Ο 'βίκινγκ' Περέιρα θέλει στον ΠΑΟΚ να ξεφύγει από τα 'στενά όρια' του πατέρα του

Ως και σήμερα ακολουθούσε τα χνάρια του Τόμας Περέιρα και πορευόταν στη σκιά του. Έφτασε όμως η ώρα να χαράξει το δικό του δρόμο και να χτίσει τον ποδοσφαιρικό χαρακτήρα του εκτός Νορβηγίας. Πλέον ο Άντριαν Νίλσεν Περέιρα αφήνει το προστατευμένο περιβάλλον της Βίκινγκ για να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στον ΠΑΟΚ.

Ο Άντριαν Νίλσεν Περέιρα πανηγυρίζει με τη φανέλα της Βίκινγκ
Ο Άντριαν Νίλσεν Περέιρα πανηγυρίζει με τη φανέλα της Βίκινγκ TWITTER.COM/VIKINGFOTBALL

Τρεις ημέρες μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας του, στις 15 Ιουνίου του 1997, ο Τόμας Όστιν Περέιρα, ένας ποδοσφαιριστής που γεννήθηκε στο Σάρπσμποργκ της Νορβηγίας και μεγάλωσε στην Γκόα της Ινδίας ως καρπός ενός έρωτα Νορβηγίδας με Ινδό (με τόπο γέννησης την Ουγκάντα), εμφανιζόταν στο πρώτο παιχνίδι του με τη Βίκινγκ (1-0 την Κόνγκσβινγκερ). Την 1η του Νοέμβρη του 2009, 12 χρόνια αργότερα, ο ίδιος απολάμβανε τα τελευταία 15 λεπτά του ως επαγγελματίας. Κατά σύμπτωση στο 1-0 επί της Τρόμσο.

Εκείνη την ημέρα ο 36χρονος αμυντικός συμπλήρωνε τις 428 συμμετοχές στο σύνολο, όντας ο έκτος παίκτης της σχετικής λίστας για τον αθλητικό σύλλογο που είχε ιδρυθεί το 1899 σε μια ιδιόκτητη αίθουσα δημοπρασιών του παραθαλάσσιου Στάβανγκερ - της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας. Ένας παίκτης - σύμβολο αφοσίωσης στο έμβλημα. Εκείνη την ημέρα ο Άντριαν Νίλσεν Περέιρα ήταν ήδη 10 ετών και σε θέση πια ν' αντιληφθεί το μέγεθος της στιγμής που ζούσε ο πατέρας του, ο οποίος είχε ήδη παίξει οκτώ φορές με την εθνική σε διεθνή φιλικά.

Τόμας και Άντριαν Περέιρα
Τόμας και Άντριαν Περέιρα

Με τη σκηνή σταθερά αποτυπωμένη στο μυαλό του, έγινε αναπόφευκτα το μήλο που έπεσε κάτω από τη μηλιά. Ίδια κοψιά, ίδια θέση, ίδια βήματα. Ενταγμένος στη Βίκινγκ από τα 14 του, αφού πέρασε δύο σεζόν στις ακαδημίες της Στάβανγκερ, σήμερα παρουσιάζεται ως το νέο μεταγραφικό απόκτημα του ΠΑΟΚ ύστερα απ' όσα η τοπική 'Aftenblad' μετέφερε την Τρίτη σε σχετικό ρεπορτάζ της, επικαλούμενη την επιβεβαίωση δια στόματος του προπονητή Μπγιάρνε Μπέρντσεν πως πρόκειται για "μια συμφωνία που είναι καλή τόσο για τη Βίκινγκ όσο και τον Περέιρα". Άλλο νορβηγικό μέσο είχε από τη Δευτέρα αναφερθεί σε ποσά. Πάνω-κάτω τουλάχιστον. "Η προσφορά από τους Έλληνες θα είναι περίπου 12 εκατομμύρια", έγραφαν στη Nettavisen. Κορώνες για να μην μπερδευόμαστε. Που, με τη σημερινή ισοτομία, αντιστοιχούν σε περισσότερα από 1.1 εκατ. ευρώ.

