Μπουλούτ, Μιλόγεβιτς και ουτοπικοί προπονητές που θ' άλλαζαν τον Παναθηναϊκό

Ούτε όλο το μπάτζετ του ποδοσφαιρικού τμήματος θ' αρκούσε για να καλυφθούν οι απολαβές ορισμένων προπονητών της λίστας, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα δέχονταν να δουλέψουν στην Ελλάδα. Γι' αυτό και ο Ερόλ Μπουλούτ και ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς παρουσιάζονται ως πιο προσιτές λύσεις για αντι-Μπόλονι στον Παναθηναϊκό.

Ο Ερούλ Μπουλούτ σε μία από τις τελευταίες προπονήσεις του ως τεχνικός της Φενέρμπαχτσε. Απολύθηκε στα τέλη Μαρτίου
Ο Ερούλ Μπουλούτ σε μία από τις τελευταίες προπονήσεις του ως τεχνικός της Φενέρμπαχτσε. Απολύθηκε στα τέλη Μαρτίου TWITTER.COM/FENERBAHCE

Το προδιαγεγραμμένο τέλος του Λάζλο Μπόλονι από τον Παναθηναϊκό, αφότου ο Φεντερίκο Μακέντα σημάδεψε το δοκάρι του Τσιντώτα σπαταλώντας το κερδισμένο πέναλτι, όχι μόνο ήρθε άμεσα, αλλά συνοδεύτηκε από τις διαρροές των πρώτων υποψήφιων διαδόχων για την πλήρωση του κενού στην τεχνική ηγεσία αμέσως μετά το πέρας της τρέχουσας περιόδου που θα τελειώσει με τον Σωτήρη Συλαϊδόπουλο. Του Ερόλ Μπουλούτ ήταν το πρώτο ονοματεπώνυμο που αναδύθηκε στην επιφάνεια, τουλάχιστον με όσα κυκλοφόρησαν στην Τουρκία τις προηγούμενες ημέρες. Μια λύση που, σε θεωρητικό επίπεδο, ανταποκρίνεται στο προφίλ όσων προπονητών μιας λίστας αφενός θα κάλυπταν τις προδιαγραφές αφετέρου θα δέχονταν να εργαστούν στο ελληνικό περιβάλλον.

Ο Μπουλούτ, γεννημένος στη Γερμανία τον Γενάρη του '75, είναι 46 ετών, φιλόδοξος, γνωρίζει ακριβώς τι θα συναντήσει έχοντας υπάρξει ποδοσφαιριστής στη Super League (Πανιώνιος, Ολυμπιακός, Ολυμπιακός Βόλου, ΟΦΗ, Βέροια), έκανε προσφάτως πρωταθλητισμό με τη Φενέρμπαχτσε του Πέλκα, έως ότου απολυθεί στα τέλη Μαρτίου, και φυσικά το κασέ του είναι εντός των οικονομικών δεδομένων του 'τριφυλλιού', μια και δεν ξεπερνάει -σε καμία περίπτωση- το 1 εκατομμύριο για κάθε χρόνο συνεργασίας. Φερ' ειπείν το 'καλό' συμβόλαιό του με την τουρκική ομάδα προέβλεπε πάγια αμοιβή 800.000, η οποία με τα μπόνους επίτευξης στόχων (τίτλοι, ευρωπαϊκή διάκριση) σχεδόν διπλασιαζόταν.

Φυσικά μια τέτοια (και κάθε τέτοια) επιλογή εμπεριέχει αδιαμφισβήτητο ρίσκο, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν 'φρέσκο' επαγγελματία του χώρου που κουβαλά μόλις τέσσερα χρόνια εμπειρίας πίσω του (Μαλάτιασπορ, Αλάνιασορ οι προηγούμενες ομάδες) και δεν έχει δοκιμαστεί σε διάρκεια. Εν αντιθέσει με την έτερη υποψηφιότητα του Σέρβου, με 'πράσινο' παρελθόν, Βλάνταν Μιλόγεβιτς που έχει εμφανίσει χειροπιαστό έργο και γνωρίζει επίσης το status quo στην Ελλάδα. Ουδείς μπορεί να προβλέψει, επίσης, τι θα προκύψει από τις επαφές του Πιέρ Ντρεοσί στη γαλλική αγορά, εφόσον συνεχίσει ως αθλητικός διευθυντής.

