στα 6,5 χρόνια που πέρασε σε Ρεάλ, Γιουβέντους και Τσέλσι, έκανε 97 εμφανίσεις ως αλλαγή και 84 ως βασικός. Από τα 19 του μέχρι τα 26 αναζητούσε μία μονιμοποίηση σε μία μεγάλη ομάδα. Έναν προπονητή που θα τον εμπιστεύεται, ώστε να μην έχει τις συνήθεις μεταπτώσεις στην απόδοση και στο σκοράρισμα, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Σιμεόνε έδειξε ότι τον εμπιστεύεται από την πρώτη στιγμή, κάνοντας αυτό που γνωρίζει ίσως καλύτερα από τον καθένα. Το έκανε για λογαριασμό του Γκριεζμάν, όταν έμοιαζε βέβαιο ότι θα φύγει για την Μπαρτσελόνα, με συνέπεια να τον αποδοκιμάζουν οι φίλαθλοι των 'ροχιμπλάνκος', το έκανε για τον Μοράτα, όταν η μετακίνησή του με τη μορφή 18μηνου δανείου 'θύμισε' στους φιλάθλους τη θητεία του στο 'Σαντιάγο Μπερναμπέου'. Προστάτευσε τον παίκτη του. "Ο κόσμος μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Εγώ ψάχνω παίκτες που θα υπηρετήσουν τον σύλλογο και την ομάδα", έλεγε στην παρουσίαση του Ισπανού επιθετικού.

Μάλιστα, εκείνη την ημέρα, ακόμα και η διοίκηση της Ατλέτικο έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να διαγράψει το... λευκό παρελθόν του διεθνή ποδοσφαιριστή. Ο Μοράτα υπήρξε μέλος των ακαδημιών της Ατλέτικο ως 2007, προτού καν ενταχθεί σε εκείνες της Ρεάλ. Ως εκ τούτου, στο videowall της παρουσίασης προβλήθηκαν εικόνες από τον ίδιο με τη φανέλα των 'ροχιμπλάνκος' στα τμήματα υποδομής και ως ball boy στο 'Βιθέντε Καλδερόν'.

Στο μοντάζ υπήρχαν φωτογραφίες του με τον Φερνάντο Τόρες, ενώ και ο Μοράτα ανέβασε φωτογραφίες του ως παιδί με την εμφάνιση της ομάδας που υποστήριζε από μικρός. "Με τον ενθουσιασμό ενός παιδιού", έγραφε στη λεζάντα.

Τη φετινή σεζόν στην Τσέλσι άρχισε ξανά εντυπωσιακά και θύμιζε τον επιθετικό που έψαχνε η ομάδα. Η πτώση ήρθε πολύ γρήγορα. Στην Ατλέτικο, η εκκίνησή του ήταν ξανά πολύ καλή, με 2 γκολ σε 3 αγώνες πρωταθλήματος και ένα τέρμα που ακυρώθηκε λόγω VAR.

Ο Σιμεόνε μοιάζει να τον προφύλαξε ενόψει της ρεβάνς για τη φάση των 16 του Champions League με αντίπαλο την - προβληματική ελέω Μασιμιλιάνο Αλέγκρι- Γιουβέντους στο Τορίνο. Απέναντί του θα βρίσκεται η ομάδα που τον άφησε να φύγει και ο παίκτης του οποίου θα ήταν ο διάδοχος στη Ρεάλ, αλλά τελικά έμεινε στη σκιά του.

Ο Μοράτα δεν έγινε ποτέ ο 'βασιλιάς' του Τορίνο. Τώρα, το βράδυ της Τρίτης, είναι έτοιμος να γίνει ο 'δήμιος' του Τορίνο και να αποκλείσει τη Γιουβέντους, με αφετηρία το προβάδισμα του 2-0 από τον πρώτο αγώνα. Αυτό θα σκεφτόταν από τον πάγκο της Ατλέτικο στο παιχνίδι με τη Λεγανές, ίσως στον μοναδικό αγώνα που δεν τον ένοιαζε που ήταν αναπληρωματικός και δεν μπήκε ούτε αλλαγή.

Photo credits: AP Photo/Manu Fernandez

News 24/7

24MEDIA NETWORK