Ο 38χρονος Αντούριθ στέλνει πρόωρα τον Βαλβέρδε για εξηγήσεις

Ο 38χρονος Άριτς Αντούριθ άνοιξε τη σεζόν της Μπαρτσελόνα όπως έκλεισε η περσινή: με τον απόλυτο αιφνιδιασμό. Το απίθανο 'ψαλίδι' του αειθαλή επιθετικού της Αθλέτικ Μπιλμπάο σφίγγει από τώρα τον 'κλοιό' στον Ερνέστο Βαλβέρδε.

Ο Άριτς Αντούριθ της Αθλέτικ Μπιλμπάο πανηγυρίζει το γκολ του κόντρα στη Γκενκ για τον αγώνα της φάσης των ομίλων του Europa League 2016-2017 στο 'Σαν Μαμές', Μπιλμπάο, Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016
Ο Άριτς Αντούριθ της Αθλέτικ Μπιλμπάο πανηγυρίζει το γκολ του κόντρα στη Γκενκ για τον αγώνα της φάσης των ομίλων του Europa League 2016-2017 στο 'Σαν Μαμές', Μπιλμπάο, Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016 AP PHOTO/ALVARO BARRIENTOS

Το ασύλληπτο γκολ του Άριτς Αντούριθ είχε όλα τα χαρακτηριστικά των τερμάτων του Βάσκου επιθετικού. Γκολ από προσπάθεια που κανείς άλλος συμπαίκτης του δεν θα τολμούσε να εκτελέσει, γκολ που δίνουν βαθμούς, γκολ που μένουν στην ιδιαίτερη ιστορία μιας πολύ ιδιαίτερης ομάδας. Το 1-0 επί της Μπαρτσελόνα δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας του 38χρονου επιθετικού, που για ακόμα μια φορά οδήγησε σε περισυλλογή τους Καταλανούς με τη εκκίνηση της σεζόν.

Πριν από 4 χρόνια ήταν ο πρώτος αγώνας του Supercopa μεταξύ των δύο ομάδων, όταν ο διεθνής ποδοσφαιριστής είχε σημειώσει χατ τρικ στο ίδιο γήπεδο, φιλοτεχνώντας το ανεπανάληπτο 4-0 απέναντι σε μία ομάδα που είχε στο βασικό σχήμα τον Λιονέλ Μέσι, τον Λουίς Σουάρες, τον Ντάνι Άλβες, τον Χαβιέρ Μαστσεράνο και οι Αντρές Ινιέστα και Ίβαν Ράκιτιτς πέρασαν ως αλλαγή. Στη ρεβάνς του 'Καμπ Νόου' σημείωσε το γκολ των 'λιονταριών' στο 1-1 και χάρισε στον Ερνέστο Βαλβέρδε το μοναδικό τρόπαιό του ως προπονητής της ομάδας. Το μοναδικό τρόπαιο που μπήκε στην τροπαιοθήκη της από το 1984 και την τρομερή Αθλέτικ του τρεμπλ.

Τα χρόνια πέρασαν, άλλαξαν πολλά, αλλά και τίποτα. Ο Βαλβέρδε μπορεί να κάθεται πλέον στον αντίπαλο πάγκο, ωστόσο αρκετός κόσμος θα ήθελε να τον δει ξανά σε εκείνον των Βάσκων, αφού αυτό θα σήμαινε ότι θα άφηνε τους 'μπλαουγκράνα' σε διαφορετικά και ίσως πιο ικανά χέρια. Ο Αντούριθ, ο ποδοσφαιριστής που κάθε χρόνο από τη στιγμή που έγινε 30 παρουσίαζε αύξηση στα γκολ του (7 το 2012, 14 το 2013, 16 το 2014, 18 το 2015, 20 το 2016 στο πρωτάθλημα, αντίστοιχη πορεία και στον σύνολο με 9 το 2012, 18 το 2013, 18 το 2014, 26 το 2015 και 36 εκ των οποίων τα 11 στην Ευρώπη το 2016), έμοιαζε να καταβάλλεται από το γήρας. Μετά από τα 24 γκολ το 2016-2017 και τα 20 το 2017-2018, την περσινή σεζόν έμεινε αρκετές αγωνιστικές τραυματίας και περιορίστηκε στα 6 γκολ σε 23 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις. Αυτή είναι η μισή αλήθεια, αφού η άλλη μισή υπογραμμίζει τη σημασία του συγκεκριμένου βετεράνου των γηπέδων γι' αυτόν τον σύλλογο.

Ήταν 10 Δεκεμβρίου 2018 και το ρολόι σημάδευε το 2ο λεπτό των καθυστερήσεων στο 'Σαν Μαμές', με την ομάδα να βρίσκεται στη ζώνη του υποβιβασμού. Η διοίκηση άσκησε ένα δικαίωμα που έχει, αλλά συνήθως κανείς δεν τολμάει να αξιοποιήσει και για "έκτακτους λόγους" παρενέβη και έδιωξε τον προπονητή μεσούσης της σεζόν, για πρώτη φορά μέσα σε μια δεκαετία. Ο Γκάιθκα Γκαριτάνο, του οποίου ο πατέρας είχε βρεθεί σε ανάλογη κατάσταση το 2006, ανέλαβε υπηρεσιακός προπονητής και στο πρώτο παιχνίδι του ετοιμαζόταν να συμβιβαστεί με τον βαθμό της ισοπαλίας κόντρα στη Ζιρόνα, μια ομάδα με τον ίδιο στόχο πια, την αποφυγή του υποβιβασμού. Η Αθλέτικ είναι ένας σύλλογος που δεν έχει απουσιάσει ποτέ από την Primera Division, όπως και η Ρεάλ Μαδρίτης με την Μπαρτσελόνα, ίσως γι' αυτό κέρδισε εκείνο το τραβηγμένο πέναλτι. Ο μοναδικός που μπορούσε να το αναλάβει ήταν ο Αντούριθ, ο οποίος δεν είχε κάνει ακόμα σεφτέ στα γκολ στη σεζόν. Μία τέτοια κρίσιμη στιγμή, με αυτά τα δεδομένα, απέναντι σε έναν φίλο τερματοφύλακα που έπαιζε 10 χρόνια στην Αθλέτικ, τον Γκόρκα Ιραϊθόθ, επέλεξε να εκτελέσει με... Πανένκα. Και σκόραρε.

Η νίκη 1-0 ήταν γεγονός, αλλά δεν τράβηξε την ομάδα από τη διακεκαυμένη ζώνη. Δώδεκα ημέρες αργότερα, υποδέχθηκε ξανά έναν αντίπαλο με παρόμοιους στόχους, τη Βαγιαδολίδ. Ήταν το τέλος του 1ου ημιχρόνου, όταν η Αθλέτικ κέρδισε ξανά πέναλτι. Ο Αντούριθ ήταν αυτός που ανέλαβε την εκτέλεση και αυτός που θα χάριζε στο κοινό ακόμα ένα highlight. Έστησε την μπάλα στη βούλα και έμεινε εκεί. Χωρίς να πάρει ούτε ένα βήμα φόρα, σήκωσε το δεξί πόδι και το κατέβασε με δύναμη για να πλασάρει εύστοχα, γράφοντας το 1-0. Μπορεί οι φιλοξενούμενοι τελικά να ισοφάρισαν, όμως αυτός ο βαθμός 'ξεκόλλησε' τους Βάσκους από τις τελευταίες θέσεις.

Fast forward μερικούς μήνες, με την Αθλέτικ να έχει τερματίσει στην 8η θέση τελικά και να χάνει στην ισοβαθμία με την Εσπανιόλ την Ευρώπη, τον Ινιάκι Γουίλιαμς να υπογράφει 9ετές συμβόλαιο, τον Μαρκέλ Σουσαέτα να φεύγει από την ομάδα μετά από 22 χρόνια και τον Αντούριθ να ανακοινώνει ότι αυτή θα είναι η τελευταία σεζόν ως ποδοσφαιριστής. Στην πρεμιέρα της, η Αθλέτικ υποδέχεται την Μπαρτσελόνα, η οποία έχει ταξιδέψει στη Χώρα των Βάσκων δίχως τον τραυματία Μέσι (και τον επίσης τραυματία Νέτο), αλλά με τον Αντουάν Γκριεζμάν, έναν παίκτη που ανέδειξε η μισητή αντίπαλος της Αθλέτικ, Ρεάλ Σοθιεδάδ.

Οι γηπεδούχοι αγνοούσαν τη νίκη σε αγώνα πρωταθλήματος κόντρα στον συγκεκριμένο αντίπαλο σε αυτό το γήπεδο (ή στο παλιό τους) από τον Δεκέμβριο του 2013. Η απογοητευτική εικόνα της Μπαρτσελόνα, όμως, τους έδινε ελπίδες. Η τύχη ήταν με το μέρος τους, αφού μετά από το λάθος του Ουνάι Λόπεθ στο 32', ο Σουάρες έστειλε την μπάλα στο δοκάρι, ενώ στο 44' ο Ραφίνια τον μιμήθηκε. Ο Ουρουγουανός επιθετικός, μάλιστα, αποχώρησε λόγω τραυματισμού από τον αγώνα μετά από αυτήν την προσπάθειά του, με τον Βραζιλιάνο να παίρνει τη θέση και την... ατυχία του.

