Νικολαΐδης: "Ο επόμενος δεν θα βρει συντρίμμια"

Ο πρόεδρος της ΑΕΚ, Ντέμης Νικολαΐδης, φιλοξενήθηκε σε εκπομπή της ΕΤ 1 και μίλησε για τη ζωή, την καριέρα και τα σχέδιά του. Τόνισε πως θα εγκαταλείψει την προσπάθεια αν ο κόσμος γυρίσει την πλάτη του στο όλο εγχείρημα, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να ανεχθεί όλους όσοι προάγουν τη βία στα γήπεδα.

Νικολαΐδης: "Ο επόμενος δεν θα βρει συντρίμμια"

Ο πρόεδρος της ΑΕΚ, Ντέμης Νικολαΐδης, φιλοξενήθηκε σε εκπομπή της ΕΤ 1 και μίλησε για τη ζωή, την καριέρα και τα σχέδιά του. Τόνισε πως θα εγκαταλείψει την προσπάθεια αν ο κόσμος γυρίσει την πλάτη του στο όλο εγχείρημα, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να ανεχθεί όλους όσοι προάγουν τη βία στα γήπεδα. Αναλυτικά…

Τι πρεσβεύει η ΑΕΚ για τον ίδιο;
« Το έχω ξαναπεί. Η ΑΕΚ δεν είναι απλά ένα σωματείο, μία ομάδα. Όπως είπε και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, είναι μία ιδέα, επειδή κουβαλάει πολλά πίσω της. Προσφυγιά, χαμένες πατρίδες. Μέσα στα 81 χρόνια της πορεία της, η ομάδα το αποδεικνύει. Αν δούμε το πώς κινείται ο κάθε σύλλογος, θα διαπιστώσουμε πως ποτέ η Ένωση δεν επηρέασε την πολιτική ζωή του τόπου. Ουδείς πρόεδρος μπορούσε ή προσπάθησε να ασκήσει επιρροή στις κυβερνήσεις. Δεν λέω ότι οι άλλοι είχαν τέτοιες βλέψεις. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός όμως πάντα είχαν οικονομικούς παράγοντες του τόπου ως επικεφαλής, δίχως αυτό να είναι απαραίτητα κακό».

Πως έγινε ΑΕΚ;
« Στην καταγωγή είμαι Πόντιος. Ο παππούς και η γιαγιά μου είχαν έρθει από την Τραπεζούντα. Στο σόι μας, το οποίο είναι μεγάλο αλλά δεμένο, δεν είχαμε φίλους της ΑΕΚ, πέρα από έναν ξάδερφό μου. Από τη Γερμανία γύρισα στην Ελλάδα σε ηλικία τεσσάρων ετών. Στην Αλεξανδρούπολη έγινα ΑΕΚ. Βρισκόμουν με τα ξαδέρφια μου και ακούγαμε τον ύμνο της ομάδας σε δίσκο 45 στροφών. Μετά θυμάμαι τους παίκτες και τα υπόλοιπα».

Είχε πρότυπο;
« Όταν άρχισα να παίζω ποδόσφαιρο, είχα πολλά πρότυπα. Από την ΑΕΚ, ήταν ο Θωμάς Μαύρος. Δεν ήθελα να γίνω επαγγελματίας από μικρός. Μέχρι δέκα ετών έπαιζα στη γειτονιά. Οι δικοί μου αποφάσισαν να με πάνε στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης για να μην κινδυνεύω παίζοντας στους δρόμους. Στα 15 μου έπαιζα στη μεγάλη ομάδα και μερικούς μήνες μετά άρχισα να παίρνω χρήματα. Σταδιακά άρχισα να πιστεύω πως θέλω να γίνω επαγγελματίας. Άλλωστε, στο σχολείο, όσο τα χρόνια περνούσαν, τόσο έπεφταν οι βαθμοί».

Οι καλύτερες στιγμές;
« Στα επτά χρόνια που έπαιξα για την ΑΕΚ, η καλύτερη στιγμή είναι ένα ματς με τον Ολυμπιακό το 1998, στο Ολυμπιακό, όταν είχαμε κερδίσει με 1-0. Η καλύτερη χρονιά όμως ήταν η πρώτη του Φερνάντο Σάντος. Τότε ένιωσα πολύ καλά με το επάγγελμά μου. Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, δεν συγκρίνεται βέβαια με κάτι. Υπήρχαν όμως και τα άσχημα».

Η απόφαση να αγωνιστεί στο εξωτερικό
« Ήμουν παρών σε επτά όχι τόσο καλά χρόνια στην ΑΕΚ, τα οποία με οδήγησαν στο εξωτερικό. Ποτέ, με εξαίρεση επί Σάντος, δεν κατάφερα να συγκεντρωθώ 100%. Δεν συμφωνούσα με τη διοίκηση, κακή διαιτησία, πολλά ήταν τα προβλήματα που με απασχολούσαν. Το κλίμα δεν ήταν καλό. Αν έμενα κι άλλη χρονιά, δε θα μπορούσα να παίξω ούτε στο 80%. Στην Ατλέτικο, είδα τεράστια διαφορά. Είχα το ποδόσφαιρο ως μοναδική ασχολία στη Μαδρίτη».

