Μπόκα Τζούνιορς - Ρίβερ Πλέιτ: 6 παίκτες που αξίζει να προσέξεις

Το ντέρμπι του αιώνα. Το μεγαλύτερο παιχνίδι συλλόγων στην ιστορία του αθλήματος. Η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική αντιπαλότητα όλων των εποχών. Μπόκα Τζούνιορς και Ρίβερ Πλέιτ, αναμετρούνται για πρώτη φορά σε τελικό Copa Libertadores και το Contra.gr σημαδεύει τους παίκτες κλειδιά των δύο ομάδων.

The "Bombonera" stadium is seen during a Copa Libertadores soccer match against Venezuela's Union Maracaibo in Buenos Aires, Tuesday, April 22, 2008. Argentina is renowned world wide for its top-notch soccer players and the passion of its fans. No team better expresses the fervor of Argentina's fans than Boca Juniors, one of the teams that has earned the most titles internationally. (AP Photo/Natacha Pisarenko)
The "Bombonera" stadium is seen during a Copa Libertadores soccer match against Venezuela's Union Maracaibo in Buenos Aires, Tuesday, April 22, 2008. Argentina is renowned world wide for its top-notch soccer players and the passion of its fans. No team better expresses the fervor of Argentina's fans than Boca Juniors, one of the teams that has earned the most titles internationally. (AP Photo/Natacha Pisarenko) AP

Υπάρχουν πολλά ντέρμπι σε όλο τον πλανήτη αλλά κανένα δεν συγκρίνεται με αυτό της Μπόκα Τζούνιορς με την Ρίβερ Πλέιτ. Μία αντιπαλότητα που κρατάει από τις αρχές του 1900 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα χωρίς να ξεθωριάζει, αλλά αντίθετα γιγαντώνεται με αποκορύφωμα τη συνάντηση των δύο τεράστιων συλλόγων στον τελικό του Copa Libertadores για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Το ντέρμπι ονομάζεται Superclásico καθώς υπάρχουν πολλά clasicos στην Αργεντινή και είναι μια από τις πιο φορτισμένες αναμετρήσεις παγκοσμίως. Σύμφωνα με έρευνες οι οπαδοί της Ρίβερ και της Μπόκα αποτελούν πάνω από το 70% των οπαδών στην Αργεντινή με την Μπόκα να έχει 40% και την Ρίβερ 33%. Είναι γνωστό ανά τον κόσμο ως ένα από τα πιο βίαια και πιο σημαντικά ντέρμπι στην υφήλιο, ενώ το 2004 η αγγλική εφημερίδα The Observer, ονόμασε το Superclásico ως ένα από τα 50 αθλητικά πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν πεθάνεις.

Αυτά τα δύο παιχνίδια δεν θα μοιάζουν με κανένα άλλο. Δεν μπορούν να συγκριθούν ή να μπουν στη ζυγαριά με παλαιότερα Superclassicos γιατί ποτέ κανένα δεν έκρινε τόσα πολλά όσο τα ματς που έρχονται.

Μετά το τέλος των διπλών αναμετρήσεων, ένας από τους δύο θα είναι ο νικητής και ο ηττημένος δεν θα μπορεί να αντιπαρατάξει τίποτα για να απαντήσει. Το στέμμα θα είναι με διαφορά το πιο λαμπρό και το πιο σημαντικό που θα έχουν διεκδικήσει οι δύο και αν αναλογιστεί κανείς πως από το 1960 που υφίσταται η διοργάνωση δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν αυτό το ιστορικό ζευγάρι είναι πολύ πιθανό να αργήσουμε να το δούμε ξανά.

Η πρώτη σέντρα έχει οριστεί για τις 22.00 στο Μπομπονέρα, έδρα της Μπόκα Τζούνιορς και το Contra.gr σου δίνει το σκονάκι για να παρακολουθήσεις το ντέρμπι, εστιάζοντας σε 6 ποδοσφαιριστές κλειδιά για τις δύο ομάδες.

#7 Κριστιάν Παβόν

Δεξιοπόδαρος, 22 ετών με αργεντίνικη και ιταλική υπηκοότητα. Παίζει ως δεξιός μεσοεπιθετικός αλλά μπορεί να παίξει και στις 3 θέσεις πίσω από τον στράικερ.

Cristian David Pavon, of Argentina's Boca Juniors, celebrates his goal against Colombia's Junior at a Copa Libertadores soccer match in Buenos Aires, Argentina, Wednesday, April 4, 2018. (AP Photo/Natacha Pisarenko)
Cristian David Pavon, of Argentina's Boca Juniors, celebrates his goal against Colombia's Junior at a Copa Libertadores soccer match in Buenos Aires, Argentina, Wednesday, April 4, 2018. (AP Photo/Natacha Pisarenko) AP

Ο 22χρονος μεσοεπιθετικός είναι ήδη μέλος της Εθνικής ομάδας της Αργεντινής πραγματοποιώντας 4 εμφανίσεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας. Αποτελεί τον παίκτη βαρόμετρο της Μπόκα Τζούνιορς και ουσιαστικά είναι ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη συμβολή στην πορεία της μέχρι τον τελικό, με 3 γκολ και 5 ασίστ. Είναι εξαιρετικός με τη μπάλα στα πόδια, με καλή ντρίμπλα και δολοφονικό μακρινό σουτ. Η Μπαρτσελόνα έχει ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον της και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα σε Ισπανία-Αργεντινής, απομένει το "okay" του Λιονέλ Μέσι για να μετακομίσει στην Βαρκελώνη.

