Μπαρτσελόνα - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Και μετά ήρθε ο Μέσι...

Το εκρηκτικό ξεκίνημα της Γιουνάιτεντ, η ακόμα πιο εκρηκτική απάντηση του Μέσι, η γκολάρα του Κοουτίνιο, οι πιθανότατοι ημιτελικοί με τη Λίβερπουλ, η διαχείριση του Βαλβέρδε και τα όνειρα της Μπαρτσελόνα για ακόμη ένα τρεμπλ.

Μπαρτσελόνα - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Και μετά ήρθε ο Μέσι...
AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Οι Άγγλοι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μπορεί να μπήκαν στο "Καμπ Νόου" αποφασισμένοι να τιμήσουν μια από τις πιο ένδοξες σελίδες της ιστορίας τους, είκοσι χρόνια μετά από την επική ανατροπή απέναντι στη Μπάγερν, πίεσαν, απείλησαν, καρδιοχτύπησαν την κερκίδα των "culés", κυριάρχησαν στο πρώτο δεκάλεπτο, είχαν δοκάρι στα πρώτα δευτερόλεπτα του αγώνα, δημιούργησαν πολύ επικίνδυνες καταστάσεις μπροστά στην εστία του Τερ Στέγκεν, όμως δέκα λεπτά αργότερα, βρέθηκαν στο καναβάτσο, πριν καλά-καλά καταλάβουν τι είχε γίνει. Και αυτό που είχε γίνει, έχει ονοματεπώνυμο: Λιονέλ Μέσι.

Ο Αργεντινός σταρ της Μπαρτσελόνα, με ένα εκπληκτικό γκολ στο 16' - έκλεψε τη μπάλα από τον Γιανγκ, έκανε ποδιά στον Φρεντ, απέφυγε τον Σμόλινγκ και εξαπέλυσε ένα άπιαστο αριστερό - και ένα δεύτερο στο 20', ευγενική προσφορά του Ντε Χέα, έβαλε τέλος στις όποιες φιλοδοξίες της Γιουνάιτεντ, οδηγώντας την ομάδα του στα ημιτελικά του Champions League, μετά από τριετή απουσία. Παράλληλα, σταμάτησε το δικό του αρνητικό σερί αφλογιστίας σε προημιτελικούς του θεσμού, πετυχαίνοντας τα πρώτα του τέρματα στη φάση των "8" μετά από έξι χρόνια (2 Απριλίου 2013, απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν).

Ο αρχηγός της Μπαρτσελόνα είναι αυτή τη στιγμή πρώτος σκόρερ στην Ισπανία (33 γκολ), επικεφαλής της κούρσας για το χρυσό ευρωπαϊκό παπούτσι (το έκτο που διεκδικεί και τρίτο συνεχόμενο), πρώτος σκόρερ στο Champions League με δέκα τέρματα και πλέον - μετά τον αποκλεισμό της Γιούβε και του Κριστιάνο - το πρώτο και αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη φετινή Χρυσή Μπάλα. Είναι προφανές ότι διανύει περίοδο μεγάλης φόρμας και "ψάχνει" ένα ακόμα - το τρίτο της καριέρας του - τρεμπλ. Μαζί του και η υπόλοιπη Μπαρτσελόνα, που χθες - με εξαίρεση τα πρώτα λεπτά - παρουσίασε ένα από τα καλύτερα πρόσωπά της μέσα στη σεζόν.

Παρά το πρώτο εκρηκτικό δεκάλεπτο της Γιουνάιτεντ, αλλά και τις δυσλειτουργίες στο ματς του "Ολντ Τράφορντ", οι "μπλαουγκράνα" έβγαλαν τα 180 λεπτά απέναντι στους Άγγλους, χωρίς να δεχθούν γκολ, ενώ το συνολικό τους σκορ στα φετινά νοκ άουτ είναι 9-1 (με Λιόν και Μάντσεστερ). Ένα ακόμα πολύ καλό νέο για την ομάδα του Βαλβέρδε, είναι η συνεχής βελτίωση του Κοουτίνιο, ο οποίος σφράγισε την πρόκριση της Μπάρτσα με ένα υπέροχο γκολ, δικαιώνοντας τη διαχείριση του Txingurri, που πρώτα φρόντισε να στείλει τα απαραίτητα μηνύματα στον παίκτη του και στη συνέχεια του έδωσε ευκαιρίες, χρόνο και περιθώριο για να (απο)δείξει ποιος είναι και τι αξίζει.

