Ο Γάλλος πρόεδρος που 'παίρνει κεφάλια' σαν Έλληνας παράγοντας

Αυτοδημιούργητος, νεόπλουτος και ισχυρογνώμων που κάνει κουμάντο με τα λεφτά που απέκτησε από... φακούς επαφής και υαλουρονικό οξύ. Ο Waldemar Kita αγόρασε την FC Nantes το καλοκαίρι του 2007 και από τότε έχει δουλέψει με 13 διαφορετικούς προπονητές!

Ο Γάλλος πρόεδρος που 'παίρνει κεφάλια' σαν Έλληνας παράγοντας

Η FC Nantes στα 75 χρόνια ιστορίας της, καθώς συστήθηκε εν μέσω Β' Παγκόσμιου Πολέμου (21 Απριλίου 1943) από το συνδυασμό πέντε άλλων ομάδων της περιοχής με επικεφαλής τον παλαίμαχο τερματοφύλακα / επιχειρηματία Marcel Saupin, έχει ήδη αφήσει το σημάδι της στην ιστορία του γαλλικού ποδοσφαίρου.

Δεν είναι μονάχα οι 15 τίτλοι που έχει κατακτήσει. Είναι κυρίως η φιλοσοφία και την κουλτούρα που χαρακτηρίζουν τα 'καναρίνια' ως οργανισμό. Στοιχεία που στα 60s και για τουλάχιστον 15 χρόνια αποτέλεσαν παράδειγμα προς μίμηση στην ποδοσφαιρική Γαλλία, άνοιξαν νέους δρόμους προσέγγισης του σπορ, καινοτόμες τακτικές και εμπνευσμένες ιδέες στην οργάνωση και τη λειτουργία του κλαμπ.

Πέρασε και πέτρινα χρόνια η ομάδα της δυτικής Γαλλίας. Οικονομικά προβλήματα την 'έφθειραν' σταδιακά και η πτώση ήταν αναπόφευκτη. Παρόλα αυτά μέχρι το καλοκαίρι του 2007, όταν και πωλήθηκε στον Γαλλο-Πολωνό αυτοδημιούργητο επιχειρηματία Waldemar Kita ακολουθούσε ένα συγκεκριμένο δρόμο. Είναι ενδεικτικό πως από το 1943 ως το 2007, διάστημα δηλαδή 64 ετών, πέρασαν από την τεχνική ηγεσία της μονάχα 18 προπονητές. Από τότε που ο Kita συμφώνησε με τον κύριο μέτοχο, την εκδοτική εταιρία 'Socpresse' και αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών, υπήρξε αλλαγή πλεύσης. Σε μόλις 11 χρόνια έχουν προσληφθεί 13 διαφορετικοί προπονητές - ένας εξ αυτών δύο φορές.

Ο Kita χαρακτηρίζεται ως ένας συγκεντρωτικός παράγοντας που θέλει να ελέγχει τα πάντα. Η... επιχείρηση έχει γίνει οικογενειακή, καθώς ο υιός Franck είναι ο εκτελεστικός διευθυντής και μαζί παίρνουν τις αποφάσεις παρά τις κατά καιρούς διαφωνίες τους. Όπως πέρυσι το καλοκαίρι που δεν είχαν την ίδια άποψη στη μεταγραφή ή όχι του Gillet στον Ολυμπιακό.

Ο Γαλλο-Πολωνός επιχειρηματίας έφτιαξε την περιουσία του από το... μηδέν και έφτασε να φιγουράρει στα Panama Papers ως μέτοχος offshore εταιρίας στις Παρθένους Νήσους και κάτοχος ιδιωτικού σκάφους 25 μέτρων. Το 1987 ίδρυσε με δύο φίλους εταιρία παραγωγής φακών επαφής (Corneal) και μέσα σε λίγα χρόνια την κατέστησαν ως την πλέον ισχυρή στη γαλλική αγορά και μία από τις πιο δυνατές στην Ευρώπη (56 εκατομμύρια ευρώ σε πωλήσεις το 2005), διότι στο μεσοδιάστημα είχαν την φαεινή ιδέα να επενδύσουν στην αγορά της αισθητικής ιατρικής παράγοντας προϊόντα με υαλουρονικό οξύ - ναι αυτό που πωλείται κατά κόρον στις τηλεοπτικές εκπομπές της ελληνικής TV. Με αποτέλεσμα το Δεκέμβριο του 2006 η εταιρία τους να πωληθεί σε αμερικανικό κολοσσό έναντι 170 εκατομμυρίων δολαρίων.

Με 'ζεστό' χρήμα στην τσέπη, ο Kita πήρε την απόφαση να επενδύσει στη FC Nantes. Αν και η απόπειρά του στην FC Lausanne-Sport είχε αποτύχει παταγωδώς και την πρώτη φορά που επιχείρησε να εξαγοράσει τη γαλλική ομάδα βρήκε σε τοίχο (1998), επέμεινε και με 10 εκατομμύρια ευρώ, καθώς υπήρχε ανάγκη για ρευστό, απέκτησε αυτό που τόσο ποθούσε. Επέβαλε βέβαια τους δικούς του νόμους. Με συνέπεια όποιος συνεργάζεται μαζί του να 'τρώει', αργά ή γρήγορα, το κεφάλι του. Δήμιο προπονητών τον χαρακτηρίζουν στη Γαλλία.

Ο τελευταίος που βρέθηκε στην γκιλοτίνα ήταν ο Πορτογάλος Miguel Cardoso των 8 αγώνων στο πρωτάθλημα (1-3-4). Ο οποίος είχε αναλάβει μόλις τον Ιούνιο, αντί του Claudio Ranieri.

Είχαν προηγηθεί οι...

Michel Der Zakarian (Ιούνιος 2007-Σεπτέμβριος 2008, Ιούνιος 2012-Ιούνιος 2016)

Élie Baup (Σεπτέμβριος 2008-Ιούνιος 2009)

Gernot Rohr (Ιούλιος 2009-Δεκέμβριος 2009)

Jean-Marc Furlan (Δεκέμβριος 2009-Φεβρουάριος 2010)

Baptiste Gentili (Φεβρουάριος 2010-Μάρτιος 2011)

Philippe Anziani (Μάριος 2011 - Μάιος 2011)

Landry Chauvin (Ιούνιος 2011 - Μάιος 2012)

René Girard (Ιούνιος 2016 - Νοέμβριος 2016)

Sergio Conceiçao (Δεκέμβριος 2016 - Μάιος 2017)

Ο επόμενος που παίρνει το ρίσκο να δουλέψει με τον Kita, έως ότου απολυθεί, είναι ο Βόσνιος Vahid Halilhodzic με 192 ματς - 111 γκολ ως ποδοσφαιριστής της ομάδας. Ένας ταυτόχρονα γυρολόγος των πάγκων, αφού είναι δώδεκα οι σύλλογοι ή οι εθνικές που έχει εργαστεί.

Η διάρκεια της συνεργασίας του με τον ιδιόρρυθμο 'προπονητοφάγο' πρόεδρο της Nantes θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα και μόνο. Η... επιμήκυνση της σύμβασης συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες. Εκτός κι αν το υαλουρονικό οξύ, που πλέον χρησιμοποιεί ο Kita στην εταιρία που έχει 'στήσει' για... επιμηκύνσεις πέους, όπως παρουσίασε γαλλική εφημερίδα, γίνει όπλο στα χέρια του Halilhodzic! Τον ανανεώσει προπονητικά...

News 24/7

24MEDIA NETWORK