Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ: Πώς μεταμορφώθηκε η πιο ρατσιστική ομάδα της Ευρώπης

Ο Μόσι Χογκίγκ δεν είναι μάγος, αλλά κατάφερε να διώξει μακριά από την ομάδα του, την ΜπεΪτάρ Ιερουσαλήμ, τον ρατσιστικό μίσος. Αυτή είναι μια μαγική στιγμή.

Οπαδός της Μπειτάρ Ιερουσαλήμ στο γήπεδο
Οπαδός της Μπειτάρ Ιερουσαλήμ στο γήπεδο AP PHOTO/BERNAT ARMANGUE

Η Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ είναι ένα από τα πιο ιστορικά ποδοσφαιρικά club του Ισραήλ. Οι οπαδοί της ανέκαθεν ήταν συνδεδεμένοι με το ακροδεξιό κόμμα Λικούντ, η ομάδα έμενε πιστή στο 'στόχο' της να μην υπογράψει ποτέ συμβόλαιο συνεργασίας με Ισραηλινό παίκτη αραβικής καταγωγής. H 'La Familla' είναι η φράση κλειδί για όλους τους οπαδούς, το συνθηματικό ότι είναι μέλος της οικογένειας των Ultras.

Πριν από κάθε αγώνα οι οπαδοί τραγουδούν με όση δύναμη έχουν στα πνευμόνια τους τον εθνικό ύμνο του Ισραήλ. Παράλληλα όμως, μέχρι πρότινος, εκτοξεύαν ρατσιστικά συνθήματα και αφορισμούς προς κάθε κατεύθυνση. 'ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΡΑΒΕΣ', ήταν το πιο δημοφιλές σύνθημα όλων. Όταν ανέλαβε την ομάδα ο Μόσι Χόγκιγκ, επιχειρηματίας με έντονη δραστηριότητα σε tech start-ups, η αλλαγή ξεκίνησε αμέσως, με μικρά και σταθερά βήματα.

Οπαδοί της Μπειτάρ Ιερουσαλήμ σε αγώνα κόντρα στην Μπνέι Σακνίν
Οπαδοί της Μπειτάρ Ιερουσαλήμ σε αγώνα κόντρα στην Μπνέι Σακνίν (AP PHOTO/BERNAT ARMANGUE

"Έχω μηδενική ανοχή στον ρατσισμό, αν ακούσω έστω και ένα σχόλιο ρατσισμού, θα μηνύσω αυτόν που το έκανε", δήλωσε o Μόσι στο BBC και δεν μπλόφαρε ποτέ."Δεν θέλω να καταστρέψω τη ζωή κανενός. Δεν θέλω να γίνω ο πατέρας τους και η μάνα τους, δεν θέλω να τους εκπαιδεύσω. Αλλά όταν φέρνεις το μίσος σου στο στάδιο, αυτό φαίνεται άσχημα και στην ομάδα και στο λαό του Ισραήλ, αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να αποδεχτώ", είπε ο Μόσι και το εννοούσε. Την περασμένη σεζόν έφερε στην ομάδα τον Αλί Μοχάμεντ, έναν παίκτη από το Νίγηρα, που ασπάζεται τον χριστιανισμό.

Όταν οι φανατικοί οπαδοί της ομάδας ζήτησαν με επιστολή τους προς τον Χογκίγκ να αλλάξει ο Αλί το όνομα του, διότι το έβρισκαν 'προσβλητικό' εκείνος απάντησε λακωνικά. "Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό". Ο ιδιοκτήτης της ομάδας απείλησε με μηνύσεις τους οπαδούς, αξιώνοντας τουλάχιστον 300.000 δολάρια για ηθική βλάβη προς το club.

Τους μήνες που ακολούθησαν, οι οπαδοί της Μπεϊτάρ ξεκίνησαν ένα ταξίδι συνειδητοποίησης πως ο Αλί Μοχάμεντ και οποιοσδήποτε άλλος παίκτης έχει παρόμοιο εθνικό ή θρησκευτικό background, αξίζει να είναι μέλος της ομάδας τους, μοιράζεται τις ίδιες φιλοδοξίες και θέλει να πανηγυρίσει τις ίδιες νίκες και τα ίδια γκολ με εκείνους. Σήμερα, οι χορηγοί έχουν επιστρέψει στην ομάδα, οι νίκες έχουν φέρει την Μπεϊτάρ στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος και ο Αλί Μοχάμεντ λατρεύεται ως ήρωας από μεγάλο μέρος της κερκίδας.

Ο Μόσι έιναι ένας επιχειρηματίας που βιώνει καθημερινά τον πολεμικό ανταγωνισμό που υπάρχει στο πεδίο της ψηφιακής τεχνολογίας και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν φοβάται να αντιμιλήσει σε εκείνους που θέλουν να κηλιδώσουν την εικόνα ενός από τα 'προϊόντα' του, της αγαπημένης του ποδοσφαιρικής ομάδας. Σίγουρα η παραπάνω πρακτική δεν είναι η μοναδική αντιμετώπιση κόντρα στη βία και τον ρατσισμό, αλλά είναι ένα γιγαντιαίο 'ΩΣ ΕΔΩ', ένα τείχος που δείχνει ότι η ανοχή δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Πόσες εκ των Λίβερπουλ, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Μπάγερν, Γιουβέντους θα αποκλειστούν στους 16 του Champions League; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:


News 24/7

24MEDIA NETWORK