O Αμπντελάκ Νουρί 'ξύπνησε' έπειτα από 2 χρόνια, 8 μήνες και 19 ημέρες

Από παιδί ήταν 'ταλέντο'. Μετά έγινε 'αυτός που θα 'έσπαγε' την κατάρα των Μαροκινών, στο ολλανδικό ποδόσφαιρο'. Η μοίρα όμως, είχε άλλα σχέδια για τον Αμπντελάκ Νουρί, ο οποίος στα 20 υπέστη μόνιμη εγκεφαλική βλάβη. Στα 22 είναι σπίτι του, με την οικογένεια του. Και μπορεί να χαμογελάσει.

Ο Αμπντελάκ Νουρί 'βγήκε' από το τεχνητό κώμα έπειτα από 32 μήνες.
Ο Αμπντελάκ Νουρί 'βγήκε' από το τεχνητό κώμα έπειτα από 32 μήνες. AP PHOTO/MARTIN MEISSNER/FILE

Στις 8 Ιουλίου του 2017, ο Άγιαξ είχε στο πρόγραμμα φιλικό προετοιμασίας με τη Βέρντερ Βρέμης. Οι Γερμανοί προηγούνταν 2-1, όταν ο Aμπντελάκ Νουρί κατέρρευσε. Διεκομίσθη με ελικόπτερο στο νοσοκομείο, με τις εξετάσεις να δείχνουν κρίση καρδιακής αρρυθμίας.

Οι Ολλανδοί είχαν ενημερώσει πως η κατάσταση του είναι σταθερή και ο παίκτης εκτός κινδύνου, στην εντατική. Πέντε μέρες μετά ανακοίνωσαν πως ο 20χρονος απέκτησε μόνιμη εγκεφαλική βλάβη -εξαιτίας του συμβάντος. Πολύ αργότερα, ο σύλλογος χαρακτήρισε ως 'ανεπαρκή' τη φροντίδα που έλαβε ο νεαρός, στο γήπεδο. Είχε προηγηθεί σχετική έρευνα, μετά τη μήνυση της οικογένεια του παίκτη στην ομάδα.

Τα στοιχεία έδειξαν πως ήταν πιθανό να ήταν σε καλύτερη κατάσταση, αν οι πρώτες βοήθειες ήταν πιο γρήγορες. Είχε διαπιστωθεί πως οι νοσηλευτές καθυστέρησαν να βρουν αναπνευστική οδό “εστιάζοντας στη μέτρηση του καρδιακού παλμού, της κυκλοφορίας και στην ανάνηψη. Αλλά και σε ό,τι αφορά την ανάνηψη, καθυστέρησαν να χρησιμοποιήσουν τον απινιδωτή”. Έτσι προκλήθηκε η εγκεφαλική βλάβη -από την έλλειψη οξυγόνου, για ώρα. Ο Άγιαξ αναγνώρισε τις ευθύνες του (απολύθηκε ο γιατρός) και ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια του παιδιού που 'χε στις ακαδημίες, από όταν ήταν 8 χρόνων. Η μήνυση αποσύρθηκε -μετά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Στις 25/7 βγήκε από την εντατική και μπορούσε να αναπνεύσει, χωρίς τη βοήθεια μηχανημάτων υποστήριξης. Τότε οι γιατροί είπαν στους γονείς του πως δεν θα μπορέσει να παίξει ποδόσφαιρο, ξανά. Δεν τους ένοιαζε. Στην πορεία μπήκε σε τεχνητό κώμα. Ο Ντάλεϊ Μπλιντ, ο οποίος είχε βρεθεί με τον Νουρί (και διαγνώστηκε με πρόβλημα στην καρδιά, το Δεκέμβρη του 2019), είχε δηλώσει πως “γίνονται κάποια πράγματα που κάνουν ξεκάθαρο πως το ποδόσφαιρο είναι κάτι που όλοι αγαπάμε, αλλά όχι ό,τι πιο σημαντικό”. Είχε ενημερώσει πως ο 20χρονος, πέρα από ικανός ποδοσφαιριστής, είναι και εξαιρετικό παιδί. “Δεν ξέρω τι να πω. Εύχομαι κουράγιο στην οικογένεια του. Και δύναμη”. Ο Έντβιν φαν ντερ Σαρ, chief executive του οργανισμού, είχε δηλώσει πως ο “Αμπντελάκ είναι πολύ μεγάλο ταλέντο, αλλά δυστυχώς δεν θα μάθουμε ποτέ πόσο μακριά θα έφτανε το αστέρι του”.

Φαινόταν πως θα γίνει αυτός που θα 'έσπαγε την κατάρα'

Ο, γεννημένος στο Άμστερνταμ στις 2/4 του 1997, από Μαροκινούς γονείς, Νουρί, ο οποίος για τους φίλους ήταν ο Appie δεν είχε παίξει κάπου αλλού οργανωμένο ποδόσφαιρο, πλην του 'Αίαντα'. Έως ότου φτάσει στη δεύτερη ομάδα του club -αυτήν που αγωνίζεται στη δεύτερη τη τάξει λίγκα, την Εerste Divisie-, είχε δουλέψει επί του ταλέντου του, ώστε να γίνει βασικός, το 2005, πριν καν γίνει 18 χρόνων.

