Ντρογκμπά-Ετό: Μία σεζόν με δόξα και απογοητεύσεις

Οι δύο κορυφαίοι Αφρικανοί ποδοσφαιριστές της σύγχρονης εποχής, δύο ηγέτες στη δύση της καριέρας του, οι Ντιντιέ Ντρογκμπά και Σαμουέλ Ετό, έχουν προταθεί στον Ολυμπιακό μετά από μία σεζόν στην οποία είχαν αρκετά σκαμπανεβάσματα.

Ντρογκμπά-Ετό: Μία σεζόν με δόξα και απογοητεύσεις

Με τις φανέλες της Γαλατάσαραϊ και της Τσέλσι αντιστοίχως, θύμισαν ανά περιόδου τους επιθετικούς φόβητρα που έσκιζαν τα αντίπαλα δίχτυα στις καλές μέρες τους σε Μπαρτσελόνα και Τσέλσι, αλλά η σταθερότητα και η διάρκεια δεν ήταν το προσόν τους.

Η τουρκική ομάδα παρέδωσε σχεδόν από τα μέσα της σεζόν τα "σκήπτρα" της στη Süper Lig μετά από δύο χρόνια, ενώ η Τσέλσι ολοκλήρωσε τη σεζόν δίχως κάποιο τρόπαιο και με τον Ζοζέ Μουρίνιο να παραπονιέται διαρκώς για την απουσία ενός επιθετικού.

Τα χρήματα φέρνουν την ευτυχία

Η αποχώρηση του Ντρογμπά από την Τσέλσι για τα εκατομμύρια της κινεζικής Σανγκάη Σενχούα δεν είχε την κατάληξη που ονειρευόταν. Διοικητικά προβλήματα τον οδήγησαν γρήγορα στην έξοδο και από τον Ιανουάριο του 2013 ανήκε στη Γαλατάσαραϊ. Στον 1,5 χρόνο στην "Τιρκ Τέλεκομ Αρένα", μαζί με τον Γουέσλεϊ Σνάιντερ, έφτασε από το ζενίθ στο ναδίρ.

Τον Μάιο του 2013 ήταν πρωταθλητής Τουρκίας και αποκλείστηκε δύσκολα από τα προημιτελικά του Champions League από τη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά έναν χρόνο αργότερα τίποτα δεν ήταν ίδιο. Οι αγωνιστικές αποτυχίες της "τσιμπόμ" και η κόντρα του Φατίχ Τερίμ με τον πρόεδρο της Γαλατάσαραϊ οδήγησε στην έξοδο τον "αυτοκράτορα" και άφησε τον Ντρογκμπά "ξεκρέμαστο" στα χέρια του Ρομπέρτο Μαντσίνι.

Η συνεχής εναλλαγή συστημάτων και παρτενέρ γύρω του δεν βοήθησε τον 36χρονο επιθετικό, ο οποίος αγωνιζόταν πάντα στην κορυφή της επίθεσης, αλλά από τον Νοέμβριο του 2013 άλλαξε ρόλο. Από την αρχή της σεζόν μέχρι εκείνη τη στιγμή μετρούσε 8 γκολ, αλλά όταν εγκαθιδρύθηκε για τα καλά η εποχή Μαντσίνι είχε 4 γκολ και 6 ασίστ.

Αποκορύφωμα της σεζόν ήταν τα 2 τέρματά του στο ντέρμπι με την Μπεσίκτας του 1ου γύρου, με τα οποία η Γαλατάσαραϊ νίκησε 2-1, ωστόσο αμφότερες οι ομάδες της Πόλης έμειναν πολύ γρήγορα πίσω στο κυνήγι της Φενέρμπαχτσε και "κονταροχτυπήθηκαν" μέχρι τελευταία αγωνιστική για τη 2η θέση που οδηγούσε απευθείας στη φάση των ομίλων.

Ο Ντρογκμπά δεν ήταν μέλος αυτής της προσπάθειας, αφού από τις 18 Μαρτίου και τον αποκλεισμό από την Τσέλσι (σε μία συγκινητική επιστροφή στο "Στάμφορντ Μπριτζ"), αγωνίστηκε ξανά μόνο στο ντέρμπι με τη Φενέρμπαχτσε τον Απρίλιο (νίκη 1-0) λόγω τραυματισμών.

Ολοκλήρωσε τη σεζόν με συμμετοχή σε 36 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις (2.957 λεπτά), 14 γκολ (ένα κάθε 211 λεπτά) και 7 ασίστ, ωστόσο με αυτά τα νούμερα ολοκληρώθηκε και η παρουσία του στην Κωνσταντινούπολη, όπου εξελίχθηκε σε ηγέτη της εξέδρας, αλλά αντιμετώπισε και ρατσιστικές συμπεριφορές από αντιπάλους.

Όταν ο Ετό ξαναβρήκε τον Μουρίνιο

Τον προηγούμενο Μάιο, ο Σαμουέλ Ετό ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του ποδοσφαίρου έχοντας προεισπράξει 20.000.000 ευρώ καθαρά για τη σεζόν 2012-2013. Αυτή ήταν η ετήσια αμοιβή του από τη ρωσική Άνζι του Νταγκεστάν, μέχρι ο ιδιαίτερος ιδιοκτήτης της με στενές επαφές με τον Βλάντιμιρ Πούτιν αποφασίσει να περικόψει τον ισολογισμό.

Η επιστροφή του Ζοζέ Μουρίνιο στο "Στάμφορντ Μπριτζ" για λογαριασμό της Τσέλσι άνοιξε τον δρόμο και για τον Ετό. Οι Ρώσοι τον άφησνα ελεύθερο, οπότε ο Ρομάν Αμπράμοβιτς΄επρεπε να καλύψει μόνο το συμβόλαιό του. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ο Καμερουνέζος δέχθηκε μείωση 12.000.000 ευρώ και εντάχθηκε στα πλάνα του Πορτογάλου τεχνικού, τα οποία τον έστεψαν πρωταθλητή Ευρώπης για 3η φορά στην καριέρα του το 2010, στην Ίντερ.

Μέχρι να βρει τη φυσική κατάστασή του, ο Special One κρατούσε τον 33χρονο επιθετικό στον πάγκο, αναπληρωματικό κατά βάση του Φερνάντο Τόρες και ακολούθως του Ντεμπά Μπα. Κανείς τους, όμως, δεν είχε το εύκολο γκολ κι έτσι οι "μπλε" έμειναν ουσιαστικά δίχως επιθετικό για το πρώτο μισό της σεζόν.

Με την επιστροφή του στην εθνική Καμερούν να μην έχει την κατάληξη που θα ήθελε και τα προβλήματα με την ομοσπονδία να συνεχίζονται, ο Ετό βρήκε σταθερή θέση στην ενδεκάδα των "μπλε" από το 2014 και τον 2ο γύρο της σεζόν. Ένα χατ τρικ τον Ιανουάριο με αντίπαλο τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον βοήθησε να μονιμοποιηθεί, αλλά η συνέχεια δεν ήταν αντίστοιχη.

Σε μία περίοδο που είχε πάρει τα πάνω του και είχε σκοράρει σε 3 σερί συμμετοχές, όμως, ήρθε η ατάκα του Μουρίνιο περί ηλικίας του Ετό ("ίσως είναι 35 χρονών, δεν ξέρω"), που έφερε έναν αστείο πανηγυρισμό σε γκολ, αλλά και ρήξη μεταξύ των δύο αντρών.

Ολοκλήρωσε μόλις τρία 90λεπτα στην πορεία του στο Λονδίνο και δεν κατάφερε να αποτρέψει τον αποκλεισμό των "μπλε" από την Ατλέτικο στα ημιτελικά του Champions League (και μάλιστα έκανε το πέναλτι στον Ντιέγκο Κόστα), αφού τον Μάρτιο και τον Απρίλιο υπέστη δύο τραυματισμούς (τετρακέφαλος, γόνατο) και του έκοψαν τελείως τον ρυθμό.

Συνολικά αγωνίστηκε για 2.707 λεπτά με τη φανέλα της Τσέλσι (41 παιχνίδια) και σημείωσε 14 γκολ (ένα κάθε 193 λεπτά), μοιράζοντας 7 ασίστ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK