Ο Άγιαξ έχασε τον τίτλο στην Ολλανδία, αλλά η πιο αδικημένη ομάδα επαναστάτησε

Τη στιγμή που ο Άγιαξ δεν ανακηρυσσόταν πρωταθλητής και η Βίλεμ πανηγύριζε για την επιστροφή της στην Ευρώπη, στην Ουτρέχτη σήκωναν μπαϊράκι για την κατανομή των ευρωπαϊκών εισιτηρίων μετά το λουκέτο στο πρωτάθλημα.

Οι ποδοσφαιριστές του Άγιαξ δεν θα πανηγυρίζουν τίτλο εφέτος
AP PHOTO/PETER DEJONG

Στην Ολλανδία των 36.500 επιβεβαιωμένων ασθενών από κορονοϊό και των 4.289 θανάτων (όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Παρασκευής) έγινε η αρχή. Καλή ή κακή; Αμφίβολο. Με παρακλάδια σίγουρα. Διότι ναι μεν η KNVB, κατά κόσμον Βασιλική Ολλανδική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, εναρμονίστηκε με την κυβερνητική εντολή για διεύρυνση των έκτακτων μέτρων που αφορούν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο μέχρι την τελευταία ημέρα του καλοκαιριού, τις 31/8 δηλαδή, και ύστερα από τη σύγκληση των εμπλεκόμενων πλευρών ενημέρωσε για την οριστική ματαίωση των πρώτων δύο βασικών κατηγοριών δίχως απονομή τίτλου σε κάποια ομάδα.

Ταυτόχρονα όμως άνοιξε ο ασκός με τους ανέμους.

Εν έτη 2020 ο 'αόρατος εχθρός' της ανθρωπότητας 'γέννησε' αναμφίβολα μια πρωτοφανή συνθήκη στα 122 χρόνια ζωής του ολλανδικού ποδοσφαίρου. Διότι από το 1898 έως σήμερα δεν υπήρξε άλλη φορά που δεν ολοκληρώθηκε σεζόν, η οποία είχε ήδη εκκινήσει. Είναι δε η μόλις δεύτερη που δεν θ' αναδεχθεί πρωταθλητής ύστερα από τη ματαίωση της σεζόν 1944-45, της μοναδικής που χάθηκε εξαιτίας των γεγονότων του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Σε μια τέτοια περίπτωση βέβαια "η δημόσια υγεία έρχεται πάντα πρώτη", άνευ περιστροφών διευκρινίστηκε χαρακτηριστικά στο κείμενο της ανακοίνωσης, κόντρα σε κάθε οικονομικό συμφέρον που διακυβεύεται και τις ανυπολόγιστες ζημίες που θα υποστούν όλοι όσοι 'τρέφονταν' από την ποδοσφαιρική δράση.

Με βάση την τελεσίδικη απόφαση, η Eredivisie ολοκληρώθηκε στην 26η αγωνιστική (πλην 2 αγώνων που εκκρεμούσαν) και η Eerste Divisie στην 29η, ενώ το ορφανό Κύπελλο ξέμεινε από Τελικό. Όπως δεν θ' αναδειχθεί πρωταθλητής στην πρώτη κατηγορία, αντίστοιχα δεν θα προκύψει στη δεύτερη, με συνέπεια να μην ισχύσει -για εφέτος- ο κανόνας υποβιβασμού/προβιβασμού είτε απευθείας (για τον τελευταίο και τον πρώτο αντίστοιχα) είτε μέσω των μπαράζ (για τον προτελευταίο και τον δεύτερο). Ήταν ένα πεδίο διχογνωμίας και η Ομοσπονδία πήρε το ρόλο του Σολομώντα.

Τουλάχιστον ευνοϊκή συγκυρία από τη μία για την Ντεν Χάαγκ, κυρίως δε για την ουραγό Βααλβάικ, και τέρμα αρνητική για τις Καμπούρ και Ντε Χράασαπ που οδηγούσαν με διαφορά την κούρσα στη β' κατηγορία. Αναμενόμενη οπότε η αντίδραση των δύο συλλόγων που στερούνται του δικαιώματος να διεκδικήσουν την άνοδό τους στην ελίτ του ολλανδικού πρωταθλήματος και η προσπάθεια που είχαν καταβάλει αχρηστεύεται.

Ακόμη πιο δικαιολογημένη ωστόσο η 'φωτιά' που άναψε σε όλη τη λίγκα η άτεγκτη στάση της Ουτρέχτης, της ομάδας που 'πληγώνεται' περισσότερο από κάθε άλλη, δεδομένου ότι η KNVB μοίρασε ήδη τα ευρωπαϊκά εισιτήρια.

