Ντοναρούμα: Ένας βετεράνος 22 ετών έστειλε την Ιταλία στον παράδεισο

Η καλοκουρδισμένη από τον Ρομπέρτο Μαντσίνι, Σκουάντρα Ατζούρα, πήρε το Euro μέσα στο σπίτι των Άγγλων. Ο θρίαμβος στο Γουέμπλεϊ είχε και την υπογραφή του 22χρονου τερματοφύλακα της Μίλαν, Τζίτζιο Ντοναρούμα. Του MVP του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος...

Ο Τζίτζιο Ντοναρούμα σε μια από τις αποκρούσεις του στη διαδικασία των πέναλτι του τελικού
Ο Τζίτζιο Ντοναρούμα σε μια από τις αποκρούσεις του στη διαδικασία των πέναλτι του τελικού AP/LAURENCE GRIFFITHS

Το ποδόσφαιρο τελικά μίλησε ιταλικά. Μάλλον έχει κάποιο πρόβλημα να ... γυρίσει σπίτι, δεν εξηγείται αλλιώς μια ακόμη αποτυχία της Αγγλίας (αν και η πρόκρισή της στον τελικό συνιστά υπέρβαση, σε σχέση με το παρελθόν) και διάλεξε να επιστρέψει στη Ρώμη, μαζί με την αποστολή της σπουδαίας Σκουάντρα Ατζούρα. Της νέας πρωταθλήτριας Ευρώπης, μιας ομάδας που θαυμάσαμε από το ξεκίνημα του τουρνουά, δημιούργημα του κορυφαίου προπονητή, Ρομπέρτο Μαντσίνι. Ένα γκρουπ εξαιρετικών ποδοσφαιριστών, που ο ένας συμπλήρωνε τον άλλον.

Η Ιταλία θριάμβευσε γιατί κάθε φορά έβγαινε μπροστά κι ένας άλλος. Στην αρχή ο Ιμόμπιλε, μετά ο Ινσίνιε με τον Κιέζα, οι δυο έμπειροι στόπερ Κιελίνι και Μπονούτσι, ο εγκέφαλος Ζορζίνιο, ένα-ένα τα κομμάτια του παζλ που είχε τοποθετήσει με μαεστρία στο μυαλό του ο Μαντσίνι. Μια καλή ομάδα, λένε, ξεκινάει από τον τερματοφύλακα. Και η Ιταλία είχε τον καλύτερο όλων, σε αυτό το τουρνουά. Ο Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα, αναδείχθηκε σε MVP ολόκληρου του τουρνουά, ο πρώτος γκολκίπερ που παίρνει αυτό τον τίτλο, απόδειξη της τεράστιας συμβολής του στο να πάρει η Ιταλία το Euro.

Όχι ότι ο πορτιέρε της Μίλαν μέχρι φέτος και από του χρόνου, πιθανότατα, της Παρί Σεν Ζερμέν, ήταν αυτός που έπιανε τα άπιαστα, σε καταιγιστικές επιθέσεις των αντιπάλων. Η Ιταλία δεν έπαιξε κατενάτσιο σε αυτή τη διοργάνωση, ασπάστηκε όλα τα δόγματα του σύγχρονου ποδοσφαίρου κι ο τερματοφύλακάς της ήταν ένα βασικό γρανάζι σε αυτή τη διαδικασία. Όπως ο Νόιερ στην Μπάγερν, ο Άλισον στη Λίβερπουλ.

Φυσικά, όταν ο τελικός πάει στη διαδικασία των πέναλτι και ο πανύψηλος (1.96) Ναπολιτάνος, αλλά από μικρό παιδί οπαδός της Μίλαν, ο τερματοφύλακας έχει την ευκαιρία να αναδειχθεί σε ήρωα. Κανείς δεν θα του έλεγε τίποτε, αν οι ... εύθραυστοι και ουσιαστικά άγουροι Σακά και Σάντσο, που διάλεξε ο Σαουθγκέιτ για τα τελευταία πέναλτι, ευστοχούσαν.

