Μπάγερν-Ολυμπιακός: Όταν η λογική γίνεται οιωνός ήττας

Ο Ολυμπιακός άντεξε για 69 λεπτά στην Allianz Arena, όταν η Μπάγερν σκόραρε με τον τρόπο που επιχειρούσε να το πετύχει από το ξεκίνημα της αναμέτρησης. Ο Πέρισιτς έγραψε το τελικό 2-0 στο 89'. Το πλάνο του Μαρτίνς είχε μια λογική αδυναμία, που αποδείχθηκε αρκετή για τους Βαυαρούς.

O Σα πραγματοποίησε σπουδαίες επεμβάσεις, ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό ώστε ο Ολυμπιακός να αποφύγει την ήττα κόντρα στη Μπάγερν στην Allianz Arena (2-0), στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής των ομίλων του Champions League (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
O Σα πραγματοποίησε σπουδαίες επεμβάσεις, ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό ώστε ο Ολυμπιακός να αποφύγει την ήττα κόντρα στη Μπάγερν στην Allianz Arena (2-0), στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής των ομίλων του Champions League (06/11/2019) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI

Η αποστολή του Ολυμπιακού στην Allianz Arena για την 4η αγωνιστική των ομίλων του Champions League ήταν δύσκολη εξ ορισμού. Απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου οι 'ερυθρόλευκοι' χρειάζονταν κάτι σπέσιαλ για να φύγουν με αποτέλεσμα και το είχαν κατά το ήμισυ. Για την ακρίβεια το πλάνο του Πέδρο Μαρτίνς είχε μια αδυναμία, ένα ρίσκο, που ωστόσο ήταν απόλυτα λογικό. Αποδείχθηκε όμως και αξεπέραστο εμπόδιο για να λειτουργήσει στην εντέλεια το σχέδιο απόδρασης του Πορτογάλου τεχνικού. Η Μπάγερν γρήγορα διάβασε αυτό το 'μονοπάτι' και επέμεινε να το περπατά, μέχρι που δικαιώθηκε όταν στο 69' ο Λεβαντόφσκι έκανε το 1-0 και έριξε τον Ολυμπιακό στο καναβάτσο, πριν ο Πέρισιτς 'καθαρίσει' το ματς στο 89' για το 2-0.

Η λογική επιλογή του Μαρτίνς ήταν και παραφωνία

Σε διάταξη 4-3-3, τρεις κλασικούς κεντρικούς μέσους και προφανή στόχο να αμυνθεί αποτελεσματικά πίσω από τη μπάλα, ο Ολυμπιακός έψαχνε πρωτίστως την ανασταλτική σταθερότητα και δευτερευόντως τη δική του στιγμή σε μια κόντρα επίθεση. Σε αυτό το πλάνο υπήρχε σίγουρα μια αδυναμία, την οποία γρήγορα διάβασαν οι Βαυαροί: ο Ποντένσε αδυνατεί να ακολουθήσει τον ρυθμό και τις απαιτήσεις αμυντικά σε αυτό το επίπεδο, με αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι να εκδηλώνουν κατά κόρον τις επιθέσεις τους από την πλευρά του Πορτογάλου ακραίου κυνηγού. Ο Τσιμίκας έδινε πολλές μάχες μόνος απέναντι σε δύο αντιπάλους και όταν έφθανε βοήθεια στην πλευρά από έναν κεντρικό χαφ, ο Ολυμπιακός άδειαζε στον άξονα, με αποτέλεσμα ο Γκορέτσκα να βρίσκεται πολλές φορές μόνος στο ημικύκλιο της περιοχής απειλώντας είτε με εκτέλεση, είτε με δημιουργία.

Η επιλογή του Ποντένσε στην ενδεκάδα σίγουρα είχε λογική. Αυτή που υπαγόρευε πως χρειάζεται και ο παίκτης που θα κρατήσει μπάλα, θα κάνει μια ατομική ενέργεια, θα κερδίσει ένα στημένο για να προσφέρει ανάσες στους συμπαίκτες του. Το άσχημο για τον Μαρτίνς δεν ήταν η -γνωστή- αδυναμία του συμπατριώτη του να προσφέρει ανασταλτικά, αλλά το γεγονός πως την ίδια στιγμή δεν έδινε τίποτα στην κυκλοφορία της μπάλας και το δημιουργικό κομμάτι του παιχνιδιού συνολικά. Ο Ραντζέλοβιτς ήταν σαφώς πιο ενεργός στο χορτάρι του Allianz Arena έχοντας τον ίδιο ρόλο στην απέναντι πλευρά.

Το ημίχρονο κύλησε αναμενόμενα, με την Μπάγερν Μονάχου να έχει την κατοχή της μπάλας και να ψάχνει την επιθετική υπεραριθμία για να τρυπώσει στην περιοχή του Ολυμπιακού με προϋποθέσεις για σκορ. Ο Ολυμπιακός ευτύχησε σε όλο αυτό το διάστημα να έχει τον γκολκίπερ του όπως ακριβώς απαιτούσαν οι περιστάσεις: συγκεντρωμένο και έτοιμο να επέμβει σε κάθε ευκαιρία των αντιπάλων. Στο 5', ο Σα εξουδετέρωσε την προσπάθεια του Γκορέτσκα από το ύψος της περιοχής. Στο 34' έκανε εκπληκτική επέμβαση στο 'μυτάκι' του Κομάν από θέση μέσα δεξιά στην μικρή περιοχή και στην εξέλιξη της φάσης ήταν στη σωστή θέση για να μπλοκάρει την προσπάθεια του Μίλερ με το αριστερό.

Στην εκπνοή του πρώτου μέρους, ο Πορτογάλος γκολκίπερ είχε και την -απαραίτητη σε τέτοιες αποστολές- τύχη με το μέρος του, όταν σε εκτέλεση κόρνερ ο Παβάρ σημάδεψε το αριστερό δοκάρι με κεφαλιά. Ο Ολυμπιακός είχε την δική του στιγμή στο 16', με τον Γκερέρο να μυρίζεται μια ασυνεννοησία στην περιοχή της Μπάγερν και να πατάει τη μπάλα στον Ραντζέλοβιτς, που σούταρε άουτ με το δεξί. Το 0-0 του 45' ήταν μια πρώτη επιτυχία για τους 'ερυθρόλευκους'.

Η επιμονή της Μπάγερν έφερε το αναμενόμενο

Η εικόνα του δεύτερου μέρους ήταν καρμπόν. Το θέμα του Ολυμπιακού εξακολουθούσε να είναι η αδυναμία στο κράτημα της μπάλας και η αμυντική 'τρύπα' του Ποντένσε. Ο Σα εξακολουθούσε να κρατάει απαραβίαστη την εστία του, έχοντας εξαιρετικές επεμβάσεις στις προσπάθειες των Γκορέτσκα και Κομάν στο 50' και 60' αντίστοιχα, ωστόσο το ζήτημα ήταν πόσο θα αντέξει με την Μπάγερν Μονάχου μονίμως σε θέση επίθεσης. Ερώτημα που απαντήθηκε στο 69', όταν ο Κομάν βρήκε την κίνηση του Λεβαντόφσκι στο πρώτο δοκάρι και ο Πολωνός με πλασέ σε πρώτο χρόνο νίκησε τον Σα για το 1-0. Οι Βαυαροί είχαν πετύχει σε μεγάλο βαθμό να εξουθενώσουν προηγουμένως τον Τσιμίκα, χτυπώντας στην αδυναμία του Ποντένσε να του δίνει βοήθεια.

Ο Μαρτίνς είχε επιχειρήσει να δώσει στον μπακ του ένα στήριγμα βάζοντας τον Μασούρα μπροστά του (στέλνοντας δεξιά τον Ποντένσε), κίνηση που δεν ήταν αρκετή για να αποτρέψει το μοιραίο. Ο Πορτογάλος τεχνικός τράβηξε στον πάγκο και τον Μπουχαλάκη για να ρίξει στη μάχη τον Βαλμπουενά, όντας πλέον αναγκασμένος να πάρει ένα ρίσκο παραπάνω. Η Μπάγερν εξακολουθούσε να έχει το πάνω χέρι στο ματς, ο Ολυμπιακός δεν πλησίαζε με αξιώσεις την περιοχή της, έτσι ο Μαρτίνς έβαλε στο παιχνίδι και τον Ελ Αραμπί αντί του Ποντένσε στο 79'.

Το πρόβλημα για τους 'ερυθρόλευκους' πλέον ήταν πως δεν είχαν δυνάμεις για να κυνηγήσουν την ισοφάριση, έτσι η απόσταση μεταξύ των γραμμών μεγάλωνε και ήταν δύσκολο να βγουν συνεργασίες που θα φέρουν την μπάλα μπροστά. Από λάθη που ήταν προϊόν κούρασης ήρθε η φάση του 89', όταν ο Πέρισιτς ουσιαστικά εξ επαφής νίκησε τον Σα για το 2-0, που ήταν και το τελικό στην Allianz Arena.

Ο Ολυμπιακός στάθηκε γενναία απέναντι στην φημισμένη αντίπαλο του, ο Μαρτίνς είχε διαβάσει καλά τις ανάγκες της αναμέτρησης και οι επιλογές του στα πρόσωπα ήταν λογικές. Ωστόσο μια από αυτές ήταν αρκετή για να φέρνει το σύνολο σε απόσταση από την ιδανική λειτουργία και αποδείχθηκε αρκετή για να επέλθει το αναμενόμενο. Η Μπάγερν από την αρχή μέχρι και το 69' σημάδεψε την δεξιά πλευρά του Ολυμπιακού και επέμεινε μέχρι που δικαιώθηκε, έστω και στο 69'. Τα υπόλοιπα ήταν πια απλή υπόθεση.

Θα ξεπεράσει τα 50 γκολ φέτος ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK