Μουντιάλ 1994: Ένας ύμνος στο πούλμαν της Εθνικής Ελλάδος

Ένα πούλμαν τόσο ηρωικό όσο και οι παίκτες που μετέφερε. Το καλοκαίρι του 1994, το πούλμαν της Εθνικής Ελλάδος έκανε αμέτρητες διαδρομές ανάμεσα σε Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσι, Βοστόνη, Σικάγο. Υπολογίσαμε κατά προσέγγιση τα χιλιόμετρα.

Μουντιάλ 1994: Ένας ύμνος στο πούλμαν της Εθνικής Ελλάδος

Στις 25 Μαΐου 1994, περίπου τρεις εβδομάδες πριν από τον πρώτο επίσημο αγώνα της Εθνικής Ελλάδος με την Αργεντινή, ο Αλκέτας Παναγούλιας και οι παίκτες του προσγειώνονταν σε αμερικάνικο έδαφος.

Το ματς θα διεξάγονταν στη Βοστόνη, αλλά η ομάδα είχε προγραμματιστεί να διαμείνει σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Νέας Υόρκης. Κάπου εκεί ξεκίνησε μια σουρεαλιστική περιπέτεια για τους Έλληνες διεθνείς, όπου με ορμητήριο το ξενοδοχείο τους, ξεκίνησαν να εμφανίζονται σε μια σειρά από εκδηλώσεις, με φορείς της ομογένειας, ενώ στα διαλείμματα αυτών έδιναν δύσκολα φιλικά με ομάδες όπως η ιδιαίτερα ανταγωνιστική Κολομβία και η ανερχόμενη Αμερική.

Με αφορμή τον μεγάλο διαγωνισμό του ραδιοφωνικού σταθμού News247 στους 88.6 που χαρίζει καθημερινά 88,6 λίτρα βενζίνης, επιχειρήσαμε να κάνουμε μια προσέγγιση των αποστάσεων που διάνυσε η Εθνική ομάδα, πάντα μέσα σε ένα ηρωικό πούλμαν, ώστε να προσδιοριστεί ακριβώς το πόσο παραφορτωμένη και δύσκολη ήταν η αποστολή της εκείνο το καλοκαίρι του 1994, με στοιχεία από το περίφημο ντοκιμαντέρ του BBC.

Το αποτέλεσμα τρομάζει.

Κεφάλαιο 1: Η Νέα Υόρκη το καλοκαίρι

Τζέρι Σάινφελντ, Νταϊάνα Ρος, grunge, hip hop και ένα πούλμαν στα γαλανόλευκα να βολτάρει στην 5th Avenue. Το καλοκαίρι του 1994, η Νταϊάνα Ρος τραγουδούσε στην τελετή έναρξης της πρώτης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης που λάμβανε χώρα εκτός Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής. Η φαντασμαγορική τελετή περιλάμβανε και δρώμενο όπου η δημοφιλής τραγουδίστρια σούταρε και πέναλτι(!) σε άδειο τέρμα, αστοχώντας, αλλά αυτό είχε ελάχιστη σημασία.

Η Ελλάδα ήταν μια εκ των 24 χωρών που λάμβαναν μέρος στο Μουντιάλ.

Η χαίτη του Μηνά Χαντζίδη και εκείνη του Σάββα Κωφίδη έδιναν έναν αέρα καλτ '90s στο πλήρωμα των κοστουμαρισμένων παικτών που εμφανίζονταν αρχικά στην Αστόρια και στη συνέχεια στο Πατριαρχείο της Νέας Υόρκης για να βραβευτούν από τους ομογενείς.

Μετά από μια σειρά ομιλιών που κρατούσαν αιώνες, σειρά είχε το πρώτο φιλικό με τη Νέα Υόρκη στο στάδιο Metlife. Το 1-1 έφερνε χαμόγελα. Η θρυλική χαίτη του Μηνά Χαντζίδη είχε θριαμβεύσει με ένα όμορφο φαλτσαριστό σουτ που είχε βρει τα δίχτυα του Μπράντ Φρίντελ. Επόμενος σταθμός, Νιού Τζέρσι.

Μουντιάλ 1994: Ένας ύμνος στο πούλμαν της Εθνικής Ελλάδος

Nέα Υόρκη (κέντρο) - Λονγκ Άιλαντ: 5 χιλιόμετρα

Νέα Υόρκη (κέντρο) - Metlife Stadium: 14,4 χιλιόμετρα

Κεφάλαιο 2: Άδειες τσέπες, γεμάτα ντεπόζιτα

Φανατισμός στις εξέδρες του γηπέδου των Tζάιαντς, δυνατά μαρκαρίσματα, άτεχνο ποδόσφαιρο, αλλά η Κολομβία ήταν ένα επίπεδο καλύτερη και το τελικό 2-0 ερχόταν σχετικά εύκολα. Όμως τα περιστατικά κλοπών που σημειώνονται στα αποδυτήρια της ομάδας, κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη συνέχεια του ταξιδιού, που περιλαμβάνει τελετή βράβευσης στο Χίλτον της Νέας Υόρκης και επίσκεψη στο Καπιτώλιο.

Η υπομονή για κάποιους, είναι απλά μια λέξη και τα χιλιόμετρα δεν έχουν τελειωμό.

