Ντουνάισκα Στρέντα - Ατρόμητος: Χαβιέρ Ούμπιδες, ένας ηγέτης ετών 37

Η μπάλα χρόνια δεν κοιτά. Το επιβεβαίωσε ο Χαβιέρ Ούμπιδες, που στα 37 του χρόνια χάρισε μια μοναδική παράσταση στο 'Mestský štadión', οδηγώντας τον Ατρόμητο σε ένα τεράστιο προβάδισμα πρόκρισης μετά το 'διπλό' (1-2) επί της Ντουνάισκα Στρέντα.

Ντουνάισκα Στρέντα - Ατρόμητος: Χαβιέρ Ούμπιδες, ένας ηγέτης ετών 37
EUROKINISSI

Ο Χαβιέρ Ούμπιδες πρωτοσυστήθηκε στο ποδοσφαιρικό κοινό της Ελλάδας με τη φανέλα του Ολυμπιακού Βόλου το 2009. Ακολούθησε η θητεία στον Άρη, η μετακόμιση του στην Τουρκία για λογαριασμό της Ορντουνσπόρ και η επιστροφή του στη χώρα μας για λογαριασμό του Ατρομήτου. Σε μια σχέση σταθερή και αποδοτική από το 2013 μέχρι σήμερα.

Το βράδυ της Πέμπτης (25/07), ο 37χρονος πλέον Αργεντίνος 'ξεφτίλισε' κάθε κουβέντα περί ηλικίας και ποδοσφαίρου. Αποδεικνύοντας πως αν το λέει η καρδούλα σου, η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός. Και όταν μιλάμε για τις σύγχρονες απαιτήσεις του ποδοσφαίρου, δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση να μπορείς ακόμη και τότε όχι απλά να πρωταγωνιστείς χάρη στην ποιότητα σου, αλλά και να οργώνεις το γήπεδο σαν 20άρης!

Φτάνοντας στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την Ντουνάισκα Στρέντα για τον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League, τίποτα δεν ήταν με το μέρος του Ατρομήτου. Οι αλλαγές που προηγήθηκαν μέσα στο καλοκαίρι ήταν σημαντικές και διόλου εύκολα αντιμετωπίσιμες. Ο Νταμίρ Κάναντι, προπονητής που οδήγησε με θαυμαστή επιτυχία την ομάδα την τελευταία διετία, αποχώρησε και το κενό του κλήθηκε να καλύψει ο Γιάννης Αναστασίου. Ο Ευθύμης Κουλούρης πήρε τα 25 περσινά του γκολ και μέσω ΠΑΟΚ -όπου ανήκε- πήγε στην Τουλούζ. Ο Εμάνουελ Σάκιτς έφυγε με προορισμό την Στουρμ Γκρατς, ο Αζέρ Μπουσούλατζιτς πήγε στην Άρκα Γκντίνια, οι Δημήτρης Χατζηισαΐας και Αμρ Ουάρντα επέστρεψαν στον ΠΑΟΚ, ενώ ο Μπρούνο Φιλίπε αφού ολοκλήρωσε τον δανεισμό του γύρισε στην ΛΑΣΚ για να πάρει μεταγραφή στον Ολυμπιακό.

Ταλ Καχίλα, Χάρης Χαρίσης, Πέτρος Γιακουμάκης, Δημήτρης Γούτας, Απόστολος Βέλλιος και Φάρλεϊ Ρόσα ήταν οι σημαντικότερες προσθήκες στο ρόστερ. Κινήσεις διόλου ευκαταφρόνητες, που όμως χρειάζονταν χρόνο για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και κάτω από τις οδηγίες ενός νέου προπονητή, με τις δικές του ιδέες, στον Ατρόμητο. Απέναντι σε μια ομάδα που είχε τερματίσει 3η (στην ισοβαθμία) στο περσινό πρωτάθλημα της Σλοβακίας, είχε ήδη τρία επίσημα ματς στα πόδια της (απέκλεισε την Κρακοβία στο 1ο προκριματικό), λίγες αλλαγές στο ρόστερ και έναν προπονητή (Πίτερ Χιμπάλα) που κέρδισε τον Γιάννη Αναστασίου στις δύο προηγούμενες συναντήσεις τους, η ομάδα του Περιστερίου έμπαινε ως απόλυτο αουτσάιντερ στην μάχη της πρόκρισης. Μόνο που ο Χαβιέρ Ούμπιδες δεν συμφωνούσε με όσα μαρτυρούσαν τα pre game δεδομένα...

Ο Ατρόμητος μπήκε στο ματς με 4-4-2 και χρειάστηκε λίγη ώρα μέχρι να πάρει τα μέτρα της αντιπάλου του, που πατούσε καλύτερα στο ξεκίνημα και απείλησε -ανεπιτυχώς- σε δύο περιπτώσεις. Το πλάνο του Αναστασίου προέβλεπε έλεγχο των χώρων με συνεχείς καλύψεις και κόντρα επιθέσεις όταν παρουσιαζόταν η ευκαιρία. Όταν ο Ούμπιδες πρόσθεσε φαντασία και κλάση, ήρθε και το προβάδισμα για την ομάδα του Περιστερίου. Γρήγορη επίθεση από τον άξονα, με τον Αργεντίνο να έρχεται τρέιλερ και με δεύτερη προσπάθεια να σκοράρει ένα ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ γκολ για το 0-1 στο 20ο λεπτό της αναμέτρησης του 'Mestský štadión'.

Ο τραυματισμός του Ρόναν έμοιαζε ως πλήγμα για τους γηπεδούχους, αλλά τελικά αποδείχθηκε κακός οιωνός για τους φιλοξενούμενους. Ο Βίντα που πέρασε στη θέση του στο 30', πέντε λεπτά αργότερα με φανταστικό σουτ εκτός περιοχής έστειλε τη μπάλα στο αριστερό παράθυρο της εστίας του Μέγκιερι, που δεν μπόρεσε να αποτρέψει την ισοφάριση. Ωστόσο ο Ούμπιδες δεν είχε διάθεση να αφήσει τους Σλοβάκους να χαρούν για πολύ και στο 43' ντύθηκε δημιουργός, σεντράροντας από δεξιά για το γκολ του Μανούσου στην κίνηση! Το 1-2 έστειλε τους παίκτες των ομάδων στα αποδυτήρια, με τον Ατρόμητο προηγουμένως να έχει... ισοφαρίσει τις αλλαγές και τον Νάτσο να αντικαθιστά τον λαβωμένο Κιβρακίδη στο 38'.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ατρόμητος οργανώθηκε πίσω από τη μπάλα, διατηρώντας το 4-4-2, με τους γηπεδούχους να έχουν την κατοχή αλλά όχι και τον τρόπο να απειλήσουν ουσιαστικά και σε διάρκεια. Με τον Γούτα να έχει σπουδαία απόδοση, 'κουμπώνοντας' στο πλευρό του Ρισβάνη ως αντί-Χατζηισαΐας, και τους Μάντσον - Χαρίση να δουλεύουν ακατάπαυστα στον άξονα, η ομάδα του Περιστερίου πότε εύκολα και πότε δύσκολα κατάφερνε να βρίσκει τις λύσεις ανασταλτικά. Οι Νάτσος - Κατράνης ως πλάγιοι μπακ κρατούσαν σωστά τις αποστάσεις και δεν έτρωγαν φάσεις στο '1 vs 1', ενώ ο Ούμπιδες συνέχιζε να είναι συγκινητικός. Ο Αργεντίνος αγωνίστηκε ως δεξιός χαφ και ανεβοκατέβαινε την πλευρά με τρόπο που σίγουρα θα προκαλούσε θαυμασμό και δέος και σε έναν 20χρονο ποδοσφαιριστή. Τόσο στο αμυντικό κομμάτι, όσο και στο μεσοεπιθετικό, ο 37χρονος μέσος ήταν συγκλονιστικός, κάνοντας σπριντ μέχρι τα τελευταία λεπτά του αγώνα!

EUROPA LEAGUE / ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ / ΝΤΟΥΝΑΙΣΚΑ ΣΤΡΕΝΤΑ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
Οι παίκτες του Ατρομήτου, με επίκεντρο τον MVP Χαβιέρ Ούμπιδες, πανηγυρίζουν τη μεγάλη τους νίκη στην έδρα της Ντουνάισκα Στρέντα (1-2) για τον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ουσιαστική ήταν και η προσπάθεια του Ρόσα (αντικατέστησε τον Ενσικουλού) από αριστερά. Ο Βραζιλιάνος μάλιστα λίγο έλειψε να βάλει για ύπνο κάθε συζήτηση για τη ρεβάνς, όταν σε κόντρα επίθεση και αφού ξεπέρασε δύο φορές το εμπόδιο του αντίπαλου γκολκίπερ, με το δεξί σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι στο 89' και ο Ούμπιδες στο ριμπάουντ δεν κατάφερε να σκοράρει! Με εμφανή τα σημάδια της κούρασης από το 75' και μετά (Μανούσος και Μάντσον ολοκλήρωσαν την προσπάθεια τους ηρωικά), ο Ατρόμητος κράτησε ως το τέλος το προβάδισμα του και κατέκτησε μια περήφανη νίκη, που του δίνει ένα τεράστιο προβάδισμα πρόκρισης ενόψει της ρεβάνς στο Περιστέρι, την 1η του Αυγούστου.

News 24/7

24MEDIA NETWORK