Μπαρτσελόνα - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Και μετά ήρθε ο Μέσι...

Ο Ντε Χέα έχει κάνει τραγικό λάθος και ο Μέσι πανηγυρίζει το 2-0, βάζοντας τέλος στην υπόθεση πρόκριση (AP Photo/Joan Monfort)

Οι φίλαθλοι αναγνώρισαν την προσπάθειά του και τον χειροκρότησαν όταν έγινε αλλαγή. Είναι σαφές ότι στη δύσκολη τελική ευθεία της διοργάνωσης, οι "culés" χρειάζονται κάθε πιθανή βοήθεια και ο Βραζιλιάνος φρόντισε να δηλώσει "παρών". Το ίδιο σημαντική είναι και η παρουσία του Αρτούρ στο κέντρο, που με εμφανίσεις όπως η χθεσινή, απαλλάσσει τον Μπουσκέτς από πολλή "βρώμικη" δουλειά και προσφέρει πολύτιμες λύσεις τόσο ανασταλτικά όσο και δημιουργικά. Ρωτήστε και τον Πογκμπά που μετά από τρεις διαδοχικές κλωτσιές που του έριξε, τον είδε να στέκεται όρθιος και να συνεχίζει, σαν να μην είχε συμβεί το παραμικρό. Ο 22χρονος μέσος ωριμάζει σιγά-σιγά, δείχνοντας πως το μέλλον είναι όλο δικό του.

Η Μπαρτσελόνα έχει το πλεονέκτημα της πλήρους αφοσίωσης στους δυο ημιτελικούς που έρχονται, αφού δεν έχει το παραμικρό άγχος για τις εγχώριες διοργανώσεις. Παρούσα στον τελικό του κυπέλλου και με το πρωτάθλημα "κλειδωμένο", έχει πλέον το μυαλό της 100% στα ματς που θα ακολουθήσουν με πιθανότερο αντίπαλο τη Λίβερπουλ. Εκεί βέβαια, τα πράγματα θα είναι οπωσδήποτε πιο δύσκολα, αφού η ομάδα του Κλοπ είναι ανώτερη και από τη Λιόν και από τη Γιουνάιτεντ. Η τριάδα των Μανέ, Σαλάχ και Φιρμίνο δύσκολα θα "συγχωρήσει" λάθη και ολιγωρίες στην "μπλαουγκράνα" άμυνα, όπως αυτές που είδαμε στο ξεκίνημα του χθεσινού αγώνα, αλλά και στο δεύτερο ημίχρονο του "Ολντ Τράφορντ".

Μπαρτσελόνα - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Και μετά ήρθε ο Μέσι...

Ο Κοουτίνιο έχει πετύχει το 3-0 και πανηγυρίζει με αυτόν τον τρόπο (AP Photo/Joan Monfort)

Σε ό,τι αφορά στην Γιουνάιτεντ, είναι προφανές ότι χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα για να μπορέσει να κοντράρει ομάδες υψηλού επιπέδου στο Champions League. Η "αύρα" που έφερε ο Σόλσκιερ με τον ερχομό του σιγά-σιγά καταλαγιάζει και ο στόχος που απομένει είναι ένας και καθόλου εύκολος: η είσοδος στην τετράδα της Premier League ώστε οι "κόκκινοι διάβολοι" να μπορέσουν να επιστρέψουν στο Champions League της επόμενης περιόδου. Η Γιουνάιτεντ μπορεί να ξεκίνησε εκρηκτικά το χθεσινό ματς, αλλά μόλις οι παίκτες της Μπαρτσελόνα πήραν τον έλεγχο της μπάλας και ισορρόπησαν το παιχνίδι, οι Άγγλοι τέθηκαν αυτόματα στο περιθώριο, αδυνατώντας να βρουν απαντήσεις στην κυριαρχία των αντιπάλων τους, με άμεσο αποτέλεσμα τον - σχετικά εύκολο - αποκλεισμό τους.