Πώς όμως να γίνει κάτι τέτοιο, καθώς απέναντί τους, ο Ιταλός γίγαντας, έμοιαζε να κρύβει το τέρμα. Δυο αποκρούσεις στην αριστερή γωνία και η Ιταλία είχε βρει τον ήρωά της. Αυτόν, που με μια παρόμοια επέμβαση στο πέναλτι του Μοράτα (σε συνδυασμό με το εύστοχο χτύπημα του Ζορζίνιο) είχε κάνει το θαύμα του και στον ημιτελικό

Ο Τζίτζιο Ντοναρούμα είναι μόλις 22 ετών. Κι όμως όταν τον βλέπεις στο γήπεδο, μοιάζει με βετεράνο. Ένας ικανότατος τερματοφύλακας, με σπουδαία σωματικά προσόντα, εξαιρετική τεχνική, ηγέτης σε μια άμυνα όπου δεσπόζουν φυσιογνωμίες όπως αυτές του Κιελίνι και του Μπονούτσι. Δεν είναι τυχαία όλα αυτά. Αν οι τερματοφύλακες, σαν το παλιό καλό κρασί, αργούν να ωριμάσουν, αυτός έχει βαλθεί να αποδείξει το άκρως αντίθετο.

Ο μικρός αδερφός του Αντόνιο Ντοναρούμα (31 ετών) που επίσης παίζει τερματοφύλακας και ήταν ο πρώτος ο οποίος επιλέχθηκε από τη Μίλαν (χωρίς όμως να παίζει πολύ, με αποτέλεσμα να πάει δανεικός σε αρκετές ομάδες, ανάμεσά τους και ο Αστέρας Τρίπολης) αποδείχθηκε ένα παιδί θαύμα.

Ο διάδοχος του Μπουφόν

Ήταν, δεν ήταν 17 ετών (για την ακρίβεια 16 ετών και 242 ημερών) όταν έπαιξε για πρώτη φορά βασικός στο καμπιονάτο, σε ένα αγώνα εναντίον της Σασουόλο στις 25/10/2015. Μόνο ο θρύλος της Μίλαν, Τζουζέπε Σάκι το 1943, ήταν νεότερος (κατά δεκατρείς ημέρες) όταν φόρεσε τη φανέλα με το νο 1 και έγινε ο νεαρότερος όλων των εποχών.

Ο Ντοναρούμα, που σύμφωνα με τον σπουδαίο Βραζιλιάνο γκολκίπερ της Μίλαν, Ντίντα, "ήταν το μεγαλύτερο ταλέντο που είδα ποτέ", έκανε άλλα ρεκόρ. Έγινε ο μικρότερος ποδοσφαιριστής (17 ετών και 28 ημερών) που έπαιξε στην Εθνική Ιταλίας U-21, ενώ λίγους μήνες αργότερα ήταν ο νεαρότερος τερματοφύλακας που έπαιξε ποτέ στην Σκουάντρα Ατζούρα: 17 ετών και 189 ημερών, σε φιλικό εναντίον της Γαλλίας. Μπήκε στο ημίχρονο, στη θέση του Τζιανλουίτζι Μπουφόν.

Του ανθρώπου που θαύμαζε περισσότερο από κάθε άλλο ποδοσφαιριστή: "Το είδωλό μου, αυτός που είχα αφίσα στο δωμάτιο μου". Ο Μπουφόν δεν έχει κρύψει ότι ο συνονόματός του, είναι ο καταλληλότερες διάδοχός του: "Κάνει τα πάντα με σωστό τρόπο. Πέραν της σπουδαίας προσωπικότητας που διαθέτει, έχει σπουδαία τεχνική κατάρτιση και εντυπωσιακά φυσικά προσόντα". Το 2012 ο Μπουφόν, απέκρουε δυο πέναλτι των Άγγλων στον πρώτο αγώνα της φάσης των νοκ-άουτ. Ο μαθητής ξεπέρασε τον μέντορά του, αποκρούοντας δυο πέναλτι στον τελικό!

Όταν ο Μαντσίνι τον τοποθετούσε βασικό τερματοφύλακα της Εθνικής Ιταλίας, δεν θα περίμενε ούτε στα πιο τρελά του όνειρα, ότι θα γυρνούσε από την Αγγλία στη Ρώμη, με το ευρωπαϊκό Κύπελλο αγκαλιά. Άλλοι τον ήθελαν σπίτι τους, άλλοι το πήραν. Κάτι ωραίοι τύποι σαν τον Ντοναρούμα

Ο σωματότυπος του Ιταλού τερματοφύλακα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος. Όταν κάνει έξοδο να πιάσει την μπάλα στον αέρα, δεν υπάρχει περίπτωση να του πάρει κανείς κεφαλιά. Παίζει σα να βρίσκεται στα γήπεδα πάνω από δυο δεκαετίες. Ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς, πριν από λίγο καιρό, έλεγε ότι πρέπει να παραμείνει στη Μίλαν, γιατί είχε όλα τα φόντα να εξελιχθεί σε ένα νέο Πάολο Μαλτίνι

