Ο Αρης μάς έβαλε να ψάξουμε τι σημαίνει Κόλος στα ουκρανικά

Ποια είναι η ουκρανική ομάδα με το περίεργο όνομα που θ' αντιμετωπίσει ο Άρης στο β' προκριματικό του Europa League και ποιες οι σοβιετικές ρίζες αυτού.

Σκόρπιοι ποδοσφαιριστές της Κόλος στην αναμέτρηση με τη Σαχτάρ
Σκόρπιοι ποδοσφαιριστές της Κόλος στην αναμέτρηση με τη Σαχτάρ

Από τις τρεις πιθανές αντιπάλους του στο β' προκριματικό γύρο του Europa League ο Άρης θα βρει στο διάβα του την πιο βάτη. Αν και καθρέπτης είναι το γήπεδο, έχοντας αποφύγει από τη μία την Τότεναμ του Ζοζέ Μουρίνιο (που την πήρε η Λοκομοτίβ Πλόβντιβ) και από την άλλη τη Χάποελ Μπερ Σέβα (που έπεσε με τη Λάτσι), οι 'κιτρινόμαυροι' άναψαν μια λαμπάδα στο μπόι του θεού του πολέμου μαθαίνοντας ότι θα κληθούν ν' αποκλείσουν -εντός έδρας μάλιστα- την ουκρανική Κόλος Κοβαλίβκα. Αρκεί να μην τα κάνουν... χάλια. Μην πάει αλλού το μυαλό σας.

Οι συνειρμοί του ονόματος του κλαμπ είναι ομολογουμένως αναπόφευκτοι. Δεκάδες χιουμοριστικά ή μη λογοπαίγνια προκύπτουν είτε αφορούν την καλή τύχη της ελληνικής ομάδας είτε μια πιθανή αποτυχία πρώτου μεγέθους, μένοντας νωρίς εκτός Ευρώπης.

Στην ουκρανική, όπως επίσης στη ρωσική, γλώσσα, χρησιμοποιείται ως μια καθημερινή λέξη που δεν προκαλεί υπόνοιες ή πειράγματα. Ρωτήσαμε και μάθαμε πως το 'Колос' μεταφράζεται ως το 'αυτί του σίτου'. Είναι ο γεωργικός όρος και ορίζει το μέρος του δεύτερου δημοφιλέστερου δημητριακού παγκοσμίως, που αρχίζει από το ανώτερο σημείο του κοτσανιού και καταλήγει στην κορυφή της ράχης με τα σταχύδια. Σε αυτήν την περίπτωση το ζητούμενο για την ελληνική ομάδα θα είναι να σπείρει και να θερίσει τον καρπό της πρόκρισης συνεχίζοντας τη διαδρομή της στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση. Προτού κληθεί ν' ανταγωνιστεί ένα διαφορετικό μέγεθος από το γκρουπ των ισχυρών.

Γι' αρχή έχει ν' ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με την άσημη Κόλος. Το όνομα της οποίας δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς συνδέεται άρρηκτα με το συνδικάτο αγροτοβιομηχανίας (κολχόζ) που συστήθηκε στα ουκρανικά εδάφη το 1950, όπως αντίστοιχα σε άλλα μέρη της Σοβιετικής Ένωσης έναντι των κρατικών αγροτεμαχίων (σοφχόζ), και δημιούργησε μεταξύ άλλων ένα αθλητικό παράρτημα που θα εκπροσωπούσε το σύνολο των μελών του και των συγγενών του σε διάφορα σπορ.

Τι άλλο έχει αξία να γνωρίζεις για την αντίπαλο του Άρη;

  • Ως ποδοσφαιρικό μέγεθος ιδρύθηκε το 2012 και για τα πρώτα τρία χρόνια συμμετείχε στα τοπικά πρωταθλήματα της Περιφέρειας του Κιέβου (Kyiv Oblast). Σε 82 αγώνες μέτρησε 69 νίκες! Ποσοστό επιτυχίας που αγγίζει το 85%
  • Εδρεύει στο χωριό Κοβαλίβκα, 1.500 κατοίκων, το οποίο είναι χτισμένο στις όχθες λίμνης του ποταμού Καμιάνκα.
  • Στο τέλος της σεζόν 2018-19 προήχθη για πρώτη φορά στην ελίτ του ουκρανικού ποδοσφαίρου. Είχε τερματίσει δεύτερη, πίσω από την Ντνίπρο, και κέρδισε την άνοδό της σε διπλούς αγώνες με αντίπαλο την Τσερνομόρετς (δεύτερη από το τέλος στην πρώτη κατηγορία). Στην πρεμιέρα του νέου πρωταθλήματος ηττήθηκε 3-1 από τη Σαχτάρ Ντόνετσκ.
  • Κατά το transfermarkt δεν έχει δαπανήσει ούτ' ένα ευρώ για την αγορά ποδοσφαιριστή και η ανανεωμένη αξία του ρόστερ της, ηλικίας 25 ετών και 8 μηνών, δεν υπερβαίνει τα 6.5 εκατομμύρια ευρώ στο σύνολό του.
  • Διαθέτει μόνο τρεις μη γηγενείς ποδοσφαιριστές, τον Ισλανδό Άρνιε Βίλχαμσον, τον Σενεγαλέζο Μαμαντού Ντανφά και τον Καμερουνέζο Θαντί Ενγκαμπά.
  • Το γήπεδό της, χωρητικότητας 2.500 θέσεων, ανακαινίστηκε και ανοίγει τις πόρτες του στις 2 Σεπτεμβρίου.
  • Το έμβλημά της είναι ένας συνδυασμός των δύο 'Κ' σε ασπρόμαυρους χρωματισμούς.


News 24/7

24MEDIA NETWORK