Στο 2ο μέρος η εικόνα έγινε ακόμα χειρότερη για τους Καταλανούς, που στα τελευταία 6 παιχνίδια για κάποια διοργάνωση έχουν νικήσει μόλις μία φορά (Έιμπαρ), έστω κι αν ο Βαλβέρδε στη συνέντευξη Τύπου επεσήμανε ότι η ομάδα του είχε κλείσει στο γήπεδό της την Αθλέτικ. Η είσοδος του Ράκιτιτς και του 21χρονου επιθετικού Κάρλες Πέρεθ, που έκανε ντεμπούτο πέρυσι στην τελευταία αγωνιστική, δεν έφερε κάτι στον τομέα της δημιουργίας. Στο 88' έκανε και ο Γκαριτάνο μια κίνηση, που είχε πολύ μεγαλύτερο νόημα. Έβαλε στο παιχνίδι τον Αντούριθ. Ο Γουίλιαμς κάθισε στον πάγκο, όμως 65 δευτερόλεπτα μετά, τινάχθηκε σαν ελατήριο. Σε μία σέντρα από δεξιά, ο συμπαίκτης του αψήφισε τις αρθρώσεις των 38 ετών καταπόνησης, γύρισε ανάποδα το κορμί του και έπιασε ένα 'ψαλίδι' με το οποίο νίκησε τον Τερ Στέγκεν.

"Όταν η μπάλα σηκώθηκε στον αέρα και είδα πώς έβαζε το σώμα του, έτοιμος για ψαλίδι, τότε...", έκανε μια παύση ο τεχνικός της Μπαρτσελόνα. "Κάθε φορά που η μπάλα βρίσκεται στον αέρα στη μεγάλη περιοχή, είναι επικίνδυνος και σημείωσε ένα φανταστικό τέρμα. Δεν με εξέπληξε". Όλος ο υπόλοιπος κόσμος, πάντως, εξεπλάγη από το πόσο νωθρός ήταν ο Γκριεζμάν, πόσο κακός ο Ουσμάν Ντεμπελέ, πόσο παράταιρος ως βασικός για ένα τόσο δύσκολο παιχνίδι ο 21χρονος Κάρλες Αλενιά. "Ήταν καλύτεροι από εμάς σε φυσική κατάσταση", παραδέχθηκε ο Ζεράρ Πικέ, αποδεχόμενος τη ζημιά που έκανε η θερινή περιοδεία που προτιμήθηκε από μία προετοιμασία.

Πρωταγωνιστής, όμως, δεν ήταν ο Καταλανός αμυντικός ούτε κάποιος άλλος εκ των πρωταθλητών Ισπανίας και φαβορί και για το φετινό τίτλο. Όταν ο Αντούριθ μπήκε στα αποδυτήρια μετά από το 'ποίημά' του, ουδείς μιλούσε. Μόλις έδωσε το σύνθημα, άρχισαν οι χοροί. "Άριτς Αντούριθ, λολολολο, Άριτς Αντούριθ", ήταν το σύνθημα που δονούσε την ατμόσφαιρα. Στο ίδιο μήκος κύματος, έστω κι αν βρίσκεται σε άλλη χώρα, ο οσονούπω επιθετικός της Γαλατάσαραϊ, Ρανταμέλ Φαλκάο, ο οποίος έγραψε στο twitter: "Τι γκολ πέτυχε ο Αντούριθ! Σε παρακαλώ, μην αποσυρθείς!"

Η επιθυμία του Κολομβιανού επιθετικού δύσκολα θα υλοποιηθεί. Ο Αντούριθ σκόραρε για 21η συναπτή χρονιά και εάν επιβεβαιώσει στο τέλος της σεζόν για ακόμα μια φορά ότι τα πρώτα -άντα του είναι πιο παραγωγική δεκαετία από την προηγούμενη, έχει τη δυνατότητα να κάνει κάτι απίθανο, να έχει γκολ σε 4 διαφορετικές δεκαετίες, αρχίζοντας να σκοράρει στην επαγγελματική καριέρα του από το 1999! Ο καλύτερος επιθετικός της πρεμιέρας δεν ήταν ούτε Αργεντινός ούτε Ουρουγουανός ούτε Γάλλος ούτε καν... Βραζιλιάνος. Ήταν Ισπανός και για κάποιους θα έπρεπε να είχε σταματήσει το ποδόσφαιρο.

Θα καταφέρει να χάσει αυτό το πρωτάθλημα ο Ερνέστο Βαλβέρδε; Το Pod-όσφαιρο έχει την απάντηση:


News 24/7

24MEDIA NETWORK