Αν φερ' ειπείν η Άλκμααρ, που ναι μεν δεν συμφωνεί επισήμως αλλά δεν το φωνάζει πάρα πολύ, στερείται της ευκαιρίας να διεκδικήσει τα πρωτεία από τον ισόβαθμό της Άγιαξ (δεν θα φτάσει τα 35 πρωταθλήματα, αλλά δεν τον πείραξε τον Φαν ντερ Σαρ, γιατί "υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα από το ποδόσφαιρο"), τουλάχιστον βολεύεται με τη συμμετοχή της στα προκριματικά του επόμενου Champions League (γ' προκριματικό). Όποτε αυτό αρχίσει. Επίσης η Φέγενορντ και η Αϊντχόφεν (που αποδέχθηκαν ως έχει το καθεστώς), καθώς και η ελληνική Βίλεμ εξασφαλίζουν τα εισιτήρια που δικαιούται η χώρα για το Europa League, καταλαμβάνοντας τις τρεις επόμενες θέσεις στον βαθμολογικό πίνακα.

Θέση Ομάδα Βαθμοί Διαφορά γκολ
1. Άγιαξ 56 +45
2. Άλκμααρ 56 +37
3. Φέγενορντ 50 +15
4. Αϊντχόφεν 49 +26
5. Βίλεμ 44 +3

Μάλιστα στο Τίλμπουργκ στήθηκε ένα μικρό πανηγύρι για την επάνοδο στα ευρωπαϊκά κύπελλα.

Οι δύο όψεις της Ουτρέχτης

Τότε γιατί διαμαρτύρεται η Ουτρέχτη και αμφισβητεί την απόφαση να μείνει εκτός Ευρώπης; Δεν είναι όλα καλώς καμωμένα. Κατά τους ανθρώπους τους τουλάχιστον, όχι. Όπως έλεγαν το μοίρασμα "δεν βασίζεται σε αθλητικούς λόγους και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με οποιονδήποτε άλλο τρόπο". Κατά το κλαμπ η απόφαση στερείται διαφάνειας και αντικειμενικότητας και η όλη διαδικασία δεν αποδεκτή.

Ποια είναι η 'αιτία πολέμου' για την Ουτρέχτη; Τα επιχειρήματά της είναι δύο. Και τρανταχτά.

> Αφενός το γεγονός ότι στην κατάταξη υπολείπεται μεν τριών βαθμών της Βίλεμ, αλλά έδωσε ένα παιχνίδι λιγότερο ως τη διακοπή κι αν το κερδίσει την προσπερνά στην ισοβαθμία λόγω της καλύτερης διαφοράς τερμάτων, της καλύτερης επίθεσης και του μεταξύ τους καλύτερου αποτελέσματος (2-0 στον πρώτο γύρο).

> Αφετέρου το γεγονός πως ακυρώνεται όλη η πορεία της στο Κύπελλο, έχοντας στη διαδρομή συναντήσει και αποκλείσει την Εξέλσιορ (4-1), τη Χρόνινχεν (1-0), την Αϊντχόφεν (2-1 στην παράταση), την Γκόου Αχέντ Ίγκλς (4-1) και τον Άγιαξ (2-0), ούσα μία από τις φιναλίστ του Τελικού. Την ίδια ώρα που πριμοδοτείται η αντίπαλός της Φέγενορντ χωρίς να την έχει ανταγωνιστεί.

Η KNVB γνώριζε εκ των προτέρων ότι οποιαδήποτε απόφαση θα έβλαπτε κάποιο κλαμπ. Ωστόσο δεν φανταζόταν ότι η Ουτρέχτη θα επαναστατούσε κυνηγώντας τη δικαίωση, ακόμη κι αν ενημερώθηκε ότι θα αποζημιωθεί. Το πόσο μακριά θα φτάσει η ομάδα της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης της Ολλανδίας, αντέχοντας στις πιέσεις που θ' ασκηθούν, έχει βαρύνουσα σημασία. Διότι είναι πολύ πιθανό να συμπαρασύρει πολλές ομάδες που πλήττονται για μικρές λεπτομέρειες. Μένει να φανεί πως θα κινηθούν όλες οι άλλες λίγκες. Στο Μερσεϊσάιντ υπάρχει ήδη μια ανησυχία.


News 24/7

24MEDIA NETWORK