Ναι, ήταν ρίσκο στο β’ ημίχρονο
Το ρίσκο του Τεν Κάτε, η ποιότητα της Βιγιαρεάλ και η επόμενη μέρα που θέλει τον Παναθηναϊκό αναγκασμένο να βγει ξανά στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Βεβαίως στην πράξη, τα πράγματα δεν ήταν τόσο επικίνδυνα, όσο το 4-3-2-1 -που προαναγγέλθηκε ως σύστημα με τον Καραγκούνη στην τριάδα των χαφ- υποσχόταν. Και η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη διάταξη εμφανιζόταν στο χορτάρι, μόνο όταν ο Παναθηναϊκός βρισκόταν σε οργανωμένη επίθεση.Με τον Παναθηναϊκό σε ανασταλτική λειτουργία, το σύστημα μεταβαλλόταν σε 4-1-4-1, με τον Σιμάο μεταξύ των τετράδων άμυνας (Νίλσον, Βύντρα, Σαριέγκι, Βαβζίνιακ) και μεσαίας γραμμής (Γκάμπριελ, Ζιλμπέρτο, Καραγκούνης, Σαλπιγγίδης) και τον Μάντζιο μοναδικό προωθημένο.
Σε ολόκληρο το πρώτο σαρανταπεντάλεπτο οι φάσεις μπροστά στις δύο εστίες ήταν μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού και αυτός από πλευράς Παναθηναϊκού τουλάχιστον συνέβη, διότι το ρίσκο του Τεν Κάτε δεν υπέφερε ανασταλτικά, αλλά και δεν απέδωσε επιθετικά.
Και δεν απέδωσε διότι βασικά γρανάζια του συστήματος, όπως για παράδειγμα οι δύο μεσοεπιθετικοί, Γκάμπριελ και Σαλπιγγίδης (παγιδευμένος αριστερά), αλλά και ο Καραγκούνης δεν ήταν σε καθόλου καλή ημέρα.
Κατ’ αυτή την έννοια, στην επανάληψη ήταν όντως ρίσκο, με όλη τη σημασία της λέξης, αφού ήταν σαφές ότι οι «πράσινοι» δεν είχαν τίποτε να κερδίσουν, παρά μόνο να χάσουν.
Και έχασαν διότι απέναντί τους είχαν μια ποιοτικά ανώτερη ομάδα, κάτι που φάνηκε (αλλά δεν κόστισε) και στο πρώτο παιχνίδι. Οι Ισπανοί δεν είχαν περισσότερες από τις απολύτως απαραίτητες ευκαιρίες, αλλά τις εκμεταλλεύτηκαν: πέτυχαν δύο γκολ και με δύο γκολ παθητικό ήταν αδύνατον να προκριθεί ο Παναθηναϊκός της Τρίτης.
Αποχώρησε με αξιοπρέπεια, έχοντας προσεγγίσει για μία φορά την οκτάδα και πλέον οφείλει να επικεντρωθεί στις υποχρεώσεις του στο ελληνικό πρωτάθλημα, αν θέλει να έχει με τον παρόν δυναμικό μία ακόμη ευκαιρία του χρόνου.Γιατί το εισιτήριο της συμμετοχής στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης, περνάει από την προκριματική φάση, αλλά γι’ αυτό προϋποθέτει την κατάληψη της δεύτερης θέσης της τελικής κατάταξης στην Superleague.