Μπριάν: Ο Γάλλος σκόρερ των 100 γκολ παίζει με παράνομο δελτίο

Ο Τζίμι Μπριάν είχε φτάσει  τον τριψήφιο αριθμό τερμάτων στη Ligue 1 ανήκοντας στην Μπορντό χωρίς να της ανήκει.

Ο Τζίμι Μπριάν, με τα 100 γκολ στη Ligue 1, κρίθηκε ότι κακώς έπαιζε για 2,5 χρόνια με την Μπορντό
Ο Τζίμι Μπριάν, με τα 100 γκολ στη Ligue 1, κρίθηκε ότι κακώς έπαιζε για 2,5 χρόνια με την Μπορντό AP PHOTO/MICHEL SPINGLER

Η λίστα των ποδοσφαιριστών της σύγχρονης Ligue 1 που έχουν σημειώσει τριψήφιο αριθμών τερμάτων περιλαμβάνει λιγότερα από 20 ονόματα. Η πλειονότητα αυτών αφορά γκολτζήδες του παρελθόντος. Μεταξύ αυτών ο θρύλος Ζαν-Πιέρ Παπέν, ο Πορτογάλος Πέδρο Παουλέτα ή ο Βραζιλιάνος Σόνι Άντερσον. Και κάμποσα άλλα παίκτες που παραμένουν μεν ενεργοί, αλλά βγάζουν αλλού το ψωμί τους (Καβάνι, Γκομίς, Ιμπραχίμοβιτς, Ζινιάκ, Λακαζέτ). Ο Κιλιάν Εμπαπέ, το παιδί-θαύμα του γαλλικού ποδοσφαίρου, είναι ο ένας από τους δύο που εξακολουθούν ν' αγωνίζονται σε ομάδα της γαλλικής επικράτειας - μέχρι τουλάχιστον να φύγει από την Παρί Σεν Ζερμέν. Ο έτερος είναι ο κατά 13,5 χρόνια μεγαλύτερός του Τζίμι Μπριάν.

Ο άλλοτε διεθνής και σήμερα 35χρονος επιθετικός ανήκει στην Μπορντό από το καλοκαίρι του 2018 και εφέτος, ερχόμενος κυρίως από τον πάγκο, έχει βρει δίχτυα μία φορά. Την ημέρα, 25 Οκτωβρίου του 2020, που στο νικηφόρο 2-0 των Γιρονδίνων απέναντι στη Νιμ έφτασε τα 100 προσωπικά γκολ στην πρώτη κατηγορία, υπηρετώντας το έμβλημα και τα χρώματα τεσσάρων διαφορετικών κλαμπς. Αρχικά με τη Ρεν (33), κατόπιν με τη Λιόν (22), στην οποία είχε πουληθεί έναντι 6 εκατομμυρίων ευρώ το καλοκαίρι του 2010, ακολούθως στην Γκινγκάμπ (30) επιστρέφοντας από το Ανόβερο και τέλος στην Μπορντό (15).

Στην ομάδα της δυτικής Γαλλίας είχε καταλήξει από σύμπτωση και ακριβώς εδώ έρχεται ν' αμφισβητηθεί το ατομικό ρεκόρ του. Διότι μετά την απόφαση που έλαβε πολιτικό δικαστήριο του Παρισιού το δελτίο του Μπριάν δεν θα έπρεπε να έχει εκδοθεί, πόσο μάλλον επικυρωθεί, ποτέ. Άρα η συμμετοχή του στους αγώνες της Μπορντό ήταν μέχρι σήμερα παράνομη.

Για το Μόντρεαλ έφυγε, στο Μπορντό βρέθηκε

Η περίπλοκη υπόθεση άρχισε να εκτυλίσσεται από τη στιγμή που στα τέλη Ιουλίου του 2018 ο ποδοσφαιριστής ζήτησε ν' αποδεσμευτεί από την Γκινγκάμπ και να παίξει στο MLS με την επαγγελματική ομάδα του Μόντρεαλ Ίμπακτ (του Ρεμί Γκαρντ τότε). Οι άνθρωποι του γαλλικού συλλόγου, εκτιμώντας την προσφορά του επί μία τριετία, δεν θέλησαν να τον εμποδίσουν. Μάλιστα διευκόλυναν τις διαδικασίες και δεν του στέρησαν την ευκαιρία να πάρει ένα πολύ καλό συμβόλαιο, ικανοποιώντας το αίτημα του. Μόνο που ο Γάλλος δεν υπέγραψε ποτέ με τους Καναδούς.

