Ο Αμπέλ Φερέιρα θα παίξει κόντρα στις πιθανότητες

Η απόφαση του Αμπέλ Φερέιρα να αφήσει την Μπράγκα για τον ΠΑΟΚ, κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν. Ο Πορτογάλος τεχνικός έδειξε την απαραίτητη τόλμη, γνωρίζοντας ότι στο ξεκίνημα του θα αντιμετωπίσει μια σειρά από χάντικαπ. Τώρα θα χρειαστεί και την απαραίτητη δόση τύχης.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI)
Ο Αμπέλ Φερέιρα στην πρώτη του προπόνηση επί ολλανδικού εδάφους, ως τεχνικός του ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KOSTAS VILLA) EUROKINISSI SPORTS

Αμπέλ Φερέιρα και ΠΑΟΚ συμφώνησαν για τα επόμενα τρία χρόνια, ο πάγκος του "Δικεφάλου" έμεινε... ορφανός μόλις για 72 ώρες μετά την αιφνίδια αποχώρηση του Ραζβάν Λουτσέσκου και ο νέος τεχνικός των πρωταθλητών Ελλάδας βρίσκεται ήδη στην Ολλανδία, έχοντας την πρώτη του γνωριμία με τους παίκτες. Όλα μοιάζουν να εξελίσσονται πολύ γρήγορα τις τελευταίες μέρες στον ΠΑΟΚ και το στοιχείο της ταχύτητας είναι αυτό που θα χρειαστεί απαραίτητα ο Αμπέλ Φερέιρα στο ξεκίνημα της θητείας του στους 'ασπρόμαυρους'.

Γρήγορα θα πρέπει να μάθει το ρόστερ του, γρήγορα να εντοπίσει τα όποια κενά, γρήγορα να υποδείξει τον τρόπο κάλυψης τους, γρήγορα να ενσωματώσει τους νέους παίκτες στο σύνολο, γρήγορα να προσαρμοστεί ο ίδιος, γρήγορα να περάσει τις δικές του ιδέες σε μια ομάδα που δύο χρόνια είχε μάθει το... Λουτσέσκου way και μάλιστα συνδυαστικά με την κατάκτηση τίτλων.

Το έργο του Πορτογάλου τεχνικού δεν μοιάζει απλά, αλλά είναι στην ουσία του πολύ δύσκολο. Και παρά το γεγονός πως μιλάμε για την ομάδα που μπαίνει στη νέα σεζόν ως νταμπλούχος, πετώντας από πάνω της την πίεση 34 χρόνων χωρίς πρωτάθλημα -άρα πιο απελευθερωμένη θεωρητικά- ο Αμπέλ Φερέιρα στο ξεκίνημα της σεζόν μάλλον έχει να αντιμετωπίσει εμπόδια μεγαλύτερα από τους Πέδρο Μαρτίνς και Μιγκέλ Καρντόσο, τους συμπατριώτες του τεχνικούς σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ αντίστοιχα.

Ο χρόνος προφανώς και είναι 'μπαμπούλας' αυτή τη στιγμή για τον 40χρονο τεχνικό. Δεν έχει την πολυτέλεια να μάθει τα νέα κατατόπια με νορμάλ ρυθμούς. Θα πρέπει να το κάνει αλά... Γιουσέιν Μπολτ. Χωρίς μάλιστα την βοήθεια παικτών που ήταν καθοριστικοί στην περσινή πορεία. Ο Βιεϊρίνια είναι εκτός μάχης στο ξεκίνημα της σεζόν (χιαστός), το ίδιο και ο Μαουρίσιο (χιαστός). Σάχοβ και Κάνιας αποχώρησαν, ο Ολιβέιρα επέστρεψε στην Πόρτο μετά την λήξη του δανεισμού του (θα γίνει προσπάθεια να προστεθεί κανά στο ρόστερ με 'όπλο' τον Αμπέλ Φερέιρα), ακόμη και ο Βέρνμπλουμ προέρχεται από σοβαρό τραυματισμό (αχίλλειος) που καθιστά ερώτημα την κατάσταση του.

