Νέα επανάσταση στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Νέα επανάσταση στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΥΕΦΑ συνεδριάζει στη Ρώμη και οι αποφάσεις που αναμένεται να επικυρωθούν στο προσεχές μέλλον και θα ενεργοποιηθούν από τη σεζόν 2006-07 και έπειτα, θα μεγαλώσουν την διαφορά που πάντα θα υπάρχει ανάμεσα στις παντοδύναμες και τις υπόλοιπες ομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προκύπτουν από τον αγγλικό Τύπο, ένας παίκτης ο οποίος θα έχει συμπληρώσει μία τριετία ως επαγγελματίας, μπορεί κάλλιστα να αλλάξει επαγγελματική στέγη ακόμη κι αν δεσμεύεται με συμβόλαιο, αρκεί να πληρώσει το ίδιο ποσό που θα είχε λαμβάνειν αν εκπλήρωνε τη συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Με άλλα λόγια, αν ένας παίκτης έχει ρήτρα, παράδειγμα, 50.000.000 ευρώ, "τρέχει" το τρίτο από τα τέσσερα έτη του συμβολαίου του και την τελευταία χρονιά πρόκειται να πάρει 4.000.000 ευρώ, το τελευταίο είναι και το ποσό που θα χρειαστεί κάθε ενδιαφερόμενη ομάδα για να τον κάνει δικό της.

Όπως γίνεται αντιληπτό, αν και ακόμη δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση, ο ποδοσφαιριστής γίνεται ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού αλλά από το προαναφερθέν επωφελούνται και οι ομάδες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και, φυσικά, οι ατζέντηδες, σε σημείο που να πρέπει η συγκεκριμένη επαγγελματική προοπτική να διδάσκεται στα σχολεία.

Όσον αφορά στα... ανώδυνα (για κάθε προηγμένη λίγκα), η θέληση για οικονομική διαφάνεια και λεπτομερή ενημέρωση περισσεύει, κάτι που είχε διαφανεί από την πρώτη έκδοση του licensing, η οποία είχε επικυρωθεί το 2004. Πλέον, κάθε ομάδα είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει για κάθε κίνησή της (αλλαγή προπονητή, συμφωνία ή λύση της συνεργασίας με σπόνσορα κτλ), ενώ οφείλει να καλύπτει πλήθος παραμέτρων ώστε να λαμβάνει μέρος σε εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις.

Να σημειωθεί πως οι εθνικές ομοσπονδίες παραμένουν οι κριτές του αν μία ομάδα έχει τη δυνατότητα να πάρει άδεια συμμετοχής. Αντίθετα, η αρμόδια Επιτροπή της ΟΥΕΦΑ έχει το ελεύθερο να υποβάλλει κυρώσεις που ποικίλλουν από σύσταση μέχρι αποβολή.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Λαρς Κρίστερ Όλσον... " Τα κριτήρια είναι πιο αυστηρά σε πολλούς τομείς με σημαντικότερο τον οικονομικό. Σκοπός είναι η δυναμική κάθε συλλόγου να μεγαλώσει, όπως και η αξιοπιστία του. Επικεντρωνόμαστε σε κλαμπ τα οποία γνωρίζουμε πως έχουν πρόβλημα. Αν μία ομάδα είναι οικονομικά ισχυρή, τότε με το πέρασμα των χρόνων θα έχει το ελεύθερο να δίνει όλο και λιγότερες πληροφορίες ".

Από τη πλευρά του, ο διευθυντής επικοινωνίας της ΟΥΕΦΑ, Γουίλιαμ Γκάλαρντ, τόνισε: " Το σημαντικό είναι πως το σύστημα δουλεύει. Πρέπει όμως να το κάνουμε πιο απλό και την ίδια ώρα πιο αυστηρό στο οικονομικό κομμάτι του ".

24MEDIA NETWORK