Ο Αντόνιο Τσόλακ θα σκοράρει για τον ΠΑΟΚ με 6 διαφορετικούς τρόπους

Αφήνοντας τη Ριέκα με 51 γκολ σε 90 συμμετοχές και τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στην Κροατία, ο Αντόνιο Τσόλακ διαθέτει την ποικιλία σκοραρίσματος που έχει ανάγκη ο ΠΑΟΚ. Από τα πεπραγμένα του 27χρονου Κροάτη βρήκαμε τις αποδείξεις που ψάχναμε.

Ο Αντόνιο Τσόλακ σε παιχνίδι με την κροατική Ριέκα
Ο Αντόνιο Τσόλακ σε παιχνίδι με την κροατική Ριέκα TWITTER.COM/NKRIJEKA

Η (κυπελλούχος Κροατίας) Ριέκα κατείχε πέρυσι την τρίτη πιο παραγωγική επίθεση της εγχώριας Prva liga. Στο φινάλε των 36 αγωνιστικών, που τη βρήκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου, είχε σκοράρει 58 φορές (έναντι των 62 της πρωταθλήτριας Ντιναμό Ζάγκρεμπ και των 60 της πέμπτης Χάιντουκ Σπλιτ). Το 34% (και κάτι παραπάνω) των γκολ αυτών σ' ένα πρωτάθλημα που κράτησε ένα ολόκληρο ημερολογιακό έτος είχε πιστωθεί στον Αντόνιο Τσόλακ. Είναι, ως γνωστόν πλέον, ο φορ που ο ΠΑΟΚ παζάρεψε όλο το προηγούμενο διάστημα με την RJK και τον έφερε άρον-άρον στη Θεσσαλονίκη (με ιδιωτική πτήση μάλιστα) για να υπογράψει συμβόλαιο (4 ετών) έτσι ώστε να συμπεριληφθεί στην ευρωπαϊκή λίστα για τα ματς-σταθμούς με τη ρωσική Κράσνονταρ, στα πλέι οφ του Champions League. Είχαν μόλις κερδίσει μια μάχη που κατά βάση είχε άμεση ανταγωνίστρια τη γαλλική Ναντ (που έφτασε ως τα 2 εκατομμύρια) και όχι τη Φενέρμπαχτσε (που θεωρητικά χτυπά παντού, χωρίς ν' αγοράζει). Σίγουρα πάντως οι Θεσσαλονικείς έδωσαν περισσότερα απ' όλους.

Έπρεπε. Αφού ο Τσούμπα Άκπομ συνέβαλε στην πρόκριση επί της Μπεσίκτας (παρά το χαμένο πέναλτι) και την Μπενφίκα (ασίστ στον Γιαννούλη για το 1-0), εξασφάλισε το αναφαίρετο δικαίωμα να φύγει για τη Μίντλεσμπρο, πατσίζοντας την εμπιστοσύνη που του έδειξαν, και εξ ανάγκης ο 'Δικέφαλος' βγήκε στην αγορά για ποδοσφαιριστή που θα σφραγίσει -με την οντότητά του- την τρύπα στη γραμμή κρούσης. Τα περυσινά νούμερα του 27χρονου (είχε γενέθλια στις 17/9) Κροάτη, με τη γερμανική ποδοσφαιρική παιδεία (άρα είχε ξεκάθαρη άποψη ο Όλαφ Ρέμπε), είχε προσελκύσει από μέρες το ενδιαφέρον των 'ασπρόμαυρων' κι από τη στιγμή που προκρίθηκε ως μια ταιριαστή λύση, ενεργοποιήθηκαν οι μηχανισμοί που θα έφερναν εις πέρας την υπόθεση. Οι Κροάτες, που θα παίξουν στον γ' προκριματικό γύρο του Europa League αντιμετωπίζοντας την ουκρανική Κόλος Κοβαλίβκα (και όχι τον Άρη), δεν θα 'ταν εύκολο να να κρατήσουν τον βασικό φορ τους, αλλά με αβαντάζ το συμβόλαιο που είχαν σε ισχύ ως το καλοκαίρι του 2023 φρόντισαν να τον χάσουν αποκομίζοντας το μεγαλύτερο δυνατό όφελος.

Η νέα προσφορά που ταξίδεψε από την Τούμπα εκπλήρωσε μεγάλο μέρος των απαιτήσεών τους και άπαντες βολεύτηκαν. Ιδίως ο ΠΑΟΚ (στο πρόσωπο του Φερέιρα φυσικά) που δεδομένης της αγωνιστικής κατάστασης του Κάρολ Σβιντέρσκι είχε άμεση ανάγκη από έναν 'ετοιμοπαράδοτο' ποδοσφαιριστή του οποίου η επαφή με τ' αντίπαλα δίχτυα δεν θ' αμφισβητείται. Έναν ποδοσφαιριστή που στα 86 παιχνίδια των πρώτων δύο σεζόν του στην Κροατία χρίστηκε σκόρερ 51 φορές (με πενταρέ και καρέ σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις) και δημιούργησε άλλα 15 τέρματα για συμπαίκτες του. Λειτουργώντας ως κολώνα.

