Νομιμοποιεί την "Επιτροπή Εξομάλυνσης" ο Κοντονής

Κατατέθηκε η τροπολογία και ψηφίζεται εντός της ημέρας από την Βουλή για να αποκτήσει η διοικούσα επιτροπή της ΕΠΟ δικαίωμα υπογραφής (και) σε εκτός ποδοσφαίρου θέματα.

Νομιμοποιεί την "Επιτροπή Εξομάλυνσης" ο Κοντονής
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Με τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής και θα ψηφιστεί εντός της ημέρας, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής νομιμοποιεί, την "Επιτροπή Εξομάλυνσης" που όρισε η FIFA στην ΕΠΟ, η οποία θα μπορεί πλέον να λειτουργεί έναντι των ελληνικών αρχών.

Σύμφωνα με τη Νομοθεσία το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ εκλέγεται από τη Γ.Σ. της Ομοσπονδίας, κάτι που δεν έχει γίνει με τον ορισμό της Επιτροπής Εξομάλυνσης. Μπορεί λοιπόν, σε ότι αφορά τα ποδοσφαιρικά ζητήματα, το καταστατικό της Ομοσπονδίας να καλύπτει την παρέμβαση της ΦΙΦΑ (η οποία έσπευσε με την επιστολή της Τρίτης 1/11 να επισημοποιήσει την λειτουργία της Επιτροπής) σε ότι αφορά όμως, την αστική εκπροσώπηση της ΕΠΟ (π.χ. συναλλαγές με τράπεζες, συμβάσεις, εκπροσώπηση σε δικαστήρια) η Επιτροπή Εξομάλυνσης δεν είχε μέχρι σήμερα δικαίωμα υπογραφής αφού σύμφωνα με τον νόμο δεν υφίσταται αφού δεν τηρήθηκαν οι όροι του ορισμού της.

Το κώλυμα αυτό λύνεται με την τροπολογία στην οποία αναφέρεται ότι… "τα εν λόγω ειδικά όργανα (σ.σ. η Επιτροπή Εξομάλυνσης δηλαδή) αναλαμβάνουν άμεσα, με μόνη την πράξη ορισμού τους από τη διεθνή ομοσπονδία, όλες τις αναγκαίες για την εκτέλεση της εντολής τους αρμοδιότητες και υποκαθιστούν τα καταστατικά όργανα της ομοσπονδίας, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ν. 2725/1999 και των καταστατικών διατάξεων της ομοσπονδίας".

Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, ο υφυπουργός Αθλητισμού επικαλείται το δημόσιο συμφέρον, την απαράδεκτη κατάσταση που επικράτησε στο ποδόσφαιρο με ευθύνη της ΕΠΟ, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, το αίτημα της κυβέρνηση που υλοποιήθηκε από τη FIFA για διορισμό προσωρινής διοίκησης, αλλά και τον κίνδυνο "Grexit" σε περίπτωση που υπάρξουν εμπόδια στη λειτουργία της ΕΠΟ με βάση της κατευθύνσεις της FIFA.

"Η διάταξη, η οποία ως έκτακτη έχει προσωρινό χαρακτήρα, είναι αναγκαία διότι η ήδη ορισθείσα κατά τα παραπάνω Επιτροπή Εξομάλυνσης αναλαμβάνει καθήκοντα που ανήκουν στην Εκτελεστική Επιτροπή, στον Πρόεδρο και στον Εκτελεστικό Γραμματέα της ΕΠΟ, πρέπει άρα να προσαρμοσθεί η καταστατική λειτουργία της ΕΠΟ ανάλογα, δηλαδή για όσον χρόνο και σε όση έκταση ορίζει η σχετική απόφαση της FIFA" σημειώνεται στην έκθεση η οποία κλείνει υποστηρίζοντας ότι η προτεινόμενη διάταξη αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι η Επιτροπή Εξομάλυνσης θα ασκεί νομίμως το έργο της.

24MEDIA NETWORK