Κατά το transfermarkt η χρηματιστηριακή αξία του 21χρονου αριστερού μπακ, διεθνούς με τη U21, είναι 3 φορές μικρότερη, καθώς εκτιμάται στις 400.000. Πάντα όμως έχουμε να κάνουμε με μια μεταβλητή τιμή που ορίζεται από τα δεδομένα της αγοράς. Τόσα δίνω, πόσα θες. Το ποσό δεν μοιάζει εκτός λογικής, από τη στιγμή που με 39 εμφανίσεις στην πρώτη ομάδα της Βίκινγκ, 4 γκολ και 8 ασίστ ήταν αρκετοί εκείνοι που 'χαν κυκλώσει το όνομά του και παρακολουθούσαν τη σταδιακή πρόοδό του. Ορισμένοι τον είχαν δει να κάνει αυτό.

Ο Περέιρα είχε αρχίσει με 21 λεπτά σε εκτός έδρας ματς κυπέλλου με την Ρίσκα (1-4) τον Απρίλη του 2017 και σε 40 μήνες είχε προλάβει να μονιμοποιηθεί στην πρώτη ομάδα, κερδίζοντας διαρκώς τα εύσημα, παρά το νεαρό της ηλικίας του, για τον τρόπο που ανταποκρινόταν στις ανάγκες ενός σύγχρονου αριστερού μπακ και κυρίως για τα πολλά περιθώρια εξέλιξης.

Αμυντικά φαίνεται πως υστερεί ακόμη, αλλά η τακτική προσαρμογή του εξαρτάται πάντα από τη φιλοσοφία του προπονητή που τον αξιοποεί. Σ' αυτή τη διετία και στο πρωτάθλημα που άρχισε τον Ιούνιο ο Μπέρντσεν τού ζητούσε ν' ανεβαίνει και να στηρίζει το επιθετικό σχέδιό του. Δεν είναι τυχαίο πως ο Περέιρα άρχισε με ασίστ στην πρεμιέρα του νέου πρωταθλήματος και στις 15 αναμετρήσεις που αγωνίστηκε ως τις 30 Αυγούστου μέτρησε 2 γκολ και 4 τελικές για τη 10η της κατάταξης ως τώρα. Απέναντι στη Σάρπσμπoργκ βρήκε δύο φορές δίχτυα και έφτιαξε το άλλο στο 3-0, ενώ απέναντι στη Στάμπαεκ μέτρησε 2 ασίστ στο τελικό 3-3.

Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα και στην εντός έδρας μονομαχία με την Αμπερντίν η Βίκινγκ θα διεκδικήσει την πρόκρισή της στον γ' προκριματικό γύρο του Europa League. Πέρυσι κατέκτησε το κύπελλο του 2019, νικώντας 1-0 τη Χάουγκεσουντ. Ήταν ο πρώτος τίτλος του κλαμπ από το μακρινό 2001. Ο Άντριαν Νίλσεν Περέιρα δεν πρόκειται να είναι παρών στην επιστροφή του κλαμπ στην Ευρώπη, αφού εντός της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται στη Θεσσαλονίκη, σε αντίθεση με τον πατέρα του Τόμας που είχε μετρήσει 22 παρουσίες σε ευρωπαϊκά παιχνίδια, εκτός κι αν προκύψει κάποια ανατροπή στην πορεία. Κόντρα στην οικογενειακή παράδοση, ο μικρός προτιμάει ξεκάθαρα να δοκιμάσει αυτό που δεν δοκίμασε ποτέ ο άνθρωπος που τον ενέπνευσε περισσότερο από κάθε άλλον μέχρι σήμερα. Και ει δυνατόν να τον ξεπεράσει σε φήμη, φορώντας γι' αρχή τ' ασπρόμαυρα του ΠΑΟΚ. Ονειρεύεται να γίνει ένας πραγματικός Βίκινγκ που εξερευνά (και κατακτά) τον κόσμο.


News 24/7

24MEDIA NETWORK