Ο αποφυλακισμένος σταρ που θα παίξει ξανά για τη Ζενίτ

Οι 11 μήνες της κράτησης του Αλεξάντρ Κοκόριν και η νέα συμφωνία που υπέγραψε με Ζενίτ πριν διαβεί καν την πόρτα των φυλακών του Μπέλγκοροντ.

Ο αποφυλακισμένος σταρ που θα παίξει ξανά για τη Ζενίτ
Ο Αλεξάντρ Κοκόριν στο δικαστήριο AP IMAGES

Ανήμερα της 'απελευθέρωσης' της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης από τα 'δεσμά' του Europa League και της επιστροφής της στους ομίλους του Champions League μετά από τρεις ολόκληρες σεζόν, ο Αλεξάντρ Κοκόριν, ο πρώην βασικός φορ του ρωσικού κλαμπ, βίωνε μια προσωπική απελευθέρωση. Με την απόλυτη έννοια του όρου μάλιστα, διότι 11 μήνες από τη σύλληψη / προφυλάκισή του και 4 μετά την οριστική καταδίκη του για παραβίαση του νόμου περί χουλιγκανισμού και ξυλοδαρμού διάβαινε από την κεντρική πύλη των φυλακών του Μπέλγκοροντ και ανέπνεε τον αέρα του χωρίς χειροπέδες.

Ο 28χρονος διεθνής επιθετικός (48 συμμετοχές, 12 γκολ), με χρηματιστηριακή αξία που είχε υπερβεί τα 15 εκατομμύρια ευρώ, φορούσε μαύρα ρούχα και είχε σηκώσει την κουκούλα από το hoodie του. Δεν ήθελε να φαίνεται. Τον περίμεναν η μητέρα και ο πατριός του, μπήκε απευθείας σ' ένα μεγάλο μαύρο όχημα και αποχώρησε γοργά χωρίς ν' απαντήσει σε ερωτήσεις των συγκεντρωμένων δημοσιογράφων που κάλυπταν την ιδιαίτερη αυτή στιγμή. Μαζί του αποφυλακίστηκαν ο αδερφός του Κίριλ Κοκόριν, ο μέσος της Κράσνονταρ Πάβελ Μαμάεφ.

Οι τρεις τους, κι ένας φίλος του τελευταίου (Αλεξάντερ Προτασοβίτσκι), είχαν τον Οκτώβριο του 2018 ξυλοκοπήσει βάναυσα τρεις άνδρες σε δύο διαφορετικούς καβγάδες εντός λίγων ωρών. Αρχικά σε πάρκινγκ είχαν χτυπήσει τον οδηγό ενός τηλεπαρουσιαστή και σε καφετέρια της Μόσχας δύο αξιωματούχους της Κυβέρνησης Πούτιν, γεγονός που -δυστυχώς γι' αυτούς- επίσπευσε τις διαδικασίες και ταυτόχρονα δυσχέρανε τη θέση τους.

Σε διάστημα τριών ημερών ημέρες οι εμπλεκόμενοι αναγνωρίστηκαν, συνελήφθησαν μετά από εκτέλεση εντολής της εισαγγελίας και τέθηκαν υπό την κρίση των δικαστών, αφού πρώτα πέρασαν από ανάκριση. Η ακροαματική διαδικασία άρχισε στις 8 του Δεκέμβρη. Ο Κοκόριν ήταν πίσω από ένα γυάλινο κλουβί. Όπως ένα επικίνδυνος εγκληματίας. Η πολιτική αγωγή τον χαρακτήριζε δημόσιο κίνδυνο που διαπράττει εγκλήματα με κυνισμό και σκληρότητα, όπως επίσης ύποπτο φυγής από τη χώρα, δεδομένου ότι διαθέτει πολλά χρήματα.

Champions Fantasy League τουρνουά στο Stoiximan.gr με εγγυημένο χρηματικό έπαθλο 100.000€! *(*Ισχυουν Όροι & Προϋποθέσεις. Αφορά το συνολικό ποσό επάθλων του τουρνουά).

Οι καταθέσεις των θυμάτων ήταν επιβαρυντικές για τους κατηγορούμενους. Ο Ντένις Παρκ, στέλεχος του Υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου, υποστήριξε πως δέχθηκε δολοφονικό χτύπημα με καρέκλα στο κεφάλι. Προσκόμισε ιατρική έκθεση και το video από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Ο έτερος αξιωματούχους απέστειλε υπόμνημα στο δικαστήριο, κάνοντας λόγω για κόψιμο και απειλές όπως το "είσαι τυχερός που ζεις ακόμα". Ο οδηγός υποστήριξε ότι η επίθεση που είχε δεχθεί -από αγνώστους που εξαφανίστηκαν- ήταν αναίτια. Από τις διάρκειας 20 λεπτών κλωτσιές και γροθιές είχε υποστεί κάταγμα στη μύτη, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και μώλωπες σε όλο το σώμα του. Φέρεται πως όλοι οι δράστες λειτουργούσαν υπό την επήρεια αλκοόλ.

Ο Κοκόριν, αφού ζήτησε συγγνώμη νιώθοντας ντροπή (κυρίως προς την οικογένειά του) για τη συμπεριφορά του, αντέκρουσε τους ισχυρισμούς, λέγοντας πως ο ίδιος και η παρέα του είχαν προκληθεί, προτού προχωρήσουν στις ωμές πράξεις βίας. Αντίστοιχη ήταν η στάση του Μαμάεφ που δήλωνε την αθωότητά του. Πως ήταν μεν παρών, αλλά δεν συμμετείχε στον ξυλοδαρμό. Καταρρίφθηκαν.

Η δίκη ολοκληρώθηκε τον Μάιο. Οι δικαστές δεν δέχθηκαν τους ισχυρισμούς ότι οι κατηγορούμενοι προκλήθηκαν και δεν αναγνώρισαν ελαφρυντικά. Ήταν η ημέρα που ο Κοκόριν καταδικαζόταν σε 18 μήνες φυλάκισης, όπως και ο αδερφός του, ενώ ο Μαμάεφ και ο φίλος του σε 17. Η γυναίκα του πρώτου ξεσπούσε σε κλάματα. "Γιατί καταστρέφουν δύο ταλαντούχους ποδοσφαιριστές; Γιατί αφήνουν τα παιδιά χωρίς τους πατεράδες τους;", ρωτούσε με αναφιλητά η Ντάρια Κοκόριν.

Οι καταδικασθέντες ήταν ήδη προφυλακισμένοι στο σωφρονιστικό κατάστημα του Μπέλγκοροντ. Πίσω από κάγκελα και συρματοπλέγματα. Η προπόνηση και οι αυτοσχέδιοι ποδοσφαιρικοί αγώνες στον προαύλιο χώρο ήταν μόνη διέξοδός τους. Οργάνωσαν και φιλικό με τοπική ομάδα της πόλης. Το γκρουπ των φυλακισμένων επιβλήθηκε 4-2. Ο Κοκόριν έλεγε τότε, περιγράφοντας τη ζωή του μέσα στη φυλακή: "Σηκωνόμαστε στις 6, πλενόμαστε, μαζεύουμε τα κρεβάτια και δουλεύουμε για 3-4 ώρες. Κάνω πολλά push ups και τρέχω πολύ".

Μέσα στο καλοκαίρι ο συνήγορος των δύο ποδοσφαιριστών κατέθεσε αίτηση αποφυλάκισης με την αιτιολογία πως είχαν ήδη εκτίσει το 2/3 της ποινής τους και είχαν επιδείξει κόσμια συμπεριφορά όσο κρατούνταν. Η αίτηση έγινε αποδεκτή και αμφότεροι αποφυλακίστηκαν στις 17 Σεπτεμβρίου, 11 μήνες αργότερα. Είχαν ευνοήσει, προφανέστατα, οι δηλώσεις του προέδρου της ρωσικής ομοσπονδίας, Πάβελ Κολόμπκοφ, ο οποίος ευχόταν να βγουν γρήγορα και να επανενταχθούν στην εθνική ομάδα.

Ο Ρώσος φορ είχε δηλώσει πως "θέλω να συνεχίσω την καριέρα μου στη Ζενίτ, ακόμη κι αν παίζω χωρίς να πληρώνομαι". Ο δικηγόρος του Γιούρι Παντάλκο, αυτός που πέτυχε την αποφυλάκισή του, ενημέρωνε τους ρεπόρτερ πως ο εντολέας του έχει ήδη δεσμευτεί με τη Ζενίτ, υπογράφοντας σύμβαση εργασίας μία ημέρα πριν πάρει στα χέρια του το αποφυλακιστήριο. Το προηγούμενο συμβόλαιό του είχε ισχύ ως το καλοκαίρι του 2020, αλλά είχε 'παγώσει'. Πότε κι αν θ' αγωνιστεί ξανά με τη ρωσική ομάδα θα το αποφασίσει ο Σεργκέι Σέμακ, προπονητής της Ζενίτ από τον Μάιο του 2018. Έλεγε πρόσφατα πως τον υπολογίζει όταν με το καλό θα είναι διαθέσιμος. Τον γνωρίζει από την κοινή συνύπαρξή τους στο κλαμπ και τον στηρίζει περιμένοντάς τον.

Το μόνο βέβαιο είναι πως η μάχη των πρωταθλητών Ρωσίας στον αμφίρροπο όμιλο του Champions League με Μπενφίκα, Λιόν και Λειψία θα δοθεί χωρίς τον 29χρονο στράικερ. Τουλάχιστον είναι ελεύθερος. Κι ας έχει ν' αγωνιστεί με τα θαλασσί από τις 7 Οκτωβρίου του 2018.

News 24/7

24MEDIA NETWORK