Οι 30 τιμωρίες του παραδοσιακά άμυαλου Ντιέγκο Κόστα

Ο Ντιέγκο Κόστα θα χάσει το υπόλοιπο της σεζόν, μετά τα όσα είχε να πει για τη μητέρα του διαιτητή του αγώνα Μπαρτσελόνα-Ατλέτικο Μαδρίτης. Αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τιμωρία που του 'χει επιβληθεί. Ας δούμε τι έχει -καταφέρει να- κάνει.

Οι 30 τιμωρίες του παραδοσιακά άμυαλου Ντιέγκο Κόστα

To Σάββατο 6/4 η Μπαρτσελόνα υποδέχθηκε την Ατλέτικο Μαδρίτης, για την 31η αγωνιστική της LaLiga. Με νίκη η “Μπάρσα' εξασφάλιζε τον τίτλο της τρέχουσας περιόδου. Οι “ροχιμπλάνκος” ήταν ανταγωνιστικοί έως το 28ο λεπτό, όταν ο Ντιέγκο Κόστα αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα, με τους Σουάρεθ και Μέσι να διαμορφώνουν στο 85ο και το 86ο λεπτό το 2-0 και να τελειώνει εκεί η ιστορία που λέγεται 'τίτλος του ισπανικού πρωταθλήματος'.

Τι έκανε όμως, ο Κόστα;

Θα έλεγες ότι 30χρονος κάτοχος ισπανικής υπηκοότητας, έχει κάνει και χειρότερα. Όταν όμως, τον κάλεσε ο ρέφερι Χεσούς, Γκιλ Μαντσάνο για να του δείξει την κάρτα, έγινε το μάλε βράσε. Μεταξύ αυτών που είπε στον 'άρχοντα' της συνάντησης ήταν το ' χ... πάνω στην π... τη μάνα σου'.

Σημείωση: το 2008 ως παίκτης της Albacete (ήταν δανεικός από την Ατλέτικο), σε παιχνίδι με την Τενερίφη είχε κάνει διάφορα -ουδόλως κολακευτικά- σχόλια για τη μητέρα εκείνου του διαιτητή. Που τον απέβαλε.

Το περασμένο Σάββατο απομακρύνθηκε, με συνοδεία από τον αγωνιστικό χώρο. Μεταξύ αυτών που ανέλαβαν να τον ψυχραιμήσουν, ήταν ο Ζεράρ Πικέ.

Barcelona's Gerard Pique, right, talks to Atletico forward Diego Costa as he tries to calm him after he was sent off with a red card for insulting referee Jesus Gil Manzano during a Spanish La Liga soccer match between FC Barcelona and Atletico Madrid at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Saturday April 6, 2019. (AP Photo/Manu Fernandez)
Barcelona's Gerard Pique, right, talks to Atletico forward Diego Costa as he tries to calm him after he was sent off with a red card for insulting referee Jesus Gil Manzano during a Spanish La Liga soccer match between FC Barcelona and Atletico Madrid at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Saturday April 6, 2019. (AP Photo/Manu Fernandez) AP

Καθ' οδόν για τα αποδυτήρια, όταν κατάλαβε πως ήταν μάταιο να αντιστέκεται, δεν σταμάτησε να βρίζει. Η συνέπεια όλων αυτών είναι η τιμωρία του παίκτη με τέσσερις αγώνες 'επειδή προσέβαλε το διαιτητή και χρησιμοποίησε προσβλητικές λέξεις εναντίον του' και άλλους τέσσερις 'γιατί χρησιμοποίησε ελαφρά βία, εναντίον των διαιτητών'. Σύνολο 8. Δηλαδή, χάνει το υπόλοιπο της σεζόν. Θα πληρώσει και 6.010 ευρώ, με την Ατλέτικο να δίνει άλλα 2.800.

Αυτή ήταν η 30η φορά που τιμωρείται και θα φτάσει τις 39 απουσίες λόγω παραπτωμάτων. Που συνήθως αφορούν το δυναμικό του χαρακτήρα του.