Όμως ο Ντοναρούμα δεν πρόκειται να μείνει στη Μίλαν. Η Παρί Σεν Ζερμέν του πρόσφερε πενταετές συμβόλαιο, με αποδοχές 12 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο. Σύνολο 60 εκ, που θα έχει βάλει στην τσέπη μόλις στα 27 του. Ο Μαντσίνι, αν και αρχικά είχε δηλώσει πως θα προτιμούσε ο Ντοναρούμα να μείνει στη Μίλαν, αργότερα (για να μη χαλάσει και τη ζαχαρένια του γκολκίπερ της Σκουάντρα Ατζούρα) άλλαξε ρότα: "Θα είναι μια πολύ καλή εξέλιξη στην καριέρα του, αν τελικά πάει στη Παρί".

Σπεσιαλίστας στα πέναλτι

Στο ημίχρονο του τελικού ο Ντοναρούμα αρπάχτηκε με τον Χέντερσον. Ο αρχηγός της Λίβερπουλ, πήγε να υπερασπιστεί τον Ραχίμ Στέρλινγκ στον οποίο ο Ιταλός τερματοφύλακας είχε κάνει ... πέσιμο, για τις συνεχόμενες βουτιές του στην περιοχή των "ατζούρι". Χρειάστηκε μάλιστα η επέμβαση των συνοδών της Εθνικής Ιταλίας για να μην υπάρξουν χειρότερα.

Ο Μαντσίνι του έδωσε τη θέση του βασικού, ακριβώς γι αυτή τη νοοτροπία. Έχει ηγετικά προσόντα, δεν φοβάται κανέναν και βάζει το κορμί του μπροστά, υπερασπιζόμενο την ομάδα και την εστία της. Ο Ντοναρούμα έγινε απροσπέλαστος και ένας από τους βασικούς λόγους που η Ιταλία έμεινε αήττητη 34 αγώνες και είχε να δεχθεί γκολ πάνω από 1000 αγωνιστικά λετπά. Εκτός των άλλων έχει πολύ καλές επιδόσεις, παίζοντας με τα πόδια, το πρώτο χαρακτηριστικό πλέον για τους τερματοφύλακες υψηλής κλάσης.

Και με τα χέρια; Ο Ντοναρούμα παρότι ψηλός, οριζοντιώνει το κορμί του, έχει πολύ καλά αντανακλαστικά (θυμηθείτε την σπουδαία απόκρουση στο ματς με το Βέλγιo στο σουτ του Ντε Μπρόινε) και πιάνει πέναλτι. Συνολικά έχει αποκρούσει 15 από τα 44 πέναλτι που του έχουν εκτελέσει, ποσοστό 34%

Σύμφωνα με την Opta, μετράει ένα 5/5 σε αγώνες που κρίθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι. Τρεις φορές με τη Μίλαν και δυο με την Εθνική Ομάδα. Έξοχος!

"Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε τον Ντοναρούμα. Ήμουν σίγουρος ότι θα αποκρούσει κάποια από τα πέναλτι των Άγγλων γιατί είναι ο κορυφαίος τερματοφύλακας στον κόσμο. Ένας υπέροχος τύπος και ένας απίστευτος γκολκίπερ" δήλωσε ο Ρομπέρτο Μαντσίνο, ενώ ο

"Είχαμε τον έλεγχο σε ολόκληρη τη διάρκεια του αγώνα, παρότι δεχθήκαμε γκολ πολύ νωρίς. Μετά στα πέναλτι είχανε τον Τζίτζιο..." είπε ο Τζόρτζιο Κελίνι, προσθέτοντας: "Πήγαμε από τον Τζίτζι (Μπουφόν) στον Τζίτζιο (Ντοναρούμα)" έλεγε ο αρχηγός Τζόρτζιο Κελίνι, με τον νεαρό γκολκίπερ να χαμογελάει: "Είναι φανταστικό. Πήραμε το Euro και είμαι ο MVP του τουρνουά. Ούτε όνειρο να ζούσα, αν τον τίτλο του κορυφαίου θα μπορούσαν να πάρουν, τόσο ο Κελίνι, όσο και ο Μπονούτσι. Ήταν απίστευτοι, ειδικά σήμερα..."

News 24/7

24MEDIA NETWORK