Νίκη, για να… μαζέψει την ευρώ-κατρακύλα!

Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ σημασία που έχει για τον Παναθηναϊκό το τρίποντο επί της Θέλτα, για να μην βυθιστεί κι άλλο στο UEFA Ranking και να θέσει σε κίνδυνο την παρουσία του ακόμη και στο γκρουπ των ισχυρών των πλέι-οφ του Europa το προσεχές καλοκαίρι. Ο Κώστας Γουλής αναλύει τα δύσκολα βαθμολογικά δεδομένα για το Τριφύλλι.

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟ - ΠΑΟΚ
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟ - ΠΑΟΚ EUROKINISSI SPORTS

Ο Παναθηναϊκός ολοκληρώνει το βράδυ της Πέμπτης (8/12) στη Λεωφόρο, απέναντι στη Θέλτα την εφετινή -απογοητευτική- παρουσία του στον 7ο όμιλο του Europa League, γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως δεν πρόκειται να γλιτώσει την τελευταία θέση στο γκρουπ.

Με τον Μαρίνο Ουζουνίδη να προετοιμάζεται (και) για το ευρωπαϊκό ντεμπούτο του στον 'πράσινο" πάγκο, το ζητούμενο για τους παίκτες του τριφυλλιού είναι να προσπαθήσουν να κλείσουν με νίκη την εφετινή… ταλαιπωρία τους στο Europa (απέναντι σε έναν αντίπαλο που καίγεται για το τρίποντο πρόκρισης), για πολλούς και διάφορους λόγους…

1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ: Μία νίκη στον όμιλο του Europa μην ξεχνάμε ότι "πληρώνεται" με μπόνους 360.000 ευρώ.

2. ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΡΕΚΟΡ: Ο Παναθηναϊκός έχει ισοφαρίσει ήδη την αρνητική επίδοση των Παρτιζάν και Σλόβαν Μπρατισλάβας με 12 σερί αγώνες χωρίς νίκη σε όμιλο του Europa. Και σίγουρα οι "πράσινοι" δεν θέλουν να γίνουν οι απόλυτοι… κάτοχοι, αυτού του (διόλου κολακευτικού) αρνητικού ρεκόρ.

3. ΠΡΕΣΤΙΖ: Αν ηττηθεί ξανά το «τριφύλλι», θα κλείσει τη φάση των ομίλων με μόλις 1 βαθμό. Συγκομιδή που θα αποτελεί μακράν τη χειρότερη της ιστορίας του σε φάσεις ομίλων ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

4. ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: Έχοντας γνωρίσει σερί απογοητεύσεις την εφετινή σεζόν, ο κόσμος του Παναθηναϊκού αξίζει -αν μη τι άλλο- ένα μικρό χαμόγελο, μία ευρωπαϊκή νίκη που θα του αλλάξει λίγο τη διάθεση, μετά από ένα "κολασμένο" και απόλυτα καταστροφικό δίμηνο…

ΝΑ ΣΩΣΕΙ Ο,ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ

Υπάρχει όμως κι ακόμη ένας ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ λόγος, για να κυνηγήσει λυσσασμένα ο Παναθηναϊκός τη νίκη στο παιχνίδι της Πέμπτης. Κι αυτός αφορά τη συνολική βαθμολογία του στην UEFA και το πώς θα μαζέψει λίγο την κατάσταση και την.. ευρώ-κατρακύλα στον συντελεστή του στο UEFA Club Ranking (μετράει το συνολικό βαθμολογικό συντελεστή 5ετίας κάθε συλλόγου).

Οι κάκιστες πορείες, αλλά και οι απουσίες του τριφυλλιού απ’ το 2010 και μετά στα Κύπελλα Ευρώπης, τον οδήγησαν το περασμένο καλοκαίρι σε εκκίνηση μόλις απ' την 123η θέση του UEFA Ranking, με 14.940 βαθμούς.

Τη χειρότερη της σύγχρονης ιστορίας του στα ευρωπαϊκά σαλόνια, με αποτέλεσμα να παιχθεί στην… τσίλια η παρουσία του στο γκρουπ των ισχυρών στην κλήρωση για τα πλέι-οφ του Europa League, τον περασμένο Ιούλιο (οριακά 20ος).

Η έως τώρα (πενιχρή) εφετινή συγκομιδή του Παναθηναϊκού στο UEFA Ranking είναι μόλις 1.880 βαθμοί. Και δεδομένου ότι το προσεχές καλοκαίρι θα αφαιρεθεί απ’ τον συντελεστή της πενταετίας (και) η σεζόν 2011-12, όπου οι "πράσινοι" είχαν κατακτήσει 3.020 βαθμούς, αν ο Παναθηναϊκός χάσει την Πέμπτη (και) από τη Θέλτα και παραμείνει το (εφετινό) 1.880, ο καλοκαιρινός συντελεστής του συλλόγου στο UEFA Ranking θα πέσει κι άλλο!

Και θα φτάσει απ’ τους 14.940 (που ήταν το περασμένο καλοκαίρι), στους 13.800 βαθμούς. Βαθμοί που με μια -πρόχειρη- ματιά θα υποβιβάσουν τον Παναθηναϊκό ακόμη πιο χαμηλά (με τα σημερινά δεδομένα στην 129η θέση!).

Νίκη, για να… μαζέψει την ευρώ-κατρακύλα!

Αν εντούτοις νικήσουν οι πράσινοι, θα πάρουν ως μπόνους 2.000 βαθμούς στον εφετινό συντελεστή τους και θα πάνε (έστω και στο τελευταίο παιχνίδι τους) στο 3.880. Με τον συντελεστή 5ετίας του UEFA Ranking να ανεβαίνει αυτομάτως στο 15.800, που σημαίνει οριακά 117η με 118η θέση για τον Παναθηναϊκό.

Όχι ότι είναι βεβαίως… κολακευτική η συγκεκριμένη θέση για το τριφύλλι! Απ’ τη μία όμως θα διατηρήσει τουλάχιστον την παρουσία του Παναθηναϊκού στο γκρουπ των ισχυρών σε κλήρωση πλέι-οφ Europa κι απ’ την άλλη, ε, διάολε, από κάπου πρέπει να αρχίσει κάποια στιγμή και η ανοδική πορεία…

Ο ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΒΑΘΜΩΝ ΤΟΥ ΠΑΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 5ΕΤΙΑ ΣΤΟ UEFA CLUB RANKING

ΣΕΖΟΝ / ΒΑΘΜΟΙ

2011-12 / 3.020

2012-13 / 4.880

2013-14* / 1.220

2014-15 / 3.240

2015-16 / 2.580

2016-17** / 1.880

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

* Ο Παναθηναϊκός δεν συμμετείχε τη σεζόν 2013-14 στα Κύπελλα Ευρώπη και παίρνει τον ελληνικό συντελεστή της σεζόν (1.220) βάσει των κανονισμών της UEFA.

** Η σεζόν είναι ακόμη σε εξέλιξη.

News 24/7

24MEDIA NETWORK