Ο Αντόνιο Τσόλακ κατά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη
Ο Αντόνιο Τσόλακ κατά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη MOTIONTEAM

Συνολικά δηλαδή συμμετείχε σε 66 φάσεις που κατέληξαν στα δίχτυα των αντιπάλων ή σε σχεδόν μία (0.95) ανά 90 λεπτά. Ήταν μακράν των άλλων οι πιο 'γόνιμες' χρονιές του σε μια ποδοσφαιρική πορεία που άρχισε επαγγελματικά από τη Νυρεμβέργη (κάνοντας ντεμπούτο στην Bundesliga αντί του Τόμας Πέκχαρτ της... ΑΕΚ) και με ενδιάμεσους σταθμούς τη Λέχια Γκντανσκ (Πολωνία), Χοφενχάιμ, Καϊζερσλάουτερν, Ντάρμσταντ και Ίνγκολσταντ τον οδήγησε στη χώρα των γονιών του και κατόπιν ως την εθνική της Κροατίας, καθώς κλήθηκε από τον Ντάλιτς για τα πρόσφατα παιχνίδια του Nations League με Πορτογαλία και Γαλλία.

Στα 4 ματς της νέας σεζόν δεν είχε ακόμη ανοίξει λογαριασμό. Είναι ένα στοιχείο που δεν περνάει απαρατήρητο, δεδομένου ότι ο ΠΑΟΚ ζητάει άμεση ενίσχυση ή τουλάχιστον να μπει πίεση στον Πολωνό. Ωστόσο αρκεί η παρατήρηση της γκάμας των 20 γκολ που σημείωσε πέρυσι (26 στο σύνολο συνυπολογίζοντας αυτά μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου και και στα 4 ευρωπαϊκά ματς), ως αρχισκόρερ της κατηγορίας παρέα με τους Μίο Κάκτας και Μίρκο Μάριτς, για να γίνει απολύτως κατανοητή η συμπεριφορά του στο χορτάρι και η αδιαμφισβήτητη έφεσή του στο σκοράρισμα.

Με πηγή το κανάλι της Ριέκα στο YouTube, ξεχωρίσαμε τα γκολ εκείνα που αποτυπώνουν τα προσόντα του Τσόλακ, με ή χωρίς την μπάλα.

➡ Πάνω από το καθετί πρόκειται για τον επιθετικό της μιας επαφής μέσα στο 'κουτί'. Ξεκάθαρα προτιμά δηλαδή να εκτελεί σε πρώτο χρόνο, χωρίς καθυστέρηση και περιττά κοντρόλ.

➡ Κινείται, επίσης, συνεχώς στην ευθεία του οφσάιντ. Παίζει δηλαδή στα όρια και επιδιώκει να εκμεταλλευτεί κάθε σπιθαμή από τον αγωνιστικό χώρο για να βρεθεί σε θέση βολής. Έχει επ' ακριβώς την αίσθηση του χώρου, στοιχείο απαραίτητο για τους ποιοτικούς επιθετικούς.

➡ 'Τρέχει' σταθερά πίσω από την μπάλα και δεν μένει πίσω, εγκαταλείπονας. Παρακολουθεί τις φάσεις και προσπαθεί να προβλέψει την εξέλιξη για να επωφεληθεί στο ενδεχόμενο που η έκβαση της απόπειρας του συμπαίκτη του δεν είναι αίσια.

➡ Τα τελειώματά του είναι γρήγορα, αλλά όχι βιαστικά. Υπολογίζει που θα στείλει κάθε φορά την μπάλα και σημαδεύει σωστά στην πλειονότητα των στιγμών που θα βρεθεί απέναντι από τον αντίπαλο τερματοφύλακα.

➡ Τα 188 εκατοστά του ύψους του και η πλούσια σωματοδομή που διαθέτει τού επιτρέπουν να μπαίνει γερά στις μονομαχίες και να κερδίζει κάμποσες εξ αυτών, αντέχοντας τις επαφές κορμί με κορμί. 'Θωρηκτό' θα έλεγες.

➡ Χρησιμοποιεί (όχι με την ίδια ευχέρεια) το κεφάλι του. Όντως οι εκτελέσεις του με την μπάλα να έρχεται από ψηλά δεν είναι οι πιο δυνατές. Γνωρίζοντας ωστόσο που θέλει να στείλει την μπάλα, εμφανίζει την απαιτούμενη ευστοχία.

Τον Άρη ο Τσόλακ δεν έμελλε να τον αντιμετωπίσει ως μέλος της Ριέκα. Οι 'κίτρινοι' είχαν ήδη αποκλειστεί από την Ευρώπη. Θα την έχει την ευκαιρία του πάντως, καθώς προορίζεται να γίνει το 9άρι στον ΠΑΟΚ στο υπόλοιπο της σεζόν. Τα παραπάνω μένει ν' αποδειχθούν.

News 24/7

24MEDIA NETWORK