Μπαρτσελόνα-Μπάγερν: Η ταπείνωση που τελείωσε τον Μέσι

Μπαρτσελόνα-Μπάγερν 2-8. Κανένα μοντάζ, κανένα playstation. Το σκορ είναι αληθινό. Όπως και η διαφορά των δύο ομάδων στα προημιτελικά του Champions League.

Οι παίκτες της Μπάγερν πανηγυρίζουν γκολ κόντρα στην Μπαρτσελόνα για τα προημιτελικά του Champions League 2019-2020 στο 'Λουζ', Λισαβόνα | Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020
Οι παίκτες της Μπάγερν πανηγυρίζουν γκολ κόντρα στην Μπαρτσελόνα για τα προημιτελικά του Champions League 2019-2020 στο 'Λουζ', Λισαβόνα | Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020 AP PHOTO/RAFAEL MARCHANTE

Ο Τόμας Μίλερ είχε σημειώσει το 1ο γκολ στο 11'. Εδώ το έκανε στο 4'. Το 4ο γκολ είχε επιτευχθεί στο 26'. Εδώ συνέβη στο 31'. Τότε, η γερμανική 'μηχανή' δεν είχε δεχθεί γκολ ενδιάμεσα. Τώρα υπάρχει ένα αυτογκόλ που έπαιξε μηδαμινό ρόλο. Αυτές πάνω κάτω είναι οι διαφορές. Διότι όλα τα υπόλοιπα, τα συναισθήματα, το σοκ, η αίσθηση ανωτερότητας, η παράδοση άνευ όρων ήταν τα ίδια. Τι Βραζιλία-Γερμανία 1-7, τι Μπαρτσελόνα-Μπάγερν 2-8 για τα προημιτελικά του Champions League;

Η ορμή με την οποία οι Βαυαροί παρέσυραν τους Καταλανούς ήταν αυτή που περίμεναν αρκετοί φίλαθλοι πριν από τον αγώνα. Τα αλαζονικά λόγια του πρώην παίκτη της Μπάγερν και νυν της Μπαρτσελόνα, Αρτούρο Βιδάλ, ίσως ήταν το μοναδικό στοιχείο που έλειπε ώστε να ξεσπάσουν οι πρωταθλητές Γερμανίας. "Αύριο δεν παίζουν με ομάδες της Bundesliga, αλλά με την Μπαρτσελόνα, την καλύτερη ομάδα στον κόσμο", δήλωσε ο Χιλιανός μέσος. Ύβρις, άτις, νέμεσις, τίσις.

Η "καλύτερη ομάδα στον κόσμο" ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε δεχθεί 4 γκολ σε ένα ημίχρονο ευρωπαϊκής αναμέτρησης. Ίσως ποτέ δεν αντιμετώπισε μία τόσο καλή ομάδα που αμύνεται τόσο ψηλά, αποτρέποντας το passing game της. Από τη στιγμή, δε, που ο Λουίς Σουάρες έχασε δύο καλές στιγμές στα πρώτα λεπτά και μία σέντρα κατέληξε στο δοκάρι του Μάνουελ Νόιερ, η ομάδα του Κίκε Σετιέν έμοιαζε με ξεδοντιασμένο θηρίο.

Η εθνική Γερμανίας, που διέλυσε με 7-1 τη Βραζιλία στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014, είχε στην ενδεκάδα της τους Νόιερ, Τζερόμ Μπόατενγκ και Μίλερ, οι οποίοι βρέθηκαν στην ενδεκάδα και στο 'Λουζ' της Λισαβόνας. Η διαδικασία ήταν ίδια και στο Μπέλο Οριζόντε. Ασφυκτικό πρέσινγκ σε παίκτες που ήθελαν τον... χρόνο τους για να λειτουργήσουν και οι οποίοι αδυνατούσαν να αμυνθούν ορθολογικά. Ο Σετιέν έβαλε τους Σέρτζι Ρομπέρτο και Αρτούρο Βιδάλ στα άκρα για να αποτρέψει το παιχνίδι της Μπάγερν από τις πτέρυγες. Οι Βαυαροί έκαναν πάρτι από εκεί, αφού οι δύο παίκτες των Καταλανών δεν κυνηγούσαν τους παίκτες τους. Ακόμα και ο συνήθως άριστος Μαρκ Αντρέ τερ Στέγκεν παρουσιάστηκε ασταθής και αγχωμένος από όσα συνέβαιναν μπροστά του.

Η Μπάγερν δεν είχε σκοράρει λιγότερες από 3 φορές στο φετινό τουρνουά, με εξαίρεση το ματς με τον Ολυμπιακό στο Μόναχο. Με αυτά τα 8 γκολ, έφτασε τα 39 φέτος, τα περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα στην ιστορία του θεσμού σε μία διοργάνωση. Ακόμα και το άσχημο deja vu του Μπόατενγκ, η εκπληκτική ντρίμπλα που έφαγε από τον Σουάρες σχεδόν 5 χρόνια έπειτα από εκείνη που έφαγε από τον Λιονέλ Μέσι, και η μείωση του σκορ (πρώτο γκολ του Σουάρες στο Champions League μακριά από το 'Καμπ Νόου' από το 2015) δεν έκανε τη διαφορά. Από τη μία ήταν η 'μηχανή' του Χάνσι Φλικ, από την άλλη το σαπιοκάραβο που βουλιάζει εδώ και χρόνια, με τελευταίο καπετάνιο τον Σετιέν. Ακόμα και... Αντρέ Σίρλε βρέθηκε σε αυτόν τον αγώνα. Ο Γερμανός επιθετικός είχε μπει αλλαγή στο 2ο ημίχρονο και σημείωσε δύο γκολ. Αυτόν τον ρόλο έπαιξε ο Φιλίπε Κοουτίνιο, ο δανεικός από την... Μπαρτσελόνα στην Μπάγερν.

Για τον Μέσι, η ιστορία επαναλήφθηκε. Όπως το 2014 ο ηγέτης και καλύτερος παίκτης της Βραζιλίας, ο Νεϊμάρ, ήταν απών (λόγω τραυματισμού), έτσι και το 2016 ο ηγέτης και καλύτερος παίκτης της Μπαρτσελόνα ήταν απών. Ή έστω ωσεί παρών. Το τέλος εποχής μοιάζει πιο κοντά από ποτέ. Για τον πιο ακριβό παίκτη στον αγωνιστικό χώρο, τον Αντουάν Γκριεζμάν των 120.000.000 ευρώ, το παιχνίδι άρχισε στο ημίχρονο, αφού μέχρι τότε ήταν στον πάγκο. Το playstation που πήρε μαζί του στη Λισαβόνα "επειδή θα φτάσουμε μέχρι τον τελικό" έμεινε στη βαλίτσα.

Η μοναδική... παραφωνία ήταν ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι. Παρότι έκανε περισσότερες τελικές προσπάθειες σε σχέση με ολόκληρη την Μπαρτσελόνα, δεν σημείωσε αντίστοιχο αριθμό τερμάτων. Ο Πολωνός επιθετικός, σκόρερ 53 γκολ τη φετινή σεζόν, πέτυχε μόλις ένα έγκυρο τέρμα (και ένα που ακυρώθηκε ως οφσάιντ). Ίσως το μοναδικό.. . μελανό σημείο της βραδιάς για την Μπάγερν, έστω κι αν ο κορυφαίος επιθετικός της φετινής σεζόν έκανε πάρα πολύ δουλειά, αναστατώνοντας την άμυνα των 'μπλαουγκράνα' πριν σκοράρουν οι συμπαίκτες του.

Η Μπαρτσελόνα δέχθηκε για πρώτη φορά πάνω από 4 γκολ σε έναν αγώνα Champions League. Η Μπάγερν ήταν πιο επιβλητική από το 7-0 (σε 2 παιχνίδια) που πέτυχε κόντρα στην Μπαρτσελόνα το 2012-2013. Εκείνη τη σεζόν κατέληξε με το τρόπαιο στα χέρια, ύστερα από γερμανικό τελικό κόντρα στην Ντόρτμουντ. Φέτος, υπάρχει άλλη μια γερμανική ομάδα στα ημιτελικά, η Λειψία, την οποία μπορεί να συναντήσει μόνο στον τελικό. Αν τελικά οι πρωταθλητές Γερμανίας μιμούνται το παρελθόν, αντιμετωπίζοντας στη συνέχεια ομάδες που δεν έχουν φτάσει ποτέ στην ιστορία τους ούτε καν μέχρι τον τελικό, είναι το απόλυτο φαβορί. Είναι η πραγματικά καλύτερη ομάδα στον κόσμο. Όπως η εθνική Γερμανίας το 2014.

News 24/7

24MEDIA NETWORK