Σε περίπτωση, βέβαια, που οι άνθρωποι του 'τριφυλλιού' σκόπευαν να βρουν και να πείσουν έναν προπονητή η επιλογή του οποίου θα μείωνε στο ελάχιστο τον κίνδυνο να αναζητηθεί εκ νέου διάδοχος μεσούσης της σεζόν ή στην καλύτερη του χρόνου, το διαθέσιμο ποσό για το τεχνικό τιμ θα ήταν υποχρεωτικό ν' ανέβει σε ύψος που θα καλύπτονταν οι απαιτήσεις ελεύθερων προπονητών από το πάνω-πάνω ράφι. Εκεί που, επί της ουσίας, το χέρι δεν φτάνει. Ακόμη και τότε, πάντως, μόλις μία από τις παρακάτω 9 περιπτώσεις, η τελευταία και πιο 'φθηνή' εξ όλων, θα είχε πιθανότητες πραγματοποίησης. Ποιες είναι αυτές και γιατί είναι εντελώς ουτοπικό να φανταζόμαστε ότι είναι εφικτό να έρθουν στα μέρη μας αυτήν την εποχή; Ιδού οι απαντήσεις.

Ερνέστο Βαλβέρδε

Ο προπονητής της Μπαρτσελόνα, Ερνέστο Βαλβέρδε, πριν από την αναμέτρηση με τη Βιγιαρεάλ για την Primera Division 2019-2020 στο 'Καμπ Νόου', Βαρκελώνη, Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019
Ο προπονητής της Μπαρτσελόνα, Ερνέστο Βαλβέρδε, πριν από την αναμέτρηση με τη Βιγιαρεάλ για την Primera Division 2019-2020 στο 'Καμπ Νόου', Βαρκελώνη, Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019 AP PHOTO/JOAN MONFORT

Με τη φήμη του δουλευταρά να μην αμφισβητείται από κανέναν και των εξαιρετικών σχέσεων που αναπτύσσει με τους ποδοσφαιριστές του, αλλά με συμβόλαιο που στην Μπαρτσελόνα άγγιζε τα 25 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ξέχωρα από τα μπόνους επίτευξης στόχων, η επιστροφή του στην Ελλάδα (για την οποία τρέφει απεριόριστη αγάπη αλλά δεν αποτελούσε ποτέ πρώτη προτεραιότητά του) δεν μπορεί να είναι παρά ένα όνειρο θερινής νυκτός. Είχε έρθει δις για τον Ολυμπιακό και αρκούσε για την ιδιοσυγκρασία του.

Κίκε Σετιέν

Ο Κίκιε Σετιέν κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού αγώνα της Μπέτις με τη Ρεν
Ο Κίκιε Σετιέν κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού αγώνα της Μπέτις με τη Ρεν AP PHOTO/DAVID VINCENT

Εισηγητής - δάσκαλος της ισπανικής σχολής ποδοσφαίρου και ιδανικός να δημιουργεί κάτι από το μηδέν, ασχέτως του ότι δεν ταίριαξε στην Μπαρτσελόνα εξαιτίας του τοξικού κλίματος που είχε συσσωρευτεί στ' αποδυτήρια, το κασέ του ενόσω δούλευε στο 'Καμπ Νου' ξεπερνούσε τις 500.000 ευρώ μηνιαίως! Επαναλαμβάνουμε μηνιαίως. Να πέσει στα μισά;

Μαουρίτσιο Σάρι

Ο Μαουρίτσιο Σάρι της Νάπολι, κατά τη διάρκεια αγώνα με την Έμπολι για τη Serie A 2015-2016 στο 'Σαν Πάολο' της Νάπολης, Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016
Ο Μαουρίτσιο Σάρι της Νάπολι, κατά τη διάρκεια αγώνα με την Έμπολι για τη Serie A 2015-2016 στο 'Σαν Πάολο' της Νάπολης, Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016 AP PHOTO/SALVATORE LAPORTA

Από τις αυθεντίες στην προετοιμασία των αγώνων και του διαβάσματος αντιπάλων-συνθηκών, ο 62χρονος Ιταλός έλαβε περισσότερα από 10 εκατομμύρια κατά τη μία και μοναδική σεζόν του στη Γιουβέντους, έχοντας ανεβάσει το κασέ του χάρη στη δουλειά που είχε κάνει πάνω απ' όλα στη Νάπολι και κατόπιν στην Τσέλσι τα χρόνια που προηγήθηκαν της μετακόμισής του στο Τορίνο.

Λουσιάν Φαβρ

Ο Λουσιάν Φαβρ προτού απολυθεί από την Ντόρτμουντ
Ο Λουσιάν Φαβρ προτού απολυθεί από την Ντόρτμουντ AP PHOTO/MARTIN MEISSNER, POOL

Στα 63 του πλέον ο Ελβετός, αλλά με παράσημα τ' αποτελέσματα που είχε σε Χέρτα, Γκλάντμπαχ, Νις και Ντόρτμουντ, είναι λογικό να μην ρίχνει πολύ νερό στο κρασί του. Από την Μπορούσια έφυγε με βασικό μισθό που ξεπερνούσε τις 600.000 για κάθε μήνα εργασίας. Ούτε καν η Σέλτικ, που τον προσέγγισε για να μάθει το τι και πως, ήταν δυνατόν να καλύψει τις απαιτήσεις του.

