Ένας πανέξυπνος σύλλογος στη Σκωτία πληρώνει παίκτες για πρώτη φορά ύστερα από 152 χρόνια

Η Κουίνς Παρκ επιβίωσε ως ερασιτεχνικό ποδοσφαιρικό σωματείο για 152 χρόνια. Πλέον αποφάσισε να γίνει επαγγελματικό και να πληρώσει για πρώτη φορά τους ποδοσφαιριστές της.

Το 'Χάμπντεν Παρκ' της Γκασλόβης
Το 'Χάμπντεν Παρκ' της Γκασλόβης JANE BARLOW/PA VIA AP

Ήταν 1867 όταν ξέσπασε Μακεδονική Επανάσταση και βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη η Κρητική. Ήταν 1867 όταν λειτούργησε για πρώτη φορά κοινοβούλιο στον Καναδά. Ήταν 1867 όταν ιδρύθηκε η Κουίνς Παρκ, ο πρώτος ποδοσφαιρικός σύλλογος στη Σκωτία. Ύστερα από 152 χρόνια, ο σύλλογος αποφάσισε να ταράξει τα νερά και να κάνει κάτι... ανήκουστο για την ιστορία του. Πλέον, θα πρόκειται για έναν σύλλογο που... πληρώνει τους ποδοσφαιριστές του!

Στην τελευταία γενική συνέλευση της ομάδας, με αντικείμενο τη μετατροπή της σε επαγγελματικό σωματείο, έπρεπε να συγκεντρωθεί το 75% των ψήφων. Τα περίπου 120 μέλη δεν άφησαν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για την έκβαση, αφού το 90,2% αποφάσισε να αρχίσει διαδικασία πληρωμής των ποδοσφαιριστών και το 91,7% ψήφισε να διαγραφεί η λέξη "ερασιτεχνικό" από το καταστατικό του συλλόγου. "Έπαιξα στην Κουίνς Παρκ και ξέρω πόσο σημαντική στιγμή είναι αυτή. Τώρα μπορούμε να αρχίσουμε να εστιάζουμε στο μέλλον, όσο παραμένουμε υπερήφανοι για τη μακριά ιστορία μας στο παιχνίδι", δήλωσε ο πρόεδρος Τζέρι Κρόουλι.

Για μία ομάδα που έχει κατακτήσει 10 κύπελλα, όμως απουσιάζει από την κορυφαία τη τάξει κατηγορία από τη δεκαετία του '50, η επιβίωση ήταν πολύ δύσκολη, ως ερασιτεχνικό σωματείο. Η απόφαση όλα αυτά τα χρόνια ήταν η επιμονή στο λατινικό μότο του, το ludere causa ludendi ("να παίζεις για την αξία του παιχνιδιού") και γι' αυτό όλοι οι παίκτες αυτά τα 152 χρόνια, μεταξύ τους ο Άλεξ Φέργκιουσον και ο Άντι Ρόμπερτσον, εισέπρατταν μόνο τα έξοδα ταξιδιού από τα ταμεία.

Παρ' όλα αυτά, η περσινή απόφαση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Σκωτίας να αγοράσει το γήπεδο του συλλόγου, το περίφημο 'Χάμπντεν Παρκ' της Γλασκόβης, αντί να συνεχίσει το leasing, λειτούργησε ανασταλτικά. Ο σύλλογος θα έχανε μια πολύτιμη πηγή χρημάτων, αφού τα έσοδα από την αγορά έφτασαν μόλις τα 5.000.000 λίρες. Από τη στιγμή που το γήπεδο έχανε το στάτους της έδρας της εθνικής Σκωτίας, η οποία χρησιμοποιεί πια το 'Μάρεϊφιλντ' του Εδιμβούργου, η Κουίνς Παρκ όφειλε να αποζημιώσει ορισμένους οργανισμούς με τους οποίους είχε συνάψει εμπορικές συμφωνίες στο παρελθόν και ως εκ τούτου μειώθηκε κατά πολύ η πραγματική τιμή του γηπέδου.

Ταυτόχρονα, δεν κατάφερε ποτέ να μετατρέψει το προπονητήριό της, το 'Λέσερ Χάμπντεν' που βρίσκεται δίπλα από το μεγάλο στάδιο, σε νέα έδρα της. Κατά συνέπεια, αφενός δεν είχε έσοδα από το ενοίκιο της έδρας της, αφετέρου έπρεπε να πληρώνει εκείνη πια ενοίκιο για να χρησιμοποιεί το γιγαντιαίο για τις ανάγκες της 'Χάμπντεν Παρκ' των 51.000 θεατών. Για έναν σύλλογο που έχει μονιμοποιηθεί στη League Two του σκοτσέζικου πρωταθλήματος, δηλαδή στην 4η τη τάξει κατηγορία, είναι πια αδύνατο να προσελκύει ποδοσφαιριστές που ούτε θα αγωνίζονται στο μεγαλύτερο γήπεδο της χώρας ούτε θα πληρώνονται. Επιπλέον, από τη στιγμή που είναι ερασιτεχνικό σωματείο, δεν δικαιούται επιδότηση για το πολύ καλό πρόγραμμα ακαδημιών που διαθέτει, σε αντίθεση με άλλους συλλόγους που εκμεταλλεύονται αυτήν τη διάταξη.

Η ανάγκη οδήγησε τη διοίκηση του συλλόγου να αλλάξει τα δεδομένα ύστερα από 152 χρόνια. Η Κουίνς Παρκ γίνεται επαγγελματικός σύλλογος για να αποφύγει την περαιτέρω συρρίκνωσή της. Με τη μετατροπή αυτή, εξασφάλισε οικονομική στήριξη από τον λόρδο Γουίλι Χάουι, Σκοτσέζο εκατομμυριούχο, ο οποίος μαζί με τον σερ Τομ Χάντερ, επίσης πάμπλουτο επιχειρηματία, θα αναλάβουν τις διαπραγματεύσεις για να μειωθεί το ενοίκιο για το 'Χάμπντεν Παρκ' και θα προσφέρουν χρήματα για να δημιουργηθεί -επιτέλους- ένα επαγγελματικό ρόστερ.

Πρέπει να μείνει ο Φαν'τ Σιπ στον πάγκο της Ελλάδας; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK