Νίκη-χρυσάφι για Παναθηναϊκό

Την πρώτη του νίκη και συνάμα σημαντική για τη συνέχεια του Τσάμπιονς Λιγκ σημείωσε ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ. Με δύο γρήγορα γκολ των Γκονζάλες και Μάντζιου, οι "πράσινοι" επικράτησαν με 2-1 της Βέρντερ Βρέμης και διατήρησαν αναλλοίωτες τις ελπίδες τους για πρόκριση στην επόμενη φάση.

Νίκη-χρυσάφι για Παναθηναϊκό

Την πρώτη του νίκη και συνάμα σημαντική για τη συνέχεια της διοργάνωσης, σημείωσε ο Παναθηναϊκός το βράδυ της Τρίτης στο Ολυμπιακό Στάδιο. Οι «πράσινοι» άφησαν πίσω τους τις κακές εμφανίσεις και επικράτησαν με 2-1 της Βέρντερ Βρέμηςδιατηρώντας αναλλοίωτες τις ελπίδες τους για πρόκριση στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Μόλις στο 8ο λεπτό οι γηπεδούχοι ήταν μπροστά με 2-0 με τα γκολ των Γκονζάλες και Μάντζιου. Το γκολ των Γερμανών ο Κλόζε. Τραυματίες αποχώρησαν οι Γκούμας και Τόργκελε, με δέκα παίκτες τελείωσε το ματς η Βέρντερ μετά από αποβολή του Κλάζνιτς στο 86'.

Με αρκετές εκπλήξεις στην ενδεκάδα παρατάχθηκε ο Παναθηναϊκός στον αγωνιστικό χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου. Ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι άφησε εκτός αποστολής τόσο τον Εμάνουελ Ολισαντέμπε, όσο και τον Κώστα Χαραλαμπίδη και προτίμησε στον χώρο της επίθεσης τους Μάντζιο και Τόργκελε. Από εκεί και πέρα, ο Γκαλίνοβιτς ήταν κάτω από τα δοκάρια, στην άμυνα οι Γκούμας, Μόρις, Βύντρα και Δάρλας και στα χαφ οι Νίλσον, Σέριτς, Κονσεϊσάο και Γκονζάλες.

Τα συστήματα και οι τακτικές λίγη σημασία έχουν, αφού στα πρώτα λεπτά το παιχνίδι πήρε «φωτιά» με τα δύο γκολ του Παναθηναϊκού. Προτού καλά-καλά γίνουν οι πρώτες αναγνωριστικές μπαλιές, οι γηπεδούχοι βρέθηκαν να προηγούνται 2-0, εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο τα αμυντικά κενά των Γερμανών.

Μόλις στο 4ο λεπτό ο Τόργκελε ελίχθηκε πολύ ωραία από τα αριστερά, ανατράπηκε μέσα στην περιοχή από τονΝάλντο και ο ρέφερι δεν δίστασε να δείξει το σημείο με την άσπρη βούλα. Την εσχάτη των ποινών ανέλαβε να εκτελέσει ο Γκονζάλες και να ευστοχήσει, πετυχαίνοντας το πρώτο γκολ του Παναθηναϊκού στο παιχνίδι αλλά και στην φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

Προτού κοπάσουν οι πανηγυρισμοί, οι «πράσινοι» διπλασίασαν τα τέρματά τους αιφνιδιάζοντας τους φιλοξενούμενους. Τρία λεπτά μετά το 1-0, ήταν η σειρά του Βαγγέλη Μάντζιου να βάλει το όνομά του στον πίνακα των σκόρερ δίνοντας ένα σημαντικό προβάδισμα στην ελληνική ομάδα. Η φάση προήλθε και πάλι από τον Σάντορ Τόργκελε, ο οποίος είδε το κενό στην άμυνα της Βέρντερ και μπήκε μέσα στην περιοχή. Ο Αντρεάσεν έκοψε τον Ούγγρο, ωστόσο η μπάλα έφτασε στον αμαρκάριστο Μάντζιο, που ακολουθούσε την φάση, και το 2-0 ήταν γεγονός.

Η Βέρντερ έπρεπε να πιέσει για να ανατρέψει την εις βάρος της κατάσταση και το έκανε. Με το 2-0 στην «πλάτη» έπρεπε να βρει τρόπους για να ξαναμπεί στο παιχνίδι, εκμεταλλευόμενη το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός έδωσε αδικαιολόγητα χώρο. Οι Γερμανοί δεν είχαν πρόβλημα να βρουν τα κενά στην αντίπαλη άμυνα και απείλησαν αρκετές φορές την εστία του Γκαλίνοβιτς με κύριους εκφραστές των επιθέσεων τους Μικού, Κλάζνιτς και Κλόζε.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Παναθηναϊκού εμφανιζόταν στην δεξιά πλευρά, αφού ο Βύντρα έπρεπε να καλύπτει και το κέντρο της άμυνας βοηθώντας τους Γκούμα και Μόρις, ενώ ο Νίλσον δεν… έφτανε για να ανακόπτει τους φιλοξενούμενους. Είναι χαρακτηριστικό πως όλες οι φάσεις των Γερμανών δημιουργήθηκαν από την αριστερή πλευρά.

Τα υπόλοιπα λεπτά μέχρι την λήξη του πρώτου ημιχρόνου αναλώθηκαν στις προσπάθειες των Γερμανών να μειώσουν το σκορ και να ξαναμπούν στο παιχνίδι διεκδικώντας κάτι καλύτερο και τον Παναθηναϊκό να αμύνεται, χωρίς όμως να έχει σωστές αντιδράσεις και καλή κυκλοφορία της μπάλας.

Στο 41ο λεπτό οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να πετύχουν το γκολ με σκόρερ τον Κλόζε, σε μία φάση που ο Γιάννης Γκούμας ήταν εκτός αγωνιστικού χώρου λόγω τραυματισμού και οι «πράσινοι» έπαιζαν με 10 παίκτες και συγκεκριμένα με παίκτη λιγότερο στην άμυνα. Αυτό ήταν που εκμεταλλεύτηκε ο επιθετικός της Βέρντερ και ανανέωσε τις ελπίδες της ομάδας του, λίγο πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου.

Στη φάση του γκολ της Βέρντερ λειτούργησε λανθασμένα η «αλυσίδα» μεταξύ τεχνικής ηγεσίας και ιατρικού επιτελείου, αφού ο Μαλεζάνι φώναζε για να γίνει η αλλαγή και να μπει ο Κώτσιος, ωστόσο ουδείς του έδινε σημασία... Και συγκεκριμένα ο γιατρός των «πρασίνων».
Ποια ήταν τα θετικά του πρώτου μέρους; Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να χτυπήσει τους Γερμανούς στο αδύνατο σημείο τους, δηλαδή την άμυνα. Οι «πράσινοι» έβαλαν δύο γκολ και πήραν «κεφάλι» στο ματς, ωστόσο η Βέρντερ δεν το έβαλε κάτω και ίσως στο χειρότερο χρονικό σημείο κατάφερε να ξαναμπεί στο παιχνίδι.

Στο δεύτερο ημίχρονο λίγο έλειψε να επαναληφθεί το σκηνικό των πρώτων λεπτών στο πρώτο μέρος, αφού ο Παναθηναϊκός μπήκε το ίδιο δυνατά στον αγωνιστικό χώρο με σκοπό να πιάσει στον «ύπνο» τους Γερμανούς. Μόλις στο τρίτο λεπτό της επανάληψης ο Μάντζιος έφτασε μια ανάσα από το 3-1 και το δεύτερο προσωπικό του τέρμα, αλλά το κοντρόλ που έκανε μετά την πάσα του Σέριτς, δεν ήταν το καλύτερο δυνατό.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο Εζέκιελ Γκονζάλες προσπάθησε να διασπάσει με ατομική προσπάθεια την άμυνα της Βέρντερ και τα κατάφερε, αλλά το πλάγιο σουτ που δοκίμασε βρήκε την εξωτερική πλευρά του δοκαριού του Ράινκε.

Η Βέρντερ Βρέμης θέλησε να ισορροπήσει τον αγώνα και να σταματήσει την επίθεση των γηπεδούχων, αναλαμβάνοντας τα ηνία στον χώρο του κέντρου. Η πίεση που άσκησαν οι φιλοξενούμενοι δεν είχε κάποιο αρνητικό αποτέλεσμα, αφού έστω και δύσκολα η άμυνα του Παναθηναϊκού έδειξε να ανταπεξέρχεται στις δυσκολίες.

Μία δυσκολία είχε να αντιμετωπίσει και ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι, αφού μετά την αναγκαστική αλλαγή του Γιάννη Γκούμα στο πρώτο μέρος, έβγαλε και τον τραυματία Σάντορ Τόργκελε στη συμπλήρωση μίας ώρας αγώνα, βάζοντας στην θέση του τον Αλέξανδρο Τζιόλη.

Η μεγάλη διαφορά στην εικόνα του Παναθηναϊκού στην επανάληψη είχε να κάνει με το γεγονός πως οι παίκτες δεν κλείστηκαν πίσω και δημιουργούσαν αρκετές φάσεις μπροστά από την εστία της Βέρντερ, με αποτέλεσμα οι Γερμανοί να χάνουν σημαντικό χρόνο στην προσπάθειά τους να ισοφαρίσουν.

Στο 68ο λεπτό ο Παναθηναϊκός έφτασε πολύ κοντά στο 3-1 με πρωταγωνιστή τον Εκι Γκονζάλες, αλλά το γυριστό σουτ του Αργεντίνου τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι του Ράινκε και γλίτωσε τους Γερμανούς από την σίγουρη ήττα, βάσει του χρόνου που έμενε.

Και οι Γερμανοί είχαν την ευκαιρία τους –συγκεκριμένα στο 80ο λεπτό- και μάλιστα τριπλή(!), αλλά ο Γκαλίνοβιτς δύο φορές και ο Σέριτς μία, έδιωξαν τον κίνδυνο από την άμυνα του Παναθηναϊκού και διατήρησαν το υπέρ τους 2-1.

Στοιχεία θρίλερ είχαν τα εναπομείναντα λεπτά της αναμέτρησης μέχρι τη λήξη, αφού η μπάλα πήγαινε πάνω-κάτω με τις δύο ομάδες να δημιουργούν φάσεις μπροστά από τις εστίες. Τόσο ο Παναθηναϊκός, όσο και η Βέρντερ είχαν ευκαιρίες για γκολ, με αποτέλεσμα ο κόσμος να κάθεται σε «αναμμένα κάρβουνα» μέχρι το τελευταίο σφύριγμα.

Στο 86ο λεπτό η ελληνική ομάδα είχε νέα μεγάλη ευκαιρία για το 3-1, αλλά ο Σέριτς νικήθηκε κατά κράτος στο πλασέ του από τον Ράινκε, ο οποίος έδιωξε την μπάλα με εντυπωσιακό τρόπο διατηρώντας τις όποιες ελπίδες της Βέρντερ για κάτι καλό.

Ευτυχώς, το καλό δεν ήρθε, αφού η λήξη του παιχνιδιού βρήκε τον Παναθηναϊκό νικητή με 2-1. Μία νίκη-χρυσάφι, αφού παραμένει στο κόλπο της πρόκρισης, ενώ δυσκολεύει αφάνταστα το έργο της Βέρντερ τόσο για την πρόκριση όσο και για την τρίτη φάση που οδηγεί στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ.


Διαιτητής: Ερίκ Πουλά (Γαλλία)

Κίτρινες: Τζιόλης, Φλάβιο Κονσεϊσάο, Σέριτς - Φρινγκς, Κλάσνιτς, Αντρέασεν
Κόκκινη: Κλάσνιτς (2η κίτρινη)

Οι συνθέσεις:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ: Γκαλίνοβιτς, Βύντρα, Μόρις, Γκούμας (42' Κώτσιος), Δάρλας, Σέριτς, Φλάβιο Κονσεϊσάο, Γκονζάλες, Νίλσον, Μάντζιος (72' Γκέκας), Τόργκελε (57' Τζιόλης)
ΒΕΡΝΤΕΡ ΒΡΕΜΗΣ: Ράινκε, Νάλντο, Μπάουμαν (63' Χουντ), Σουλτς (75' Βαλντές), Οβομογέλα, Αντρέασεν, Φρινγκς, Μπορόφσκι, Μικού, Κλόζε, Κλάζνιτς

Εισιτήρια: 31,450
Εισπράξεις: 748,685


News 24/7

24MEDIA NETWORK