Την ίδια στιγμή το ρόστερ δεν έχει κλείσει και η μεταγραφική ενίσχυση συνεχίζεται προκειμένου να κρατηθούν ρεαλιστικές οι πιθανότητες διεκδίκησης ενός εισιτηρίου για τους ομίλους του Champions League. Δημήτρης Μελιόπουλος, Ενέα Μιχάι, Ζίβκο Ζίβκοβιτς, Μίροσλαβ Στοχ και Ντόουγκλας Αουγκούστο αποκτήθηκαν με βάση το πλάνο που είχε τον Ραζβάν Λουτσέσκου στον πάγκο. Τι άποψη μπορεί να έχει (ή πιο σωστά θα σχηματίσει) γι΄αυτούς τους ποδοσφαιριστές ο Αμπέλ Φερέιρα; Πόσο γρήγορα θα καταφέρει να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για το τι μέλλει γενέσθαι στις μεταγραφές; Και πολύ περισσότερο για παίκτες που ενδεχομένως να αποτελέσουν αποκλειστικά δικές του προτάσεις;

Σε περίπου ένα μήνα, ο ΠΑΟΚ ρίχνεται στην μάχη των προκριματικών του Champions League. Στο μεσοδιάστημα, ο Πορτογάλος τεχνικός είναι υποχρεωμένος να κάνει αγώνα δρόμου καλύπτοντας μια σειρά από χάντικαπ, προκειμένου να παρουσιάσει μια ομάδα ικανή να διεκδικήσει τις πιθανότητες της. Το εγχείρημα είναι πρακτικά ζόρικο. Ακόμη κι αν ο Αμπέλ Φερέιρα επέλεγε να ακολουθήσει την πεπατημένη, βάζοντας απλά κάποιες πινελιές στο μοντέλο του Λουτσέσκου, δεν θα μπορούσε να το κάνει επί της ουσίας αφού λείπουν παίκτες - κλειδιά και ουδείς γνωρίζει αν οι αντικαταστάτες τους θα μάθουν τα κατατόπια άμεσα. Ή ακόμη χειρότερα, αν τα μάθουν γενικά. Δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση να αναπληρωθούν με επιτυχία και σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα κενά παικτών όπως οι Βιεϊρίνια, Μαουρίσιο, Σάχοβ, Ολιβέιρα.

Το... συναισθηματικό χάντικαπ που έχει ο Φερέιρα μοιάζει το λιγότερο, αλλά είναι υπαρκτό. Ο Λουτσέσκου, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είχε καταφέρει να κερδίσει τους περισσότερους παίκτες του υπάρχοντος ρόστερ, χτίζοντας μια δυνατή σχέση μαζί τους. Κάτι που φάνηκε και από τα μηνύματα αποχαιρετισμού. Ο Φερέιρα θα πρέπει με τη σειρά του να μοχθήσει για την αποδοχή των ποδοσφαιριστών του. "Επαγγελματίες είναι, άρα υποχρεωμένοι να ακούν τις προσταγές του προπονητή" θα πει κάποιος - και με την ψυχρή λογική θα έχει δίκιο. Μόνο που ποτέ τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά στα αποδυτήρια μιας ομάδας. Το πόσο γρήγορα θα καταφέρει να κερδίσει ο 40χρονος τεχνικός την εμπιστοσύνη/εκτίμηση των παικτών του 'Δικεφάλου', είναι μια ακόμη πρόκληση που έχει μπροστά του.

Η σημαντικότητα αυτής της παραμέτρου, φαίνεται και μέσα από τον τρόπο που αποχαιρέτησε την Μπράγκα ο Φερέιρα... "πάνω απ΄όλα είμαι ευγνώμων στους παίκτες μου. Δεν υπάρχουν καλοί προπονητές χωρίς καλούς παίκτες. Αυτοί μαζί με την γενικότερη φιλοσοφία που είχαμε, με έκαναν έναν ικανό και φιλόδοξο προπονητή που θέλει καθημερινά να μαθαίνει. Αυτό το μήνυμα είναι από εμένα για εσάς με ταπεινότητα και ευγνωμοσύνη για όλα αυτά που ζήσαμε αυτά τα χρόνια", τόνισε μεταξύ άλλων.

Μάλλον με ασφάλεια μπορεί να υποθέσει κάποιος ότι ο Πορτογάλος τεχνικός γνώριζε πολύ καλά όλα όσα έχει να αντιμετωπίσει, από τη στιγμή που έβαζε την υπογραφή του σε συμβόλαιο συνεργασίας τριών ετών με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Αυτό μάλλον φανερώνει έναν προπονητή που δεν φοβάται να ρισκάρει και έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητες του. Η τόλμη ως στοιχείο, μοιάζει με ένα πολύ καλό εφόδιο για τον νέο τεχνικό του 'Δικεφάλου'. Δεν θα είναι όμως αρκετή, αν δεν έχει μαζί του την απαραίτητη δόση τύχης. Ειδικά από την στιγμή που δεν δίστασε να στοιχηματίσει κόντρα στις πιθανότητες, όταν αποφάσισε να αποδεχτεί την πρόταση του πρωταθλητής Ελλάδας.

News 24/7

24MEDIA NETWORK