#16 Ουίλμαρ Μπάριος

Δεξιοπόδαρος, 25χρονος Κολομβιανός που αγωνίζεται ως αμυντικό χαφ. Μπορεί επίσης να καλύψει και τη θέση του δεξιού μπακ όπως και αυτή του κεντρικού χαφ.

Dudu of Brazil's Palmeiras, left, fights for the ball with Wilmar Barrios of Argentina's Boca Juniors during a Copa Libertadores semifinal first leg soccer match in Buenos Aires, Argentina, Wednesday, Oct. 24, 2018. (AP Photo/Gustavo Garello)
Dudu of Brazil's Palmeiras, left, fights for the ball with Wilmar Barrios of Argentina's Boca Juniors during a Copa Libertadores semifinal first leg soccer match in Buenos Aires, Argentina, Wednesday, Oct. 24, 2018. (AP Photo/Gustavo Garello) AP

Εξίσου σημαντικός με τον Παβόν, για την Μπόκα Τζούνιορς, αλλά με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία στο παιχνίδι του ο Βίλμαρ Μπάριος. Αν ο 22χρονος μεσοεπιθετικός είναι η δημιουργική πηγή των Xeneizes, o Μπάριος είναι αυτός που θα κληθεί σταματήσει αυτές της Ρίβερ Πλέιτ. Βασικός στέλεχος της Εθνικής Κολομβίας που έφτασε στους 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου, είναι ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής, εργαλείο για κάθε προπονητή καθώς η ικανότητά του στο να κερδίζει κατοχές και να βγάζει την ομάδα του γρήγορα στην επίθεση είναι τα δυνατά χαρακτηριστικά του. Δίνει επείσης τρομερή ενέργεια στην Μπόκα Τζούνιορς, ενώ αν αληθεύουν οι φήμες η Ρεάλ Μαδρίτης θα έχει στραμμένη την προσοχή της επάνω τους στους τελικούς.

#22 Σεμπαστιάν Βίγια

Δεξιοπόδαρος, 22χρονος Κολομβιανός, ο οποίος παίζει στα δεξιά ή τα αριστερά της μεσοεπιθετικής γραμμής.

Sebastian Villa of Argentina's Boca Juniors, left, slide tackles Egidio of Brazil's Cruzeiro during a quarter finals Copa Libertadores soccer match in Bello Horizonte, Brazil, Thursday, Oct. 4, 2018. (AP Photo/Eugenio Savio)
Sebastian Villa of Argentina's Boca Juniors, left, slide tackles Egidio of Brazil's Cruzeiro during a quarter finals Copa Libertadores soccer match in Bello Horizonte, Brazil, Thursday, Oct. 4, 2018. (AP Photo/Eugenio Savio) AP

Ο νέος αλλά και ωραίος της Μπόκα Τζούνιορς. Ο Σεμπαστιάν Βίγια βρίσκεται μόλις 3 μήνες στην ομάδα αλλά έχει καταφέρει να γίνει απαραίτητος και σημείο αναφοράς αν και δεν έχει εξασφαλισμένη θέση βασικού. Σε 400 μόλις λεπτά στο πρωτάθλημα έχει 2 γκολ και 2 ασίστ, ενώ στους ημιτελικούς του Copa Libertadores, έδωσε ρεσιτάλ με αποκορύφωμα τη φανταστική ενέργεια για το 3-0 της Μπόκα, το οποίο ήταν αρκετό για να δώσει την πρόκριση στη ρεβάνς. Συνήθως η είσοδός του στο παιχνίδι συνδυάζεται με επιθετική έκρηξη των Xeneizes.

#8 Χουάν Φερνάντο Κιντέρο

Αριστεροπόδαρος, 25χρονος Κολομβιανός. Κεντρικός χαφ, με δυνατότητα να αγωνιστεί και στα δεξιά της μεσαία γραμμής.

Juan Quintero of Argentina's River Plate celebrates scoring his side's second goal against Argentina's Independiente during a Copa Libertadores quarterfinal soccer match in Buenos Aires, Argentina, Tuesday, Oct. 2, 2018. (AP Photo/Natacha Pisarenko)
Juan Quintero of Argentina's River Plate celebrates scoring his side's second goal against Argentina's Independiente during a Copa Libertadores quarterfinal soccer match in Buenos Aires, Argentina, Tuesday, Oct. 2, 2018. (AP Photo/Natacha Pisarenko) AP

Ακόμα ένας Κολομβιανός στη μεγάλη μάχη του αργεντίνικου ποδοσφαίρου. Ο Κιντέρο αγωνίζεται ως δανεικός από την Πόρτο στην Ρίβερ Πλέιτ (έχουν καλύτερους οι Πορτογάλοι;) και οι εμφανίσεις του το καλοκαίρι στο Μουντιάλ της Ρωσίας έδειξαν την ποιότητά του. Η ποδοσφαιρική έκφραση "βλέπει γήπεδο", ταιριάζει γάντι στον 25χρονο χαφ, ο οποίος διαθέτει ένα αριστερό πόδι διαβήτη, ειδικά σε πάσες μεγάλων αποστάσεων. Κίνδυνος θάνατος τα στημένα του, ενώ η ευάλωτη άμυνα της Μπόκα θα τρέμει κάθε φορά που ο Κιντέρο θα έχει τη μπάλα στα πόδια, καθώς πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που με μία ενέργεια μπορεί να ανοίξει ένα παιχνίδι.

#15 Εσεκίελ Παλάσιος

Δεξιοπόδαρος, 20χρονος αργεντινός. Αγωνίζεται στον άξονα είτε ως κεντρικός χαφ είτε ως επιτελικός. Γέννημα θρέμμα της Ρίβερ Πλέιτ.

Exequiel Palacios of Argentina's River Plate celebrates after teammate Gonzalo Martinez scored his team's second goal against Brazil's Gremio during a semifinal second leg match of the Copa Libertadores in Porto Alegre, Brazil, Tuesday, Oct. 30, 2018. (AP Photo/Andre Penner)
Exequiel Palacios of Argentina's River Plate celebrates after teammate Gonzalo Martinez scored his team's second goal against Brazil's Gremio during a semifinal second leg match of the Copa Libertadores in Porto Alegre, Brazil, Tuesday, Oct. 30, 2018. (AP Photo/Andre Penner) AP

Ο Παλάσιος δεν είναι γνωστός στο Ευρωπαϊκό κοινό αλλά αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα. Αν και είναι μόλις 20 ετών έχει ήδη 45 εμφανίσεις με την πρώτη ομάδα της Ρίβερ Πλέιτ και είναι δεδομένο πως πολύ γρήγορα θα περάσει τον Ατλαντικό. Στο παιχνίδι του δεν φαίνεται η ηλικία του καθώς διαθέτει τρομερή αυτοπεποίθηση με τη μπάλα στα πόδια και έχει δημιουργήσει ένα φανταστικό δίδυμο με τον Κιντέρο. Φανταστικές πάσες και η οργάνωση του παιχνιδιού της Ρίβερ είναι από τα μεγάλα του ατού και αν καταφέρει να επιβάλει τον δικό του ρυθμό στο ντέρμπι, τότε οι Εκατομμυριούχοι θα έχουν σαφέστατο προβάδισμα.

#10 Γκονσάλο Νικολάς Μαρτίνες

Αριστεροπόδαρος, 25 χρονος με αργεντίνικη και ιταλική υπηκοότητα. Αριστερός μεσοεπιθετικός αλλά μπορεί να καλύψει και τις 3 θέσεις πίσω από τον στράικερ.

Gonzalo Martinez of Argentina's River Plate celebrates after scoring his side's second goal against Brazil's Gremio during a semifinal second leg match of the Copa Libertadores in Porto Alegre, Brazil, Tuesday, Oct. 30, 2018. River defeated Gremio and advanced to the final. (AP Photo/Andre Penner)
Gonzalo Martinez of Argentina's River Plate celebrates after scoring his side's second goal against Brazil's Gremio during a semifinal second leg match of the Copa Libertadores in Porto Alegre, Brazil, Tuesday, Oct. 30, 2018. River defeated Gremio and advanced to the final. (AP Photo/Andre Penner) AP

Ο Γκονσάλο Μαρτίνες είναι γνωστός ως Pitty και όπως δηλώνει ο αριθμός στη φανέλα του, είναι το 10 το καλό της Ρίβερ Πλέιτ. Είναι ο άνθρωπος που εκτέλεσε το πέναλτι που ζύγιζε τόνους στον ημιτελικό με την Γκρέμιο στο 94ο λεπτό της αναμέτρησης στη Βραζιλία και αυτός που άνοιξε το δρόμο για νίκη της ομάδας του στο τελευταίο superclassico πριν από ένα μήνα. Ποδοσφαιριστής με αίσθηση του γκολ, αλλά συνεισφορά μόνο στο τρίτο μισό του γηπέδου, κάτι που αρκετές φορές του στερεί τη θέση στο αρχικό σχήμα και ίσως είναι ο λόγος που δεν έχει έρθει ακόμα στην Ευρώπη. Είναι από τις μεγαλύτερες επιθετικές απειλές που διαθέτει ο Γκαγιάρδο και μετά το πέρασμά του από το MLS για την Ατλάντα θεωρείται σίγουρο πως θα δοκιμάσει στη Γηραιά Ήπειρο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK