Μπορεί το νέο γήπεδο στο Σαν Σίρο να σώσει τη Μίλαν από αγωνιστική κατρακύλα;

Η Μίλαν βλέπει το νέο γήπεδο στο Σαν Σίρο ως μια λύση για τα προβλήματά της και θα κάνει τα πάντα γι' αυτό.

Παίκτες της Μίλαν ύστερα από την ήττα με 1-2 για το ιταλικό Supercoppa. Η αναμέτρηση έγινε στις 25 Αυγούστου του 1996
Παίκτες της Μίλαν ύστερα από την ήττα με 1-2 για το ιταλικό Supercoppa. Η αναμέτρηση έγινε στις 25 Αυγούστου του 1996 AP PHOTO/CARLO FUMAGALLI

Το γήπεδο στον λόφο του Σαν Σίρο χτίστηκε το 1926, για να στεγάσει 75.923 θεατές-λάτρεις του ποδοσφαίρου από όλο τον κόσμο. Άλλωστε, το προσωνύμιο του γηπέδου είναι 'Scala del Calcio' που σημαίνει 'Θέατρο του Ποδοσφαίρου'. Το γήπεδο έχει γνωρίσει αμέτρητες δόξες, τόσο από τη Μίλαν όσο και από την Ίντερ, τις δυο 'ξαδέρφες' του Μιλάνο που αγωνίζονται εκεί. Μόνο η Μίλαν έχει πανηγυρίσει εκεί τα 16 από τα 18 πρωταθλήματα Ιταλίας που έχει κατακτήσει, 7 Κύπελλα Πρωταθλητριών (5+2 Champions League), 2 Κύπελλα Κυπελλούχων και 5 Super Cup Ευρώπης.

Πρόκειται επίσης για ένα γήπεδο στο οποίο εμφανίζονται κάθε χρόνο τα μεγαλύτερα αστέρια της ποπ και ροκ μουσικής, σε συναυλίες που γίνονται sold out εν ριπή οφθαλμού, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ζευγαριών που έχουν αρραβωνιαστεί (!) στο χορτάρι του. Σήμερα, η Μίλαν -με συνοδοιπόρο την Ίντερ- είναι κοντά στο να σημάνει την αποχώρησή της από το γήπεδο, ελπίζοντας σε μια νέα αρχή, σε ένα νέο γήπεδο, με βλέψεις για τίτλους και καταξίωση στο Champions League. Μπορεί μια τέτοια κίνηση να φέρει αυτά τα ποθητά αποτελέσματα;

Ο πρόεδρος της ομάδας, Πάολο Σκαρόνι, μιλώντας στο BBC πριν από μερικούς μήνες, τόνιζε με βεβαιότητα πως η αγωνιστική αναγέννηση της Μίλαν θα ξεκινήσει από ένα νέο γήπεδο. Ήδη τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει έντονα παράπονα από θεατές για περιορισμένη ορατότητα και για εξέδρες που στέκουν σε σαθρά θεμέλια. Το νέο γήπεδο, κατά τη διοίκηση της ομάδας, μπορεί να δώσει αγωνιστική ώθηση στους παίκτες της.

Ένα ακόμα σοβαρό επιχείρημα υπέρ του κλεισίματος και της κατεδάφισης του 'Τζιουζέπε Μεάτσα' (όπως είναι η ονομασία του), που προήλθε ξανά από τα χείλη παραγόντων της Μίλαν, είναι ότι το γήπεδο δεν μπορεί να βοηθήσει την ομάδα να σταθεί στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο ως ένα επικερδές brand. Κατά τον Σκαρόνι, όπως είναι σήμερα το γήπεδο, δεν μπορεί να διαθέσει αρκετά τμήματά του για εμπορικές δραστηριότητες, δεν μπορεί να φέρει κερδοφορία στη Μίλαν ανάλογη με αυτήν που φέρνει το 'Έμιρεϊτς' στην Άρσεναλ ή η αντίστοιχη υπερσύγχρονη έδρα της Τότεναμ.

Μίλαν και Ίντερ έχουν προχωρήσει ήδη στον σχεδιασμό της νέας έδρας τους, έχοντας παρουσιάσει μια πρόταση προς τη δημοτική αρχή του Μιλάνο, για την ανέγερση νέου γηπέδου 60.000 θέσεων, στα πρότυπα του 'MetLife Stadium' (έδρα των ομάδων του NFL, New York Giants-New York Jets), που θα περιλαμβάνει εμπορικό κέντρο και χώρο διεξαγωγής συναυλιών 5.000 θέσεων. Παράλληλα, η μετατροπή του σε ιστορικό μνημείο με κατεδάφιση μικρού τμήματός του, είναι η εναλλακτική λύση της οριστικής κατεδάφισης, που φαίνεται πως υιοθετείται. Αναμένεται να δούμε πως θα επηρεάσει την ολοκλήρωση αυτού του τιτάνιου project η έλευση της πανδημίας COVID-19, της οποίας ο αντίκτυπος στην οικονομία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος καθημερινά.


News 24/7

24MEDIA NETWORK