Σύμφωνα με την εκδοχή του ατζέντη του, υπήρξε κώλυμα σε κάποιους από τους όρους της συμφωνίας, με συνέπεια η δουλειά να χαλάσει και ο Μπριάν, ύστερα από δύο εβδομάδες, να βρει νέα επαγγελματική στέγη στην Μπορντό (υπό τον Γκουστάβο Πογέτ). Το συμβόλαιό του ήταν διάρκειας δύο ετών και τέθηκε σε ισχύ από τις 10/8. Κάτι που στην Γκινγκάμπ εξέλαβαν ως εις βάρος του πλεκτάνη. Διότι αυτοί είχαν συναινέσει, μ' ένα υποτυπώδες οικονομικό αντάλλαγμα 300.000 ευρώ, να συνεχίσει σ' ένα άλλο πρωτάθλημα και όχι να ενταχθεί σε μια ομάδα της ίδιας κατηγορίας που δεν θα πληρώσει ευρώ!

Κίνησαν μάλιστα τις απαραίτητες διαδικασίες προσβάλλοντας τη σύμβαση του ποδοσφαιριστή με τη νέα ομάδα του. Το αρμόδιο όργανο της λίγκας δεν αποδέχθηκε τους ισχυρισμούς που παρουσίασε το κλαμπ της Βρετάνης και νομιμοποίησε την ένταξη του Μπριάν στην Μπορντό. Παρόλο που ο έμπειρος επιθετικός άρχισε να παίζει κανονικά, λείποντας μόνο από τα 2 ματς των δύο ομάδων για ευνόητους λόγους, οι δικηγόροι της Γκιγνκάμπ δεν έπαψαν να κυνηγούν την υπόθεση. Κάθε απόπειρα σε αθλητικό δικαστήριο βέβαια δεν καρποφόρησε, αφού και η επιτροπή εφέσεων στο ίδιο μήκος κινήθηκε, και γι' αυτό απευθύνθηκαν σε διοικητική αρχή ψάχνοντας μέχρι τέλους τη δικαίωση.

Η ώρα της δικαίωσης και της απουσίας

Την Κυριακή η απουσία του Μπριάν (που τον Φλεβάρη του 2020 είχε ανανεώσει για άλλα 2 χρόνια) από την τελική αποστολή της Μπορντό για την αναμέτρηση με τη Στρασμπούρ (που έληξε με εντός έδρας ήττα 2-3), ενώ ήταν στους 23, προκάλεσε απορίες. Ο προπονητής Ζαν-Λουί Γκασέ εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου ότι υπήρχε ένα γραφειοκρατικό πρόβλημα με τον Μπριάν. Οι Γάλλοι ρεπόρτερ έψαξαν και βρήκαν ότι το δικαστήριο είχε εκδώσει απόφαση υπέρ της Γκινγκάμπ, κρίνοντας άκυρο το συμβόλαιο του Μπριάν και επιβάλλοντας πρόστιμο 2.000 ευρώ στη λίγκα για παρατυπία.

Στην Μπορντό δεν χρεώθηκε κάποια ποινή, διότι σε όλο αυτό υπήρχε η έγκριση της διοργανώτριας αρχής που θεωρήθηκε αποκλειστικά υπεύθυνη για ό,τι είχε μεσολαβήσει. Βεβαίως οι Γιρονδίνοι προτίμησαν να μην δηλώσουν τον Μπριάν στο φύλλο αγώνα έτσι ώστε ν' αποφύγουν τον κίνδυνο της όποιας κύρωσης, όπως τους συμβούλευσε το νομικό επιτελείο. Η έφεση της όποιας πλευράς επί της απόφασης θα πρέπει να κατατεθεί εντός διμήνου. Μέχρι τότε ο Μπριάν θα είναι ανενεργός, εκτός κι αν βρεθεί μια συμβιβαστική λύση με την Γκινγκάμπ που εξακολουθεί να αξιώνει αποζημίωση.

Μέχρι να κλείσει η υπόθεση ο Γάλλος σκόρερ των 100 γκολ θα έχει να περηφανεύεται για μια προσωπική επίδοση που, μεταξύ σοβαρού και αστείου, είναι για την ώρα άκυρη.

News 24/7

24MEDIA NETWORK