Γιατί εγκατέλειψε το ποδόσφαιρο

« Εγκατέλειψα το ποδόσφαιρο αλλά αυτό δεν εξηγείται. Ενώ φαίνομαι ορθολογιστής, ποτέ οι κινήσεις μου δεν είχαν απόλυτη λογική. Στη Μαδρίτη ήμουν με την οικογένειά μου, οι φίλοι με επισκέπτονταν, δεν υπήρχε άλλος λόγος να σταματήσω πέραν από τη προσπάθεια να κάνουμε κάτι καλό για την ΑΕΚ. Μοιραία, κατάλαβα πως δε μπορούσα να κάνω και τα δύο μαζί, να παίζω και να έχω διοικητικό πόστο».

Του έλειψε το ποδόσφαιρο
« Σε δύο ματς μου έλειψε. Σε ένα κεκλεισμένων των θυρών με τον Ολυμπιακό στον Πειραιά (1-1) και το προ ημερών ντέρμπι στο ΟΑΚΑ (1-3 ο Ολυμπιακός)».

Οι προστριβές
« Υπάρχουν καλά και κακά. Δεν ήταν έκπληξη οι αντιθέσεις με τους οργανωμένους. Είχαν φανεί πολύ πιο νωρίς. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά, είναι ότι δεν έχω υστεροβουλία. Δεν βγάζουμε χρήματα. Οι αποφάσεις που παίρνει το Διοικητικό Συμβούλιο έχουν στόχο τη βελτίωση. Αυτά που κάνουμε εδώ και 14, 15 μήνες είναι για άλλους καλά και για άλλους όχι, άλλο αν ορισμένοι ξεχνάμε. Πιστεύω στο ένστικτο του κόσμου. Αλλιώς θα είχαν φύγει. Δεν ξέρω, ίσως και να φύγω. Η ΑΕΚ έχει μάθει να ζει μέσα στη γκρίνια, κάτι λογικό από τη στιγμή που δεν υπάρχει σταθερή διοίκηση και τίτλοι. Οι οπαδοί έχουν μάθει, όπως και οι δημοσιογράφοι, να ξεπερνούν τα όρια. Παράδειγμα, το θέμα του γηπέδου. Οι οπαδοί δεν έχουν λόγο για το που θα γίνει το γήπεδο. Όσοι φωνάζουν το κάνουν μόνο από αντίδραση. Δεν θέλουν να το μάθουν. Απλά τους αρέσει να διαφωνούν».

Η ρήξη με Original
« Δεν υπάρχει ρήξη με την Original. Υπάρχει με ανθρώπους που δημιουργούν επεισόδια, τους χούλιγκαν. Το ότι θέλω να προστατέψω την ομάδα, δεν σημαίνει ότι είμαι αντίθετος με έναν σύνδεσμο. Μεμονωμένα άτομα, όταν δημιουργούν βία, θα κυνηγιούνται χωρίς να μας απασχολεί το που εντάσσονται. Πρέπει να προστατέψουμε την ομάδα και όποιος παράγει βία θα έχει πρόβλημα. Αν ο πολύς κόσμος συνεχίσει να στηρίζει τον κόσμο και οι υπόλοιποι είναι μία μικρή μερίδα, θα συνεχίσω. Αν ο πολύς κόσμος γυρίσει τη πλάτη στην ομάδα, δεν υπάρχει περίπτωση να συνεχίσω. Αν του χρόνου κόψουμε 5.000 διαρκείας, δεν θα έχω κάποιο ενδιαφέρον. Σημαίνει πως η ομάδα δεν είναι μεγάλη. Αν φύγω, το σίγουρο είναι πως όποιος θέλει να αναλάβει θα έχει πρόσφορο έδαφος. Δεν θα αφήσουμε συντρίμμια. Η ομάδα θα βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση».


Γιατί τόσοι ξένοι στις ομάδες;
« Από την στιγμή που βρισκόμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι λογικό να υπάρχουν πολλοί ξένοι. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ποδοσφαιρικές ακαδημίες στην Ελλάδα, μόνο τα τρομερά ταλέντα θα ξεχωρίζουν. Αν συγκρίνουμε έναν 20χρονο Έλληνα με έναν Βραζιλιάνο αντίστοιχης ηλικίας, υστερούμε στο 99.9% των περιπτώσεων. Αν δημιουργήσουμε υποδομές, τότε η κατάσταση θα αλλάξει».

Οι σύμμαχοι στην προσπάθειά του

« Η πίστη στο πλάνο μας και η συμμετοχή του κόσμου».

Επί προσωπικού

« Η σύζυγός μου και η κόρη μου δεν έρχονται συχνά στο γήπεδο. Δεν συμπίπτουν οι ώρες. Δυστυχώς, δε μπορώ να κάνω την ομάδα να παίζει τις ώρες που βολεύουν τη Μελίνα! Δε νομίζω πάντως να με δει ποτέ να αγωνίζομαι. Μόνο σε μερικές προπονήσεις».

News 24/7

24MEDIA NETWORK