Ο Άγκερ έγινε προπονητής σε αντίπαλο της ΑΕΚ που δεν υπάρχει πια

Συμμάχησε με τον 'εχθρό' ο Ντάνιελ Άγκερ για να επιστρέψει στο ποδόσφαιρο ύστερα από μια 5ετία αποχής, περισυλλογής και επαναπροσδιορισμών καριέρας.

Ο Ντάνιελ Άγκερ αρχίζει την προπονητική καριέρα του από τη β' κατηγορία της Δανίας
Ο Ντάνιελ Άγκερ αρχίζει την προπονητική καριέρα του από τη β' κατηγορία της Δανίας AP PHOTO/CLINT HUGHES

Ο Ντάνιελ Άγκερ ήταν στα 31,5 ετών όταν σταμάτησε, ταλαιπωρημένος από τραυματισμούς, την ποδοσφαιρική καριέρα του. Στα μόλις 12 χρόνια της επαγγελματικής πορείας του πρόφτασε να εμφανιστεί σε 366 αγώνες. Τους 232 εξ αυτών με τη Λίβερπουλ. Μάλιστα τον Γενάρη του 2006 και για δύο χρόνια, έως ότου αποκτηθεί ο Μάρτιν Σκρτελ από τη ρωσική Ζενίτ έναντι 10 εκατομμυρίων, ήταν η ακριβότερη δαπάνη των 'κόκκινων' για κεντρικό αμυντικό (8.8 εκατομμύρια). Μόνο που "πήρα πάρα πολλά αντιφλεγμονώδη" όπως ομολογούσε προκειμένου ν' αντέξει τους πόνους και αφού το 2014 επέστρεψε στην Μπρόντμπι (από την οποία είχε αγοραστεί) δεν έδωσε άλλο χρόνο στο σώμα του. Παραδόθηκε.

Στα σχεδόν 5 χρόνια που μεσολάβησαν από τη συνταξιοδότηση πέρασε από διάφορα στάδια. Αρχικά διάλεξε "να ξεφύγω από όλα αυτά". Το ποδόσφαιρο και όσα περιστρέφονταν γύρω απ' αυτό. Έπρεπε είχε εξηγήσει μονολεκτικά. Ήθελε χρόνο. Επιχείρησε ν' ασχοληθεί με την επένδυση που είχε ήδη κάνει από το 2013 σε εταιρία λυμάτων (KloAgger), την οποία 'έτρεχε' ήδη ο αδερφός του και ένας φίλος. Αλλά και τα ακίνητα. Οι δουλειές πήγαιναν πολύ καλά, ο στόλος μεγάλωνε διαρκώς και η επιχείρηση αποδείχθηκε άκρως κερδοφόρα. Ακόμη και το περίπλοκο για την ανθρωπότητα 2020 εμφάνισε πλεόνασμα.

Επειδή, ούτως ή άλλως, οικονομικό πρόβλημα δεν αντιμετώπιζε, ο Άγκερ αφιέρωσε περισσότερο χρόνο στην εκμάθηση της τέχνης του tatoo. Τα αγαπούσε από έφηβος. Από τα 15 του που στο Παρίσι έκανε το πρώτο δικό του ελάχιστες ήταν οι γωνιές του κορμιού του που παρέμεναν κενές. Στα τέσσερα δάχτυλα έχει ζωγραφίσει τ' αρχικά 'YNWA' κι ας τον πλήγωσε ο Μπρένταν Ρότζερς. Γι' αυτό παρακολούθησε σεμινάρια και το δοκίμασε για λίγο ως χόμπι-επάγγελμα.

Ήξερε πάντα μέσα του ότι μόνο το ποδόσφαιρο του κάλυπτε όλες τις ανάγκες και δεν θέλησε να το καταπολεμά άλλο. Την Τετάρτη, τελευταία ημέρα του Μαρτίου (31/3), παραδέχθηκε ότι "από το πρώτο εξάμηνο κιόλας ένιωθα ότι δεν μπορούσα να μείνω μακριά του". Το εκμυστηρεύτηκε στη διάρκεια της παρουσίασής από τη διοίκηση της Κόγκε που τον προσέλαβε. Είχε μόλις αναλάβει την πρώτη δουλειά του ως προπονητής. Τον Σεπτέμβριο του 2020 άρχισε τα μαθήματα σε σχολή, έβγαλε όλη την ύλη στην ίδια 'τάξη' με τον Νίκλας Μπέντνερ, και πλέον του απομένει να λάβει το δίπλωμα τύπου Α. Γι' αυτό και παρόλο που η νέα ομάδα του έχει ακόμη υποχρεώσεις στα πλέι οφ της β' κατηγορίας του δανέζικου ποδοσφαίρου (χωρίς πιθανότητες κατάληψης μιας εκ των πρώτων δύο θέσεων), η θητεία του, με ορίζοντα τριετίας έχοντας υπογράψει μέχρι το καλοκαίρι του 2024, θ' αρχίσει στις 21 Ιουνίου.

"Προετοιμαζόμουν γι' αυτήν την ημέρα πολύ καιρό. Νιώθω σαν να σταμάτησα να παίζω πολύ πρόσφατα. Όλα αυτά τα χρόνια σκεφτόμουν με ποιον τρόπο θα μείνω σε επαφή με το ποδόσφαιρο και αυτός είναι ο λόγος που στέκομαι εδώ. Η ιδέα της επιστροφής στη βιομηχανία ποδοσφαίρου σε νέο ρόλο είχε ωριμάσει τα τελευταία χρόνια", εξήγησε συμπληρωματικά ο Άγκερ.

Μέχρι βέβαια να πάρει τη σκυτάλη, τα ηνία θα κρατήσει ο Αουρέλιους Σκαρμπάλιους, που κατόπιν θα προαχθεί σε τεχνικό διευθυντή. Σ' αυτό το εγχείρημά του ο βετεράνος στόπερ δεν θα είναι ολομόναχος. Θα πέσει να κολυμπήσει (στα ρηχά νερά γι' αρχή τεστάροντας τον εαυτό του) παρέα μ' έναν στενό φίλο του. Μεγαλύτερο κατά πέντε χρόνια, αλλά επί σειρά ετών συμπαίκτη του στην εθνική Δανίας. Τον παλαίμαχο δεξιό μπακ Λαρς Γιάκομπσεν. Που συμπωματικά υπήρξε (μεταξύ άλλων ομάδων) ποδοσφαιριστής της Έβερτον ενόσω μάλιστα ο Άγκερ ανήκε στη Λίβερπουλ, 'αποκλείοντάς' τον μάλιστα σε επαναληπτικό ματς κυπέλλου της περιόδου 2008-09 που κρίθηκε στην παράταση (1-0). Χωρίς κάποιος εκ των δύο πάντως να έχει χρησιμοποιηθεί στα 120 λεπτά.

"Ο Ντάνιελ και εγώ είχαμε από καιρό μιλήσει να κάνουμε κάτι παρέα. Τώρα θα δούμε, αν οι ιδέες μας μπορούν ν' αντέξουν. Έχουμε συναναστραφεί με πολλούς ταλαντούχους προπονητές και θα φέρουμε αυτές τις εμπειρίες στην Κόγκε", σημείωσε από την πλευρά του ο Γιάκομπσεν που θα λειτουργεί ως το alter ego του 36χρονου συμπατριώτη του.

Μια αντίπαλος της ΑΕΚ που χάθηκε

Ο στόχος των δύο έχει ήδη τεθεί και δεν είναι άλλος από την άμεση ή σταδιακή επάνοδο στη Superliga. Ναι μεν πρόκειται για μια ομάδα με μόλις 12 χρόνια ιστορίας, αλλά σέρνει πίσω της ένα βαρβάτο παρελθόν, μιας και πρόκειται για το ποδοσφαιρικό παράγωγο που προέκυψε τον Ιούλιο του 2009 από την περιπετειώδη, αφού είχε μπλοκαριστεί η πρώτη απόπειρα τους, συγχώνευση δύο άλλων σωματείων: της Κόγκε Μπόλντκλουμπ και της Χερφόλγκε.

Ναι της ομάδας, η οποίο το 2000 είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια Δανίας και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους είχε βρεθεί στο δρόμο της ΑΕΚ του Γιάννη Παθιακάκη, έχοντας 'υποβιβαστεί' στο UEFA Cup διότι αποκλείστηκε από τη Ρέιντζερς στα προκριματικά του Champions League. Η Ένωση είχε ήδη πετάξει εκτός την ουγγρική Βάσας και έπεφτε πάνω σε μια ομάδα που σίγουρα δεν έπρεπε να υποτιμήσει, υπολογίζοντας ότι είχε ήδη ξεπεράσει το εμπόδιο της ΑΪΚ Στοκχόλμης. Το 0-0 των πρώτων 45 λεπτών στο 'Νίκος Γκούμας' 'γέννησε' μια αμφιβολία για τη συνέχεια, προτού το δεύτερο μισό τη σβήσει ολοκληρωτικά. Είχε, βλέπετε, συνδυαστεί με το επιθετικό κρεσέντο του Ντέμη Νικολαΐδη και το καρέ που πέτυχε από το 48' ως το 75'. Ενδιάμεσα ο Άκης Ζήκος είχε κάνει το 3-0 και ως εκ τούτου το παιχνίδι στη Δανία απέκτησε διαδικαστικό χαρακτήρα.

Ο Ντέμης Νικολαΐδης ήταν ο πρωταγωνιστής του 5-0 της ΑΕΚ επί της Χερφόλγκε
Ο Ντέμης Νικολαΐδης ήταν ο πρωταγωνιστής του 5-0 της ΑΕΚ επί της Χερφόλγκε EUROKINISSI

Βεβαίως το γεγονός πως η ΑΕΚ ηττήθηκε 2-1, έχοντας δεχθεί γκολ πριν από τη συμπλήρωση του πρώτου λεπτού κι άλλο ένα αφού ισοφάρισε προσωρινά ο Βούλγαρος Πετκόφ, 'λέκιασε' σ' ένα σημείο την πρόκριση στη φάση των 16, πριν ακολουθήσει ο αναπόφευκτος αποκλεισμός από την Μπαρτσελόνα του Λορένθο Σέρα Φερέρ και του Ριβάλντο, με τα 4 από τα 6 γκολ των δυο αγώνων σε Αθήνα και Βαρκελώνη να επιτυγχάνονται από τον Λουίς Ενρίκε.

Ασυζητητί ο προπονητής Άγκερ θα επιθυμούσε να φτάσει τη νέα ομάδα του σ' ένα αντίστοιχο σημείο. Θα σήμαινε ότι είχε πετύχει σ' αυτό το πρωτόλειο, προπονητικό, εγχείρημά του. Ότι η συμμαχία του μ' έναν 'εχθρό' είχε ουσία και αποτέλεσμα. Ότι "για μένα είναι το ιδανικό μέρος".

News 24/7

24MEDIA NETWORK