Μουντιάλ 1994: Ένας ύμνος στο πούλμαν της Εθνικής Ελλάδος

Νέα Υόρκη - Νιού Τζέρσι - Νέα Υόρκη: 40 χιλιόμετρα

Κεφάλαιο 3: Έχουμε ματς

Επιτέλους μπάλα. Η ομάδα ξεκινάει το πιο σημαντικό της ταξίδι, για να αντιμετωπίσει εκείνον που ήταν "κοιλαράς, παίρνει και τα χαπάκια του", δηλαδή τον Ντιέγκο Μαραντόνα, σύμφωνα με τα λόγια του Αλκέτα Παναγούλια. Η αρμάδα του Ντιέγκο περίμενε με άγριες διαθέσεις την Εθνική μας στο στάδιο του Foxborough της Βοστόνης.

Το ταξίδι διήρκεσε αρκετές ώρες. Ο Μαραντόνα, ο Μπατιστούτα, ο Ρεδόνδο και οι συμπαίκτες τους ήταν διψασμένοι για ένα δυνατό ξεκίνημα. Και εγένετο 4-0.

Μουντιάλ 1994: Ένας ύμνος στο πούλμαν της Εθνικής Ελλάδος

Νέα Υόρκη - Βοστόνη: 325 χιλιόμετρα

Κεφάλαιο 4: Ο 'πλατυπόδης* ο Ιβάνοφ' στο κάστρο του Σικάγο

Στο στάδιο Soldier Field μας περίμενε ο Ιβάνοφ, ο Λέτσκοφ, ο Στόιτσκοφ, οι τρεις σωματοφύλακες της Εθνικής Βουλγαρίας. Μια διάθεση 'έλα μωρέ τους έχουμε τους Βούλγαρους' φαίνεται πως υπάρχει ανάμεσα στα μέλη της αποστολής της Εθνικής. Το τελικό 4-0 έρχεται πιο εύκολα απ' όσο φαίνεται. Τώρα ποιος γυρίζει πάλι Βοστόνη;

Το πούλμαν είναι και πάλι εκεί για να μεταφέρει ένα γκρουπ παικτών με εφιαλτική ψυχολογία, με σωματική και πνευματική εξάντληση από το socializing με γραφικούς κυρίους και κυρίες εν μέσω κοινωνικών εκδηλώσεων και λίγου ποδοσφαίρου στα διαλείμματα.

(*πλατυπόδης: Χαρακτηρισμός του Αλκέτα Παναγούλια προς τον σταρ της Βουλγαρίας)

Μουντιάλ 1994: Ένας ύμνος στο πούλμαν της Εθνικής Ελλάδος

Βοστόνη - Σικάγο - 1.577,16 χιλιόμετρα

Κεφάλαιο 5: Η εξιλέωση (που δεν ήρθε ποτέ)

Στη Βοστόνη, η Ελλάδα παίζει το τελευταίο της χαρτί. Με πίστη στις δυνάμεις της και εθνική ομοψυχία είναι έτοιμη να μπει στον αγωνιστικό χώρο και να πάρει μια νίκη γοήτρου ενάντια στη Νιγηρία. Η Εθνική παίζει ξανά με πολλές αλλαγές, παίζει καλά, το τελικό 2-0 κατά της, είναι μια ήττα που έρχεται με αξιοπρέπεια, ίσως και ανακούφιση.

Επιτέλους το ταξίδι έχει τελειώσει.

Σικάγο - Βοστώνη - 1.577,16

Συνολικός απολογισμός χιλιομέτρων: 3538,72 χιλιόμετρα

Ο ραδιοδωνικός σταθμός News 24/7 στους 88.6 μοιράζει καθημερινά 88.6 λίτρα βενζίνη

Κάθε πρωί συντονίσου στους 88.6 από τις 09:30 έως τις 10:00 και μπορεί να είσαι ο τυχερός που θα κληρώσει ο Αντώνης Φουρλής και η Στέλλα Γκαντώνα στο 'Πρωινό Τανγκό'.

Ο διαγωνισμός ξεκινά καθημερινά τη Δευτέρα 13 Μαΐου και λήγει την Παρασκευή 31 Μαΐου 2019. Για να πάρεις μέρος, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να συμπληρώσεις τα στοιχεία σου στη φόρμα του διαγωνισμού χωρίς χρέωση ή να τηλεφωνήσεις (με αστική χρέωση) από Δευτέρα ως Παρασκευή στο 213 090 97 00 (06:00 - 23:00) δηλώνοντας τα στοιχεία σου (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, ηλικία, περιοχή διαμονής, email).

Μόλις δηλώσεις συμμετοχή, συντονίσου καθημερινά 09.30-10.00 στους 88.6, γιατί μπορεί να είσαι ο τυχερός νικητής που θα κληρώσει ο Αντώνης Φουρλής με τη Στέλλα Γκαντώνα και να κερδίσεις τα 88.6 λίτρα. Αν ακούσεις το όνομα σου, κάλεσε αμέσως στο τηλεφωνικό κέντρο (213 09 09 700), βγές στον αέρα της εκπομπής και κέρδισε την δωροεπιταγή των 88.6 λίτρων.

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου μόνο μια φορά και εξασφάλισε τη συμμετοχή σου για όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού. Συνολικά θα αναδειχθούν 15 νικητές.

Βάλε 88.6 και… φούλαρε!

News 24/7

24MEDIA NETWORK