Ν.Αφρική μέρα 2η: Καιρός ελληνικός
Το ημερολόγιο του contra.gr. Γράφει από το Ντέρμπαν ο Α. Σωτηρόπουλος.
Ο ήλιος έλουζε από το πρωί την ακτογραμμή, το «χρυσό μίλι», όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, εξαιτίας της τεράστιας αμμουδιάς, και οι πιο προνομιούχοι έριχναν βουτιές στα νερά του Ινδικού ωκεανού.
Στη Νότια Αφρική, των έντεκα διαλέκτων, κάθε πόλη έχει τις δικές τις εφημερίδες. Στο Ντέρμπαν, κυκλοφορεί η «Mercury», η οποία στο φύλλο της Δευτέρας, είχε μεγάλο αφιέρωμα στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου.
Στο εξώφυλλο, ανάμεσα στη λέξη «καλημέρα» και μια φωτογραφία Έλληνα οπαδού βαμμένου στα γαλανόλευκα, υπήρχε ο τίτλος: «Μετά την έκπληξη του Γιούρο 2004, Ελλάδα συνεχίζει να αμφισβητεί τα προγνωστικά, υπό την καθοδήγηση του πανούργου Ότο Ρεχάγκελ».
Στη σελίδα 26, δίπλα σε μια φωτογραφία από τη Μύκονο, υπήρχαν ιστορικές αναφορές για την αρχαία Ελλάδα, τις ελληνικές αποικίες στην Ιταλία και τα τουρκικά παράλια, αλλά και τον τρωικό πόλεμο. Το ενδιαφέρον άρθρο συνέχιζε με λέξεις στα ελληνικά μεταφρασμένες στα αγγλικά (καλημέρα, καλησπέρα, τι κάνεις, κλπ), ενώ υπήρχε ακόμα και συνταγή για αρνάκι γιουβέτσι!
Στα πιο… αθλητικά, ο συντάκτης έπλεξε το εγκώμιο του Ρεχάγκελ, χαρακτηρίζοντας τον «βασιλιά», ενώ ως παίκτες-κλειδιά της ομάδας, επέλεξε τον Κυργιάκο στην άμυνα, τον Καραγκούνη στο κέντρο και τους Γκέκα και Χαριστέα στην επίθεση!
Οι Έλληνες διεθνείς είχαν σήμερα την τιμητική τους. Και αυτό, γιατί η προπόνηση της Δευτέρας στο Northwood school, ήταν ανοικτή για το κοινό που έδειξε την αγάπη του, καθώς περίμενε υπομονετικά ως το τέλος για ένα αυτόγραφο.
Οι παίκτες αποθεώθηκαν από τους ομογενείς, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της εδώ κοινότητας και προσήλθαν κατά εκατοντάδες, ενώ κάποιοι είχαν μαζί τους και τις θρυλικές βουβουζέλες! Από προσωπική εμπειρία, σε απόσταση δύο μέτρων από μια βουβουζέλα, δεν ακούς τίποτα. Πόσο μάλλον αν έχει σε ένα γήπεδο καμιά εικοσαριά χιλιάδες τέτοιες… Ωτοασπίδες επειγόντως! Της προπόνησης, προηγήθηκε αγιασμός, από την μητροπολίτη Καλής Ελπίδος Σέργιο!
«Τους ευχήθηκα να είναι υγιείς και να μας κάνουν υπερήφανους. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε για την παρουσία των Ελλήνων στο πρώτο παιχνίδι στο Πορτ Ελίζαμπεθ είναι πολύ ενθαρρυντικά. Έλληνες από το Γιοχάνεσμπουργκ, το Κέιπ Τάουν, από όλη τη Νότια Αφρική, αλλά και την Αυστραλία θα ενισχύσουν την ομάδα. Οι προβλέψεις μιλούν τουλάχιστον για πέντε χιλιάδες, ενώ οι πιο αισιόδοξοι λένε ότι θα φθάσουμε τις δέκα χιλιάδες», μας είπε ο σεβασμιώτατος, ο οποίος αποδείχθηκε… ποδοσφαιρόφιλος, καθώς αμέσως μετά ήταν παρών και στην εκδήλωση της ελληνικής κοινότητας στο «Hellenic Community Center», προς τιμήν της εθνικής.
Παρόντες, ήταν ο Τάκης Φύσσας με τον τιμ μάνατζερ Γιάννη Στέργο, ο Φάνης Γκέκας, ο Γιώργος Καραγκούνης, ο Άγγελος Χαριστέας και ο Αλέξης Τζόρβας τους οποίους υποδέχθηκαν ο πρόεδρος της κοινότητας, και ο πρόξενος στο Ντέρμπαν. Για να καταλάβετε πόσο σημαντικά ήταν για τους Έλληνες εδώ, το αποψινό event, παρευρέθηκε ακόμα και ο πρέσβης της Ελλάδος στην Νότια Αφρική, ο οποίος ήρθε ειδικά γι’ αυτό από την Πραιτώρια.
Υ.Γ. Δεν είμαι ειδικός στα οικονομικά και δεν ξέρω τι είναι καλύτερο για την Ελλάδα που ζει εδώ και λίγες εβδομάδας υπό τη σκιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σύμφωνοι, η Νότια Αφρική αν και χώρα με φυσικό πλούτο έχει πολλούς φτωχούς κατοίκους με πολύ χαμηλούς μισθούς. Ωστόσο μπορείς να φας του σκασμού σε tex-mex άνω του μετρίου εστιατόριο, πληρώνοντας λιγότερο από 15 ευρώ το άτομο, όταν στην Ελλάδα για το ίδιο μενού θες τουλάχιστον 25-30! Όσο για τη βενζίνη, έχει περίπου 0,90 το λίτρο. Μήπως τελικά κάποιοι μας δουλεύουν;