Η αλήθεια είναι ότι διαβάζεις συχνά πως για όλα υπάρχει ένας λόγος. Όπως και θα 'χει πάρει το μάτι σου ότι από ένα σημείο κι έπειτα, ο τρόπος που μεγαλώσαμε παύει να αποτελεί δικαιολογία, για όσα κάνουμε.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμωρία του Κόστα, κατά την επαγγελματική του καριέρα του σε μεγάλη κατηγορία. Δεν είναι η μεγαλύτερη του συνόλου των χρόνων που παίζει ποδόσφαιρο για κάποια ομάδα.

Οι 30 τιμωρίες του παραδοσιακά άμυαλου Ντιέγκο Κόστα

Κατά το 'ή μικρός μικρός παντρέψου ή μικρός καλογερέψου' (ή τέλος πάντων, την παράφραση αυτού), ο Κόστα τιμωρήθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του όταν ήταν 15. Τότε που έπαιξε για πρώτη φορά ποδόσφαιρο, σε ομάδα. Ήταν τετράμηνος αποκλεισμός από τα παιχνίδια.

Έως τότε έπαιζε στη γειτονιά 'εναντίον μεγαλύτερων αγοριών, που μου έμαθαν όχι μόνο ποδόσφαιρο, αλλά και τη ευφυΐα του δρόμου. Μου έμαθαν πως πρέπει να ξέρω όλα τα τρικ, αλλά πρωτίστως να προστατεύω την μπάλα με το σώμα μου. Είχαμε τους δικούς μας κανόνες και έπρεπε να τους τιμούμε, για να επιβιώσουμε', είχε πει το Γενάρη του 2015 στην Telegraph.

Το χειρότερο του ήταν να παίζει εναντίον του αδελφού του, Jair. Είχαν τεράστια κόντρα. Υπήρχε μόνο ένας τρόπος να 'λυθεί': να γίνουν συμπαίκτες. Έγιναν. Βέβαια, αυτό δεν εμπόδισε ποτέ τον Ντιέγκο να κάνει πλάκες στον αδελφό του. Τελευταία ήταν αυτή.

Η οικογένεια του ζούσε στην πιο μικρή και πιο φτωχή πολιτεία της Βραζιλίας (Sergipe), για να δουλέψει στο μαγαζί του θείου του. Προφανώς και από όταν θυμάται τον εαυτό του έπαιζε μπάλα “ γιατί στη Βραζιλία, όταν αποκτάς γιο η μπάλα είναι το πρώτο πράγμα που πιάνει στα χέρια του”.

Δεν χρειάζεται να σκεφτείς πολύ, για να καταλάβεις από πού εμπνεύστηκε ο πατέρας του, Jose de Jesus το όνομα του (ναι, από τον Μαραντόνα και όχι δεν είχε θέματα με την αντιπαλότητα Βραζιλίας και Αργεντινής). Για την ιστορία, ο Κόστα ονόμασε τον πρωτότοκο γιο του Jair, από τον Jairzinho.

Κάποια στιγμή ο Ντιέγκο βαρέθηκε να παίζει ποδόσφαιρο “ δεν πίστευα πως έχω ελπίδα να γίνω επαγγελματίας” και μετακόμισε στην Ιμπιούνα, δήμο του Σάο Πάουλο -με πληθυσμό 76.432 ανθρώπους “ για να δουλέψω στο μαγαζί του θείου μου και να βγάλω τα δικά μου λεφτά, ώστε να μην εξαρτώμαι πια από τους γονείς μου”.

Οι 30 τιμωρίες του παραδοσιακά άμυαλου Ντιέγκο Κόστα

Ο θείος του, Jarminho ήταν τρελός με το ποδόσφαιρο. Δεν υπήρχε άνθρωπος που να μπει στο μαγαζί του και να μην του πει για τον εκπληκτικό ανιψιό που είχε, ο οποίος θα γινόταν μεγάλος παίκτης. Πες, πες, του έκλεισε προπόνηση Barcelona Esportivo Capela -την ομάδα που έχει έδρα στις φαβέλες, ανατολικά του Σάο Πάουλο και απευθύνεται σε παιδιά που θέλουν να σωθούν από τα ναρκωτικά, τα όπλα και τις συμμορίες. Τον πήραν. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που έπαιξε σε κανονική ομάδα, με καθημερινές προπονήσεις, σύστημα και προπονητή. Έπαιρνε 116 ευρώ το μήνα 'από τους καλύτερους μισθούς που υπήρχαν στην ομάδα'.