Η Guardian τον είχε περιλάβει στα 'ακατέργαστα διαμάντια' του ποδοσφαίρου, σε λίστα που 'χε φτιάξει το 2014. Είχε γράψει πως “ο Νουρί θα πρέπει να είναι ο παίκτης που θα σπάσει την κατάρα. Στην Ολλανδία, οι πιο ταλαντούχοι παίκτες είναι συνήθως μαροκινής καταγωγής. Αλλά κάποιοι εξ αυτών επιλέγουν τα χρήματα της Ρωσίας και του Κατάρ, από την εξέλιξη τους σε ολλανδικό ή άλλο ευρωπαϊκό σύλλογο. Ο Νουρί έχει αξιολογηθεί πολύ υψηλά από τον Άγιαξ. Όλοι πιστεύουν πως θα καταλήξει στην Μπαρτσελόνα ή τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Έχει εξαιρετική τεχνική και τεράστια θέληση να κάνει τη διαφορά. Διαθέτει πλήθος τρικ. Είναι τόσα που 'χουν οδηγήσει σε συγκρίσεις με τον Ροναλντίνιο. Θέλει βελτίωση στο σθένος, αλλά αυτό είναι κάτι που φτιάχνεται”.

Στο update που 'χε γίνει το 2015 σημειώθηκε ότι 'χρειάζεται να γίνει πιο δυνατός. Έως τότε δεν είναι option για την πρώτη ομάδα. Πνευματικά και τεχνικά είναι πολύ δυνατός. Είναι αρχηγός της εθνικής U19'. Ένα χρόνο μετά 'έκανε το ντεμπούτο του, το Σεπτέμβρη του 2016, με την πρώτη ομάδα. Σύμφωνα με κάποιους φαν και δημοσιογράφους, είχε αργήσει. Παρ' όλα αυτά, οι πιθανότητες που υπάρχουν να γίνουν 'μόνιμος' δεν είναι πολλές, μετά την υπογραφή του Zιγές '.

Μικρός το δέμας (1.70), όταν πατούσε το πόδι του στον αγωνιστικό χώρο γινόταν φόβητρο. Αφότου αναδείχθηκε 'παίκτης της σεζόν' στην Eerste, κλήθηκε στην πρώτη ομάδα. Στο ντεμπούτο σκόραρε.


Έδωσε και τρία γκολ στο UEFA Europa League. Το Sportskeeda είχε γράψει πως 'η λέξη που τον συνόδευε από παιδί και εξακολούθησε να τον συνοδεύει, μεταξύ των ανδρών, ήταν οι 'δυνατότητες'.

Το 2017 η ανανέωση των πληροφοριών στην Guardian αφορούσε τη μάχη που έδινε για να ζήσει. “Όλα έδειχναν πως σε εκείνη τη σεζόν θα γινόταν βασικός, στον Άγιαξ. Αυτή η ευκαιρία 'εξαφανίστηκε' με τον πιο ολέθριο τρόπο”. Αναφέρθηκε και το hashtag που 'χε δημιουργηθεί για τον νεαρό: το #staystrongappie.

Στον αγώνα με τη Νις, για τα προκριματικά του UEFA Champions League της σεζόν 2017-18, στην Amsterdam ArenA, οι φαν εμφάνισαν το πρόσωπο του στις εξέδρες και οι ομάδες διέκοψαν τον αγώνα, στο 34ο λεπτό (το νούμερο στη φανέλα του Νουρί) για να χειροκροτήσουν μαζί με τον κόσμο. Προηγήθηκε ενός λεπτού σιγή. Ο πατέρας του ήταν στην εξέδρα. Το update του 2018 ενημέρωνε ότι “σηκώνει το φρύδι του και με αυτόν τον τρόπο επικοινωνεί”.

Από τον Αύγουστο εκείνου του έτους, δεν ήταν πια σε κώμα. Οι οικείοι του είχαν ενημερώσει πως μπορεί να τους αναγνωρίσει και ότι είχαν βρει έναν τρόπο επικοινωνίας, μαζί του -μέσω κινήσεων του στόματος και των φρυδιών. Έως το Σεπτέμβρη του 2019 ο Νουρί παρέμενε στο νοσοκομείο. Πριν λίγες ημέρες η οικογένεια του επιβεβαίωσε πως είχε επιστρέψει σπίτι, όπου θα συνεχιζόταν η φροντίδα του.

Ο αδελφός του, Αμπντεραχίμ εμφανίστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή De Wereld Draait Door, για να ενημερώσει ότι “δεν είναι πολύ καιρό σπίτι. Εμείς τον φροντίζουμε πια. Από τότε βέβαια, που ήλθε κοντά μας δείχνει να είναι πολύ καλύτερα από ό,τι όταν ήταν στο νοσοκομείο. Ξέρει τι του συμβαίνει. Πως είναι πάλι κοντά μας. Δεν είναι πια σε κώμα. Κοιμάται, τρώει, ρεύεται, φταρνίζεται. Έχει ξυπνήσει. Αλλά δεν μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι. Εξαρτάται ακόμα, πολύ από εμάς. Τις καλές μέρες, έχουμε μια μορφή επικοινωνίας. Μας χαμογελά. Αλλά δεν 'κρατά' πολύ. Του μιλάμε σαν να μην είναι άρρωστος. Τον περιλαμβάνουμε στις συζητήσεις μας. Παρακολουθούμε και ποδόσφαιρο μαζί. Μπορείς να καταλάβεις πως αυτό είναι κάτι που του αρέσει πάρα πολύ. Συχνά δείχνει συναισθήματα. Αυτό μας κάνει καλό. Έχουμε μάθει να εκτιμούμε το χαμόγελο του”.


News 24/7

24MEDIA NETWORK