Μάρκο Σίλβα

Ο Μάρκο Σίλβα στο τελευταίο παιχνίδι του ως προπονητής της Έβερτον. Ήταν το ντέρμπι του Μερσεϊσάιντ απέναντι στη Λίβερπουλ
Ο Μάρκο Σίλβα στο τελευταίο παιχνίδι του ως προπονητής της Έβερτον. Ήταν το ντέρμπι του Μερσεϊσάιντ απέναντι στη Λίβερπουλ AP PHOTO/JON SUPER

Ένας αποδεδειγμένα κοντρολαρισμένος προπονητής που δεν του λείπει η γνώση του ελληνικού ποδοσφαίρου και φεύγοντας από τον Ολυμπιακό έκανε το επόμενο βήμα, δουλεύοντας κατά σειρά σε Χαλ, Γουότφορντ και Έβερτον. Από την τελευταία έφυγε τον Δεκέμβριο έχοντας συμβόλαιο 3 εκατομμυρίων λιρών (περί τα 3.5 εκατ. ευρώ). Δυσθεώρητα ύψη ακόμη και για όλο το σταφ.

Λεονάρντο Ζαρντίμ

Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Μονακό
Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Μονακό AP PHOTO/LUIS VIEIRA

Αν και έχει ανάγκη από χρόνο για να μεταδώσει τις ποδοσφαιρικές αρχές του, τα αποτελέσματα είναι εξασφαλισμένα με τον Πορτογάλο. Το γεγονός πως στη Μονακό αμειβόταν με σχεδόν 4 εκατομμύρια ετησίως, έως ότου απολυθεί, δεν αφήνει περιθώρια ευελιξίας σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.

Αντέ Βίλας-Μπόας

Αντρέ Βίλας Μπόας και Γκάρεθ Μπέιλ πανηγυρίζουν ένα από τα δύο τέρματα που πέτυχε ο Ουαλός σε αναμέτρηση της Τότεναμ με την Γουέστ Χαμ στο 'Upton Park' του Λονδίνου, στις 25 Φεβρουαρίου 2013. (AP Photo/Matt Dunham)
Αντρέ Βίλας Μπόας και Γκάρεθ Μπέιλ πανηγυρίζουν ένα από τα δύο τέρματα που πέτυχε ο Ουαλός σε αναμέτρηση της Τότεναμ με την Γουέστ Χαμ στο 'Upton Park' του Λονδίνου, στις 25 Φεβρουαρίου 2013. AP PHOTO/MATT DUNHAM

Ο διάδοχος του Ζοζέ Μουρίνιο, δεν πλησίασε καν το μέγεθος του 'Special One', μα έχει πληρωθεί πολύ καλά απ' όλες τις top class ομάδες που έχει δουλέψει (Τσέλσι, Τότεναμ, Ζενίτ). Από τη Μαρσέιγ φερ' ειπείν, από την οποία απολύθηκε τον περασμένο Φλεβάρη, λάμβανε 6.5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Δεν συζητάμε για τις απολαβές του στην Κίνα.

Πέτερ Μποζ

Ο Πέτερ Μποζ στη διάρκεια της θητείας του στη Λεβερκούζεν που τελείωσε πρόσφατα
Ο Πέτερ Μποζ στη διάρκεια της θητείας του στη Λεβερκούζεν που τελείωσε πρόσφατα AP PHOTO/MARTIN MEISSNER, POOL

Πρόσφατα απολυθείς από τη Λεβερκούζεν ύστερα από 27 μήνες δουλειάς ο 57χρονος Ολλανδός, δεν είναι καθόλου τυχαίο πως τον είχαν διαλέξει Άγιαξ και Ντόρτμουντ για να ηγηθεί των τεχνικών επιτελείων τους. Παιδί της σχολής Κρόιφ, αρέσκεται στο επιθετικό ποδόσφαιρο και στη μόνιμη εναλλαγή θέσεων. Από τη Bundesliga έφυγε με συμβόλαιο 5 εκατομμυρίων!

Βάλτερ Ματσάρι

Ο Βάλτερ Ματσάρι ενόσω δούλευε στην Τορίνο
Ο Βάλτερ Ματσάρι ενόσω δούλευε στην Τορίνο AP PHOTO/ANDREW MEDICHINI

Ίσως, μ' ένα τεράστιο ερωτηματικό να το συνοδεύει, η πιο προσιτή περίπτωση. Άνεργος τους τελευταίος 15 μήνες, αλλά με ποδοσφαιρική κληρονομιά σε Σαμπντόρια, Νάπολι και προσφάτως Τορίνο, ο 59χρονος προπονητής θα μπορούσε να συζητήσει με ποσό που ξεπερνούσε το επταψήφιο. Όχι λιγότερα τη στιγμή που στη 'γκρανάτα' έπαιρνε τα διπλά ετησίως.

News 24/7

24MEDIA NETWORK