Οι "μπλαουγκράνα", πέραν του για μια ακόμα φορά καθοριστικού Μέσι, είχαν σε καλή βραδιά όλους όσους αγωνίστηκαν, ενώ έδειξαν πως απέναντι σε ομάδες που δεν κλείνονται, αλλά παίζουν ανοιχτά, έχουν την ικανότητα και να επιβάλλουν τον δικό τους ρυθμό, αλλά και να δημιουργήσουν κινδύνους μπροστά, χωρίς όμως να παρασυρθούν ξεχνώντας τα μετόπισθεν. Ο ρεαλιστής Βαλβέρδε οδηγεί την ομάδα του με σύνεση και σοβαρότητα, ξεπερνώντας ένα-ένα τα εμπόδια που παρουσιάζονται. Μπορεί κάποιοι να τον κατηγορούν για συντηρητισμό, ακόμα και για κυνισμό, όμως η αλήθεια είναι πως η Μπαρτσελόνα προχωράει ακάθεκτη τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, ακολουθώντας ένα πλάνο με συνέπεια και επιτυχία.

Μπαρτσελόνα - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Και μετά ήρθε ο Μέσι...

Σόλσκιερ και Βαλβέρδε στη διάρκεια του χθεσινού αγώνα (AP Photo/Joan Monfort)

Μέσα στις επόμενες 45 μέρες, οι Καταλανοί θέλουν να κατακτήσουν τρεις τίτλους. Για να το πετύχουν, χρειάζονται απλά υπομονή μέχρι να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα, μια νίκη στον τελικό του Κυπέλλου, μια πρόκριση επί της Λίβερπουλ (ή της Πόρτο) και μια ακόμα νίκη στον τελικό του "Μετροπολιτάνο". Έχουν μπροστά τους δηλαδή έναν "καυτό" ενάμιση μήνα, δείχνουν όμως έτοιμοι να διαχειριστούν όλες τις προκλήσεις που τους περιμένουν. Μπορεί να μην είναι η κορυφαία ομάδα του φετινού Champions League - αυτή την τιμή την αφήνουμε στον εκπληκτικό Άγιαξ - όμως διαθέτουν στις τάξεις τους τον κορυφαίο παίκτη του κόσμου. Και όσο αυτό βγαίνει και στο χορτάρι, δεν έχουν να φοβούνται τίποτα και κανέναν.

Το σίγουρο είναι ότι μπαίνουν στην τελική ευθεία της διοργάνωσης απαλλαγμένοι από κάθε άλλο άγχος, κάτι που δεν μπορούν να ισχυριστούν ούτε η Λίβερπουλ, ούτε η Τότεναμ, ούτε η Σίτι, παρά μόνο ο Άγιαξ. Λέτε να δούμε στον τελικό τους φοβερούς Ολλανδούς απέναντι στον ασυναγώνιστο Μέσι; Είναι πολύ νωρίς για να συζητάμε για φιναλίστ, όμως μια τέτοια πιθανή αναμέτρηση σίγουρα θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Μέχρι να φτάσουμε εκεί όμως, ας περιμένουμε πρώτα να δούμε τι γνώμη έχουν για όλα αυτά και οι Άγγλοι, που θα έχουν σίγουρα έναν εκπρόσωπο στην τετράδα (Τότεναμ ή Σίτι) και πιθανότατα έναν ακόμα (Λίβερπουλ), κάνοντας το σενάριο ενός βρετανικού τελικού απόλυτα ρεαλιστικό.

* Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Manu Fernandez

News 24/7

24MEDIA NETWORK