Μπαρτσελόνα-Ρεάλ: Ο Ράμος ανέτρεψε τους νόμους της φυσικής και της κακοτυχίας

Ευστοχώντας για... 13η διαδοχική φορά σε πέναλτι από τη σεζόν 2018-19 ο Σέρχιο Ράμος επηρέασε όσο κανείς άλλος το 3-1 της Ρεάλ Μαδρίτης επί της Μπαρτσελόνα στο 'Καμπ Νόου'. Προηγουμένως είχε κερδίσει την παράβαση από τον αφελή Λανγκλέ.

Ο Σέρχιο Ράμος πανηγυρίζει το γκολ που όρισε το αποτέλεσμα στο ντέρμπι με την Μπαρτσελόνα
Ο Σέρχιο Ράμος πανηγυρίζει το γκολ που όρισε το αποτέλεσμα στο ντέρμπι με την Μπαρτσελόνα AP PHOTO/JOAN MONFORT

Στο 245ο clasico όλων των εποχών, που διεξήχθη το απόγευμα του Σαββάτου στο 'Καμπ Νόου', μόνο μία εκ των Μπαρτσελόνα ή Ρεάλ Μαδρίτης θα είχε τη δυνατότητα να φτάσει τις 97 νίκες, αν αυτό δεν έληγε ισόπαλο, και να διακόψει τη μεταξύ τους τρομακτική ισορροπία. Θα έμαθες πως αυτή ήταν η ομάδα του Ζινεντίν Ζιντάν, ο οποίος κρατά το δίχως άλλο ένα απ' αυτά τα κοκαλάκια της νυχτερίδας. Πώς είναι ακριβώς στη σύνθεση του δεν γνωρίζουμε να σας πούμε. Ούτε να προβλέψουμε που υπάρχουν. Πάντως ο Γάλλος προπονητής ύστερα από το τελικό 3-1 στη Βαρκελώνη έγινε ο μοναδικός προπονητής του καστιγιάνικου κλαμπ που δεν έχει υποστεί ήττα στα πρώτα έξι εκτός έδρας παιχνίδια με τους 'μπλαουγκράνα' (3-3-0). Όταν στον ίδιο αριθμό αγώνων (ανεξαρτήτως όμως γηπέδου) ο Λιονέλ Μέσι ψάχνει την πρώτη συμμετοχή του σε τέρμα των Καταλανών, είτε σκοράροντας είτε φτιάχνοντας κάποιο.

Κι αν το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στο 90' από το σλάλομ του Κροάτη Λούκα Μόντριτς, ως τιμωρία για το ολέθριο λάθος του γκολκίπερ Νέτο, η παράβαση που κέρδισε ο Σέρχιο Ράμος από τον Λανγκλέ στο 62' ήταν αυτή που όρισε τη μοίρα της μεγάλης μάχης δύο 'πληγωμένων' συνόλων που αναζητούσαν γιατρειά για τις ανοικτές πληγές στα κορμιά τους. Ουδείς αμφισβητεί πως ο στόπερ της Μπαρτσελόνα τράβηξε από τη φανέλα τον αρχηγό των 'μερένγκες'. Ξεκάθαρη η παρατυπία εντός περιοχής και άκρως δικαιολογημένη η επισήμανση του VAR στον διαιτητή Μαρτίνεθ Μουνουέρα για την περαιτέρω εξέταση της φάσης και το ενδεχόμενο διόρθωσης μιας αβλεψίας του.

Ο τρόπος πάντως που ο Ράμος έπεσε στο χορτάρι ήταν τουλάχιστον αντιφατικός, αν όχι αμφιλεγόμενος. Εκτός του ότι καθυστέρησε πολύ να εκμεταλλευτεί το αντίπαλο τράβηγμα, όταν κατάλαβε ότι μπορεί να αποκομίσει κέρδος έκανε την ανάποδη κίνηση απ' αυτήν που ορίζει η κλασική μηχανική. Μέχρι και η φιλορεαλική AS, στην αγγλική έκδοσή της, αναγνώρισε σε real time πως ο Ισπανός αμυντικός "αψηφά τους νόμους της φυσικής, καθώς τραβήχτηκε από τη μία κατεύθυνση, αλλά πέταξε προς την άλλη".

Φυσικά, αφότου ο ρέφερι κατευθύνθηκε στο video ήταν αδύνατο να μην τιμωρήσει, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες, την ανόητη κίνηση του Λανγκλέ, που γνώριζε εκ των προτέρων πως ο 'big brother' του γηπέδου καταγράφει κάθε τέτοια απόπειρα μαρκαρίσματος μέσα στο κουτί και κατόπιν επεμβαίνει στη ροή. Ωστόσο ο Ράμος συνέβαλε με τον τρόπο του στην εκμαίευση του σφυρίγματος και εν τέλει στην οριοθέτηση του αποτελέσματος. Διότι από τη μία έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και σημείωσε το 2-1 για τη Ρεάλ. Αλάνθαστος στις προηγούμενες 12 εκτελέσεις του από τη σεζόν 2018-19 δεν λάθεψε στη 13η, μολονότι το χτύπημά του ιδανικό δεν θα το 'λεγες. Δεν ήταν γωνιακό, αλλά είχε την απαιτούμενη δύναμη, με αποτέλεσμα η μπάλα να προλάβει να περάσει κάτω από το σώμα του Νέτο.

Από την άλλη η αντίδραση των γηπεδούχων υπήρξε προβληματική και αν μη τι άλλο φτωχή. Η έλλειψη κινητικότητας μετά το 1-2 δεν επέτρεψε τη δημιουργία επικίνδυνων καταστάσεων στην περιοχή του Κουρτουά, ο Ρόναλντ Κούμαν επενέβη μόλις μετά το 80' και μοιραία η Μπαρτσελόνα έμεινε με το γκολ του Άνσου Φάτι, του νεαρότερου ποδοσφαιριστή που έχει σκοράρει ποτέ σε τέτοιο παιχνίδι μέσα στον 21ο αιώνα (17 ετών και 359 ημερών), πίσω μόνο από τον Αλφόνσο Ναβάρο το 1947, καθώς είχε ισοφαρίσει στα τρία λεπτά από το 0-1 του Φέντε Βαλβέρδε στο 5'. Άνευ ουσίας όμως.


News 24/7

24MEDIA NETWORK