Για να επιστρέψουμε στο θέμα μας, την πρώτη τιμωρία την 'έφαγε' ως παίκτης της πρώτης του ομάδας, όταν σε ματς για το U18 Taça de São Paulo χαστούκισε αντίπαλο και έβρισε προπονητή. Έμεινε εκτός για τέσσερις μήνες. Στα θετικά, τον εντόπισε ο Χόρχε Μέντες ( ο ατζέντης που ελέγχει το ποδόσφαιρο) και τον έκανε πελάτη του. Έτσι άρχισε το ταξίδι, από την πορτογαλική Braga.

Τα περισσότερα σερί ματς που 'χε χάσει, μέχρι τα τωρινά φαινόμενα, ήταν τρία της σεζόν 2014-15. Τι είχε κάνει τότε;

Στις 27/1 του 2015, η Τσέλσι αντιμετώπισε τη Λίβερπουλ, στο Stamford Bridge, για τη 2η αγωνιστική των ημιτελικών του Capital One Cup. Οι "Μπλε" νίκησαν 1-0 και προκρίθηκαν. Στις καθυστερήσεις, έκανε αυτό.

Nωρίτερα, στο 12ο λεπτό του αγώνα είχε πατήσει τον Εμρέ Τσαν και η The Guardian είχε γράψει πως o Κόστα είναι παίκτης “ who seems to run on pure, cold-blooded footballing rage”.

Οι 30 τιμωρίες του παραδοσιακά άμυαλου Ντιέγκο Κόστα

Ο διαιτητής δεν είχε χρεώσει κάποια παράβαση. Χρέωσε ωστόσο, τιμωρία η Football Association, που μελέτησε το video του ματς και κατέληξε στο ότι το πάτημα στον Καν ήταν εκούσιο. Τον 'χρέωσε' με τρεις αγωνιστικές.

Έχασε το ντέρμπι πρωτοπόρων με τη Μάντσεστερ Σίτι, στην επίσκεψη στην Άστον Βίλα και στο εντός έδρας ματς με την Έβερτον. Xαλάλι, αν σκεφτείς πως η παρέα του πήρε τον τίτλο. Βέβαια, από την αρχή εκείνος είχε πει 'το πιο σημαντικό είναι πως μπορώ να πάω σπίτι μου και να κοιμηθώ άνετα, γνωρίζοντας ότι δεν έκανα κάτι λάθος. Δεν ήθελα να τον πατήσω'.

Δεν θα πω ότι είμαι άγγελος. Δεν είμαι. Μπορείτε να το δείτε αυτό. Αλλά κάθε φορά που παίζω, θα παίζω με τον ίδιο τρόπο, γιατί αυτός είμαι. Αυτό χρειάζεται να κάνω, για να φροντίσω την οικογένεια μου. Είναι το βούτυρο στο ψωμί μου

Έχει καταφέρει να αποβληθεί έπειτα από δικό του γκολ

Και όταν λέει 'θα κάνω ό,τι θέλω', το εννοεί. Για παράδειγμα, ως παίκτης της Θέλτα (2007-08), στην έβδομη αγωνιστική σκόραρε και κατάφερε να αποβληθεί, από τον τρόπο που πανηγύρισε. Κατ' αρχάς έδειξε στον ουρανό -που το 'χεις ξαναδεί. Μετά, πήγε στο κόρνερ και άρχισε να κάνει τον ταυρομάχο με τον ταύρο να είναι η μπάλα. Οι παίκτες της αντιπάλου ομάδος, Xerez εκνευρίστηκαν, αισθάνθηκαν πως τους κοροϊδεύει και του ζήτησαν το λόγο. Εκείνος γέλασε μέσα στο πρόσωπο τους και έγινε ο κακός χαμός. Μετά ζήτησε συγγνώμη. Δεν έπαιξε ποτέ στο δεύτερο ματς -στην έδρα της Xerez.

Την ίδια σεζόν, στο παιχνίδι με τη Μάλαγα πρόλαβε να τσακωθεί με τον αντίπαλο τερματοφύλακα στα πρώτα λεπτά του αγώνα και τη νύφη την πλήρωσε ο Ουέλινγκτον Ολιβέιρα, τον οποίον άρπαξε και μετά χτύπησε -με τον σέντερ μπακ να πηγαίνει για ράμματα.

