Ντούντεκ: Παραλίγο ανθρακωρύχος ο... "νέος" Τομασέφσκι

 

Ντούντεκ: Παραλίγο ανθρακωρύχος ο... "νέος" Τομασέφσκι
Πολλές φορές λένε ότι ο «διάβολος» βάζει την ουρά του μέσα σε καταστάσεις, προκειμένου να τις μπλέξει. Κάτι τέτοιο πρέπει να γίνεται και τώρα, με άμεσο στόχο έναν τερματοφύλακα που έχει επικριθεί όσο λίγοι. Ο λόγος για τον Γέρζι Ντούντεκ της Λίβερπουλ, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο στην Μεγάλη Βρετανία.

Ο Πολωνός τερματοφύλακας θα βρεθεί αντιμέτωπος με την Αγγλία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006. Οι πιο παλιοί σίγουρα θα θυμούνται πως 32 χρόνια νωρίτερα (1973) ένας συμπατριώτης του Ντούντεκ, ο πορτιέρο Γιαν Τομασέφκσι, με μια εκπληκτική εμφάνιση εναντίον της Αγγλίας είχε επιτρέψει στην χώρα του να συμμετάσχει στο Μουντιάλ του 1974, το οποίο κατά…διαβολική σύμπτωση είχε διεξαχθεί και πάλι στη Γερμανία (όπως θα συμβεί σε λίγους μήνες).

Ο Τομασέφσκι είχε δεχθεί έντονη κριτική για τα κατά καιρούς τραγικά λάθη που πραγματοποιούσε, ωστόσο, κράταγε μια από τις κορυφαίες εμφανίσεις του για τον αγώνα των προκριματικών με την Αγγλία. Ο Πολωνός τερματοφύλακας είχε ουσιαστικά σταματήσει μόνος του την ομάδα του τότε τεχνικού, Αλφ Ράμσι (ο οποίος είχε οδηγήσει τους Βρετανούς στην κατάκτηση του παγκοσμίου κυπέλλου το 1966), επιτρέποντας στην εθνική ομάδα της χώρας του να πάρει μέρος στη τελική φάση στη Γερμανία και να κατακτήσει την τρίτη θέση.

Η μοίρα φέρνει τώρα τον Γέρζι Ντούντεκ να βρίσκεται στη θέση του Τομασέφσκι, κάτι που σίγουρα του δίνει την ευκαιρία να πάρει τη δική του προσωπική ρεβάνς για όσα έχει…ακούσει μέχρι σήμερα. « Δέχθηκα έντονη κριτική και όταν σου συμβαίνει κάτι τέτοιο σίγουρα δεν είναι το καλύτερο. Είσαι πάντα υπό πίεση, τα μικρά λάθη γιγαντώνονται. Όμως, μαθαίνεις να παίζεις για τον εαυτό σου και ελπίζεις να κερδίζεις. Όταν δεν νιώθω πίεση μπορώ να είμαι ο καλύτερος στον κόσμο », τόνισε χαρακτηριστικά ο Πολωνός πορτιέρο.

Ο 32χρονος τερματοφύλακας έδωσε την πρώτη του απάντηση στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ τον περασμένο Μάιο, όταν με εκπληκτικές αποκρούσεις επέτρεψε στην Λίβερπουλ να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης. Η ιστορία του Γέρζι Ντούντεκ μοιάζει με αυτές που ακούγαμε όταν ήμασταν μικρά παιδιά, καθώς ο τρόπος που βρέθηκε στο χώρο του ποδοσφαίρου μοιάζει παραμυθένιος.Γιος φτωχής οικογένειας, ο πορτιέρο της Λίβερπουλ δεν έζησε και τα καλύτερα παιδικά χρόνια. Ο πατέρας του εργαζόταν ως ανθρακωρύχος προκειμένου να παρέχει τα απαραίτητα στην οικογένεια του ενώ ως διάδοχος του προοριζόταν ο μικρός Γέρζι.

« O πατέρας μου πέρασε τριάντα χρόνια δουλεύοντας κάτω από τη γη και εγώ ετοιμαζόμουν να τον ακολουθήσω. Όταν πλέον είχα αποφασίσει ότι το μέλλον μου θα είναι…υπόγειο ήρθε ο πρόεδρος της τοπικής ομάδας και μου είπε πως είχε μια θέση για μένα στο ρόστερ. Στη ζωή ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το τι θα σου συμβεί, αλλά, ακόμα και όταν δέχομαι πολύ σκληρή κριτική για κάποιο λάθος μου, σκέφτομαι αμέσως ότι θα μπορούσα να είμαι στα έγκατα της γης και να έσκαβα και καταλαβαίνω ότι όλα μου έχουν πάει εξαιρετικά στη ζωή μου », υπογράμμισε ο Γέρζι Ντούντεκ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK