ΑΠΟΕΛ-Άγιαξ: Ο Άγιαξ ήταν τυχερός στη Λευκωσία και το ξέρει

Aπό τα ημιτελικά του UEFA Champions League, ο Άγιαξ έφυγε με το 0-0 από τη Λευκωσία, στο πρώτο παιχνίδι των playoffs με τον ΑΠΟΕΛ. Οι γηπεδούχοι είχαν τις ευκαιρίες. Οι φιλοξενούμενοι δεν είχαν αρχή, μέση και τέλος. Αλλά δεν αγχώνονται. Ή τουλάχιστον έτσι λένε.

Oι Βέλτμαν, Μάριν και Μαρτίνεθ γύρω από τον Μούζα Σουλεϊμάν, στην 1η αγωνιστική των playoffs του UEFA Champions League, ματς που έληξε χωρίς γκολ (AP Photo/Philippos Christou)
Oι Βέλτμαν, Μάριν και Μαρτίνεθ γύρω από τον Μούζα Σουλεϊμάν, στην 1η αγωνιστική των playoffs του UEFA Champions League, ματς που έληξε χωρίς γκολ (AP Photo/Philippos Christou)

O Άγιαξ είναι η ομάδα που έγινε το καρύκευμα της περασμένης αγωνιστικής περιόδου στο UEFA Champions League. Eίναι και η ομάδα που άφησε εκτός κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης τον πρωταθλητή Ελλάδος, ΠΑΟΚ. Είναι και αυτή που έφυγε από την Κύπρο, στην πρώτη αγωνιστική των playoffs με τον ΑΠΟΕΛ, με το 0-0. Μια στάση εδώ: το ματς της Τρίτης 20/8 είχε 1 κόκκινη για τους Ολλανδούς -έπαιξαν τα δέκα τελευταία λεπτά με 10 παίκτες-, 7 κίτρινες (τρεις την είδαν στα πρώτα 22') και 16 φάουλ. Θα έλεγες πως το παιχνίδι είχε νεύρα. Ας δούμε τι άλλο είχε.

Ο Μούζα Σουλεϊμάν απείλησε πρώτος για τον ΑΠΟΕΛ, ενώ το σουτ του Μερκή (στο 58') κατέληξε στο οριζόντιο δοκάρι. Μια άλλη μεγάλη ευκαιρία ήταν αυτή του 70ου λεπτού, στο βολέ του Λούκας Σόουζα. Εκεί έβαλε το χέρι του ο MVP του ματς -λίγη υπομονή, θα σου πω και για αυτόν. Γενικά, στο δεύτερο ημίχρονο το παιχνίδι ήταν πολύ 'ανοιχτό' και οι γηπεδούχοι εξόχως επικίνδυνοι. Δες όμως, τα highlights της συνάντησης.

Ο 'Αίας' είχε και επτά παίκτες από το ρόστερ που αντιμετώπισε τον περασμένο Μάιο την Τότεναμ στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Έλειπαν βασικά κομμάτια, είναι η αλήθεια. Μια στιγμή να σου δείξω ποιοι έφυγαν, αλλά και ποιοι αφίχθησαν, με τη βοήθεια του Transfermarkt.

Σημείωσε κάπου ότι αυτοί που προωθήθηκαν από τη δεύτερη ομάδα, πήγαν ως πρωταθλητές της κατηγορίας τους, με την Ολλανδία να 'χει την τακτική να χρησιμοποιεί τους καλύτερους νέους παίκτες στη δεύτερη κατηγορία -και όχι στο εφηβικό. Και αυτό γίνεται για τον λόγο που εξήγησε πριν λίγες ώρες η Τhe Guardian: "Το ολλανδικό μοντέλο εξέλιξης νέων παικτών είναι πνιγείτε ή κολυμπήστε".

Πίσω στο ματς της Λευκωσίας

O τερματοφύλακας, Αντρέ Ονανά έμεινε εκεί όπου ήταν και σε αυτόν χρωστούν οι πρωταθλητές της Ολλανδίας το 0-0. Ο Χακίμ Ζιγές είναι εκείνος που πρόσφερε φάσεις και την ελπίδα πως στο ματς στην “Johan Cruijff ArenA” θα γίνει η δουλειά που χρειάζεται, ώστε να τοποθετηθεί η παρέα του στην κλήρωση των ομίλων.

Πέραν των δύο που διάβασες, έμειναν και οι Ντούσαν Τάντιτς, Nταβίντ Νέρες, Νουσαϊρ Μαζραουί (αυτός ήταν που αποβλήθηκε), Τζόελ Φέλτμαν, Ντόνι βαν ντε Μπικ, Ντάλεϊ Μπλιντ και Νικολάς Ταλιαφίκο, οι οποίοι ήταν και στη βασική 11αδα. Ναι, υπήρχε σε αυτή μόνο ένα νέο παιδί: ο Ραζβάν Μαρτίν. Και ο λόγος είναι ο προφανής. Αυτοί γνωρίζονταν μεταξύ τους, με την προτέρα εμπειρία να τους δίνει και ένα γενικότερο προβάδισμα στην επιλογή. Αυτό το know us better δεν εμφανίστηκε στην Κύπρο, όπου οι Ολλανδοί έδειξαν να μην έχουν αρχή, μέση και τέλος.

Αν λάβεις όλα τα παραπάνω υπ' όψιν, θα μπορούσες να σκεφτείς πως το 0-0 ήταν αποτυχία. Ουδείς στην Ολλανδία το χαρακτήρισε έτσι. Mια κάποια απογοήτευση την εξέφρασαν τα media (χρησιμοποίησαν πολύ τη φράση 'ο Άγιαξ ήταν τυχερός'). Τα περισσότερα στάθηκαν στη 'βροχή' από τις κάρτες που είδαν οι παίκτες. Στάθηκαν και στα επί μέρους στοιχεία, δηλαδή το καλό πρώτο 20λεπτο και την... αντίσταση στην τροπή που πήρε ο αγώνας από τα μέσα του πρώτου ημιχρόνου έως το τέλος. Η τροπή αυτή είχε να κάνει με τη 'σφικτή' άμυνα ζώνης που εμφάνισε ο ΑΠΟΕΛ "την οποία περιμένουμε και στην Ολλανδία”, εξήγησε ο Τάντιτς, πριν τονίσει ότι "εκεί οφείλουμε να παίξουμε πολύ καλύτερα, γιατί στο πρώτο ματς 'δώσαμε' πολύ εύκολα την μπάλα”. Επίσης, δεν δημιούργησαν ευκαιρίες κάτι που όπως είπαν, θα αλλάξει στην έδρα τους.

News 24/7

24MEDIA NETWORK