Στις 13 Μαρτίου του 2016 η Τσέλσι αντιμετώπισε την Έβερτον, για τα προημιτελικά του FA Cup. Οι 'μπλε' έχασαν 2-0, στο παιχνίδι που είδε την πρώτη του κόκκινη -ως παίκτης της Τσέλσι- ο Κόστα. Έξι λεπτά πριν το τέλος του ματς στο Goodison Park, τζαρτζαρίστηκε με τον Γκάρεθ Μπάρι με τρόπο που φάνηκε να τον δαγκώνει. Αρνήθηκε την κατηγορία, όπως και ο Μπάρι διέψευσε πως όντως, τον δάγκωσε.

Η Football Association περίμενε τι θα γράψει ο διαιτητής Μάικλ Όλιβερ στην έκθεση του, για να καταλήξει στην τιμωρία. Ο ρεφ δεν είδε δαγκωματιά και η FA 'έριξε' στον Κόστα 20 μέρες -για χειρονομίες προς τους φαν της Έβερτον. Έχασε 2 ματς.

Τον Μπάρι μπορεί να μην τον δάγκωσε, αλλά στις 6/12 του 2012 είχε ρίξει 'κουτουλιά' στον Ντέιβιντ Λιμπέρσκι, σε παιχνίδι της Ατλέτικο με τη Βικτόρια Πλζεν, για το δεύτερο όμιλο του UEFA Europa League.

Atletico Madrid's Diego Costa, right, fouls David Limbersky, left, from Viktoria Plzen during their Europa League Group B soccer match in Plzen, Czech Republic, Thursday, Dec. 6, 2012. Diego Costa was sent off the field for this foul. (AP Photo/Petr David Josek)
Atletico Madrid's Diego Costa, right, fouls David Limbersky, left, from Viktoria Plzen during their Europa League Group B soccer match in Plzen, Czech Republic, Thursday, Dec. 6, 2012. Diego Costa was sent off the field for this foul. (AP Photo/Petr David Josek) AP

Εκείνη τη σεζόν είχε γίνει βασικός και αναντικατάστατος για τους 'ροχιμπλάνκος'. Η παρέα του είχε πάρει το UEFA Super Cup, τον Σεπτέμβρη και όλα ήταν υπέροχα, ώσπου το Δεκέμβρη πρωταγωνίστησε σε δυο καβγάδες. Για αρχή, τσακώθηκε με τον φίλο του, Σέρχιο Ράμος για τον οποίον έχει πει πως "με βοήθησε πολύ, όταν πρωτοπήγα στην εθνική. Τον σέβομαι απόλυτα. Όταν παίζουμε ως αντίπαλοι, παλεύουμε για την ομάδα μας με ό,τι συνεπάγεται αυτού. Με το τέλος του ματς, τελειώνει και η αντιπαλότητα".

Τον τελευταίο μήνα του 2012, η Ρεάλ νίκησε 2-0 και ο Ράμος είχε φτύσει τον Κόστα, που ανταπέδωσε. Δεν τιμωρήθηκε. Η ζωή συνεχίστηκε -και μαζί οι τσακωμοί τους, μέχρι σήμερα.

Λίγες ημέρες μετά την ήττα από τους 'μερένγκες', ο Ράμος έκανε... διεθνή καριέρα στα ξεσπάσματα. Στο ματς με την Πλζεν, είδε την κόκκινη και η UEFA τον τιμώρησε με τέσσερα παιχνίδια, με τον Ντιέγκο Σιμεόνε - ο οποίος έχει τα δικά του θέματα, με το τι σημαίνει στο μυαλό του να φέρεσαι έντιμα και ειλικρινά προς τον εαυτό σου- να μη νιώθει και να συνεχίζει να τον περιλαμβάνει στην βασική ενδεκάδα.

Εξυπακούεται πως έχει κάνει πολλά περισσότερα. Συνήθως βρίζει διαιτητές και μαρκάρει πολύ σκληρά αντιπάλους. Αυτό που δεν έκανε ποτέ ήταν να αλλάξει τακτική, ειδικά σε ό,τι αφορά την αντιαθλητική συμπεριφορά. Κάτι που όταν είσαι μικρός δεν σε νοιάζει και αν σου στοιχίσει. Τώρα όμως, μπορεί να σημάνει το τέλος του.

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK