Ο Άγιαξ έκανε μεταγραφή-ρεκόρ με τα μισά χρήματα

Το πιο δαπανηρό στα χρονικά απόκτημα του Άγιαξ ήταν ταυτόχρονα η πλέον συμφέρουσα συμφωνία για τα ταμεία του. Ο Σεμπαστιάν Αλέ πήγε με καθυστέρηση 18 μηνών στο Άμστερνταμ, αλλά η υπομονή άξιζε το κόστος.

Ο Σεμπαστιάν Αλέ της Γουέστ Χαμ πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στην Κρίσταλ Πάλας για την Premier League 2020-2021 στο 'Σέλχαστ Παρκ', Λονδίνο | Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020
Ο Σεμπαστιάν Αλέ της Γουέστ Χαμ πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στην Κρίσταλ Πάλας για την Premier League 2020-2021 στο 'Σέλχαστ Παρκ', Λονδίνο | Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020 ADAM DAVY/POOL VIA AP

Τον Σεμπαστιάν Αλέ ο Έρικ τεν Χαχ τον καλόβλεπε από διετίας. Είχαν συνεργαστεί μαζί του για δύο σεζόν στην Ουτρέχτη (2015-2017) και είχε σχηματίσει ιδία άποψη για το ποδοσφαιρικό 'ποιόν' του, προτού η φήμη του διαδοθεί χάρη στις εμφανίσεις του με την Άιντραχτ (33 γκολ και 17 ασίστ σε 77 παιχνίδια). Μόνο που το καλοκαίρι του 2019 ο τραπεζικός λογαριασμός του Άγιαξ δεν διέθετε το οικονομικό βεληνεκές για να φτάσει και ν' ανταγωνιστεί με τις ίδιες πιθανότητες την πρόταση της Γουέστ Χαμ. Μοιραία ο τότε 25χρονος ψηλόλιγνος φορ άφηνε τη Φρανκφούρτη για το Λονδίνο αντί 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Ένα ποσό ρεκόρ για τα ταμεία του αγγλικού κλαμπ που ποτέ άλλοτε είχε ξοδέψει τόσα πολλά χρήματα για την αγορά ενός οποιουδήποτε ποδοσφαιριστή. Προς όφελος όπως ξεκάθαρα αποδείχθηκε του 'Αίαντα', καθώς 18 μήνες αργότερα βρέθηκε σε τρομερά πλεονεκτική θέση και τον απέκτησε σε τιμή χαμηλότερη από το 1/2 της αγοραστικής αξίας του. Δεν μοιάζει παράδοξο, λοιπόν, που ο Έντουιν φαν ντερ Σαρ ως εκτελεστικός διευθυντής και ο Μαρκ Όφερμαρς ως διευθυντής ποδοσφαίρου στον κολοσσό της Eredivisie χαμογελούσαν πονηρά για το μεγαλειώδες deal που κατάφερε βρίσκοντας στην ανάγκη τα 'σφυριά'.

Τα 14 γκολ και οι 3 ασίστ σε 53 συμμετοχές όλων των διοργανώσεων δεν θα 'λεγες πως υπήρξε πενιχρή συγκομιδή. Άφησε, δε, ανεξίτηλο το σημάδι του μ' εκείνο το περίτεχνο ψαλίδι, στο πρωτοχρονιάτικο 4-0 επί της Μπόρνμουθ.

Απέναντι στην Κρίσταλ Πάλας είχε άλλο ένα.

Αναμφίβολα όμως ο Αλέ τα λεφτά του δεν τα 'χε βγάλει έως τώρα και συνδυαστικά με την έλλειψη ρευστού/πόρων στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο οι άνθρωποι των Λονδρέζων έκριναν πως θα ήταν πολύ καλύτερο να θέσουν προς πώληση έναν ποδοσφαιριστή που ανήκε απλώς στο ροτέισον του Ντέιβις Μόις. Ήδη, άλλωστε, από την Άιντραχτ είχε γίνει μια πρώτη καταγγελία στη FIFA για καθυστέρηση καταβολής της δόσης που προέβλεπε η συμφωνία του '19 και θα προτιμούσαν να μην εκτεθούν ξανά στα μάτια των συνομιλητών τους.

Ο Τεν Χαχ ουδόλως παραπλανήθηκε από το γεγονός πως στην τρέχουσα σεζόν ο πρώην παίκτης του στην Ουτρέχτη είχε βρει μόλις τρεις φορές δίχτυα σε αγώνες πρωταθλήματος (κι επτά στο σύνολο, υπολογίζοντας τα άλλα τέσσερα στο κύπελλο). Αφού έμαθε τα καθέκαστα, δεδομένου ότι διατηρούσε σταθερές επαφές με το περιβάλλον του παίκτη, διεμήνυσε πως ο οδεύων για τα 27 σέντερ φορ είναι μια πρώτης τάξεως επιλογή για την ενίσχυση της γραμμής κρούσης και οι άνθρωποι του Άγιαξ φρόντισαν να τελειώσουν τη δουλειά προτού εμπλακούν στην κουβέντα νέοι 'μνηστήρες'.

Είναι αλήθεια πως τα 22.5 εκατομμύρια που το κλαμπ εκταμίευσε για να καπαρώσει τον Αλέρ είναι τα περισσότερα στα 120 χρόνια από την ίδρυση του, υπερβαίνοντας κατά 500.000 εκείνα που είχαν δοθεί στη Σάο Πάουλο για τον Ντέιβιντ Νέρες. Εδώ, άλλωστε, έχουμε να κάνουμε άλλωστε μ' έναν οργανισμό που ξέρει να παράγει ποδοσφαιριστές και να πουλά πανάκριβα, αλλά ν' αγοράζει με φειδώ, καθώς ίσα που συμπληρώνουν 11άδα μέχρι σήμερα όσες μεταγραφές κόστισαν οκταψήφιο αριθμό. Πλην των δύο αυτών, θα βρεις εκείνες των Σουλεϊμάνι (16.25 εκατ. από Χέρενφεν), Μπλιντ (16 εκατ. επιστροφή από Μαν.Γιουνάιτεντ), Άντονι (15.75 εκατ. από Σάο Πάουλο), Πρόμες (15.7 εκατ. από Σεβίλλη), Άλβαρες (15 εκατ. από Αμέρικα), Τάντιτς (13.7 εκατ. από Σαουθάμπτον), Μάριν (12,5 εκατ. από Σταντάρ Λιέγης), Κλάασεν (11 εκατ. από Βέρντερ) και Ζιγές (11 εκατ. από Τβέντε).

Βρίσκοντας παρόλα αυτά τον Ιβοριανό σε τιμή ευκαιρίας, ήταν μια ξεκάθαρα value for money συμφωνία που να είστε σίγουροι πως θ' αποδώσει στο χορτάρι. Αφήστε δε που ποιος αποκλείει ν' αποφέρει περισσότερα σε περίπτωση που σε 1-2 χρόνια, από τα 4,5 του συμβολαίου του με τον Άγιαξ, ο Αλέρ θαμπώσει με τα νούμερά του ομάδες με γερό πορτοφόλι. Διότι, όπως επισήμανε ο υψηλόσωμος γκολτζής, "πρόκειται για ένα κλαμπ που μπορείς να δείξεις τον εαυτό σου".

News 24/7

24MEDIA NETWORK